Home Auto alarmen Stuur sloten

Beste auto stuurslot? Wij vergeleken 8 typen stuursloten!

Autodieven worden tegenwoordig steeds slimmer wanneer het gaat om het stelen van je auto. Het is daarom verstandig om een stuurslot aan te brengen. Hierdoor maak je het autodieven niet alleen vele malen moeilijker maakt om je auto te stelen, ook bescherm je de airbag. Dit is tegenwoordig een geliefd voorwerp om te stelen. Het aanbrengen van een stuurslot is een kleine moeite, door het verrichten van kleine ingreep creŽer je een veel grotere zekerheid dat anderen er niet met je wagen vandoor gaan. laten we de voor,- en nadelen van de top 8 stuursloten eens bekijken!


Werking stuurslot

Het principe van een stuurslot is vrij simpel en daardoor vaak erg doeltreffend. Het biedt namelijk een veel betere bescherming dan het stuurslot dat standaard in iedere auto ingebouwd is. De politie adviseert altijd om ervoor te zorgen dat wanneer je uit je auto stapt, je het stuur in het stuurslot hebt laten vallen. Dit slot lijkt wel bescherming te bieden maar met enige kennis is deze beveiliging met het makkelijk uit te schakelen...Dat is een ander geval bij een extern stuurslot! 
Stoplock stuurslot
Stoplock stuurslot: het instapmodel onder de stuursloten


Extern stuurslot wenselijk

Het is dus verstandig om een extern stuurslot aan te brengen. Dit externe stuurslot breng je aan op of over het stuur waardoor deze niet meer gedraaid kan worden omdat deze geblokkeerd wordt. Op deze manier wordt het niet mogelijk om weg te rijden of zelfs maar de wielen te draaien. Doordat het slot op het stuur aangebracht wordt heeft het ding ook meteen een afschrikkende functie; eventuele dieven zullen het waarschijnlijk veel te veel moeite vinden om het slot door te zagen of op een andere manier onschadelijk te maken.


Geen absolute garantie

Het is belangrijk om te vermelden dat een stuurslot geen absolute garantie geeft dat je auto niet gestolen zal worden. Met de nodige tijd en moeite zal een dief ieder slot ongedaan kunnen maken. Het geval is echter dat deze tijd er bijna nooit is waardoor een dief veel sneller een auto uit zal kiezen waar geen extra stuurslot is aangebracht. 


Gelegenheidsdieven: bye, bye!

Het aanbrengen van een stuurslot heeft dus een aantal belangrijke voordelen. Ten eerste werkt het heel goed tegen amateur- en gelegenheidsdieven. Een professionele autodief trekt zich weinig aan van een stuurslot maar voor de amateur kan een slot een behoorlijk obstakel zijn. Een amateuristische of beginnende dief heeft vaak al grote moeite met het verwijderen van een goedkoop stuurslot, de professionele dief zal dit wat gemakkelijker afgaan maar zal op zijn beurt weer veel meer moeite hebben met het verwijderen van een duur stuurslot. Het is dus in principe zo dat hoe duurder het slot is hoe kleiner de groep mensen wordt die het slot ongedaan zou kunnen maken waardoor jij meer garantie hebt dat je auto niet gestolen wordt.


Joyriders 

Onder de autodieven vormt de groep joyriders een aparte categorie. Deze groep mensen zoekt auto's niet uit om het type of merk maar steelt een auto voor de adrenalinekick die het rondrijden in een gestolen auto hen bezorgd. Als de benzine op is wordt de auto geparkeerd en achtergelaten waardoor er vaak weinig tot geen schade is. In veel gevallen vindt de politie je auto terug en kun je hem bij het bureau komen afhalen. Dit zou je allemaal echter kunnen voorkomen wanneer je besluit een stuurslot aan te brengen in je auto.


Factor 'tijd' belangrijk

Als een dief je auto echt wil stelen dan kan hij alles op alles zetten om dit gedaan te krijgen en het is bijna onmogelijk om je hier volledig tegen te beschermen. Een cruciale factor voor een dief is vaak tijd; hoe minder tijd nodig is om een auto te stelen hoe groter de kans dat je wagen ook gestolen wordt. Wanneer een dief ziet dat je een stuurslot op je stuur hebt aangebracht zal hij zich wel twee maal bedenken eer hij zich waagt aan het stelen van je wagen. Het kost heel veel tijd om een stuurslot ongedaan te maken en die tijd heeft een dief bijna nooit. Omdat het stuurslot vaak heel duidelijk zichtbaar is heeft dit een groot afschrikkend effect; een dief zal eerder kiezen voor een auto waarin hij in een zeer korte tijd kan wegrijden.


Stuurklem in de praktijk

En zo zien we het graag! De gele klem torent mooi boven het dashboard uit en geeft een duidelijk signaal af: 'deze auto neem je niet zomaar mee'. Deze Volkswagen is ruim 12 jaar oud. Een stuurklem is zeker niet gerelateerd aan de leeftijd van de auto. Gaat erom dat potentieel diefstal gevaar voorkomen wordt.De eigenaar speelt het slim en wil wellicht over 10 jaar nog steeds in deze auto rijden. Kleine moeite, groot effect!
stuurklem op autostuur
Een verstandige autobezitter!


Zijn er nadelen?

Ja, er zijn een paar minder kanten bij het gebruik van stuursloten. We noemen er een aantal. 

1) Omdat het stuurslot ontgrendeld wordt door middel van een sleutel betekent dit dat je dus een extra sleutel aan je sleutelbos moet dragen. Over het algemeen gaat het hier om grotere sleutels met een specifieke vorm. Heb je een tweede sleutelbos? Zorg dan dat ook hier de sleutel van de stuurklem op zit. Als je nietsvermoedend een keer het stuurslot erop zet en er vervolgens achter komt dat de sleutel enkel op je reguliere sleutelbos zit heb je een probleem...

2) Daarnaast speelt het gewicht van een stuurslot ook mee. Dit kan variŽren van twee tot drie kilo en dit gewicht zal wel altijd meegesleept moeten worden. We denken er vaak niet bij na maar dit gewicht moet wel door de auto worden meegedragen waardoor het meer brandstof zal kosten. Uiteraard gaat het hier niet om grote bedragen maar in de loop der jaren kost het je wel meer geld. 

3) Sommige stuursloten hebben een bepaalde stand van de wielen nodig om aangebracht te kunnen worden. Op deze manier kan het dus voorkomen dat het lastig is om het stuurslot aan te brengen omdat de wielen op het moment dat je het stuurslot aan wilt brengen, net niet in de goede positie staan.

Tot slot, een stuurslot werkt niet tegen autoinbraak. Het slot kan enkel en alleen voorkomen dat een dief er niet met je auto vandoor gaat maar verhindert hem niet om de spullen die je in je auto hebt laten liggen, mee te nemen. Zorg dus altijd voor een opgeruimde auto.


Wat is de beste?

Voordat je besluit om een stuurslot te kopen is het belangrijk om een aantal zaken even in acht te nemen. Ten eerste is het goed om te weten of het merk auto dat jij hebt, beperkingen heeft ten opzichte van het gebruik van een stuurslot. Daarbij moet je er altijd voor zorgen dat je een stuurslot kiest dat het middenstuk van je stuur goed bedekt. 

Daarnaast kun je het beste kiezen voor een slot dat zich gemakkelijk aan laat brengen en weer verwijderen omdat je het slot vaak zult moeten gaan gebruiken. Om zo veel mogelijk zekerheid te kunnen bieden is het aan te raden om een nieuw slot te kopen en niet genoegen te nemen met een tweedehands exemplaar; deze zijn vaak alweer verouderd en bieden daardoor minder bescherming. Om nog meer bescherming te creŽren kun je een extra beschermer aanbrengen waardoor het slot nog beter beveiligd wordt. Tot slot geldt ook hier dat de duurdere stuursloten vaak de betere sloten zijn.


Wist je dat...

Je never nooit de sleutel uit het contact moet halen terwijl de auto rolt? Bij een kleine stuurbeweging schiet het stuur direct in het stuurslot en zal onbestuurbaar worden!

"Trek nooit de sleutel uit een rollende auto!"


De ultieme stuurbeveiliging?

Een kettingslot om het stuur en de autostoel...Daar had je vast nog niet aan gedacht. Sommige slachtoffers van auto,- of airbagdiefstal zullen de wanhoop nabij zijn. Het zal in iedergeval de wenkbrouwen doen fronsen bij het dievengilde! Niets hi-tech aan. Software matig het de deurvergrendeling en alarm uitschakelen kan stil en snel, maar dit is andere koek. Is het praktisch? Niet echt. Is het effectief? Ja.

kettingslot om autostuur

8 categorieŽn stuursloten

Er zijn zes categorieŽn wanneer het gaat om stuursloten en iedere categorie heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Van goed naar minder goed zijn dat:

1) Disklok
2) Stoplock PRO met SCM keurmerk
3) Stoplock Original 
4) Betec Swat Lock R
5) Universeel stuurslot met sleutel
6) Stuurslot 'Belt-lock' universeel
7) Stuurslot 'Baseball Bat'
8) Stuurslot 'Elephant' met slot 


1) Disklok

Er zijn ongeveer zes categorieŽn wanneer het gaat om stuursloten en iedere categorie heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Het beste type stuurslot is de Disklok. Deze schijf leg je om je stuur heen en wel zo dat deze er niet strak omheen zit. Op deze manier wordt het dieven onmogelijk gemaakt om je stuur te kunnen gebruiken. Het is dus een zeer efficiŽnte bescherming. Het is wel de grootste en zwaarste beveiliging, in vergelijking is wat meer werk om het slot aan te brengen. Omdat het slot het gehele stuur bedekt hebben (dus) te maken met een groot geheel. 

Het slot -in tegenstelling tot de meeste andere sloten- schuif je niet even onder een stoel. Om je leven wat makkelijker te maken zijn er speciale draagtassen waar het slot in kan. Ook is er een beschermhoes dat je stuur beschermt tegen eventuele krasjes door het gebruik van de Disklok. deze hoef breng je eerst over het stuur aan, daarna het stuurslot. Als de hoef niet gebruikt wordt kan deze opgeborgen worden in de Disklok zelf. Het slot wordt altijd geleverd met drie sleutels. De Disklok is verkrijgbaar in drie maten dus het is belangrijk dat je van tevoren even je stuur opmeet voordat je er een koopt. Via een meetlint of rolmaat meet je de diameter van het stuur op. Inclusief het stuur zelf, check onze stuurhoes opmeet instructie hier. Gaat precies hetzelfde! Als je de diameter dan hebt kun je eenvoudig de juiste maat bestellen. 

disklok
Het beste: de Disklok

2) Stoplock PRO met SCM keurmerk

De Stoplock PRO lijkt veel op de Stoplock original. Verschil zit 'm in de fraaiere afwerking. De stalen kern dat over het stuur gaat is bedekt met een zacht rubber ter bescherming van het stuur. Het enige echt significantie verschil is dat dit slot voorzien is van een SMC keurmerk.Wat het voordeel hiervan is? Verzekeringsmaatschappijen eisen bij autodiefstal preventie producten vaak een keurmerk. Dan is het slot getest en goed bevonden door een onafhankelijke inspectiedienst. 

Het slot voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen en de kans is dan flink kleiner dat het slot -snel- geforceerd kan worden. Noteer altijd het slotnummer op een goede plek, Indien je auto toch gestolen wordt kan dit slotnummer door de Verzekeringsmaatschappij opgevraagd worden. Bij old timers is het SCM keurmerk zelfs verplicht, als je dit niet naleeft kan dit zeer onaangename gevolgen hebben voor een mogelijke uitkering... 

Stoplock pro SCM keurmerk
Op de tweede plek: de Stoplock pro met SCM keurmerk

3) Stoplock Original

Een goedkopere versie van een stuurslot is de Stoplock Original. Deze metalen staaf breng je aan op het stuur waardoor hier geen beweging meer in te krijgen valt. Daarbij is de Stoplock Original voorzien van een knipperend LED-lampje dat continue knippert waardoor deze een afschrikkend effect heeft op eventuele dieven. Je hoeft bij de aanschaf van dit slot geen rekening te houden met de grootte van je stuur omdat dit slot universeel is voor alle personenwagens. Jeep, bestelwagen of grote auto? Voor voertuigen met een groot formaat airbag of een groot stuur is de StopLock 3 de beste keuze. Dit stuurslot is extra lang en is daarom uitermate geschikt voor de grotere/bredere sturen.

stoplock stuurklem
Op de derde plek: de stoplock original

4) Betec Swat Lock R

Je kunt er ook voor kiezen om een stuurslot met extra functies aan te brengen. Goed voorbeeld daarvan is de Betec Stoplock Swat Lock R. Deze is voorzien van een LED-lampje dat bij forceren gaat knipperen en er zal een oorverdovende (125db!) sirene afgaan. Wanneer een dief probeert iets aan het stuurslot te doen zal hij de auto uitgejaagd worden door de felle sirene en het knipperende stroboscooplicht. Beiden zijn te bedienen door middel van een afstandsbediening. Daarbij zorgt de gele kleur van het stuurslot er voor dat je al van verre kunt zien dat jouw auto een onneembare vesting is. Slimme man die er dan nog in jouw auto vandoor kan gaan! Enige nadeel, je sleutelbos wordt wat groter omdat je de afstandsbediening erbij zult krijgen.
Stoplock Swat Locker
Op de vierde plek: de Betec Swat Lock R


5) Rotary stuurslot 

Voor de mensen met een nog kleiner budget is er het Rotary stuurslot die net als de Betec Swat Lock R het stuur geheel kan blokkeren. Ook dit slot zorgt ervoor dat dieven meer tijd nodig hebben om je auto te stelen waardoor zij waarschijnlijk geen pogingen zullen ondernemen en je auto dan ook zullen voorbijgaan. Echter heeft gťťn sirene functie en gťťn knipperend stroboscooplicht.

Stappenplan montage

1) Leg het geopende slot open tegen het stuur (tip: draai het stuurwiel eerst in stuurslotpositie).
2) Draai de hendel van het slot een kwartslag naar de voorruit of onder het dashboard en haal de sleutel eruit. Het stuurslot is nu afgesloten.
3) Als het stuurslot na het sluiten niet vast zit kunt u de passende nylon adapter aan de onderzijde van het slot insteken.
4) Steek de sleutel in het slot (de positie van de inkeping van in de sleutel komt overeen met de rode punt op het slot) en draai horizontaal om het slot te openen. Draai de hendel van het slot een kwartslag terug en verwijder het van het stuur.

rotary stuurslot
Op de vijfde plek: het Rotary stuurslot


6) Stuurslot 'Belt-lock' universeel 

De Stuurslot 'Belt-lock' universeel onderscheid zich van de andere stuursloten door de montage wijze. Deze wordt nl. eenvoudig via een lus-methode aan het stuur verankert. Vervolgens wordt daarna het slot in de gordelhouder vastgeklikt en door het slot vergrendelt. De rode hoes heeft niet enkel een beschermende functie, maar ook aan afschrikwekkende functie. Ook dit stuurslot is van gehard staal en daarom niet eenvoudig om te verwijderen. Geen zorgen over beschadigingen aan het stuur: het geharde staal is voorzien van een zachte plastic omhulsel. Licht in gewicht en dus handzaam.

stuurslot-belt-lock-universeel
Op nummer 6 de Belt Lock universeel.


7) Stuurslot type 'Baseball Bat'

De Baseball Bat' stuurslot is gemakkelijk aan te brengen. De opvallende kleur laat potentiŽle autodieven al vanaf een afstand zien dat je auto extra beveiligd is. En dan kiezen dieven vaak een gemakkelijkere 'prooi'. Het is een relatief goedkoop stuurslot. Wil je maximale bescherming en beveiliging is een duurdere variant het overwegen waard. Deze variant bedekt niet de airbag. Als je ook airbag dieven wilt stoppen kies je een slot dat ook het gedeelte van het stuur bedekt waarin de airbag zich bevindt.

Het baseball stuurslot past niet op elk stuur. Dikke sturen vallen af. Het slot kan probleemloos geplaatst worden op waarvan de diameter van de stuurdikte minder dan 35mm is. Meet dit van te voren op. Tip: wikkel een stukje touw om het stuur. Het begin en het eind dient op elkaar aan te sluiten. Meet de lengte van het stukje touw op met bijvoorbeeld. Een liniaal. Is deze minder dan 35mm? Mooi! Dan past de baseball stuurslot op jouw stuur. Binnenzijde van het opzet gedeelte is voorzien van een rubberen laagje zodat het stuurwiel geen beschadigingen oploopt. Nadeel: bedekt niet het airbag gedeelte van het stuur. 

stuurslot baseball bat
Op nummer 7 vinden we de Basball Bat variant terug.


8) Universeel stuurslot type 'Elephant'

Tot slot zijn er ook stuursloten verkrijgbaar zijn die enkel op een punt gefixeerd wordt. Dit betekent dus ook dat wanneer je het slot op ťťn punt doorzaagt, je het al ongedaan kunt maken. Het stuurslot is voorzien van een degelijk slotmechanisme. Zeker functioneel, maar realiseer je via een hand ijzerzaagje het stuur snel op ťťn plek doorgezaagd kan worden, door vervolgens in het doorgezaagde gebied duwen kan de metalen staaf onklaar gemaakt worden. Voordat het zover is zal de dief wel flink moeten zagen!

stuurslot elephant
Op de achtste plek: universeel stuurslot type 'Elephant'.


Waar berg ik het stuurslot op tijdens het rijden?

Je staat er wellicht niet bij stil maar idealiter berg je een stuurslot veilig op tijdens het rijden. Waarom? In het geval van een aanrijding of ongeval kan het als een projectiel door de auto geslingerd worden. Een stuurklem in je nek is het laatste wat je wilt. Leg 'm dus niet klakkeloos op de bijrijdersstoel of op de achterbank.


Achterbak meest veilig

Meest veilige locatie is de achterbak. Dat is immers een afgesloten ruimte. Een letterlijk en figuurlijke beter bereikbare plek is onder de bestuurdersstoel of bijrijdersstoel. Maar let op: schuif 'm dan aan de achterzijde onder een van de stoelen. (voetruimte passagiers).


Handzaam

Na het verwijderden van het slot van het stuur kun je dan vanuit zitpositie het slot onder een van de stoelen schuiven. Of ťn hoeveel deze onder een stoel geschoven kan worden is uiteraard afhankelijk van het formaat van de stuurklem. Dit probleem heb je niet als je 'm in de achterbak legt. Je zult wel telkens moeten uitstappen om naar de achterbak te lopen. Maar veiligheid voor alles.

stuurslot op autostoel
Wij zagen dit in een geparkeerde auto in de Randstad. Weinig effectief natuurlijk zo. Hopen dat de bestuurder straks niet zo gaat rijden...

Airbag diefstal voorkomen!

Steeds vaker worden de losse onderdelen uit autoís gesloten, koplampen, maar steeds vaker worden ook airbags uit autoís gestolen. Dieven gaan zeer gericht te werk en weten binnen een mum van tijd de airbag-installatie uit het stuur te demonteren. De ravage die achterblijft is enorm, het complete stuur is aan diggelen en je bent je auto voorlopig kwijt. Kortom een hoop ellende. Een stuurslot ontmoedigt OOK potentiŽle airbag dieven!

airbag diefstal voorkomen
Airbags worden 'op bestelling' gestolen. Een stuurslot voorkomt dat! Racestuur eigenaren hebben dit probleem niet.


Bescherm je volgeladen camper

Je staat in de drukte van het regelen en inpakken wellicht niet bij stil, maar helaas worden er ook nieuwe,- en oude campers gestolen. Voor elke camper eigenaar is het een regelrechte nachtmerrie: je kijkt op de ochtend van vertrek naar je mobiele huis, maar deze is nergens meer te bekennen. De lang naar uitgekeken vakantie naar de knoppen! Veelal zit er een stuk onbetaalbare emotionele waarde aan een camper. Rust daarom ook je camper uit met een stuurklem. Voor een paar tientjes slaap je nog rustiger!

stuurklem op camper
Dit is een verstandige camper eigenaar: je moet er niet aan denken dat de volgeladen camper er op de ochtend van vertrek opeens niet meer staat...

Veel succes met het maken van de juiste keuze, mocht je nog meer inbraakpreventie tips willen hebben, neem dan eens een kijkje op   https://www.politie.nl/informatie/tips-om-diefstal-uit-uw-auto-te-voorkomen.html

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Alarmen
Autoalarm informatie, overzicht van alarm installaties voor in de auto
Pedaalslot
Pedaalslot - voorkom autodiefstal via pedaalsloten
Disselslot
Disselslot kopen? 3 typen aanhangersloten nader bekeken
Alarm stickers
Alarm stickers - autodieven afschrikken via alarmsticker
Voertuig volgsysteem
Voertuigvolgsysteem informatie, overzicht van autovoertuig volgsystemen, het beste auto alarm.
Meer
Alle Auto alarmen artikelen lees je hier
Ook leuk
Wielklem Wielklem: handige anti auto diefstal maatregel
Kenteken graveren Kenteken graveren: voorkom diefstal van je auto!
Alarmen Auto alarmen, Informatie over auto alarmen
Autokluis Autokluis beschermt waardevolle spullen in de auto
Slotbouten Slotbouten op de autovelg; voorkom diefstal!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl