Home Interieur styling Versnellingspook knop

Versnellingspook upgrade? Pimp je pookknop!

Met een versnellingspook of pookknop kun je de versnellingsbak van je auto bedienen. Maar een versnellingspook kan véél meer, zoals de looks van je cockpit verfraaien, je brandstofconsumptie verlagen en ervoor zorgen dat je sneller kunt schakelen. Hoe dat werkt? Tijd voor de les 'pimp je pookknop'!


Versnellingspook met LCD

Information is power. Dat is exact de reden waarom jij een versnellingspookknop met LCD-scherm in je auto wilt. Het display op de pookknop  geeft aan in welke versnelling je rijdt en bepaalt tevens het optimale moment om te schakelen. Dat is niet alleen leuk en handig, maar daarmee kun je ook tot wel 15 procent op je brandstof besparen. De motorsnelheid heeft namelijk heel veel invloed op de brandstofconsumptie. 
pookknop versnellingspook
Strakke pookknop: een echte eyecatcher...

Pookknop als sfeermaker

Naast informatief is de LCD pookknop ook nog eens decoratief, omdat het beeldschermpje zich aanpast aan je verlichting. De indicator is verkrijgbaar in verschillende kleuren en dus perfect aan te passen aan de sfeer in je auto. Een LCD pookknop is echt een aanwinst voor j interieur. 

Is een LCD versnellingspook wel mogelijk in combinatie met jouw versnellingsbak? Een LCD pookknop is voor jou een optie als je een handgeschakelde zesbak hebt.


Pookknop met LED 
Hoe meer lichtjes, hoe gezelliger het wordt! Versier je interieur nu niet meteen met kerstverlichting, maar pak het chique aan. Pimp je versnellingspook met LED-verlichting! Het zachtblauwe LED-licht ziet er superstrak en stijlvol uit. Zet de LED-lampjes gewoon aan of laat ze knipperen. Dit is een zeer betaalbare manier om je cockpit te tunen en nét dat beetje extra te geven. 


Pookknop met NEON
Een versnellingspook met zachtblauw licht is leuk. Een versnellingspook met 7 lichtkleuren is nog veel leuker! Heb je lef genoeg om echt op te vallen? Dan ga jij voor de versnellingspookknop met NEON-verlichting. De universele pookknop met NEON wordt als complete set geleverd, is eenvoudig te monteren en past in elke auto.


Pookzak

Wij zeggen: geen knuppel zonder een goede zak! Als je het interieur van je bolide een beetje interessant wilt maken, denk dan eens aan de aanschaf van een (nieuwe) pookzak. Weg met dat oude afgeleefde ding! Pookzakken zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Er zijn universele pookzakken die bijna op elke versnellingspook passen, maar ook zijn er merkgebonden pookzakken die perfect aansluiten op de pookknop van jouw model. Als je het echt af wilt maken zet je er een mooie chromen of carbon pookframe omheen. Strak en helemaal hot!


Handremzak

Ook leuk: koop een matching handremzak. Het is fraai als je de looks van je versnellingspook een beetje door kunt trekken om echt een leuk sfeertje te krijgen in je cockpit. Bovendien: twee zakken is wel lekker voor het evenwicht!


Startknop in de pook

Gentlemen, start your engines! Hoe heerlijk zou het zijn om je motor tot leven te roepen via je versnellingspook? De lucky devils die een Mercedes SLK 55 AMG bezitten weten precies hoe dat voelt. Deze Mercedes wordt namelijk standaard geleverd met een startknop in de versnellingspook. Gelukkig is deze leuke pookknop ook gewoon los verkrijgbaar. 

Zin om je vrienden compleet omver te blazen met je nieuwste tuningspeeltje? Kies een pookknop met een verborgen startknop. Succes gegarandeerd! 
startknop pookknop
Gentlemen, start your engines!

Verrassing!

Hoe het werkt? Steek je sleutel in het contact. Zodra debijrijder is ingestapt klap jij het deksel van je versnellingspook omhoog. Verrassing! Duim op de pookknop en voet op het gaspedaal. Ready for takeoff! 

Een versnellingspook die er een beetje appetijtelijk uitziet is natuurlijk geinig. Maar het wordt pas echt leuk als je ook de prestaties van je versnellingspookknop gaat verbeteren. Kies bijvoorbeeld voor een short shifter!
Short shifter

Een short shift verkleint de afstand tussen de versnellingen tot wel 40 procent. De schakelweg wordt korter en hierdoor kun je sneller en strakker schakelen. Monteren is een eitje: met eenvoudig handgereedschap heb je je short shifter al binnen een halfuur op z'n plek.

Verzwaarde pookknop

Aftermarket versnellingspookknoppen zijn meestal van zeer licht plastic of aluminium gemaakt. Maar als je van je bak echt een sportieve straatauto wilt maken, dan kies je voor een verzwaarde versnellingspook. Daarmee kun je veel sneller en soepeler schakelen. Hoe dat werkt? 
"Tip: met een short shifter of verzwaarde pookknop schakel je veel sneller en soepeler"

Kinetische energie

Tijdens het schakelen heeft een verzwaarde pookknop meer kinetische energie dan een lichtere versnellingspook. Kinetische energie is de energie die vrijkomt doordat een object beweegt. De stuwkracht is het product van de massa van een object maal de snelheid. 
startknop versnellingspookknop


Soepel schakelen

Tijdens het schakelen tussen de verschillende versnellingen beweegt je versnellingspook met een bepaalde snelheid. Hoe groter de massa (en hoe zwaarder de pookknop), hoe groter de kinetische energie. Een zware versnellingspook schakelt dus een stuk lichter en soepeler naar de volgende versnelling, omdat de kinetische energie de pookknop als het ware 'meeduwt' naar de volgende versnelling.

starten-versnellingspook
Dat is de reden dat de bestuurder minder moeite hoeft te doen bij het schakelen met een verzwaarde versnellingspook. Dat schakelt lekker soepel!


Demonteren

Okay, je heb de pook van je keuze aangeschaft. Maar eerst moet je originele versnellingspook gedemonteerd worden. Appeltje-eitje! Draai de pookknop linksom los en voilà. Heb je een versnellingspook waarbij je eerst alles vanaf de onderkant moet losmaken om erbij te kunnen, dan ben je langer bezig. Toch is het slim om in dat geval echt eerst alles los te halen. Je hebt dan meer zicht en ruimte rond de pook en dat werkt lekkerder.

Pookknop monteren: 

1. Veiligheid voorop: zet je auto in de vrij en op de handrem.

2. Verwijder de originele pookknop (gewoon linksom losdraaien, of iets meer werk als je de pook van onderaf moet verwijderen).

3. Meet de diameter van de schacht van de versnellingspook op.

4. Gebruik de schroefring die bij de opgemeten diameter past.

5. Kies de juiste afmeting van het rubberen dopje van de pookknop.

pookknop monteren auto
Alle pookknoppen worden geleverd met een montage setje.

6. Steek de schroeven (meegeleverde stifttaps) in de daarvoor bestemde schroefgaten; gebruik hierbij langere schroeven voor pookknoppen met een 8-10 mm diameter en kortere schroeven voor pookknoppen met een grotere diameter.

7. Plaats het rubberen dopje over de versnellingshendel en steek de pookknop hierin.

8. Druk de pook stevig aan en draai de (drie) schroeven allemaal even vast, om de pook precies te centreren.

9.Als je alles hebt vastgedraaid, controleer je of de pook naar behoren werkt en voilà, je hebt een nieuwe (fraai uitziende) versnellingspook!

pookknop in auto plaatsen
Via het meegeleverde inbussleuteltje draai je de boutjes muurvast.

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle banden & velgen artikelen lees je hier

Ook leuk
Gordelhoes Gordelhoes voorkomt schuren van gordel in de nek
Pedalen auto Monteer goede pedalen in je auto. Of sport pedalen!
Stuurhoezen Stuurhoes: betere looks, meer comfort meer grip!
Sportsturen Sportsturen en racesturen liggen beter in je hand
Hoedenplankstof Aan de slag met hoedenplankstof? Dit zijn onze tips!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl