Home Auto remmen Trommelremmen verven

Trommelremmen verven, race look voor weinig €'s!

Vooral kleinere 'bommetjes opwielen' zijn vaak uitgevoerd met een trommelremsysteem op de achterwielen. De voorwielen worden wel geremd door schijfremmen. Van die roestige trommelrem wordt je niet vrolijk, dus ga je de trommel verven. Met onze tips gaat dat helemaal goed komen!


Trommelremmen verven

Vaak zien de trommels er na verloop van tijd grijs en grouw uit. Zonde, met een likje verf maak je er zo wat mooi's van!
Bij trommels is gelukkig geen demontage nodig. Krik de achterkant op, zet er assteunen onder en haal de wielen eraf Ga nu aan de slag met de staalborstel en schuurpapier (om het oppervlak glad te krijgen). Spuit daarna de remmenreiniger op en wrijf alles goed schoon.


 

trommelremmen
Trommelrem verven wordt vaak niet gedaan: jammer!

Trommelrem afplakken

Plak het gedeelte af waar de wielbouten zitten. Het heeft geen zin om dingen te gaan lakken die waar het wiel toch voor zit een dik verfspoor in de boutgaten is ook geen goed idee. Snij het afplakband netjes af met een mesje om een mooie rand te krijgen. Dek ook
het achterste gedeelte af (het deel dat niet draait). Je ziet de rand nauwelijks met het wiel erop. Het lakken van de trommels is veel makkelijker dan de lastige klauwen. Een tip: gebruik voor de trommels een dikkere en betere kwast dan misschien in de kit zit.
Dikke kwast = mooie resultaat

Dat geeft een veel nettere afwerking. Ook hier zijn twee lagen verf beter. Laat de handrem eraf zodat je de trommel af en toe een halve slag kunt draaien tot de verf droog is. Dat voorkomt lelijke zakkers! Op het plaatje hiernaast is overigens te werk gegaan met een spuitbus, dit is een prima alternatief voor verven. Denk er wel om dat je het dan wel 'minder in de hand' hebt. Spuiten is toch een secure bezigheid, een foutje is zo gemaakt. Reserveer ruimschoots de tijd voor het schilderen van de trommelremmen, haastige spoed is nimmer goed. Fouten herstellen is nooit leuk, terwijl het juist een leuk klusje is met direct een tof resultaat als je rustig aan de slag gaat.

 

trommelrem verven
Plak goed af, ook 't gedeelte waar de wielbouten zitten.

Trommels verven: zo ga je te werk

Bij het verven van de remtrommels is  geen demontage nodig. Krik de achterkant op, zet er assteunen onder en haal de wielen eraf. Ga nu aan de slag met de staalborstel en schuurpapier (om het oppervlak glad te krijgen). Spuit daarna de remmenreiniger op en wrijf alles goed schoon.

Plak het gedeelte af waar de wielbouten zitten. Het heeft geen zin om dingen te gaan lakken die waar het wiel toch voor zit een dik
verfspoor in de boutgaten is ook geen goed idee. Snij het afplakband netjes af met een mesje om een mooie rand te krijgen. Dek ook
het achterste gedeelte af (het deel dat niet draait).

Je ziet de rand nauwelijks met het wiel erop. Het lakken van de trommels is veel makkelijker dan de lastige klauwen. Een tip: gebruik voor de trommels een dikkere en betere kwast dan misschien in de kit zit. Dat geeft een veel nettere afwerking. Ook hier zijn twee lagen verf beter. Laat de handrem eraf zodat je de trommel af en toe een halve slag kunt draaien tot de verf droog is. Dat voorkomt lelijke zakkers!

Als je problemen hebt met het terugplaatsen van de remmen heb je waarschijnlijk teveel verf gebruikt. Overtollige verf is makkelijk met een mesje te verwijderen nadat deze volledig is opgedroogd.

Warmte


De warmte beïnvloed te remcapaciteit nadelig. Het plots verminderen van remkracht heet fading. Een schijfrem heeft door het open karakter hier pas veel later last van. Met andere woorden: meer performance onder extreme omstandighede.

Alleen op achterwielen

Schijfremmen kunnen zowel op de voor,- als achterwielen als remmerij worden gebruikt. Trommelremmen daar in tegen zitten altijd op de achterwielen. Een beetje auto heeft voor remschijven en achter trommelremmen.


Trommelremmen beperkt 

De betere, lees sportievere auto's, zijn vaak rondom voorzien van schijfremmen. Alhoewel er diverse trommelremsystemen zijn, functioneren zijn allemaal vrijwel gelijk.

Het voordeel van trommelremmen is de kleinere kracht die op de rempedaal moet uitgeoefend worden. Maar door de rembekrachtiging is het nut daarvan sterk verminderd.

Trommelrem
Rood is in trek bij het verven van rem onderdelen

Werking: ingetrapte rem

Bij het intrappen van het rempedaal worden de zuigers door hydraulische druk in beweging gebracht. De zuigers duwen daardoor tegen de remschoenen, en deze drukken tegen de remtrommel aan. Het is zaak remschoenen zo dicht mogelijk tegen de remtrommel te hebben. Dan hoeft het rempedaal nl. niet zo ver te worden ingetrapt voordat de schoenen de remtrommel elkaar raken. Er is minder kracht nodig om het remproces in gang te zetten. Dit is het voordeel ten opzichte van remschijven. De intrede van rembekrachtigers heeft dit voordeel alweer teniet gedaan. Momenteel is het louter het kostenplaatje wat autofabrikanten er toe beweegt trommelremmen (op kleine auto's) te monteren. 

 

Werking: loslaten rempedaal

Zodra de remvoet van het rempedaal is neemt de hydraulische druk in de wielremcilinders direct af. De trekveren zorgen ervoor dat de remschoenen van de remtrommel komen.


Trommelrem een schijfrem look geven?

Als verven toch niet helemaal je ding is kan je ook besluiten je trommelremmetjes een schijfrem uiterlijk te geven. Dit doe je door het plaatsen van zgn. imitatie schijfremmen, dit is een goedkoop alternatief voor stalen schijf remmen. Let op: je gaat hier door niet beter remmen, daarvoor zul je een complete remmen kit moeten monteren.

Nadelen & voordelen

Trommels zijn behoorlijk zwaar, hebben niet de performance van schijfremmen (langere remweg). Tevens zijn ze lastiger te onderhouden, en voeren ze de hitte moeilijker af dan schijf-remmen. Trommels zijn goed als je veel in het modder en zand rijdt. De remdelen worden nl. goed beschermd door de rembehuizing.


 


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Remmen ontluchten
Remmen ontluchten - zelf remleidingen ontluchten doe je zo
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Remblokken
Auto remblokken - overzicht van remblokken en schijven
Remleidingen
Remleidingen - de voordelen van stalen remleidingen op een rijtje
Remklauwen
Standaard remklauwen Big brake kit-look geven
Meer
Alle Auto remmen artikelen lees je hier

Ook leuk
Remmen ontluchten Remmen ontluchten kan op twee manieren
Remklauwverf Geef remklauwen een kleur met remklauw verf: onze tips!
Remblokken Remblokken: waar moet je op letten?
Remklauw reviseren Remklauw reviseren? Lekke remcilinder vaak oorzaak!
Remleidingen Remleiding vervangen? Stalen remleidingen zijn beter!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl