Home Multi-reinigers Auto wassen

Goed je auto wassen? check ons 2023 stappenplan [9 tips!]

De echte autoliefhebber wast de auto natuurlijk regelmatig met de hand. Via autowassen zorg je voor een maximale bescherming en hou je je auto glanzend. Een emmer met sop, een spons en je kunt aan de slag.Toch? Nou....Er liggen wel de nodige gevaren op de loer. Dikke kans dat je nu, zonder dat je dat weet, je auto onder de krassen aan het brengen bent! In deze auto wassen special leggen we je stap voor stap uit hoe je de auto optimaal wast: wassen zonder krassen!
 


Auto wassen = krassen?

De auto wassen kan op vele manieren, maar er is eigenlijk maar een goede manier: met de hand! Wasstraten, hoe handig en
tijdbesparend ze ook zijn, bevorderen absoluut niet de glans en reflectie van de lak, en dat is toch waar het een beetje om draait. Essentieel is het gebruik van de juiste materialen en wasmiddelen. Vergeet de oude spons maar, deze is alleen handig om de ramen van het huis mee te lappen! 
auto wassen met spons
Auto wassen met spons = krassen aanbrengen!

Standaard spons

Het grootste nadeel van een standaard spons is namelijk dat vuil en zand zich op kan hopen in de spons. Dit vuil veroorzaakt vervolgens de bekende 'swirls' in de lak, de cirkelvormige krassen die in vol (zon)licht altijd zeer goed te zien zijn. Een veel beter hulpmiddel is een microfiber washandschoen of een microfiber spons.

Microfiber is een stof die samengesteld is uit polyamide en elastane en bevat een ontelbare hoeveelheid dunne vezeltjes. Dit werkt veiliger en beter dan een conventionele spons. Microfiber spons / washandschoen

De microfiber sponsen en/of washandschoenen kunnen enorm veel water opnemen en zijn daarom zeer aangenaam in gebruik.Bijkomend voordeel is je na afloop de spullen gewoon in de wasmasmachine kan doen en op 40 graden zonder wasverzachter kunt uitwassen, zodat ze honderd procent schoon zijn voor de volgende autowasbeurt.

Wassen doe je bij voorkeur -na grondig afspuiten van de auto, dat spreekt voor zich- met twee emmers water. Dit houdt in dat je een emmer gebruikt voor het sop en een tweede emmer om telkens opnieuw je washandschoen of micofiber spons in schoon te spoelen. Zo voorkom je dat vuil, afkomstig van de carrosserie, het sop vervuilt en in de washandschoen terecht komt. Doe je dit niet krijg je gegarendeerd swirls in je lak. Je zult er versteld van staan hoe smerig en zwart je spoelwater er na afloop uitziet. Dat wil je niet in het sop hebben!


Juiste emmer

Een grote emmer van tien tot vijftien liter heb je toch wel nodig. Een heel handig en voor een autodetailer onmisbaar hulpmiddel is een zogeheten Grit Guard. Dit is een rooster dat onderin de emmer(s) gelegd wordt. Zand en vuil zakt door het rooster naar de bodem van de emmer en kan zo niet meer gauw opnieuw opgenomen worden door de wasschandschoen. Zo voorkom je dus iedere mogelijkheid voor het opnieuw creëren van swirls!

grit guard rooster
Microfiber spons & grit guard rooster

swirls in lak
Kijk eens naar je lak als de zon goed schijnt, bovenstaande herkenbaar?

Goede shampo

Maak gebruik van een goede shampoo, en doseer deze volgens de gebruiksaanwijzing van het desbetreffende merk, meer is dus niet altijd beter, overdosering van shampoo kan een tegengesteld effect hebben op de voedende, sealende, en beschermende (wax)lagen. Vul je emmer met lauwwarm water en doseer de juiste hoeveelheid shampoo. Zorg dat de shampoo goed opgelost is in de emmer, hoe meer schuim hoe beter!

Op het moment dat je begint met het wassen werk je van boven naar beneden. Begint dus met het dak, daarna de ramen, daarna de bovenste helft van de deuren/zijpanelen en daarna de bumpers en onderste helft van de deuren/zijpanelen. Maak flink gebruik van de tweede emmer methode, en spoel dus regelmatig je washandschoen of spons uit in de spoelemmer. Indien noodzakelijk: vervang bij extreme vervuiling van de spoelemmer tijdig het spoelwater.


Afspoelen

Nadat hele auto goed is gewassen spoel je de auto af met water. Spoelen gaat eenvoudig met een 'open tuinslang', dus zonder spuitstukken erop. Wees er zeker van dat alle zeepresten goed zijn weggespoeld. Vervolgens kan de auto gedroogd worden. Vergeet in dit geval de oude bekende zeem, want het drogen van de auto kan het allerbest gedaan worden met een speciale droogdoek of watermagneet. 

Het voordeel van een droogdoek/watermagneet is het feit dat de doek zeer zacht is, geen beschadigingen en krasjes kan aanbrengen aan de lak en een veelvoud van zijn eigen gewicht aan water kan absorberen.
grit guard
Zo simpel, en zo effectief!


Zeer absorberend

In de meeste gevallen is het zelfs mogelijk om de auto in een keer helemaal te drogen zonder dat je tussentijds de droogdoek of watermagneet uit hoeft te wringen. Vouw de doek niet op maar gebruik het totale oppervlak van de droogdoek/watermagneet.

Drogen doe je net als het wassen van boven naar beneden door de doek over de lak heen te trekken. Alle restanten water zullen nu geabsorbeerd worden door de doel en dit zal uiteindelijk een vlekvrij resultaat opleveren.


Uitgebreid wasprogramma?

Tot zover de basis voor het wassen van je auto. Voor wie een stap verder wil gaan wordt nu het foamen van de carrosserie, het reinigen van lastig bereikbare en vaak vergeten delen en het reinigen van de motorruimte behandeld.


Auto foamen

Om de carrosserie optimaal te reinigen voordat je de auto met de hand gaat wassen kun je de auto eerst foamen. Hiervoor heb je nodig: een normale hogedrukreiniger, een foamgun en een faomconcentraat. Met een foamgun zorg je ervoor dat je op een veilige manier het grovere vuil kunt afvoeren van je auto, voordat je de auto verder gaat wassen. Zo voorkom je dat er onnodig zand en vuil op je lakwerk zit wat bij het wassen alsnog swirls en krasjes kan veroorzaken.

auto foamen
Als 't beste alleen goed genoeg is foam je de auto ook.

foamconcentraat in maatflesje

Breng de juiste mengverhouding foamconcentraat met warm water aan in het maatflesje. Het is ook goed mogelijk om wat shampoo toe te voegen, biologische reinigers, ontvettende middelen etc. Hier kun je zelf naar hartelust mee experimenteren. Ga op enige afstand van de auto staan en spuit met een vloeiende en voor zover mogelijk een dekkende beweging een laag foam op de auto. Laat dit enige minuten intrekken. Je zult zien dat grof vuil nu wordt losgeweekt, ingesloten en veilig afgevoerd van je lak. Spoel naderhand de auto af met de tuinslang.


Grondig reinigen

de tweede optie is het grondig reinigen van trims, kentekenplaten, roosters, grilles enzovoort. Een geconcentreerde allesreiniger en een kwastje zorgen ervoor dat alle naadjes en kieren waar je met de washandschoen niet goed bij kunt grondig schoon worden. Spuit een hoeveelheid allesreiniger (bijvoorbeeld een All Purpose Cleaner) direct op het schoon te maken onderdeel en laat dit eventjes intrekken.

Borstel hierna het onderdeel grondig schoon en spuit naar gelang nog wat allesreiniger bij. Veel voorkomende plekken van 'vergeten' vervuiling zijn de wielkasten, de onderkant van de portieren aan de binnenzijde, de dorpels, deurscharnieren en de randen rondom de achterklep/C-stijl. Werk op deze manier de hele auto rond en begin vervolgens aan het wassen.Motorcompartiment

Er heerst bijna een taboe op het schoonspuiten van het motorcompartiment, maar met een beetje beleid en gezond verstand is dit prima te doen.

Neem voorzorgsmaatregelen door elektrische componenten, een open luchtfilter en dergelijke goed in te pakken met folie, tape of plastic.

motorcompartiment schoonspuiten
Motorcompartiment schoonspuiten: met beleid.

Ontvettende reiniger

Spuit met een ontvettende reiniger of speciale enginecleaner de motorruimte in op de delen die versmeerd en vettig zijn. Laat dit even inwerken om vervolgens de boel schoon te borstelen met een kwast of zachte borstel. Pak vervolgens de tuinslang (op sproeistand) of de hogedrukreiniger en spuit van gepaste afstand het motorcompartiment schoon. Ga dus niet met de spuit als een ongeleid projectiel over je blok heen, dat is vragen om problemen. Een beetje nattigheid kan geen kwaad, maar voorkomen is beter dan genezen.

Veel gestelde vragen


Hoe vaak je auto wassen?
Dat is afhankelijk van een aantal zaken: weersinvloeden, rijstijl en type wegdek en je rijstijl hebben invloed op hoe snel een auto vuil wordt. Met name in de wintermaanden wordt een auto sneller vuil. Lees hier autowas tips voor elk jaargetijde.

Hoe kun je een auto wassen?
In de basis kan dat op 2 manieren: met de hand met een emmer autowasmiddel erin, of in een wasstraat waar de wasborstels de auto schoonmaken. Elke methode heeft z'n voordelen en nadelen. Je bekijkt ze op onze pagina.

Waar kun je het beste je auto mee wassen?
Dat is persoonsgebonden. Voor veel mensen is een emmer lauw water met daarin een autowasmiddel, spons en een zeemleren lap om de auto mee droog te wrijven. De overige auto was methoden check je op onze pagina.

Hoe krijg je die showroom look?
Door gebruik te maken van het juist autowasmiddel, de juiste spons, zeemleren lap en door de auto na het wassen in de was te zetten. Hierdoor creëer je een extra glans,- én bescherming laag aan. Bekijk al onze autowas tips.

Waarom je auto wassen?
Om de autolak in goede conditie te houden en daardoor aanslag en roestvorming te voorkomen. Een regelmatig gewassen auto geeft de auto een verzorgt uiterlijk. Dit kan ook een positief effect hebben op een eventuele verkoopprijs. Daarnaast is er nog één belangrijke reden, hier lees je er alles over.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Auto cleaners
Auto cleaners pagina, laat de autolak weer glimmen, voorkom doffe autolak
Motorblok reinigen
Motorblok reinigen? in 11 stappen naar een schone motorruimte
Auto luchtverfrisser
Auto luchtverfrisser - Snel weer een frisse auto!
Auto wassen
Was jij je auto op de juiste manier? Lees hier onze tips!
Motorblok reinigen
Motorblok reinigen? in 11 stappen naar een schone motorruimte
Meer
Alle multi reinigers artikelen lees je hier
Ook leuk
Bumper zwart maken Bumpers weer zwart maken in 8 stappen!
Autostalling Autostalling voor behoud van je auto
Auto stofzuigen Auto stofzuigen: gezond en blij in een schone auto
Auto in wax zetten Auto in de wax zetten? Beste waxlaag is ultra dun!
Auto cleaners Cleaners die echt alles weghalen (behalve je lak!)

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl