Home Auto remmen Remmen ontluchten

Remmen ontluchten kan op twee manieren

Als de remmen leidingen gedemonteerd zijn geweest komt er lucht in de remleidingen. Al deze lucht dient uit het remsysteem gepompt te worden. Hierdoor ontstaat er weer een hard en goed doseerbaar pedaal. Remmen ontluchten moťt goed gebeuren. Het kan via een rem-ontluchtingsapparaat of via het rempedaal.

Remmen ontluchten auto

Na het loshalen van remleidingen dringt er direct lucht in de remleidingen. In een auto remsysteem zit normaal alleen remvloeistof, als je op de rem trapt wordt de druk in de leidingen verhoogt. Dit zorgt er voor dat de remblokken tegen de remschijven gedrukt worden, en je afremt.

Ontluchten is dus eigenlijk niets meer dan het er uit persen van lucht uit het hydraulische circuit.

autoremmen ontluchten
Remmen ontluchten: zorgvuldigheid is gewenst.

 

Lucht in remleiding

Lucht zal onder druk samengeperst worden. Indien er slecht ontlucht is zal er een luchtbel bij een van de remklauwen terecht komen.

Sponzig rempedaal

Gevolg is het pedaal sponzig aanvoelt, de remkracht is slecht te doseren. Ontluchten is alleen nodig wanneer het hydraulische gedeelte van het remsysteem losgekoppeld is geweest.Remmen monteren

Voor het monteren van nieuwe remblokken en remklauwen hoeven remleidingen niet afgekoppeld te worden. Er zijn twee methoden om het remsysteem van een auto te onluchten: 1) via rempedaal, 2) via een ontluchtingsapparaat. We bespreken beiden.
"Ontluchten via het rempedaal kun je alleen doen als je met zijn tweeŽn bent. Regel een sleutel maat dus! "


Via het rempedaal 

Remleidingen ontluchten kan via het rempedaal en via een ontluchtingsapparaat.

Het resultaat is hetzelfde. Het is niet zo dat als een ontluchting apparaat gebruikt is je beter gaat remmen.

Het voordeel van een ontluchting apparaat is dat deze door ťťn persoon bedient kan worden.

rem ontluchten via rempedaal
De hobbyist ontlucht de remmen vaak via het rempedaal.


Rem ontluchtingsapparaat 


Dit soort apparaten tref je aan bij autogarages. Op de 'ouderwetse' ontluchten, met de voet op het rempedaal, vereist een extra persoon. We bespreken beiden.

Via ontluchtingsapparaat

Lees de handleiding van het ontluchtingsapparaat en sluit deze aan op het remvloeistof reservoir. Draai het stuur naar helemaal naar Links of rechts, hierdoor creŽer je de meeste werkruimte.


Ontluchtingsnippel 

Demonteer het wiel. Schuif het transparante slangetje over de ontluchtingsnippel, en leg het slangetje in de maat beker.


Luchtbellen

Hou het transparante slangetje in de gaten. Mogelijk zie je dan luchtbellen verdwijnen. Als je 15 seconden geen luchtbellen meer hebt waargenomen sluit je de nippel. Trap enkele maken flink op het rempedaal en ontlucht opnieuw. Daarna kun je het wiel terug monteren.


WD40 op ontluchtingsnippel

De nippel kans soms door roestvorming behoorlijk vast zitten. Ga dan niet als een bezetene tekeer, spuit wat WD 40 smeermiddel er op en laat het even intrekken. Als dat niet voldoende is kun je met een kleine hamer wat lichtje tikjes op de nippel geven. Vaak breekt het schroefdraad dan los van de corrosie en kun je 'm gemakkelijk losdraaien.

Via rempedaal-methode

Voor het ontluchten van de remmen via de rempedaal-methode moet je met zijn tweeŽn zijn. Vul het remvloeistof reservoir maximaal. Instrueer de helper wanneer hij het rempedaal moet indrukken, op dat moment dient de ontluchtingsnippel op de remklauw geopend worden.

Het is het beste de nippel te sluiten voor dat het rempedaal ongeveer 10cm is ingedrukt, en tijdens het opkomen van het pedaal. Rem ook een aantal keren 'pompend' met een gesloten nippel. Binnen 10x pompen zal het remvloeistof reservoir aangevuld weer op niveau moeten zijn.

Ga hiermee door tot dat er geen luchtbellen meer in het slangetje zichtbaar zijn. Nu je daar toch bezig bent kun je meteen die versleten pedaalrubbers vervangen door een nieuwe rempedaalset.

 

Stappenplan

Voor een betrouwbaar functioneren van het remsysteem is goed ontluchten van levensbelang. Houdt de volgende ontluchtingsvolgorde aan: rechtsachter, linksachter, rechtsvoor linksvoor. Als je niet over een ontluchtingsset beschikt, heb je een assistent nodig. Voor het ontluchten met twee personen kun je onderstaande stappenplan aanhouden:

1) Krik de auto op en zet deze op bokken

2) Verwijder het stofdopje op de ontluchtingsnippel en sluit hier een doorzichtige slang op aan. Plaats de andere uiteinde van de slang in een busje met gebruikt remvloeistof.

3)Laat de assistent het rempedaal enkele malen intrappen

4) Draai de ontluchtingsnippel los terwijl de assistent het rempedaal ingetrapt houdt.

5)Herhaal een en andere bij iedere ontluchtingsnippel, totdat je via de doorzichtige slang ziet dat er geen luchtbellen meer uit het

systeem komen

6) Controleer de werking van de remmen

7) Controleer op remvloeistof lekkage

8) Controleer het remvloeistofniveau en vul  zondig bij met nieuwe remvloeistof. Gebruik enkel dezelfde type remvloeistof!

Let op: Houd tijdens het ontluchten de remvloeistof in het reservoir op peil en gebruik afgetapte remvloeistof nooit opnieuw!

 

Handig gereedschap

Onmisbaar voor de 'doe-het-zelver' is een goede autokrik of assteunen om veilig te werken. Je gebruikt een kruissleutel of doppensleutel set om de bandenbouten los te maken. Als je velgen voorzien zijn van slotbouten zorg dan dat je het slotbout opzetstuk bij de hand hebt.

Daarnaast is een kleine steeksleutel handig om de ontluchtingsnippels los en vast te draaien. Tip voor het transparant slangetje: meet van te voren de diameter van de ontluchtingsnippel, en een opvangbakje van voor de remolie. Ga voorzichtig met remvloeistof om, het vreet nl. je autolak aan! Opletten dus.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Inremmen
Inremmen - nieuwe remschijven en remblokken inrem methode
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Remblokken
Auto remblokken - overzicht van remblokken en schijven
Remleidingen
Remleidingen - de voordelen van stalen remleidingen op een rijtje
Remklauwen
Standaard remklauwen Big brake kit-look geven
Meer
Alle Auto remmen artikelen lees je hier

Ook leuk
Remschijven Grotere remschijven? Check deze 4 remmen upgrades!
Remslijpsel verwijderen Velgen reinigen in 8 stappen: onze tips & tricks!
Trommelrem onderhoud Trommelrem tips: slijtage en onderhoud nader bekeken
Brake alert Remwegverkorting van 4 meter bij 80km per uur!
Remmen piepen Voorkom en verhelp piepende remblokken zo!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl