Home Multi-reinigers Auto stofzuigen

Auto stofzuigen: gezond en blij in een schone auto

Het stofzuigen van de auto: veel mensen vinden het dusdanig vervelend dat ze de klus maar voor zich uit blijven schuiven. Ondertussen wordt het interieur van de auto viezer en viezer. Het is niet alleen onprettig om rond te rijden in een dergelijke zwijnenstal, het is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Heel belangrijk dus om eens in de zoveel tijd de auto te stofzuigen! Misschien dat het aan de hand van onze tips weer leuk wordt...


Let op je gezondheid

Uit Brits onderzoek is gebleken dat een gemiddeld auto-interieur 9 keer zoveel schadelijke bacteriën bevat als een wc-bril. Zelfs 'normaal' gebruik van de auto neemt gezondheidsrisico's met zich mee door de aanwezige stof en pollen die zich in de loop van de tijd ophopen. Kinderen, huisdieren en roken en/of eten in de auto vormen een nog grotere aanslag op het interieur en de bekleding. Onopgemerkt kan dagelijks gebruik van de auto zo tot gezondheidsklachten leiden. Alleen daarom al is het belangrijk om de auto regelmatig te stofzuigen.
auto stofzuigen vuil interieur
Dat willen we toch liever niet. Die hondenharen kunnen schadelijk zijn voor de luchtwegen.



Een vervelende klus

Ondanks dat we ergens wel weten dat een onfris interieur niet bevorderlijk kan zijn voor ons welzijn, is de auto stofzuigen een klus waar we liever van af zien. Het is namelijk geen kwestie van even de stofzuiger onder de stoelen doorhalen en het dashboard afnemen met een doekje. Nee, het is een intensief werkje dat de nodige tijd zal kosten. Je moet er toch een middagje voor vrij maken. En op een mooie dag doe je toch liever iets anders...


Je auto laten stofzuigen

Gelukkig hoef je de grote schoonmaak niet per se zelf op je te nemen. Alles kun je tegenwoordig uitbesteden. Wanneer je een professioneel schoonmaakbedrijf je auto onder handen laat nemen ga je bovendien voor een geweldig resultaat. Alle materialen - leer, stof, kunststof - worden op een gespecialiseerde manier behandeld. Na afloop lijkt het net of je auto net van de fabrieksband is komen rollen. Het grote nadeel: de prijs. Voor een standaard reiniging ben je al snel 100 euro kwijt. En heb je een SUV? Dan moet je al aan het dubbele gaan denken. 


Zelf stofzuigen: thuis of in de wasstraat

Om jezelf niet onnodig op kosten te jagen kun je nog altijd het beste zelf de stofzuiger ter hand nemen. Dit kun je bij jou thuis in de garage doen, of bij je voor de deur, of je kunt er voor kiezen naar de wasstraat te rijden. Hier beschikken ze ook over goede, krachtige stofzuigers.


Een goede stofzuiger van het grootste belang

Goed materiaal is de sleutel. Wanneer het vuil zich over een langere periode heeft kunnen ophopen bewijst een gewone huis-tuin-en-keukenstofzuiger je geen goede dienst. Je zuigt het hardnekkigste vuil dan alleen maar vast in de stof. Je hebt echt een goede stofzuiger nodig, het liefst een speciale autostofzuiger die is voorzien van verschillende mondstukken en aanzetstukken, die compact is en die je gemakkelijk in de hand kunt houden. Wanneer je geen stopcontact binnen bereik hebt, is een draadloos apparaat logischerwijs aan te raden. Heel handig in dit opzicht is een speciaal stofzuigertje dat kan worden aangesloten op de sigarettenaansluiting. 



Voor de deur of in de wasstraat?

Het grote voordeel van de wasstraat is dat daar reeds goede, krachtige stofzuigers voor handen zijn. Je hoeft niet zelf zo'n apparaat aan te schaffen. Dat is mooi, want ook die kunnen aan de prijzige kant zijn. De wasstraat is bovendien relatief goedkoop. Na een wasbeurt in de wasstraat is het gebruik van de stofzuigers vaak gratis. Bij de betere carwash tref je bovendien zogenaamde mattenwassers waarmee je ook je vloermatten weer brandschoon krijgt. 

Nadeel is de tijdsdruk. Als je moeten betalen voor de stofzuigers moet je constant geld in de machine bijgooien om die operabel te houden. Onhandig, omdat we hier zoals gezegd met een intensieve en tijdsrovende klus te maken hebben. Thuis in de garage of op de stoep heb je wel de tijd om het interieur grondig van al het vuil te ontdoen.


Auto stofzuigen in 6 stappen

Geen zin om de auto te stofzuigen? Houd dan het doel voor ogen: een heerlijk schone binnenkant van je auto. Dat rijdt gevoelsmatig toch een stuk prettiger? Het werk zelf is even vervelend, maar het resultaat maakt alles goed!
Het is belangrijk georganiseerd te werk te gaan. Dan behaal je het mooiste resultaat. Maak gebruik van het volgende stappenplan en je auto wordt weer zo goed als nieuw!





1. Maak de auto leeg

Het klinkt logisch, maar we noemen het volledigheidshalve toch even. Haal alle grote stukken afval uit de auto. Ga je deze wel opzuigen riskeer je een verstopte stofzuiger. Wil je niet. Gewoon even met de hand opruimen. Verwijder ook je persoonlijke eigendommen. Loop nog even goed na of je echt alles uit de auto gehaald hebt. Je wilt natuurlijk niet per ongeluk iets opzuigen! Vooral in de wasstraat heb je dan een groot probleem.


2. Verwijder de vloermatten en maak deze schoon

Haal de vloermatten uit de auto en schud deze goed uit. Maak ze daarna schoon met de stofzuiger. De tapijten kun je nog extra onder handen nemen met een tapijtreinigingsspray. Laat de spray goed intrekken en ga er dan nog eens met de stofzuiger over de mat om het middel te verwijderen. De matten kun je eventueel ook als laatste schoonmaken.


3. Stofzuig de vloer

Voor het stofzuigen van de grote vloeroppervlakken kun je het beste het grote, wijde mondstuk gebruiken. Gebruik een zachte borstel om plekken te bereiken waar de stofzuiger niet bij kan. Ook kun je gebruik maken van een verlengstuk. Schuif de stoelen van voor naar achter zodat je echt alle delen van de vloer goed kunt bereiken. Met een kleiner mondstuk kun je de vloer rond de pedalen en onder het dashboard aanpakken. Extra tip: leg een handdoek op de drempel van de deur, zodat je daar met de stofzuiger geen krassen op maakt.



4. Stofzuig overige interieur

Met een borstelstuk kun je de rest van het interieur goed stofzuigen. Denk aan het dashboard, de deuren en de zonneschermpjes. Moeilijke hoekjes kun je het beste met een kleine zachte, borstel onder handen nemen. Het vuil dat los komt kun je dan later weer opzuigen. Stofzuig ook de stoelen. Besteed daarbij speciale aandacht aan de vouwen; hier nestelen vaak kruimels, zand en ander vuil. 



5. Maak de achterbak schoon

Ook de achterbank kan vaak een grondige schoonmaakbeurt gebruiken. Ruim deze dus ook leeg en zuig hem goed schoon. 


6. Een sopje kan geen kwaad

Voor het beste resultaat laat je het niet bij het stofzuigen. Haal een vochtige doek met bijvoorbeeld allesreiniger over het dashboard, de versnellingspook, de zonneschermpjes en deuren. Lap meteen de ramen aan de binnenkant. Voor een lekker fris ruikende auto kun je ook de tapijten nog onder handen nemen met een luchtfrisser of met soda. In het geval van soda moet je deze een tijdje laten liggen. Daarna kun je de korrels/het poeder weer opzuigen. 


Een blinkend resultaat

Maak voor de grap eens een foto van het interieur voordat je aan de schoonmaak begint. Vergelijk die foto met het uiteindelijke resultaat: wat een verschil! Zeg nou zelf: een stuk beter toch dan de puinhopen van voor het stofzuigen?
"Stofzuigen: een vervelende klus. Maar het resultaat mag er zijn!"

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Carbonfolie/looks
Carbon look auto interieur - dashboard, autospiegels een carbon-desgin geven
Dashboard styling
Dashboard informatie, overzicht van tuning van dashboards
Automatten kopen
Automatten kopen: pasklaar of toch universeel?
Middenarmsteun
Middenarmsteun - middenarmsteun en armsteun voor in de auto
Sportsturen
Sportsturen - overzicht van racesturen en sportsturen
Meer
Alle Multi-reinigers artikelen lees je hier
Ook leuk
Bumper zwart maken Bumpers weer zwart maken in 8 stappen!
Auto luchtverfrisser Muffe lucht in auto? Auto luchtverfrisser biedt uitkomst!
Remslijpsel verwijderen Velgen reinigen in 8 stappen: onze tips & tricks!
Auto wassen Goed je auto wassen? check ons 2023 stappenplan [9 tips!]
Autoruiten schoonmaken Autoruiten schoonmaken: tips voor glanzend resultaat

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl