Home Interieur styling Turbotimer

Een turbo timer laat je turbo optimaal afkoelen

Als je een turbomotor in je auto hebt, is het een overweging een turbo timer te installeren. Met name na sportief rijden is het van belang dat de turbo voldoende tijd krijgt om af te koelen. Ook wanneer je een grotere turbo hebt geïnstalleerd is het verstandig om een turbo timer te monteren. Zo kun je namelijk de levensduur van je turbo aanzienlijk verlengen. 


Koeling van de turbo

De smering van de turbine-as en de lagers geschiedt via het oliecircuit van de motor. De olie dient niet alleen als smering, maar ook als koelmiddel voor de as, de lagers en het lagerhuis. Wanneer na een sportieve rit de olietoevoer plotseling wegvalt, kunnen zowel de olie als de turbo oververhit raken, met alle gevolgen van dien. Daarom is het verstandig om na elke rit de motor een tijdje stationair te laten draaien, zodat de turbo voldoende tijd heeft om af te koelen. 

turbo timers
Turbotimers geven je turbo een langer leven!

Turbo timer

Maar je weet hoe het gaat: de eerste paar keer doe je dit braaf, maar na verloop van tijd word je gemakzuchtig en slordig en schakel je de motor weer gewoon direct uit. Hier komt de turbo timer om de hoek kijken. Deze zorgt namelijk altijd voor een optimale afkoeling van je turbo - zonder dat je er zelf enig omkijken naar hebt. Een investering in een timer verdient zich hierdoor altijd dubbel en dwars terug. Je voorkomt namelijk dat je turbo schade oploopt en zorgt ervoor dat deze überhaupt langer meegaat. 



Hoe lang moet de turbo afkoelen?

Geen vraag om je hoofd over te breken wanneer je turbo is voorzien van een timer, maar misschien toch handig om te weten, zeker als je zuinig wilt omspringen met je materiaal. Het spreekt voor zich dat de turbo iets langer nodig heeft na een zogenaamde sportieve rit, dat wil zeggen een rit over de snelweg met hoge snelheden of een rit waarbij je vaak stevig hebt moeten optrekken. Om een slechte smering te voorkomen is het in dit soort gevallen aan te raden om de laatste kilometers in lage toeren uit te rijden. Eenmaal op de plek van bestemming aangekomen kun je de motor nog een aantal minuten stationair laten draaien. Dat wil zeggen: als je niet over een turbo timer beschikt, natuurlijk. Heb je deze wel, dan zorgt de auto er keurig zelf voor dat hij goed in vorm blijft. Dat gebeurt niet op onderbuikgevoel, maar precies op het aantal door jou zelf van te voren ingestelde seconden. 


Grotere turbo?

Heb je een grotere turbo in je auto gemonteerd? Zoals reeds gemeld is het dan aan te raden om een turbo timer mee te monteren. Weliswaar zijn de techniek en de koelingsmiddelen van de nieuwe generatie turbo's sterk verbeterd, toch is het goed om extra zekerheid in te bouwen met een turbo timer. Schade aan je nieuwe materiaal is natuurlijk ongewenst!
"Schade voorkomen aan je auto zonder omkijken: het gemak van een turbo timer!"


Standaard turbo timer vs. Intelligente turbo timer

Je hebt intelligente en minder intelligente turbo timers. Bij de standaard variant wordt de tijd dat de motor stationair zal blijven draaien van te voren vastgesteld. Dit kan 15 seconden zijn, 30 seconden, een minuut etc. Dus ook wanneer je bij wijze van spreken slechts een kort ritje maakt naar de bakker om de hoek zal de motor naar de van te voren vastgestelde tijd uitdraaien, terwijl dit dus eigenlijk niet nodig is. De intelligentere versies lezen de manier waarop je hebt gereden. Heb je als een malle zitten karren dan zal hij de motor langer later draaien; heb je heel lief en braaf gereden dan zal hij de motor snel uitschakelen. Zelf hoef je niets anders te doen dan de timer installeren. Makkelijk toch?


Montage in 14 stappen

Wat? 14 stappen maar liefst? Dat klinkt als een zware klus! Nee hoor, laat je niet gek maken. Een turbo timer installeren is een stuk eenvoudiger dan die angstaanjagende veertien stappen doen vermoeden. In 20 minuten is de klus geklaard!

1. Bepaal de plaats waar je de turbo timer wilt installeren. Hier zijn geen voorgeschreven regels voor, maar het is het slimst om de timer ergens te installeren waar je er goed zicht op hebt. Meest logische plekken zijn ergens op het middenconsole of op het stuurhuis.

2. Voor je aan de slag gaat, dien je de gekozen plek van installatie grondig schoon te maken met een siliconen losmiddel. Zo verwijder je vuil dat de effectieve hechting van het controlepaneel zou kunnen bemoeilijken.

3. Schakel de batterij uit. Ga nu naar de kofferbak en verwijder het gestoffeerde gedeelte door de drie plastic clips aan de voorkant om te draaien. De clips komen los zodra je ze hebt omgedraaid. Haal het gestoffeerde gedeelte uit de auto en zet deze veilig aan de kant.

turbo timer slechte locatie
Dit is een minder handige locatie voor je turbo timer...

4. Draai de bouten aan de rechterkant los.

5. Draai de bout aan de linkerkant los.

6. Trek het bodempaneel voorzichtig omhoog aan de linkerkant. Voorzichtig dus, zorg ervoor dat je niets kapot maakt. Het paneel moet alleen voldoende uitsteken zodat je er voldoende grip op hebt voor de komende stappen.

7. Doe hetzelfde met de rechterkant.


8. Verwijder het onderste gedeelte. Let op: het bovenste gedeelte moet je dus laten zitten!

9. Haal het harnas uit de doos van de turbo timer.

10. Plug het harnas in achter de bobine. 

11. Plug de timer in in het harnas. Plug ook de overige draden tussen harnas en timer in. 

12. Bevestig de zwarte draad van het harnas op de plek die je herkent aan het onbeschilderde metaal. 

13. Schakel de batterij weer in en check hoe de timer functioneert.

14. Zorg ervoor dat je de draden goed wegwerkt en je niet in de weg zitten tijdens het rijden.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Luchtfilters
Sportluchtfilters - overzicht van open luchtfilters en powerfilters
Turbo's
Turbo informatie - overzicht van turbo's en turbochargers en de werking er van.
Motor tuning
Auto motor tuning - uitgebreide informatie over alle motortuning aspecten
Bougies
Bougies - soorten sport bougies voor de beste motorprestaties
Uitlaten
Uitlaten informatie, overzicht van open uitlaatsystemen en sportuitlaten
Meer
Alle Motor Tuning artikelen lees je hier
Ook leuk
Flocken Flocken: je interieur flocken? Zo werkt het!
Cruisecontrol Cruisecontrol, voordeliger autorijden
Kofferbakmat 9 redenen waarom een kofferbakmat onmisbaar is
Versnellingspook knop Versnellingspook upgrade? Pimp je pookknop!
Head up display Head up display: informatie op binnenkant autoruit

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl