Home Interieur styling Pookhoes

Een nieuwe pookhoes in 12 stappen

De pookhoes is toch een beetje een bron van schaamte voor menig autoliefhebber. De rest van je auto ziet er spik en span uit, maar de hoes heeft zichtbaar te lijden gehad onder extreme hitte en al net zo extreme kou. Het vinyl is verweerd en uitgedroogd. Gelukkig kun je het oude ding gemakkelijk zelf vervangen door een nieuw exemplaar dat nog jaren mee kan. Hieronder lees je hoe je dat doet.


Pookhoes uitvoeringen

Eerst iets over de ruime keuze die je hebt. Voor iedere smaak is wel een pookhoes te bedenken. Hou je van een beetje chique uitstraling? Dan is een pookhoes van echt leer misschien iets voor jou! Maar je kunt natuurlijk ook eens een keer lekker gek doen en het standaard zwart vervangen door rood, blauw of geel. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is tegenwoordig verkrijgbaar. Ook erg stijlvol: een pookhoes met het logo van het merk of type auto dat je rijdt. Belangrijkste is natuurlijk dat je pookhoes goed past bij de pookknop en de rest van het interieur. Een knalroze geval in je oldtimer is wellicht niet het toppunt van stijl...
pookhoes
De pookhoes vervang je makkelijk zelf. Een eitje!


Maatvoering

Erger je je kapot aan die oude, uitgedroogde pookhoes of ben je overgestapt op een short shift en heb je een andere maat nodig? Voor je een nieuwe pookhoes aanschaft, moet je goed opletten dat je wel de juiste maat kiest. Toch slordig wanneer de hoes die je gekocht hebt te groot of te klein blijkt te zijn. Je hebt universele uitvoeringen, maar je weet pas echt dat de nieuwe hoes past wanneer deze speciaal is gemaakt voor jouw merk en type auto. Bovendien ziet deze laatste categorie er doorgaans een stuk beter uit! Pookhoes vervangen in 12 stappen

Zoals gezegd is het vervangen van de pookhoes een fluitje van een cent. Het enige wat je hoeft te doen is de volgende stappen volgen en je pook ziet er weer een stuk beter uit. Geen reden meer om je te schamen! Er kan gewoon weer iemand naast je zitten op de passagiersstoel. 

1. De hoes zit over een plastic rand. Druk deze aan de stoelzijde naar binnen zodat je de rand en de hoes omhoog kunt halen.

2. Trek de hoes dusdanig omhoog totdat hij volledig binnenstebuiten is gekeerd. Bij de pook zit hij waarschijnlijk vast met een tiewrap. Knip deze door en zorg ervoor dat je een nieuwe tiewrap bij de hand houdt zodat je de nieuwe hoes daar straks mee vast kan zetten. Bevestiging met een slagenklem behoort ook tot de mogelijkheden en is misschien zelfs slimmer: de hoes zit dan steviger vast. 

3. De hoes is nu los van de pook; je kunt de plastic rand of ring er uit halen. 

4. Ook aan de bovenkant zitten ringen: één aan de binnenkant en één aan de buitenkant. Met een beetje moeite kun je deze loshalen. Je houdt nu de oude lederen hoes over. 


5. Plaats nu de nieuwe hoes over de plastic ring. Let op: dit kan maar op één manier. De ring is namelijk aan de ene kant breder dan aan de andere kant. Zorg er dus voor dat je de pookhoes er niet op de verkeerde manier overheen trekt; hij kan dan beschadigen. 

6. Vouw de bovenkant voor circa 1 centimeter naar binnen. Dit komt straks nog van pas. 

7. Plaats de ring aan de binnenkant terug en zorg ervoor dat de hoes er mooi omheen valt. Aan de binnenkant van deze ring zitten twee uitsparingen; het is heel belangrijk dat deze gelijk vallen met de stiksels van de pookhoes. 

8. Nu kun je de bovenste ring terugplaatsen. Klik hem vast zodat hij met de ring aan de binnenkant de hoes goed vastklemt. 9. Bevestig de hoes weer terug op zijn vertrouwde plek rond de pook. Let ook hier weer op dat je hem goed om plaatst! Plaats ook de pookknop weer terug. 

10. Keer de hoes weer binnenstebuiten zodat je de tiewrap of de slagenklem weer vast kunt maken. Draai deze niet te strak!

11. Wanneer je de boel weer terugplaatst op de pook kun je de tiewrap of slagenklem wel goed vastdraaien. 

12. Klik de plastic rand weer terug en voilà! Dat ziet er weer gelikt uit!
pookhoes pookframe
Net dat beetje extra klassen met een pookframe


Pookhoes schoonmaken

Wanneer je een pookhoes van goede kwaliteit hebt aangeschaft, blijft deze nog jaren goed en blijft hij er zelfs al die tijd als nieuw uitzien. Toch kan het natuurlijk voorkomen dat hij op welke manier dan ook vies wordt. Schoonmaken is gelukkig een fluitje van een cent. Met hygiënische schoonmaakdoekjes is de boel in een mum van tijd weer blinkend schoon. Nou ja, leer blinkt natuurlijk niet, maar je begrijpt wat we bedoelen. En die doekjes koop je natuurlijk gewoon bij de supermarkt bij jou in de buurt. 


Pookframe

Tot slot nog een mooie tuning tip van onze kant: je pook ziet er pas echt strak uit als je je pookhoes omlijst met een stoer pookframe. Je kan gaan voor carbon, maar chroom of aluminium is misschien nog mooier. Ja, nu voel je je pas echt een koning(in) op de weg!
"Een doorn in het oog, zo'n uitgedroogde pookhoes. Snel vervangen!"

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Carbonfolie/looks
Carbon look auto interieur - dashboard, autospiegels een carbon-desgin geven
Automatten kopen
Automatten kopen: pasklaar of toch universeel?
Dashboard styling
Dashboard informatie, overzicht van tuning van dashboards
Instaplijsten
Instaplijsten - verfraai dorpels via een instaplijst
Sportsturen
Sportsturen - overzicht van racesturen en sportsturen
Meer
Alle Interieur styling artikelen lees je hier
Ook leuk
Flocken Flocken: je interieur flocken? Zo werkt het!
Gordelhoes Gordelhoes voorkomt schuren van gordel in de nek
Cruisecontrol Cruisecontrol, voordeliger autorijden
Turbotimer Een turbo timer laat je turbo optimaal afkoelen
G-tech meter Meet motordata & autodata via G Tech meters

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl