Veiligheid van jezelf en anderen is het belangrijkste. Gelukkig zijn de meeste aanrijdingen of blikschades, na het invullen van het aanrijdingformulier kan ieder zijn weg weer vervolgen.
Daarna weer een nieuw schadeformulier auto in het dashboardkastje leggen! Het formulier kun je -gratis- bij je verzekerings maatschappij opvragen of op hun site downloaden.
Bij een behoorlijke aanrijding en/of gewonden bel je de politie. Daarnaast kan er twijfel bestaan over de veroorzaker van het ongeluk of als de bestuurder geen auto papieren heeft, bel je ook de politie.
De politie zal een procesverbaal op maken. Maak foto's van de situatie met je mobieltje. Deze kunnen evt. een belangrijke bewijsfunctie hebben bij twijfel over de schuldvraag
Het is van belang de voorkant van het aanrijding formulier gezamenlijk in te vullen. Op de achterkant wordt informatie gevraag die je ook later thuis kunt invullen. Vergeet niet het formulier gezamenlijk te ondertekenen.
Neem z.s.m. contact op met je verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon om de schade te melden.
Je laat de koppeling laat schieten tegen de garage, of je ziet het paaltje te laat...Alleen als je auto all risks verzekerd is moet je ook een schadeformulier invullen.
Denk er om dat dit gevolgen kan hebben voor autoverzekeringpremie. Afhankelijk hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd kun je dan een aantal treden terugvallen op de bonus malus ladder van de verzekeraar.
Indien er mensen zijn die de aanrijding gezien hebben is het belangrijk hun telefoonnummer te vragen.
Bij een onduidelijke schuldvraag kan een getuige je uit de brand helpen!
Vul van tevoren op het aanrijdingsformulier je eigen gegevens in, denk aan autoverzekerings maatschappij en polisnummer.
Als er schade aan je auto is veroorzaakt door een bestuurder die onverzekerd is kun je aankloppen bij het Waarborgfonds.
Daarnaast zijn er nog een aantal andere gevallen die in aanmerking komen voor een uitkering uit het Waarborgfonds Motorverkeer. Alle verzekerings maatschappijen in Nederland doen jaarlijks een bijdrage in dit fonds. Via je verzekeringspremie betaal je dus in feite ook mee.
Je moet aan een aantal strenge voorwaarden voldoen, zaken kunnen aantonen om aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding te krijgen uit het Waarborgfonds. Meer info: autoschade.nl