Home Multi-reinigers Velgenborstel

Met een velgenborstel reinigen van velgen: onze tips!

Als je banden om een fraaie set lichtmetalen velgen gemonteerd zijn hoop je dat de velgen zo lang mogelijk mooi blijven. Geef toe, een je hebt toch stalen velgen genomen omdat het er gaaf uitziet? Als je velgen regelmatig schoonmaakt hou  je ze lang mooi. Via een velgenborstel kan je het lichtmetaal goed schoon maken en houden. Maar wat is nu een goede velgenborstel? Wij zetten een aantal tips op een rijtje!

Velgenborstel: welke?

Er zijn diverse velgenborstels; langwerpige, dunne, brede, met een puntvorm om op de moeilijk  bereikbare plekken van de velg te komen. Ideaal voor het verwijderen van het verwijderen van remstof. Wacht hier niet te lang mee. Aangekoekt remslijpsel wordt steeds lastiger om te verwijderen.

Er zijn ook varianten waarbij je het einde van de borstel kunt ombuigen, dan kun je zelfs het vuil aan de achterkant van de spaken van de velg verwijderen, handig, alleen je ziet er zelf niet zoveel van…En het werkt trouwens ook niet echt goed. Wil je de achterkant van de velg ook schoonmaken? Dan zul je de velgen onder de auto moeten halen. 

velgborstel
Velgen schoonmaken met velgenborstel


Velgen reinigen via borstel

Welke borstel voor jou 't beste is wordt bepaald door een tweetal factoren: wat voor soort velgen zitten er onder je auto? En hoe groot zijn je remklauwen? Als de spaken van de velgen dicht op elkaar zitten zul je met een smalle(re) borstel te werk moeten gaan. Met een te grote borstel bestaat de kans nl. dat je niet tussen  de spaken komt. Geen zorgen; er zijn speciale mini velgenborstels! Ook de hardheid van de haren van de borstel zijn van belang, daarover straks meer.Grote remklauwen?

Autobezitters met het betere remwerk, lees grote remklauwen, staan voor een uitdaging.  Heb je nl. wel eens gekeken tussen de ruimte tussen de velg en de remklauw? In sommige  gevallen is dat echt millimeterwerk. En een setje wielverbreders (spacers) om er enkel  er goed bij te kunnen met de velgenborstel is ook wat overdreven.

Afwasborstel? Tandenborstel? Kwast?


Ook de afwasborstel en tandenborstel wordt ingezet om remstof van de velgen te verwijderen. Niet doen! Dit is verre van optimaal, met name de vorm van afwasborstels maken het niet mogelijk om goed op alle plekken te komen. Dus laat  'm lekker waar die thuishoort. Het aanrechtkastje. Tandenborstels kunnen heel even praktisch zijn, je kunt vrij goed  bij alle plekjes komen. Maar na een poosje zul je merken dat de haren van de borstel zo plat als een dubbeltje zijn  en je feitelijk met een stuk plastic over je velg aan het raggen bent. In de badkamer laten dat ding dus.

Er zijn ook, ja echt, speciale elektrisch velgenborstels op de markt, dit zijn feitelijk een opgevoerde versie  van een elektrische tandenborstel. Ook hier hebben wij onze twijfels bij, ten eerste zal het een lang duren  voordat de een hele velg onder handen hebt genomen. En natuurlijk gaat de batterij op, op een moment dat jij lekker halverwege bent met je velgjes…

Ook kwasten worden ingezet om vieze velgen weer te laten blinken. Wederom geen goede zet, de haren van  de kwast zijn vaak te zacht en zijn simpelweg niet bedoelt om (wat hardnekkiger) vuil van velgen af te  krijgen. Lekker links laten liggen dus.Velg washandschoen?

Je lichtmetalen velgen wassen kan dus letterlijk een onhandig klusje zijn; zie overal maar eens goed bij te komen, wellicht dat de autowas hanschoen je de helpende hand kan reiken. Via de vijf vingerige handschoen kunnen ook de lastige plekken bereikt worden. De handschoen is uitwasbaar en je kan 'm volgens de fabrikant voor de hele auto gebruiken. Maar dat raden wij af, gebruik 'm enkel voor je velgen. Zo voorkom je dat mogelijke vuilresten, die niet tijdens het rondje in de wasmachine verwijderd zijn, in je interieur aan het drukken bent…

washandschoen velg
Gebruik de handschoen enkel voor je velgen, daarna op je lak = krassen!


Lichtmetaal cleaning: tips

Okay, je weet nu dat een velgenborstel de enige goede werkbare tool is, hoe ga je deze dan gebruiken?  Om gelijk maar goed te beginnen; zo af en toe breekt een velgenborstel af. Veelal wordt dit veroorzaakt door,  al dan niet onbewust, verkeerd gebruikt. Velgenborstels horen eigenlijk enkel heen en weer te worden gehaald tussen  te spaken, via een zagende beweging dus.

Het is niet de bedoeling kracht uit te oefenen op de borstel, we snappen dat  dit verleidelijk is als er een stuk vuil tegenwerkt, maar het is beter om dit soort stukken met een spons extra te lijf  te gaan. De borstels zijn puur om het oppervlakkige vuil te verwijderen, als je dit regelmatig doet geef je remstof, olie en wegdekvuil geen kans om aan te hechten en hoef je helemaal geen druk uit te oefenen!

Regenpak aan?

Bij veel velgenborstels wordt je gedoucht als de terugtrekkende beweging maakt. Dat je het even weet, er zijn zeker oplossingen; zachte haren op de velgenborstels spetteren aanzienlijk minder dan een variant met harde borstels. Maargoed, met stugge haren kun je wel weer beter vuil los krabben. 

Er is een gulden middenweg: de betere merken verkopen bij de velgenborstel een opzetkapje wat je boven aan het handvat plaatst. Dit voorkomt dat het gaat spetteren.

velgenborstel auto
Je hebt direct eer van je werk


Binnenkant velg

Als je tussen de spaken van de velg door een zwarte aangekoekte vuillaag  ziet aan de binnenkant van de velg is het misschien een idee om de velg eens van de auto  te demonteren.

Je kunt dan echt goed bij het vuil komen! Leg de velgen dan niet zomaar op de grond. Een mat of een paar plankjes hout voorkomen dat er krassen op de velgen komen. 

 

Stappen plan

Voor het reinigen van velgen zijn onderstaande stappen van belang:

1. Verwijder oppervlakkige vuil

Maak de vegen goed nat! Verwijder dan pas met een spons of met de tuinslang het oppervlakkige vuil. Doe je dit niet dan ga je nl. het vuil mengen met je spons en kun je kleine krasjes op de velgen aanbrengen.
"Bij de verkoop levert je auto meer op met verzorgde velgen!"


2. Bepaal velgtype

Idealiter weet je welke evt. reinigingsmiddel je op de velgen kunt toepassen. Weet je dit niet, probeer dan via internet deze informatie te achterhalen.  Dit mag echt niet onderschat worden, indien je een niet geschikt velgenschoonmaak  middel gebruikt zou het zomaar kunnen dat je het aanzicht van de velgen permanent beschadigt.           

3. Geen velgenreiniger!

Het beste is de velg gewoon met een spons en water schoon te maken. Bij hardnekkige  plekken kun je ook een autoshampoo gebruiken. Deze zal zeker niet de velg aantasten.  Velgenreinigers zijn veelal agressief en bijten op en den duur vaak ook in de velglak, ook al is het middel 'geschikt' voor jouw type velg. Vaak wordt de toplaag van de velg  beschadigd, wat resulteert in witte vlekjes op de velg.

4. Borstelen maar!

Al dan niet in combinatie met autoshampoo verwijder je met de velgenborstel het  vuil van de velg en tussen de spaken. Spoel goed na met schoon water. Begin altijd aan de bovenkant van de velg, dan kan het water ook alvast het vuil aan de onderkant extra los weken.Succes met velgen reinigen!

velgen schoonspuiten
Velgen schoonspuiten? Niet doen...Ze worden niet schoon nl.

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Auto cleaners
Auto cleaners pagina, laat de autolak weer glimmen, voorkom doffe autolak
Auto in wax zetten
autowax - praktische auto waxen tips: lees en leer!
Bumper zwart maken
Bumper zwart maken? De 8 stappen én poetsproducten
Auto shampoo
Auto shampoo pagina, de beste auto shampoo soorten voor alle autolakken
Autospons
Autospons kopen? - 6 typen autowas sponzen bekeken
Meer
Alle Multi-reinigers artikelen lees je hier

Ook leuk
Auto tent Garage tent en autotent onmisbaar voor autoliefhebber?
Auto luchtverfrisser Muffe lucht in auto? Auto luchtverfrisser biedt uitkomst!
Autolak spray Kras op je lak? verwijder 'm binnen 15 minuten
Deurbeschermers en stootstrips Auto deurbeschermers: zň voorkom je auto deurschade
Insectenverwijderaars Insecten verwijderen van je auto? 7 gouden tips

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl