Home Interieur styling Automatten kopen

Automatten set kopen? Pasklaar óf universeel?

Maar weinig mensen denken erover na: automatten. Toch zijn ze er in allerlei soorten en maten: universeel, pasklaar, van plastic, kunststof of rubber. Zonder matten kun je prima rijden, maar het wordt wel gauw een bende bij je voeten. Vaak merk je het verschil pas echt als je een tijdje zónder auto vloermatten zit. Automatten kopen doe je in onze webshop, volop keuze!


Het nut van automatten

Met de juiste automat voorkom je slijtage van en vuil op de originele bekleding van je trouwe vierwieler. Naast de praktische voordelen die losse automatten bieden, kun je ook meteen het interieur van je auto naar eigen smaak aanpassen. Ga je automatten kopen, houd dan rekening met het volgende: de materiaalkeuze. Automatten vormen een belangrijke en onmisbare barričre tussen de autobekleding en het vocht en vuil dat geheid van je schoenen afkomt. Auto vloermatten zijn speciaal ontwikkeld om de vloer van de auto –en dus het tapijt – tegen zout, vuil en slijtage te beschermen.


automatten kopen
De nut en noodzaak van automatten is duidelijk te zien!

Waarom automatten kopen?

Zijn je huidige matten versleten of ontbreken ze helemaal? Dan hebben vocht en vuil vrij spel. Dit kan resulteren in permanente vlekken in de bekleding. Bovendien kan vocht op den duur doorlekken naar de autovloer onder de bekleding, waardoor roest kan ontstaan. Een ander voordeel van automatten is het feit dat je je voertuig veel makkelijker kunt schoonmaken. Je haalt de vloermatten er gewoon uit, bewerkt ze met een stofzuiger of mattenklopper en klaar is Kees. Kortom, met automatten houd jij je auto langer schoon en netjes!


Nette auto verkopen

Ben je ooit van plan je auto te verkopen? Ook dan wil je dat de vloer en bekleding er nog tiptop uitzien. Koop tegen die tijd een nieuwe automattenset voor een frisse uitstraling. Of nog beter: bestel ze meteen. Iedere potentiële koper ziet hoe zuinig jij op je wagen bent geweest.


Welke soorten automatten zijn er te koop?

We kennen in elk geval 4 soorten automatten. Hieronder belichten we elk van deze vier soorten in het kort. Verderop in het artikel kun je meer lezen over de voor- en nadelen van elk type automat.Velours automatten


Geef je auto een persoonlijke en luxe uitstraling met velours automatten. Deze matten hebben een matte glans en voelen comfortabel aan. Je kunt deze automatten kopen in diverse kleuren. Zo is er voor elke auto wel een passende mat te vinden. De velours automatten zijn overigens wel een tikje duurder dan andere matten. Dit geldt vooral voor de Super Velours matten. Tegelijkertijd gaan velours matten langer mee dan bijvoorbeeld automatten van naaldvilt.
velours automat
Wil je luxe? Dan zijn velours automatten jouw keuze.


Naaldvilt automatten

Naaldvilt automatten zijn meestal goedkoper dan bovenstaande velours automatten. Deze vloermatten hebben goede grip en zand en vuil zijn hierop veel minder goed te zien. Ook automatten van naaldvilt zijn in diverse kleuren verkrijgbaar. Een nadeel van deze uitvoering is dat er makkelijker grover vuil in blijft hangen. Hierdoor zijn naaldvilten automatten lastiger schoon te krijgen. Ribtapijt automatten zijn een voorbeeld van naaldvilt automatten.

naaldvilt automatten
In 80% van alle auto's zijn naaldvilt automatten aanwezig.


Rubberen automatten

Vooral in de winter en herfst zijn rubber automatten handig. Deze matten bieden extra comfort en grip en zijn minder vuilgevoelig. Het materiaal is niet poreus en de matten zijn simpel te reinigen met water. Kortom, een automat van rubber is hygiënisch en duurzaam. Wel kunnen ze, net als de traanplaat automatten, glad worden bij nat weer.
rubberen automatten
Maximale bescherming wenselijk? Dan zijn rubberen automatten de beste keuze.


Traanplaat automatten

Zoals de naam aangeeft, zijn traanplaat automatten gemaakt van traanplaat. Deze auto vloermatten zien er sportief en stoer uit en zijn bijzonder slijtvast. Daarnaast kun je ze makkelijk schoonmaken. Toch zijn traanplaat vloermatten niet altijd praktisch. Wanneer het regent of sneeuwt en je dus met natte schoenen de auto instapt, wordt traanplaat glad. In dat geval kun je wegglijden. Belangrijk om bij stil te staan dus. Bovendien kunnen automatten van traanplaat je schoenen beschadigen, omdat ze vrij hard zijn.


Waarom zou je een losse automat kopen?

We zeiden het hierboven eigenlijk al: automatten kopen doe je omdat de originele autobekleding en de onderliggende vloer dan niet vies worden en/of gaan roesten. In veel auto's heeft de bestuurderskant standaard al een soort vloermat die extra bescherming biedt. Een nadeel hiervan is dat het een soort ingebouwde automat is, die je er dus niet makkelijk uit kunt halen om schoon te maken. Deze in de bekleding verwerkte mat zal bovendien door gebruik slijten en is niet zo gemakkelijk te vervangen als een losse automat. Je zult dan namelijk een stuk van de autobekleding moeten vervangen. Dat wil je eigenlijk voorkomen.

In dat geval is een losse automat de perfecte oplossing. Je kunt hem verwijderen wanneer je wilt, vervangen als hij versleten is en makkelijk schoonmaken buiten de auto. Losse automatten zijn voor de meeste auto's verkrijgbaar. Universeel en met exclusief design. Ze zijn voor elk seizoen geschikt en van hoogwaardige kwaliteit.

Bovendien zijn er pasklare automatten. Deze worden voor jouw type auto op maat gemaakt en zullen daarom naadloos in de auto passen. Veel matten zijn voorzien van gaten waarmee ze eenvoudig zijn vast te klikken in je auto, net als de originele automatten. Daarnaast zijn de meeste automatten voorzien van een antislip onderlaag, waardoor je van glijden geen last zult hebben.


Automatten universeel of pasklare automatten?


We kunnen automatten eigenlijk onderverdelen in twee categorieën:

1) Universele automatten: Geschikt voor (vrijwel) alle type auto's.
2) Specifieke of pasklare automatten: Alleen geschikt voor een bepaald model auto. 

Uiteraard zijn deze voor vrijwel alle auto's verkrijgbaar. Een voordeel van deze vloermatten is dat ze naadloos in je auto passen door de perfecte pasvorm. Meestal zijn er bevestigingsogen aanwezig, waardoor ze op de bestaande bevestigingspunten in je auto passen. Heel handig, want de matten kunnen dan niet gaan schuiven. Schuiven kan gevaarlijk zijn tijdens het in- en uitstappen, schakelen, remmen en gas geven.
pasklare automat
Pasklare automat: pas perfect en zit echt goed vast.

Automatten slijtage

Waar treedt volgens jou de meeste slijtage op? Inkoppertje: op de mat aan de bestuurderskant. Een auto heeft immers altijd een bestuurder nodig, plus de meeste voetbewegingen vinden hier plaats. Vloermatten aan de bijrijderskant en achterin gaan meestal langer mee, omdat men er minder vaak hakken in zet.

Al onze auto vloermatten zijn uitgevoerd met een hakplaat. Deze extra laag op de bestaande mat biedt extra bescherming tegen de hakken van je schoenen. Bij extreem versleten automatten zie je wel eens dat er een gat in de hakplaat ontstaat. In dat geval is de mat echt toe aan vervanging.
automat hakstuk
Door het vele bewegen slijt de hakplaat het snelste


Automatten kopen: waar moet je op letten? Onze tips!


1. Universele automatten of maatwerk?

Bij het bepalen of je voor een universele automat of voor maatwerk gaat, moet je enkele dingen in je achterhoofd houden. Zo zijn universele automatten bijvoorbeeld handig, omdat ze in vrijwel alle auto's passen. Een automat op maat zal echter precies in jouw type auto passen. Hierbij is ook sprake van bevestigingsogen en haken in zowel de mat als jouw auto. Een mat die speciaal voor jouw auto op maat gemaakt is, past precies op de bevestigingspunten in de auto.


Voordelen

+ Passen in vrijwel alle auto's en kunnen dus direct in je auto worden gelegd
+ Vaak voorzien van antislip onderlaag, zodat de mat minder snel zal verschuiven
+ Relatief goedkoop
+ Universele mattenclips voor extra solide bevestiging zijn verkrijgbaar in onze webshop


Nadelen 

- Zitten iets minder stevig vast dan maatwerk matten; maatwerk varianten worden met een klik- of haakjessysteem op bestaande bevestigingspunten in de autobekleding gemonteerd
- Soms een wat goedkopere uitstraling


2. Automatten op maat: voor specifiek model auto

Het allergrootste voordeel van automatten op maat is dat deze perfect in de daarvoor bedoelde auto passen. Kortom, 100% pasgarantie. Het bevestigingssysteem houdt de automat gegarandeerd op zijn plaats.


Voordelen 

+ 100% passend voor een specifiek automodel
+ Zitten na montage muurvast
+ Vaak een luxere uitstraling dan universele exemplaren


Nadelen 

- Alleen te gebruiken in een bepaald merk en type auto
- Relatief duur


3. Stoffen of rubber automatten

Zowel rubberen als stoffen automaten zijn verkrijgbaar als universele vloermatten en als op maat gemaakte matten. Rubber spreekt voor zich, maar wat betreft de stoffen automatten kennen we twee varianten: velours en naaldvilt. Beide stoffen hebben overeenkomsten en verschillen. Een overeenkomst is dat ze allebei zijn gemaakt van polyamide. Deze kunststof heeft wel wat weg van nylon en heeft als gunstige eigenschap dat hij vuilafstotend is. Viezigheid hecht zich dus minder snel aan de stof, waardoor de matten makkelijker schoon te maken zijn. Hieronder bespreken we de verschillen.

velours automat
Velours vaak een gevoelskwestie: kwalitatief doet het nauwelijks onder voor naaldvilt

Stoffen automatten: velours en naaldvilt

Velours: 

Frans voor fluweel. Deze stof heeft omhoog staande haartjes (polen), waardoor het fluwelen effect ontstaat. Velours is zacht, heeft een matte glans en een luxe uitstraling. Over het algemeen gaat velours langer mee dan naaldvilt, maar daartegenover staat dat het ook iets duurder is.


Naaldvilt:

Deze stof is ruwer en harder. Dit komt doordat naaldvilt met duizenden naalden met weerhaken wordt vervaardigd. Door de ruwheid van de stof zijn naaldvilt automatten minder vatbaar voor vuil dan velours automatten. Grover vuil blijft echter wel makkelijker in de ruwe stof hangen, maar zand en dergelijke vallen minder op. Deze matten moet je vaker uitkloppen of stofzuigen. Automatten hebben een onderlaag van granulaat, wat functioneert als antislip laag. Zo zijn ze veilig in gebruik. Veel auto's die rechtstreeks uit de fabriek komen, zijn voorzien van naaldvilt matten.


Conclusies

Wanneer je een luxe uitstraling niet zo belangrijk vindt, is een naaldvilt automattenset zeer geschikt. Fijn vuil zie je er niet goed op, grover vuil blijft er wel wat makkelijker in hangen. Deze vloermatten zijn voordeliger in aanschaf, maar velours matten gaan langer mee. Wat kwaliteit betreft doen naaldvilt en velours eigenlijk niet voor elkaar onder. Wel heeft velours een luxere uitstraling en voelt het zachter (en dus comfortabeler) aan. Wil je je auto extra uitstraling geven, dan kun je het beste kiezen voor een velours automattenset.


Rubberen automatten

Oké, maar ga je nu voor stof of rubber? Het grootste voordeel van rubberen automatten is dat ze 100% waterdicht zijn. Wil je dat de originele autobekleding niet nat of vies wordt? Dan kies je dus gewoon voor een rubber automat. Hieronder de voor- en nadelen.

Voordelen

+ Autobekleding blijft 100% schoon, omdat rubberen matten waterdicht zijn
+ Je kunt ze eenvoudig schoonmaken (met water en zelfs een hogedrukspuit)
+ Desgewenst kun je ze op maat knippen
+ Zijn vormvast, waardoor vuil er niet vanaf valt als je de mat uit de auto haalt


Nadelen 

- Rubber biedt weinig grip en kan glad worden wanneer er vocht op ligt, wat mogelijk onveilig wordt bij de pedalen
- Vuil kan zich bij de randen ophopen, omdat het verder nergens heen kan (bij stoffen matten komt het tussen de polen terecht)
- Vastzetten kan niet op bevestigingspunten die eventueel in de auto aanwezig zijn
- Sommigen vinden dat rubber automatten een goedkope uitstraling hebben
- Ze zijn dunner dan stoffen matten

naaldvilt automat in auto
Merk en type auto is verwerkt in de mat.Duidelijk zichtbaar dat het voetengedeelte het meest belast wordt.

Stoffen automatten

Wat ons betreft is het grootste voordeel van een stoffen automat de warme, luxe uitstraling. Een mooie automattenset geeft het auto-interieur meteen een compleet nieuwe uitstraling. Ons lijstje met plussen en minnen volgt hieronder.


Voordelen stof

+ Relatief eenvoudig schoon te maken: matten uit de auto halen en uitkloppen
+ Matten van hoogwaardig naaldvilt hebben een gefestonneerde rand en zijn voorzien van een hakstuk (bij de maatwerkvariant)
+ Uitstraling warmer dan bij rubber automatten; vooral velours automatten stralen luxe uit
+ Fijne vuildeeltjes, zoals zand en gruis zijn op een mat van naaldvilt minder goed zichtbaar dan op een rubber automat


Nadelen stof

- Bij naaldvilten matten blijft grover vuil (modder, brokken zand, etc.) haken, vanwege de weerhaakjes in de stof, waardoor een naaldvilt automat lastiger schoon te maken is dan een velours automat
- Naaldvilt variant moet vaker worden uitgeklopt; velours variant heeft opstaande haartjes, waardoor vuil en zand makkelijker te verwijderen zijn
- Stoffen vloermatten hebben een antislip onderkant, waardoor vocht van je schoenen niet wordt doorgelaten; toch kan het bij extreem natte periodes voorkomen dat stoffen automatten vocht doorlaten naar de autobekleding en onderliggende autovloer

automatten bevestiging
automat bevestiging middels een haakje


Automatten bevestiging: 3 belangrijke stappen

Ga je automatten plaatsen, volg dan onderstaande drie belangrijke stappen.

1. Reinig de auto. Verwijder oude vloermatten en reinig de onderliggende bekleding. Als het goed is kun je oude matten gemakkelijk verwijderen. Zonder oude matten passen de nieuwe er beter in. Bovendien is het veiliger nieuwe automatten rechtstreeks op de autobekleding te plaatsen, in plaats van bovenop andere matten.
Stofzuig de vloerbekleding. Bevat het tapijt veel vuil en vlekken, reinig het dan met water en tapijtreiniger. Wacht tot de bekleding volledig droog is, voordat je verder gaat.

2. Bepaal welke mat waar moet komen. Plaats alle matten in de auto om te bepalen welke waar hoort. Die dit sowieso even, ongeacht of je op maat gemaakte of universele automatten hebt gekocht. De kortere matten gaan achterin en de langere voorin.

3. Monteer de vloermatten in de auto. Veel automatten kun je rechtstreeks op de vloer voor de autostoelen leggen, zonder verder iets te doen. Sommige moet je bevestigen met de aanwezige bevestigingsogen. In bepaalde type auto's zijn speciale bevestigingspunten aanwezig, in andere niet. Je vindt de bevestigingspunten bijvoorbeeld in het midden of rondom de plek waar de mat op de vloer moet komen. Het aantal aanwezige bevestigingspunten hangt uiteraard af van jouw type auto.

Heb je matten op maat? Dan passen die precies in de aanwezige bevestigingspunten. Plaats de matten op die punten en klik ze vast. Controleer of ze passen. Controleer goed of de matten op de juiste plek liggen: ze mogen geen pedalen blokkeren. Zowel gas- als koppeling- en rempedaal moeten vrij kunnen bewegen, zonder tegen een mat aan te komen. Probeer bovendien de stoelen naar voren en achteren te schuiven. Ook deze moeten vrij kunnen bewegen, zonder in gevecht met de automatten te raken.

bevestigingsogen automat
Bevestigingsogen: vast is vast!

(Specifieke) automatten bevestiging

Heb je een automattenset besteld die speciaal voor jouw type auto gemaakt is? Dan vind je in deze mat waarschijnlijk gaten die precies over de bestaande bevestigingspunten in je auto passen. Deze klik je eenvoudig op elkaar vast, zodat de automatten niet gaan schuiven. Universele automatten hebben niet altijd bevestigingspunten. In onze webshop kun je echter wel universele mattenclips bestellen. Hiermee zorg je dat de vloermatten tijdens het in- en uitstappen, schakelen, remmen of gasgeven niet gaan schuiven. Automatten schoonmaken

Uiteraard wil je de vloer en automatten in topconditie houden. Dat betekent dat je ze bijtijds moet schoonmaken en/of vervangen. Losse automatten zijn eenvoudig te verwijderen. Deze kun je dus buiten de auto uitkloppen of stofzuigen. Denk er wel om dat je het uitkloppen niet te dicht bij de auto doet, omdat het vuil dan zo weer terug je auto in kan waaien. Ook kan het op de lak komen, wat tijdens de volgende wasbeurt tot krassen zou kunnen leiden. Regelmatig de stofzuiger op de matten loslaten is sowieso slim om te doen. Zo kan vuil zich niet te veel ophopen.

automat stofzuigen
Eerst uitkloppen, daarna met de stofzuiger het hardnekkige vuil verwijderen

Olie- en vetvlekken verwijderen

Helaas kan het voorkomen dat er olie- of vetvlekken op je automatten terechtkomen. Bijvoorbeeld doordat er olieresten aan je schoenen blijven zitten, die je tijdens het rijden lekker de stof inwrijft. De harde stukken olie of vet kun je voorzichtig proberen weg te krabben met een stukje hout of schroevendraaier. 

Verdere vlekken kun je als volgt verwijderen: plaats er een stuk ovenpapier overheen en ga daar met een warm strijkijzer overheen. Til vervolgens voorzichtig het papier op en je zult zien dat eventuele olie- en vetvlekken door het papier geabsorbeerd zijn. Nog steeds vlekken? Gebruik dan een vochtige spons en tapijtreiniger. 

Sommige matten kun je ook eenvoudig reinigen met een hogedrukspuit. Met een borstel kun je eventuele resten eraf borstelen.
Vervolgens kun je de stoffen en rubber automatten het best vanzelf laten drogen. Heb je haast, dan kun je ze afnemen met een microvezeldoek. Je kunt matten overigens ook schoonmaken met wasmiddel. Strooi wat op de matten, maak ze een beetje nat en begin dan te schrobben. Laat ze na het afspoelen drogen. Sommige mensen stoppen hun automatten in de droger, maar dat werkt niet voor elk type automat, dus dat kun je beter niet doen. Let op: stop automatten nooit in de wasmachine. Daar worden ze slap en zacht van.


Enkele andere toepassingen van automatten

1. Gebruik een automat als sneeuwmat als je auto vastzit in sneeuw/zand: leg de mat in dat geval vóór de aangedreven wielen.

2. Lekt je auto olie en wil je voorkomen dat dit op de ondergrond terechtkomt? Leg een automat bij nood snel onder de auto. Olie van de grond verwijderen is namelijk een zeer lastige klus.

3. Heb je een lekke band? Leg de automatjes van achterin op de grond van de werkplek om zere knieën te voorkomen. Hetzelfde geldt wanneer je de auto gaat stofzuigen. Haal de matten eruit, leg deze op de grond en je kunt de auto comfortabeler schoonmaken. 

4. Maak een krabpaal van de oude mat. Monteer 'm op een plekje waar je kat 'm zeker ziet en krabben maar.

5. Lekt je auto vloeistof op je mooie straatje? Als eerste hulpmiddel is een automat dan prima. Het verwijderen van bijv. auto olie van straatstenen is een lastig klusje.Kunststof vaak het beste


Een kunststof automattenset is in veel gevallen de beste keuze. Rubber automatten (de 'standaard matten') bieden weinig grip en nemen het vuil van onder je schoenen niet op. Zo kan zich een bergje vuil, takjes en steen ophopen bij de randen van de vloermat. Bovendien blijven kunststof automatten vaak beter liggen dan die van rubber. Nieuwe auto vloermatten zijn misschien niet de meest aantrekkelijke auto-accessoires. 

lifehammer op automat
Zo plaats je niet een lifehammer!


Wat is de beste?


Hoewel universele automatten in aanschaf het voordeligst zijn, raden we toch aan automatten te kopen die specifiek voor jouw model en merk auto bedoeld zijn. Zo heb je altijd matten met een optimale pasvorm, die tijdens het rijden niet zullen golven of schuiven en waarvan de randen niet zullen opkrullen.

Let er bovendien op dat je het juiste bevestigingsmateriaal aanschaft, zodat de matten goed blijven liggen en veiligheid gewaarborgd blijft.
Waarde toevoegen

Toch kun je waarde aan je auto toevoegen door te kiezen voor automatten in de juiste stijl en van het juiste materiaal. Zeker voor mensen die naast het (dagelijkse) forensen bouwmateriaal of vieze kinderen van voetbaltrainingen naar huis vervoeren, zijn automatten van onschatbare waarde. 

De juiste automatten zijn niet alleen een aanvulling op het interieur, maar bieden ook bescherming tegen de elementen en de schade van alledag, zoals vuil en morsen. Het uitkiezen van automatten doe je op basis van duurzaamheid, je persoonlijke stijl en een goede prijs-/kwaliteitverhouding.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Stuurhoezen
Stuurhoes - keuze uit 60 stuurhoezen in de webshop
Stuur sloten
Stuurslot auto - 8 typen stuursloten nader bekeken
Kofferbakmat
Kofferbakmat - Dé ultieme kofferbak bescherming
Kledinghanger auto
Auto kledinghanger nodig? Bekijk 5 typen auto kleerhangers
Meterhouders
Meterhouders - Turbodrukmeter, oliedrukmeter, olietemperatuurmeter in meterhouder
Meer
Alle Alle interieur styling artikelen lees je hier artikelen lees je hier
Ook leuk
Dashboard styling Dashboard verlichting: de mogelijkheden op een rijtje
G-tech meter Meet motordata & autodata via G Tech meters
Sportsturen Sportsturen en racesturen liggen beter in je hand
Claxon en luchthoorn Claxon en luchthoorn, wat mag er nu wel en niet?
Raamslinger Met stijl je ramen openen via schromen raamslingers

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl