Home Auto styling Deurbeschermers en stootstrips

Auto deurbeschermers: z voorkom je auto deurschade

Op zoek naar een slimme oplossing die zowel deurschade en frustraties voorkomt? Om onnodige autoschade te voorkomen kan een simpele oplossing worden gebruikt in de vorm van autodeur beschermers. Doorgaans zijn onvoorziene omstandigheden reden tot schade aan de autodeur. Een stootstrip of deurbeschermer biedt uitkomst. In dit artikel informeren we je welke oplossingen er zijn, kun jij voortaan weer met een gerust gevoel je auto parkeren!


Auto deurbeschermers?!

Parkeerplaatsen lijken alsmaar krapper te worden combineer dat met het feit dat er meer auto's dan ooit in op de Nederlandse wegen zijn en je hebt zo maar een deukje of kras op een van de portieren. Frustrerend? Behoorlijk. Kostbaar? Ook dat nog eens. Vaak betreft het niet eens een eigen fout, maar zijn externe redenen de oorzaak van de opgelopen schade. Denk bijvoorbeeld aan andere autobezitters die, weliswaar zonder intentie, voor schade zorgen aan je portier.
autodeur beschermer
En daar zit er weer eentje: een kras en/of deuk


Stootstrips

Stootstrips kunnen een hoop ellende voorkomen, in het verleden werden de rubber beschermers die je om de rand van de portier kunt klemmen veel vaker standaard op auto's gemonteerd dan nu het geval is. De varianten met reflectoren erin waren wellicht het meest effectiefst; bij het inparkeren glinsterde de reflector en en werden bestuurders er subtiel aan herinnerd dat zij straks met beleid hun deuren openen. Waarom is zijn deze stootstrips voor de auto dan niet meer gemeengoed?


Portierbescherming wegbezuinigd

Vroeger hadden veel meer auto's fabrieks af stootstrips onderaan of midden op de deuren hadden. Daardoor werden de klassieke opzetrubbertjes overbodig, een ander nadeel is dat deze opzetrubbertjes een -hetzij beperkt- nadelig effect hebben op de luchtweerstand. Tel daarbij op dat het standaard monteren van extra losse stootbeschermende producten kosten met zich meebrengt, en je je zult begrijpen dat autofabrikanten deze bescherming tegen openslaande autodeuren steeds meer achterwege laten.

autodeur stootstrip met reflectoren
Chromen autodeur stootstrip: looks + functie!

Bye Bye lakschade, blikschade en krassen. 

Met een autodeur bescherming voorkom je zowel lakschade, blikschade, als andere krassen. Wellicht nog belangrijker is het voorkomen van onnodige kosten die hiermee samenhangen. Afhankelijk van de mate van schade kunnen de financile kosten oplopen tot honderden en soms zelfs duizenden euro's. Verder ontsiert het de auto en daalt de waarde van het voertuig. Als je eenmaal uit je auto stapt heb je geen volledige controle meer over andere omgevingsfactoren. Denk hierbij aan andere onoplettende autobezitters. 

Wanneer je jouw auto verlaat wil je er echter wel vanuit kunnen gaan dat je de auto bij terugkomst weer in de originele staat aantreft. Het bekende spreekwoord voorkomen is beter dan genezen willen we je eigenlijk besparen, maar komt in deze context wel volledig tot zijn recht. Met een simpele handeling, in de vorm van een stootstrip of deurbeschermer, kan voor de benodigde bescherming worden gezorgd. 

Welke type en varianten beschermingen zijn allemaal mogelijk? 


Kunststof stootstrip

Een kunststof stootstrip is een zelfklevende strip die kan worden aangebracht op de autodeuren. Met een stootstrip wordt geplaatst over de gehele lengte van de autodeuren. Zowel de portieren als uiteinde van de portieren worden maximaal beschermt. De lijmlaag is zodanig samengesteld dat de strip kan later eenvoudig verwijderd worden zonder blijvende lijmresten achter te laten.

   
kunstof-stootstrips-auto
maximale bescherming over de gehele deurlengte

Deze stootstrips zijn gemaakt van hoogwaardige kunststof profielen en kunnen per auto op maat worden gemaakt. De kunststof kunnen zonder bijsnijden worden gemonteerd en hoeven hierdoor niet te worden geschroefd. Grote voordeel van deze stootstrips is dat zij een optimale bescherming bieden tegen roekeloze automobilisten n jezelf k beschermt bent als je zelf eens je deur iets te enthousiast opent. 

Tip: neem de strips goed mee als je de auto wast, dan blijven zij het langst er fraai uitzien. Op den duur kan het 'weer' in het kunstof gaan zitten, de stips zullen dan er dan dof gaan uitzien, dit kun je simpel verhelpen door een bumperspray te gebruiken. Ze zullen er weer als nieuw uitzien daarna. Mocht zwart niet je kleur zijn kun je auto stootstrips ook (laten) spuiten.


Gedeeltelijke bescherming

Op het gebied van de praktische opties kan voor een aantal varianten worden gekozen. Denk bijvoorbeeld aan aanbrenging uitsluitend langs de gehele zijkant/uiteinde van de portier. Hiermee bescherm je jezelf; als jij een keer onvoorzichtig je portier opent vangt de plasticen rubberen U-profiel de 'klap' op. En blijven vervelende krasjes op het uiteinde van de deur achterwege. Ook de eigenaar van de auto naast je zal blij met je zijn, de kans op lakschade en/of krassen is vrijwel nihil mocht je de deur eens uit je handen laten glippen. Het U-profiel schuif je over de rand van de portier, de lijmlaag houdt het geheel op zijn plaats. 


Auto deurstrip met reflector

De klassieke autodeur bescherming is uitgevoerd met reflectoren. Deze zijn verkrijgbaar in diverse lengtes, de lengtes van de grotere variren tussen de 14cm en 20cm. Knap als je deze jongen over het hoofd ziet als bestuurder, zeker met lichten aan heeft het een preventieve werking. De kleine uitvoeringen tussen de 5cm en de 10cm. Mocht dit niet je smaak zijn er ook varianten met bijvoorbeeld een carbon-look.


Transparante buffer?

Je kunt ook voor discrete transparante buffer gaan. Dit is feite een sticker, een flexibel rubber, dat je het deureinde heen buigt. Eenvoudig aan te brengen en vrijwel onzichtbaar op elk kleur autolak. Uiteraard bestand tegen UV-stralen en temperatuurswisselingen. Ook de wasstraat en het met de hand wassen van de auto doet het stukje rubber niets. Nadeel: het voorkomt geen krassen/deukjes als iemand anders een autodeur tegen de jouwe slingert...


Chroom sierlijsten

Wil je jouw auto een chique uitstraling geven? Dan zijn chromen sierlijsten wellicht iets voor je! Deze zelfklevende sierstrip komt op een rol en kun je zowel voor in als op de auto gebruiken. Veelal wordt de chromen sierstrip gebruikt om bumpers netjes 'af te werken' of worden de strips boven de reeds aanwezige stootstrips geplakt. Resultaat is een chiquere look. Het kan ook gebruikt worden om het interieur er fraaier uit te laten zien, veelal worden de luchtroosters van een sierstrip voorzien.


Maximale bescherming?

Als je echt 100% bescherming wilt zul je een stap verder moeten gaan, de drie afbeeldingen hierboven beschermt de deurrand, maar in het midden van je deur is het meest kwetsbaar. 

Stootstrips over de hele lengte van de autodeur zijn (zeer) effectief, maar als je een stap verder wilt gaan zijn er een tweetal rigoureuze typen autodeur beschermers op de markt, niet altijd even praktisch, maar wel 'idiot proof'!


Stootstrippen verwijderen? Een 5-stappenplan

Je kunt de stootstrippen ook verwijderen, sommige mensen vinden dat de auto er dan strakker uitziet. Vaak is dat het geval, echter de kans op krassen, deuken en andere ongein schades neemt dan wel toe. De stappen:

1) Maar de stootstrip met een fhn bewegend warm.
2) Til een hoekje van de stootstrip op en breng een stukje visdraad of bijvoorbeeld tandfloss tussen de strip en de portier aan.
3) Trek vervolgens het zachtjes aan het touw en verwarm ondertussen het volgende deel van de strip. Herhaal dit tot het eind van de strip.

Voorkom dat je teveel aan het touwtje moet trekken, verwarm dan de stootstrip wat meer zodat de lijm zachter wordt en het touwtje gemakkelijker er doorheen kan snijden. Nu is het zaak de lijmresten te verwijderen.

4) Breng een beetje wasbenzine of thinner aan op een doek en wrijf zachtjes over de lijm, deze zal dan oplossen. Harder drukken heeft geen zin!
5) Idealter was je het geheel daarna en breng je een wax laag aan.


Kleurverschil na verwijderen stootstrippen?

Kleurverschil is nooit helemaal uit te sluiten, des te ouder de auto, des te groter de kans op mogelijk kleurverschil. Lichte lakken of bijvoorbeeld de kleur rood zijn vatbaarder voor keurverschillen na het verwijderen van de stootstrip dan donkere kleuren, bijvoorbeeld zwart. Echter troost je met de gedachte dat wat poetswerk doet al wonderen kan verrichten. Mocht je het resultaat niet mooi vinden kun je de strips altijd weer terug monteren met speciale dubbelzijdige tape.


Montage stootstrip

Voor hetmonteren van een stootstrip aan de zijkant van de auto zijn een paar dingen belangrijk. Bespaar niet op een goede dubbelzijdige tape. Bison heeft dubbelzijdige tape speciaal voor het bevestigen van producten aan een auto. Voordat je de tape aanbrengt is het zaak met ontvetter de ondergrond goed vetvrij te maken. Op deze manier zal de dubbelzijdige tape nl. het beste hechten. Gebruik afplaktape vlak onder de plaats waar de stootstrip moet komen, dan kun je op je gemak kijken of straks de stootstrip ook echt helemaal recht op de auto komt. Laten we nu eens wat rigoureuze typen autodeur beschermers bekijken, niet altijd even praktisch, maar wel 'idiot proof'


Autodeur beschermers 

Een autodeur beschermer is een bevestigingsmagneet dat is bedekt met een vilten laag die na het aanbrengen de voertuig beschermt tegen krassen. De autodeur beschermers zijn universeel toepasbaar en kunnen op elk voertuig worden aangebracht, zoals tweedeurs- en vierdeurs auto's, old-timers en sportwagens. De beschermers zijn samengesteld uit sterke magneten die tijdens eventueel contact niet verplaatsen. 


Eurobumper Guard 

De Eurobumper Guard zorgt voor bescherming van je autodeuren over de gehele lengte. Via drie magneten kan deze eenvoudig aan de deuren worden bevestigd. Bovendien bestaan er oplossingen voor overige onderdelen zoals bumpers die ook kunnen worden voorzien van een passende bescherming. Verder kan rekening worden gehouden met wisselende weersomstandigheden en zijn waterdichte oplossingen verkrijgbaar. 

Strategisch parkeren!

Het uitzoeken van een goede parkeerplek voorkomt al gauw een hoop ellende en frustraties. Probeer een parkeerplek uit te zoeken waarbij voldoende ruimte is om de auto veilig te kunnen parkeren. Denk ook aan externe omgevingsfactoren zoals het vermijden van drukke punten, of het niet parkeren in de buurt van bomen in het geval van hevige wind. Heb je de keuze om parkeren tussen een tweetal auto's te vermijden?

Ga dan voor deze keuze en probeer deze situatie te vermijden. Parkeer je auto, wanneer mogelijk, op een plek waarbij minstens aan n zijde geen andere auto staat. Staan er andere objecten in de buurt zoals fietsen of karretjes? Probeer dan om een andere plek uit te zoeken. Als je echt geen mogelijkheid ziet je auto ergens veilig te parkeren, parkeer je auto dan naast een nieuwe en goedverzorgde auto. De kans is een stuk groter dat deze eigenaar zorgvuldig parkeert en met beleid de autodeuren opent.
Garage autodeur beschermer 

De garage is naast de openbare parkeerplek n van de meest voorkomende plekken van opgelopen deurschade. Een goede bescherming in je garageis dus van belang. Vooral wanneer de betreffende garage vrij klein is neemt het risico op deurschade, bij het openen van de portieren, enorm toe. Verschillende stootstrips auto zijn verkrijgbaar om deurschade in de garage te voorkomen. Garage deur beschermers zijn opgebouwd uit speciale foampads met speciaal dubbelzijdig kleefband en zijn geschikt voor de meeste oppervlakken. 
garage autodeur beschermer
En nu oppassen maar...

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Autolak spray
Kleurlak ? herstel zelf doffe autolak of autokrassen in 15 minuten.
Auto in wax zetten
autowax - praktische auto waxen tips: lees en leer!
Velgenborstel
Velgenborstel velgen schoonmaken via velgenborstel
Auto shampoo
Auto shampoo pagina, de beste auto shampoo soorten voor alle autolakken
Auto cleaners
Auto cleaners pagina, laat de autolak weer glimmen, voorkom doffe autolak
Meer
Alle Multi-reinigers artikelen lees je hier

Ook leuk
Deurbeschermers en stootstrips Auto deurbeschermers: z voorkom je auto deurschade
Auto dippen Autodippen: auto verfraaien en beschermen in n keer!
Stickerbomb Stickerbomb: eenvoudig, goedkoop n gedurfd!
Diffusers Een diffuser; mooie look en betere wegligging
Zijwindschermen Zijwindschermen: frisse lucht n fraaiere uitstraling

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl