Home Auto alarmen Autokluis

Autokluis beschermt waardevolle spullen in de auto

We horen steeds vaker dat er in auto's wordt ingebroken. Stop je waardevolle spullen dus niet in het welbekende handschoenenkastje. Het mag er dan misschien uitzien als een 'kluisje', maar is dat zeker niet. Een autokluis daarentegen is tegen inbraakpogingen bestand, waardoor inbrekers het al gauw opgeven. Ideaal dus om je kostbaarheden veilig op te bergen wanneer je onderweg bent. Lees en leer!


Waarom een autokluis?

De belangrijkste reden om een autokluis aan te schaffen, is natuurlijk het waarborgen van de veiligheid van waardevolle spullen. Toegegeven, een auto stelen wordt de hedendaagse dief steeds moeilijker gemaakt door allerlei slimme technische ontwikkelingen. Toch is het nog steeds eenvoudig om een autoruit in te tikken en waardevolle spullen mee te graaien. Het enige wat een dief daarvoor nodig heeft is ten slotte een hamer, een steen of...noem het maar op. De eerste les is: laat nooit waardevolle spullen in het zicht liggen. Het zijn vooral de gelegenheidsdieven die er met je bezittingen vandoor gaan. 


Een autokluis in de kofferbak is het beste.


15 seconden is genoeg!

Want zeg nou zelf, als er waardevolle artikelen pontificaal in het blikveld van een dief liggen, is het gewoon te gemakkelijk om het niet mee te nemen. Iemand met slechte bedoelingen kijkt door het raam en ziet op de passagiersstoel een tas of ander voorwerp van waarde liggen. Dan heeft deze persoon binnen 15 seconden je ruit aan diggelen geslagen en je spullen weg gegraaid. Laat daarnaast nooit contant geld, telefoonladers of andere zaken van waarde in de middenconsole liggen.

Dashboardkastje is geen kluis

Oh, en laat hier geen misverstanden over bestaan: je dashboardkastje is geen kluis. Want ook al draai je het kastje op slot, een dief heeft hem binnen een paar seconden open gebroken. Een autokluis blijft de beste oplossing voor het veilig bewaren van je waardevolle spullen. In deze tekst zullen we een tweetal kluizen met elkaar vergelijken. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje en vertellen je welke voertuigen in aanmerking komen voor een kluis. Leg ze overigens ook nooit op de achterbank (of voorstoelen) onder een deken of jas. Er kan dan onbedoeld toch een hengsel van een tas of iets dergelijks onder de deken of jas uitsteken. Ook daardoor kan iemand veel te gemakkelijk op slechte ideeën worden gebracht.

auto inbraak
Dit geeft een hoop ellende en nasleep. Een oordoppen kabeltje in het zicht is niet echt snugger om te doen.


Voor wie?

Elke autobezitter is gebaat bij het aanschaffen van een autokluis. Daarnaast is het vooral een aanrader voor de reislustige autobezitter die vaker dan gemiddeld onderweg is. Tegelijkertijd is een autosafe ook een welkome aanvulling op het arsenaal voor diefstalpreventie voor zowel vrachtwagenchauffeurs als mensen die erop uittrekken met een caravan, boot of camper.


Welke autokluisjes zijn er?

Globaal gezien zijn er 2 soorten autokluisjes. Welk type voor jou het beste werkt, hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke wensen en eisen. Hieronder zullen we per soort enkele voor- en nadelen uiteenzetten, zodat jij vervolgens een weloverwogen keuze kunt maken. We beginnen met de kleinste variant. Dit autokluisje is bijzonder handzaam en kan vanwege zijn formaat op meerdere plekken in de auto gemonteerd worden. De grotere autokluis heeft die specifieke voordelen niet, maar heeft uiteraard wel andere voordelen. De grotere van de twee kan in de meeste auto's maar op één plek worden verankerd: de kofferbak. Hieronder volgen de voor- en nadelen van beide varianten autokluizen op een rijtje.


Voordelen kleine autokluis (met slede)

De kleine autokluis bestaat uit een kluis met slede. Het kleinere formaat van deze kluis geeft hem een paar voordelen die de grotere autosafe niet kent. Omdat hij klein en compact is, kun je hem gemakkelijk uit de auto halen en meenemen. Zo heb je snel je waardevolle spullen bij de hand, mocht je ze toch bij je willen houden. 

Nog een voordeel van de compacte kluis is dat je hem op diverse plekken in de auto kunt monteren. Zo kun je hem bijvoorbeeld onder een van de stoelen of in de kofferbak plaatsen. Een derde voordeel is het feit dat je geen gedoe hebt met cijfercodes, omdat er een sleuteltje met de kluis wordt meegeleverd. In een handomdraai heb je hem (met het meegeleverde sleuteltje) dus open.

De kleine kluis is trouwens voorzien van een polsbandje, waardoor het meenemen uit de auto een stuk veiliger wordt. Wil jij de kleine autokluis monteren? De afmetingen van dit model zijn: 22,5 cm x 16,5 cm x 8,5 cm (LxBxH). Er worden 2 sleutels meegeleverd.


autokluis bevestigen
Dergelijke autokluizen bevestig je via een slede.

Nadelen

Enkele nadelen zijn dat de kleinere autosafe vanwege zijn relatief kleine formaat minder geschikt is voor grote voorwerpen. Bovendien kun je deze kluis niet verankeren. Dit zou kunnen betekenen dat niet alleen jij, maar ook mensen met kwaad in de zin het kluisje uit de auto zouden kunnen halen. Als je hem echter in de kofferbak geplaatst hebt, zullen ze eerst veel moeite moeten doen om hem te vinden, omdat hij uit het zicht geplaatst is.


Voordelen grote autokluis (verankerd)

De grote autokluis heeft uiteraard ook enkele voor- en nadelen (onder andere ten opzichte van zijn kleinere tegenhanger). We beginnen wederom met de voordelen. Het feit dat deze safe een flink stuk groter is, betekent om te beginnen dat je er grotere voorwerpen in kunt bewaren. Bovendien is de kluis gemakkelijk te bereiken, als hij in de kofferbak is gemonteerd. 

Net als bij de kleine kluis wordt ook de grote kluis geleverd met een slot met sleutel, zodat je niet hoef te hannesen met een cijfercode. Tot slot een heel belangrijk voordeel: de grote autosafe wordt in de auto verankerd. Dit betekent dat een dief hem niet mee kan nemen, of dat hij zo veel moeite moet doen dat hij niet genoeg tijd heeft en het opgeeft voordat het hem lukt iets te stelen. De afmetingen van de grote autokluis zijn: 34 cm x24 cm x 9 cm (LxBxH). Er worden 3 sleutels met de kluis meegeleverd.

autokluis kopen
Wie maximale beveiliging wil kiest voor een verankerde variant.

Een van de nadelen is dat je de kluis niet eventjes mee kunt nemen, zoals bij de kleinere versie wel het geval is. Een eerder genoemd bijkomend voordeel hiervan is echter: jij kunt hem niet meenemen, maar een dief dus ook niet! Nadeel nummer twee is dat je de grote autosafe vrijwel alleen in de kofferbak kunt monteren.


Autokluis inbouwen

Het kleine kluisje is heel eenvoudig en snel te monteren door middel van een paar schroeven. Let op: als we het hebben over het monteren van het kleine kluisje, dan hebben we het over de montage van de slede. Het kleine autokluisje zelf kan niet verankerd worden. Je kunt hem namelijk in en uit de slede schuiven. De bedoeling van de slede is de autosafe op zijn plek te houden.

De populairste plek voor de kleine autokluis is onder de stoel van de bijrijder of de bestuurder. Zo blijft hij uit het zicht van eventuele passanten en op die manier maak je geen slapende honden wakker. Realiseer je echter wel dat, mocht er voor een inbreker een aanleiding zijn om in je auto in te breken, de stoelen een van de eerste plekken zijn waar hij zal kijken. Onder de stoel is dus niet de beste locatie voor het plaatsen van de autokluis. Ook wat betreft de bereikbaarheid voor jezelf: onder een stoel moet je aardig je best doen om de kluis in of uit de slede te schuiven. Een betere plek is in de kofferbak. Maar, waar je hem ook plaatst, feit blijft dat de kleine kluis sowieso extra bescherming biedt tegen diefstal.

autokluis in achterbak
Ideaal: uit het zicht en goed bereikbaar.

Autokluis monteren

Ga je liever voor het echte werk? Dan kies je de grotere kluis. Deze autosafe wordt idealiter verankerd aan het chassis. Voor de goede orde: dit hoeft natuurlijk niet. Het is echter wel aan te raden de kluis echt vast te monteren. Je wilt ten slotte dat je pas aangeschafte autokluis maximale bescherming biedt tegen eventuele inbrekers.

Vanwege het formaat van dit model is de kofferbak vrijwel de enige plek in een personenauto om hem te monteren. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de autokluis in de kofferbak volledig aan het zicht van potentiële auto-inbrekers  wordt onttrokken. Mocht de inbreker toch in de kofferbak belanden, dan is de kans groot dat hij de benen neemt voordat hij de klus af kan maken. Waarom? Vanwege het feit dat 'tijd' een zeer belangrijke rol speelt voor inbrekers, zullen ze een verankerde autokluis over het algemeen links laten liggen. De kans is namelijk zeer groot dat er iemand alarm slaat als ze te lang bezig zijn bij een bepaalde auto. 
montage autokluis
Verankeren is meer zekerheid.


Boot, vrachtwagen, caravan of camper?

Hoewel de personenauto hier centraal staat, kunnen bovenstaande autokluizen ook prima worden gebruikt in bijvoorbeeld een vrachtwagen, boot, camper of caravan. Een voordeel bij gebruik in een van deze vier of soortgelijke voertuigen is dat er in deze voertuigen meerdere plekken zijn waar de kluis gemonteerd zou kunnen worden. Denk aan de vele kastjes en andere handige opbergplekken. Ideaal dus!
autokluis met slede
De slede variant kan prima op meerdere plekken geplaatst worden.


Wat je vooral niet moet doen…

We snappen dat je prima zelf kunt bedenken dat het niet verstandig is om (waardevolle) spullen in het zicht achter te laten in je auto. Toch komt het nog te vaak voor dat spulletjes in de haast van het moment niet goed worden opgeborgen. Daarom geven we bij deze enkele tips.

1. Berg je portemonnee, handtas, tas of opladers altijd op -in ieder geval uit het zicht- hoeveel haast je ook hebt (of, nog beter: neem ze mee!)

2. Laat geen USB-stick of andere interessante kleine voorwerpen achter in de middenconsole. Hier liggen ze namelijk in het zicht. (Laat dus ook geen losse euromunt voor het winkelwagentje liggen!)

3. Zet het dashboardkastje open. Zo laat je zien dat je niets waardevols in de auto hebt achtergelaten.

4. Plaats aan de binnenspiegel in je auto een waarschuwingskaart-/hanger. Hiermee geef je eventuele dieven te kennen dat er niets van waarde in je auto ligt. Deze tip lijkt misschien een beetje onbenullig, maar hij werkt écht. Het heeft alles met psychologie te maken: door middel van het bordje/de flyer laat je zien dat je hebt nagedacht over de waardevolle spullen in je auto, want je hebt heel bewust het bordje opgehangen. Daaruit kan automatisch geconcludeerd worden dat er niets van waarde in het voertuig is achtergebleven.

5. Verwijder de afdruk die de zuignap van je navigatiesysteem (of smartphonehouder) op de ruit achtergelaten heeft. Want ook al verwijder je het systeem (en de zuignap) uit de auto, zelfs de hint dat er iets dergelijks in de auto kan liggen of heeft gelegen is voor een dief soms al voldoende (extra) stimulans om in te breken.

6. Schakel de bluetooth-functie van alle apparaten uit. Iedereen die bluetooth op zijn mobiele telefoon inschakelt kan jouw ingeschakelde apparaten namelijk traceren. Dit is dan ook een veelgebruikte methode van dieven om smartphones of tablets op te sporen.
waardevolle spullen in auto
Ja, het gebeurt echt...

Nasleep auto-inbraak

Heb je er wel eens bij stilgestaan wat de nasleep van een auto-inbraak kan zijn? Ten eerste ben je natuurlijk je waardevolle spullen kwijt. Maar dat niet alleen. Afhankelijk van de wijze waarop je verzekerd bent, heb je namelijk ook nog te maken met de herstelkosten van de inbraaksporen. De kosten voor het vervangen of repareren van een geforceerde autodeur of van een ingeslagen autoruit kunnen ontzettend hoog oplopen. Plus, in het geval van een ingeslagen ruit zul je na die tijd nog regelmatig kleine stukjes glas in je auto kunnen aantreffen.

Overtreffende trap

In het ergste geval heeft de dief ook nog je huissleutels te pakken. Dan kun je bovenop de kosten voor de auto en het vervangen van je waardevolle spullen ook nog geld neertellen om de sloten op je huisdeuren te vervangen. Als je telefoon, je rijbewijs of je paspoort tot de gestolen voorwerpen behoren, moet je je telefoon blokkeren, je rijbewijs en paspoort als gestolen opgeven en alles opnieuw aanschaffen. Realiseer je ook dat je de auto enkele dagen kwijt bent voor eventuele herstelwerkzaamheden. Dit zijn allemaal zeer vervelende extra gevolgen van een auto-inbraak.


Je kunt dus maar beter goed voorbereid zijn en altijd goed aan je waardevolle spullen denken, door bijvoorbeeld een autokluis aan te schaffen. En door zo min mogelijk voorwerpen van waarde in je auto te laten liggen als je hem ergens parkeert. Daarnaast is rekening houden met de plek waar je de auto parkeert ook altijd slim om te doen. Is het een veilige buurt, ja of nee?


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Alarmen
Autoalarm informatie, overzicht van alarm installaties voor in de auto
Stuur sloten
Stuurslot auto - 8 typen stuursloten nader bekeken
Disselslot
Disselslot kopen? 3 typen aanhangersloten nader bekeken
Alarm stickers
Alarm stickers - autodieven afschrikken via alarmsticker
Voertuig volgsysteem
Voertuigvolgsysteem informatie, overzicht van autovoertuig volgsystemen, het beste auto alarm.
Meer
Alle Auto alarmen artikelen lees je hier
Ook leuk
Radar detectors Radarverklikkers en radardetectors voor in de auto
Wielklem Wielklem: handige anti auto diefstal maatregel
Alarmen Auto alarmen, Informatie over auto alarmen
Autokluis Autokluis beschermt waardevolle spullen in de auto
Slotbouten Slotbouten op de autovelg; voorkom diefstal!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl