Home Verkeerstips Parkeerschijf kopen

Blauwe parkeerschijf kopen is boete voorkomen!

In bepaalde parkeerzones moet je betalen, in blauwe zones kun je met een blauwe parkeerschijf gratis parkeren. Als automobilist is het daarom handig om standaard een parkeerschijf in je auto te hebben liggen. In veel gemeentes in Nederland zijn namelijk gebieden waar binnen je alleen mag parkeren als je auto is voorzien van de duidelijk zichtbare blauwe parkeerschijf. Er zijn diverse parkeerschijf regels van kracht die je maar beter kunt volgen als je boetes wilt vermijden. We leggen je het uit!Blauwe parkeerschijf kopen

Wel eens aan gedacht dat het slim is om een parkeerschijf in je auto te hebben? Ding kost weinig, daar geen buil aan kunt vallen. Maar dien je nog ergens rekening mee te houden? Er zijn parkeerschijven die multifunctioneel zijn; je kan 'm dan bijvoorbeeld ook als ijskrabber gebruiken, maar of dat verstandig is? Tijdens het krabben oefen je behoorlijk wat druk uit, dikke kans dat de draaischijf na 1x gebruikt te hebben niet meer zo soepel draait...

Voorzichtig met autodeur

De parkeerschijf moet goed in het zicht liggen. Op het dashboard aan de bestuurderszijde is dan een prima plek. Tijdens het sluiten van een portier kan er een luchtverplaatsing ontstaat. 
parkeerschijf kopen
Heb jij 'm in je auto?Dubbelcheck zichtbaarheid

Soms genoeg om de schijf van het dashboard te laten vallen. De mogelijke gevolgen kun jezelf wel raden gokken we. Controleer de zichtbaarheid na het sluiten van de portier. Er zijn ook varianten met zuignappen, deze klem je aan de binnenzijde van het autoraam. Kan niet misgaan dan! 

Binnen Europa is er een standaard uitvoering, deze kun je deze zowel in Nederland als daarbuiten gebruiken. 


Elektronische parkeerschijf? Niet doen!

Er bestaan ook elektronische of automatische parkeerschijven. Deze zijn voorzien van een klokje dat op batterijen werkt. Hiervoor zijn AA-batterijen nodig. Deze parkeerschijf heeft twee standen: STOP en RUN. In de normale stand, RUN, werkt deze parkeerschijf als een gewoon klokje. Zodra je de auto geparkeerd hebt, zet je de schijf op de stand STOP, zodat de actuele aankomsttijd wordt weergegeven. Zet je hem terug in de stand RUN, dan zal het klokje automatisch doorlopen naar de huidige actuele tijd. Met dit klokje heb je dus altijd de juiste aankomsttijd te pakken.


Wil je een boete van €240?

Het gebruik van de automatische of elektronische parkeerschijf is in Nederland echter verboden, hoewel de verkoop ervan wel is toegestaan. Waarom je geen automatische parkeerschijf mag gebruiken? Omdat je hiermee gemakkelijk kunt frauderen. Als je het klokje niet op STOP zet, loopt de tijd namelijk gewoon door en op die manier kan niet gecontroleerd worden hoe lang de auto al ergens geparkeerd staat. De boete voor frauderen met een automatische parkeerschijf ligt hoger dan andere parkeerboetes, namelijk op €240.


Parkeerschijf vergeten?

Als je zonder parkeerschijf in een blauwe zone parkeert waar je normaal gesproken dus wel een parkeerschijf moet gebruiken, moet je een boete van € 90 betalen. Hier komen ook nog administratieve kosten bij.Het gebruik

De blauwe parkeerschijf gebruiken is zeer eenvoudig. Bij het parkeren van je auto is het de bedoeling dat je de parkeerschijf op de aankomsttijd zet. Daarbij mag je de tijd afronden op het eerstvolgende hele of halve uur na je aankomst. Kom je bijvoorbeeld aan om vijf over negen (09:05 uur), dan mag je het tijdstip op de schijf instellen op half tien (09:30 uur). Na het instellen van de tijd plaats je de schijf goed zichtbaar achter de voorruit op het dashboard.

Maximale parkeertijd verlopen = rijden

Indien aanwezig kun je 'm het beste aan de trottoirkant leggen, zodat de schijf makkelijker kan worden gecontroleerd. Het is belangrijk om hem goed in het zicht te leggen, om boetes te voorkomen. Zorg ervoor dat je terug bent voordat de maximale parkeertijd is verstreken. Het is overigens niet toegestaan om de parkeerschijf opnieuw in te stellen als de maximale parkeertijd is verlopen, zonder eerst aan het rijdende verkeer te hebben deelgenomen. Lijkt ons echter vrij lastig om te controleren...


Parkeerschijf regels

Het is belangrijk om bij het inrijden van een zogeheten blauwe zone op de verkeersborden te letten. Daaraan kun je namelijk zien voor welk gebied de parkeerzone geldt en hoe lang je binnen die zone met je parkeerschijf gratis mag parkeren. De maximale parkeerduur verschilt per zone en kan ook per gemeente zeer verschillen. Mede daarom is het belangrijk om op de borden te letten, waarop bijvoorbeeld vermeld staat dat je binnen de betreffende blauwe zone 2 uur mag staan.

In bepaalde gevallen wordt de blauwe zone door middel van blauwe, doorgetrokken strepen aangegeven, maar dit is niet altijd zo. Ook daarom is het belangrijk om de verkeersborden in de gaten te houden, omdat die de grenzen van het parkeergebied aangeven. De borden worden trouwens niet herhaald, maar enkel bij het in- en uitrijden van de zone weergegeven.


Vroegere Europese verschillen

Het vroegste gebruik van de parkeerschijf wordt geschat op het jaar 1957 in de Franse hoofdstad Parijs. De toenmalige schijven waren gemaakt van dun karton. Ze zagen eruit als een hoes met een paar venstertjes met een ronde schijf die—net als nu—kon worden gedraaid. Binnen Europa werden voorheen verschillende typen parkeerschijven gebruikt. Hieronder vind je enkele voorbeelden van deze Europese verschillen, die inmiddels niet meer gelden.


Aankomsttijd én vertrektijd

In Frankrijk werd gebruikgemaakt van een schijf met twee vensters. Eén voor de aankomsttijd en één voor de tijd waarop men uiterlijk weer moest vertrekken. Voor het parkeren in Frankrijk gold overal een maximale parkeertijd. Nederland gebruikte een schijf met meer dan één venster met de uiterste vertrektijd. Op verkeersborden in de (blauwe) zones stond de maximaal toegestane parkeertijd vermeld. De parkeerschijven waren vaak voorzien van reclame van het bedrijf dat de schijf had verkocht of vergeven. 


Vandaag de dag zijn parkeerschijven in Europa gestandaardiseerd. Dat betekent dat je in elk Europees land nu met hetzelfde type parkeerschijf terecht kunt. In Denemarken was het bijvoorbeeld gewoon om gebruik te maken van een doorzichtige schijf die tegen de voorruit bevestigd werd als een sticker. Dat mag dus niet meer.

" Het is verboden om op de voorzijde van de Europese parkeerschijf reclame te plaatsen. "

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Vluchtstrook
Vluchtstrook regels? Verkeerd gebruik van de vluchtstrook: boete!
Kenteken graveren
Kenteken graveren: ontmoedig diefstal via kentekendata op autoraam
Kentekenplaathouder
Nieuwe kentekenplaathouder? Hier vele tips en trucs!
Kenteken verloren
Kenteken verloren? - dit doe je als een kentekenplaat verloren is
Zonneband
zonneband - via raamband sporieve looks en geen last van zon!
Meer
Alle artikelen lees je hier
Ook leuk
Parkeerschijf kopen Blauwe parkeerschijf kopen is boete voorkomen!
Rijbewijs verlengen Rijbewijs verlengen: de stap-voor-stap uitleg
Kenteken verloren Kenteken verloren of kentekenplaat gestolen?
Rijbewijs 17 jaar Rijbewijs 17 jaar: in vijf fasen naar het rijbewijs!
Goedkoop tanken Goedkoop tanken, bespaar 15 procent aan de pomp!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl