Home Interieur styling Omvormer auto 12v

12V omvormer: electronica gebruiken in de auto!

De 12V aansluiting in je auto levert te weinig stroom om er elektrische apparaten op aan te kunnen sluiten. Daarvoor heb je 220 of 230 Volt nodig. De oplossing: een 12V omvormer. Dankzij dit handige apparaat wordt de 12V gelijkstroom omgezet in een 230V wisselstroom en kun je bijvoorbeeld je laptop in je auto gebruiken of een kleine koelkast aansluiten. In dit artikel vertellen we je hoe een 12V omvormer werkt en wat je er allemaal mee kunt!


Twee typen 12V omvormer

Er bestaan twee typen 12V naar 230V omvormers. Allereerst heb je de zogenaamde gemodificeerde sinus omvormer. Deze is goedkoop, maar werkt niet voor alle apparaten. Er kunnen mogelijk problemen ontstaan; in het ergst geval kan er zelfs sprake zijn van een defect. Veel beter is een zuivere sinus omvormer. Deze zorgt nooit voor problemen. Enige nadeel: hij is een stuk duurder dan zijn gemodificeerde tegenhanger. Overigens worden de begrippen 12V omvormer en 230V omvormer door elkaar gebruikt; ze betekenen hetzelfde. Er is daarnaast geen wezenlijk verschil tussen omvormers van 220V en 230V. De meeste apparaten kunnen op beiden worden aangesloten. 
12v omvormer auto
Tv kijken in de auto? Een 12v omvormer maakt het mogelijk.


Welke omvormer kopen?

Hoe weet je nu welke omvormer geschikt is voor jouw auto? Bepalend in dezen is het maximale vermogen dat de omvormer kan leveren. Dit vermogen wordt op zijn beurt bepaald door de maximale hoeveelheid stroom die de 12V aansluiting van je auto trekt. Deze informatie vind je in de documentatie die bij je auto geleverd werd of op internet. Je kunt natuurlijk ook de garage bellen. Levert je aansluiting bijvoorbeeld maximaal 10 Ampère stroom, dan ligt het maximale vermogen van je 12V omvormer op 12V x 10A = 120 Watt. 


Het maximale vermogen

Wanneer je 12V aansluiting niet meer stroom kan leveren dan 10 Ampère is het dus niet verstandig om een 12V omvormer te kopen met een vermogen van meer dan 120 Watt. Doe je dit wel en sluit je een 230V apparaat aan dat meer dan 120 Watt vermogen vergt dan zal  de zekering van je 12V aansluiting zeker doorbranden. De meeste auto's beschikken over een 12V aansluiting met een maximale stroomopname van 15A. Daarom is het doorgaans het verstandigst om een omvormer aan te schaffen met een maximaal vermogen van 180 Watt (12V x 15A). Op zich kun je ook een 12V omvormer kopen met meer vermogen, mits je daar geen apparaten op aansluit die meer vermogen vergen. 


Tip: heb altijd reservezekeringen bij de hand!

Het kan natuurlijk altijd misgaan. Per ongeluk maak je gebruik van een apparaat met een te groot vermogen. De zekering brandt door. Daarom is het handig om altijd een paar zekeringen in je auto te hebben liggen. Kun je de doorgebrande zekering direct verbranden. Zoek ook van te voren uit waar de zekering zich precies bevindt! 

12v omvormer auto


Rendement

Wat veel mensen nog wel eens willen vergeten is dat 230V omvormers zelf ook vermogen nodig hebben. Sluit je bijvoorbeeld een apparaat met een vermogen van 100 Watt aan dan onttrekt de omvormer in totaal 110 Watt, waarvan dus 10 Watt voor zichzelf. Een omvormer heeft dus een bepaald rendement, dat meestal zo rond de 90 procent ligt (in dit voorbeeld: 100/110). Houd er dus rekening mee dat je 12V aansluiting altijd zo'n 10 procent meer stroom moet kunnen leveren dan het apparaat dat je wilt gebruiken nodig heeft. 


Even samenvatten

In bovenstaande veel gegoochel met Volts, Ampères en Watts. Heel begrijpelijk als je de draad een beetje bent kwijtgeraakt. Daarom hier de hoofdpunten nog eens kort samengevat:

Voor aankoop is het belangrijk om te weten hoeveel vermogen je uit je 12V aansluiting kunt halen en hoeveel vermogen de 230V omvormer die je wilt aanschaffen dus maximaal mag hebben. Het vermogen wordt uitgedrukt in Watt en bereken je door 12V te vermenigvuldigen met de maximale hoeveelheid stroom die de 12V aansluiting kan leveren, dit getal wordt uitgedrukt in Ampère. Het maximale vermogen dat een 12V omvormer uit een 12V aansluiting van 15 Ampère kan leveren is dus 12V x 15A = 180 Watt. 

Dit betekent niet dat je ook een apparaat met een vermogen van 180 Watt op deze omvormer kunt aansluiten. Een 12V omvormer heeft namelijk zelf ook vermogen nodig en heeft doorgaans een rendement van rond de 90 procent. Sluit je een apparaat met een te groot vermogen aan op de omvormer dan brandt de zekering door.
"Let bij aankoop goed op het maximaal vermogen van de 12V omvormer!"


Welke apparaten kun je dus aansluiten?

Apparaten met een relatief klein vermogen kun je aansluiten op vrijwel iedere omvormer auto 12V 220V. Denk daarbij aan opladers voor bijvoorbeeld tablets, laptops, mobiele telefoons en iPods. Maar ook de scheermachine is geen enkel probleem. Problematisch wordt het natuurlijk pas bij apparaten die veel vermogen vergen. Hierbij gaat het vaak om apparaten die dingen koud dan wel warm maken, zoals koelkastjes, magnetrons, strijkijzers et cetera. Goed opletten dus voor je zo'n apparaat aansluit!


Denk aan de accu!

Wanneer je de motor uit hebt staan dan levert de accu de elektriciteit voor de 12V omvormer. Zorg daarom dat je je apparaten niet te lang aan hebt staan, je loopt namelijk de kans dat je de accu leeg trekt, met alle gevolgen van dien. Het is aan te raden om de accu niet verder te ontladen dan 30 tot 40 procent. Trek je hem helemaal leeg dan is het bij traditionele accu's vaak einde oefening en kun je op zoek naar een nieuwe... 

12v omvormer koffiezetapparaat
Wachten in de file wordt een stuk aangenamer met een bakkie leut! Het koffiezetapparaat is gewoon aan te sluiten op de sigarettenaansteker.


Je kunt het zo gek niet bedenken...

...of je kunt het in je auto halen. Als uitsmijter bij dit artikel vijf apparaten waarvan je misschien nooit had gedacht dat je ze in de auto kon gebruiken.


1. Koffiezetapparaat

Koffie zetten in de auto? Dat kan! Ideaal voor als je weer eens vaststaat in de file en hunkert naar je dagelijkse portie cafeïne. Blijf je bovendien nog bij de les in die traag voortschuivende autorij. Je hebt hier overigens helemaal geen 220V of 230V omvormer voor nodig. Deze superhandige koffiemachine kun je gewoon inpluggen in je 12V sigarettenaansteker!2. Oven

De file duurt inmiddels dusdanig lang dat koffie alleen niet meer voldoende is. Je begint honger te krijgen. Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk om een oven of magnetron aan te sluiten op je 230V omvormer. Waar heb je zin in? Pizza, een kopje soep, stokbrood? Noodles? Een broodje bapao? Je warmt het allemaal gemakkelijk op in je eigen auto!3. Hotdogmaker

Of toch liever zin in een lekker vette snack? Dan is een hotdogmaker misschien een beter idee. Stop het worstje in de kleine stoomcabine en plaats het broodje op de speciale verwarmingsstaaf. Binnen enkele minuten is je hotdog klaar! Overigens kun je er ook voor kiezen om wat gezondere voedselwaren te stomen. Groente bijvoorbeeld, of eieren. Een ideale uitvinding voor wie tussen de bedrijven door nog snel iets moet eten en de auto niet uit kan. Gemaakt voor de moderne forens.


4. Kookpot

Die hotdogs kun je trouwens ook klaar maken met een elektrische kookpot. Ideaal ook voor soepen, stoofschotels en zelfs popcorn. Wordt zo'n file toch nog een beetje een feest. 


5. Stofzuiger

Het wordt misschien wel een beetje een knoeiboel met al dat eten in de auto. Gelukkig kun je na het eten meteen je stofzuiger aansluiten en de bekleding weer schoon zuigen. Je wilt immers wel dat je auto er een beetje netjes uit blijft zien! 


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
12V auto ventilator
Autoventilator informatie, overzicht van ventilatoren mogelijheden voor in de auto
12V autokoelkast
Koelkastjes voor in de auto, overzicht van mini-koelkasten en autokoelboxen
Koffiezetters
Koffiezet machine voor in de auto, heerlijk vers.
Brandblussers
Auto brandblusser is een life saver! Check onze blustips.
Ramen tinten
Ramen tinten - overzicht van raamfolie en tintfolie mogelijkheden
Meer
Alle Interieur styling artikelen lees je hier
Ook leuk
Shift light Shift light voor het optimale schakelmoment
Autostoelhoezen Autostoelhoezen: geef je autostoel een make-over
Pookhoes Een nieuwe pookhoes in 12 stappen
Dashboard styling Dashboard verlichting: de mogelijkheden op een rijtje
Stuurhoezen Stuurhoes: betere looks, meer comfort meer grip!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl