Home Auto styling Kentekenplaathouder

Kentekenplaathouder upgrade? Onze tips & tricks!

Je denkt dat je auto vrijwel helemaal af is, nette velgen, fraaie bumperlip, maar dan sta je even op een afstandje te kijken, en je merkt dat er iets niet klopt. Maar wat? Ja hoor, die lelijke kentekenplaathouder zit er nog op! Met koeienletters maakt de dealer reclame voor zichzelf. Dat kan mooier, na het lezen van dit artikel ben je op de hoogte van wat er allemaal mogelijk is op het gebied van kentekenplaathouders.


Kentekenplaathouder?

Of reclamebord? Het eerste probleem is meestal de zwarte plastic rand onder het nummerbord, die vaak al geclaimd is door de dealer die er zijn eigen naam pontificaal onder zet. Elke dealer doet dit, en het is natuurlijk voor hem gratis reclame. Maar jij bent natuurlijk geen rijdend reclamebord, dus eraf met die handel! Gelukkig zijn deze teksten dan ook relatief makkelijk te verwijderen. Geen zin in krabwerk? Voor een zacht prijsje heb koop je een kompleet nieuwe set in onze webshop!


kentekenplaathouder auto
Auto Nuenen is blij, maar jij ook?!


Poetsen met een schuurspons

Als het een stickers is die de garagehouder erop heeft geplakt, dan is het goed mogelijk dat je simpelweg met je nagel de sticker eraf kunt krabben. Mocht dit niet gaan kun je met behulp van een föhn de kentekensticker verwarmen, vervolgens zul je zien dat daarna de sticker wel loslaat. Soms is de tekst echter het in het plastic gedrukt. Maar ook dan niet gevreesd! Met een schuursponsje komt men vaak al een heel eind: met wat beleid valt de naam eruit te schuren. Natuurlijk niet het gele gedeelte gebruiken, maar wel het groene schuurgedeelte


Denk om de lak

En pas daarbij wel op dat het schuurgedeelte niet de strakke lak van uw auto aanraakt, want dat zou wel eens onherstelbare schade achter kunnen laten. Het beste is dan ook om de kentekenplaathouder eventjes van de auto af te demonteren. Dat zijn dan ook nog eens twee vliegen in een klap, want het schuurt zo een stuk makkelijker.


Spuitbus, stickers of stickerbomb op kentekenplaathouder

Als je klaar bent met schuren, dan zijn er verschillende manieren (als je dat wilt natuurlijk) om de kentekenhouder helemaal te stylen naar de stijl van je auto. Ten eerste zou je een spuitbus ter hand kunnen nemen, maar misschien is het nog wel strakker om de stickerbomb-look van de autokap door te zetten in de nummerplaathouder? En de derde optie is de kentekenplaat sticker, met je eigen reclame misschien, of een grappige oneliner waar je samen met vrienden (en hopelijk ook de medeweggebruikers) smakelijk om kunt lachen. 

chromen kentekenplaathouder
Een kentekenplaat van chroom maakt ook een Hyundai stijlvoller

Kentekenplaathouder van chroom

mocht je geen zin hebben in een poetsbeurt met sponsjes, dan is het misschien beter om maar een compleet nieuwe kentekenplaat te kopen, met een tekststicker bijvoorbeeld. Maar ook kan het zijn dat de kleur van de houder je helemaal niet bevalt. Dan zou je als alternatief bijvoorbeeld eens chroom kunnen overwegen. Chromen kentekenplaathouders kunnen echt de finishing touch zijn. Een strakke auto, waar  al de nodige chroom-tinten op aanwezig zijn, wordt nog fraaier door het monteren van chromen varianten.  Op een zomerse dag, dan is die florida-look altijd erg mooi, waarbij de kentekenplaathouder fonkelt in de zon. Bovendien zijn die twee elementen bij de klassiekere auto's toch wel erg met elkaar verstrengeld. Bij een echt klassieke auto denkt elke bezitter onmiddellijk: kentekenplaathouder, chroom en klasse!

Strakke of speelse look

Maar als chroom toch net iets te veel fonkelt naar je mening, dan zijn er nog voldoende opties over om  aan de kentekenplaat van uw dromen te komen. Zwart plastic is de meest gebruikte optie als kentekenplaathouder. Dit is de simpele look die bij de non-nonsens mensen zeer gewild is. Standaard, zwart, degelijk en hij gaat jaren mee! Als je toch nog iets vrolijks aan de houder wilt toevoegen, dan is het ook nog mogelijk om een design motief variant te overwegen. Voor de stoere mannen kan men denken aan de 'carbon look'.  Maar ook is het mogelijk om iets kleurrijkers te kiezen: wat te denken van een spannend luipaard design kentekenplaathouder?


Dan is het tijd om de nieuwe nummerplaathouder te plaatsen, daar waar de oude voorheen zat. Dit is meestal een fluitje van een cent, omdat de gaatjes veelal op dezelfde plek zitten. Het kan echter gebeuren dat je toch nog een nieuw gaatje moet maken. Soms ook zitten er bij de houder schroeven die zichzelf in de auto nestelen zonder dat de boormachine nodig is: dit noemen we 'zelf borende' parkerschroeven. 

Als de nummerplaathouder op zijn plek zit, kan het procedé uit het begin herhaalt worden, maar dan achterwaarts: dus klemmetjes ietsjes naar buiten en de plaat ertussen schuiven. Doe dit voorzichtig. En dan een stap naar achteren: et voilà! De nummerbordhouder die je altijd al wilde hebben, zit er op!

kentekenplaathouder monteren
Ziet er toch een stuk strakker uit: een 'cleane' nummerplaathouder

Dieven op afstand houden

Een element van de kentekenplaathouders die autobezitters vaak over het hoofd zien, is dat het dieven het niet bemoeilijkt de kentekenplaat te stelen. Even de plaat losklikken met een schroevendraaier en hij is weg. Kentekenplaten worden helaas met enige regelmaat gestolen. Op sommige plekken in Nederland is het daarom dus het beste als u de kentekenplaat op een betere manier vastzet dan het standaard kliksysteem. 

Eén mogelijkheid is om met popnagels het nummerbord vast te poppen. Als u voor de popnagelmethode kiest, zorg dan dat er geen rootzooi en vocht achter de plaat kan komen. Dit doet u door wat siliconenkit achter het randje van de plaat aan te brengen: doe dit zeer zorgvuldig, want langs elk gaatje kan vocht druppelen, wat de popnagels zal aantasten.


kentekenplaat popnagelen

Het probleem van popnagels is natuurlijk dat het een definitieve methode is: de kentekenplaat zit dan vrijwel voorgoed aan zijn houder vast. Als er dan toch een ander nummerbord op moet, dan kun je het nummerbord er alleen nog af krijgen door de nagels uit te boren. Maar de popnagelmethode is niet je enige optie: Plate's Lock is een anti diefstal systeem voor kentekenplaten. Het werkt met behulp van vier zelfklevende aluminiumstrippen, die je tussen nummerbord en nummerbordhouder plaatst. Een dief zal de plaat na veel gehannes wel los krijgen, echter een ervaren dief zal meteen doorhebben dat hij beter een andere auto kan lastigvallen, en een broekie zal de nummerplaat verpesten, waardoor hij er zelf ook niets meer aan heeft. Het systeem is zeer makkelijk te bevestigen en het wordt meegeleverd met duidelijke handleiding.Nadeel van popnagelen

Het probleem van popnagels is natuurlijk dat het een definitieve methode is: de kentekenplaat zit dan vrijwel voorgoed aan zijn houder vast. Als er dan toch een ander nummerbord op moet, dan kun je het nummerbord er alleen nog af krijgen door de nagels uit te boren. Daarnaast heeft niet iedereen een popnageltang in z'n gereedschapkist. Wij vinden deze methode iets te ver gaan, maar de popnagelmethode is wel super effectief. De keuze is aan jou.

nummerbord houder auto
De eigenaar van deze auto mag het nummerbord wel eens wassen.


Niet opnieuw garage reclame

De houder zit er eindelijk op, en hij is precies geworden zoals je hem wilde hebben. Maar dan moet de auto opeens even voor een klein mankementje of voor de keuring naar de garage. Pas op! Wees er dan op bedacht dat elke garage zijn eigen stempel op je auto zal willen drukken: letterlijk. De kans bestaat dat je huidige kentekenplaathouder verwijderd wordt en de garagist er een eigen versie, inclusief hun reclame in grote witte koeienletters, op plaatsen. Dit doen ze soms zelfs zonder dat jij toestemming hebt gegeven. 


Zelfklevende aluminiumstrip

Het werkt met behulp van vier zelfklevende aluminiumstrippen, die je tussen nummerbord en nummerbordhouder plaatst. Een dief zal de plaat na veel gehannes wel los krijgen, echter een ervaren dief zal meteen doorhebben dat hij beter een andere auto kan lastigvallen, en een broekie zal de nummerplaat verpesten, waardoor hij er zelf ook niets meer aan heeft. Het systeem is zeer makkelijk te bevestigen en het wordt meegeleverd met duidelijke handleiding.

nummerbord auto
Deze Volvo ziet er een stuk sjieker uit zo

Dus als je blij bent met de huidige nummerbordhouder, dan is hier een goede tip: geef van te voren even aan dat ze hier niet aan mogen komen. Voorkomen is beter dan genezen!


APK richtlijnen voor kentekenplaathouder

Ter afsluiting is het natuurlijk ook altijd van belang dat de auto, inclusief nummerbord en nummerplaathouder, voldoet aan de eisen tijdens een APK. Ten eerste: de kentekenplaat natuurlijk ten alle tijde goed leesbaar zijn! Voor de bevestiging is een criteria: een kentekenplaat dient ‘deugdelijk’ bevestigd te zijn aan voor- en achterzijde van het voortuig. Het kenteken mag niet
afgeschermd zijn.

Daarnaast zijn er nog een aantal vereisten,het is van belang dat het kentekennummer klopt. Het moet hetzelfde zijn als het nummer dat op het kentekenbewijs staat. Ten tweede moet het gelijk zijn aan het nummer dat opgeslagen ligt in het kentekenregister. Daarnaast vertelt de wet ons dat het voertuigidentificatienummer in het chassis of frame moet zijn ingeslagen. De nummerplaat moet verder voorzien zijn van het goedkeuringskenmerk. 


nummerbord auto houder
Dit kan natuurlijk niet: schots en scheef en vastgezet met maar 2 popnagels...

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Ramen tinten
Ramen tinten - overzicht van raamfolie en tintfolie mogelijkheden
Carbonfolie/looks
Carbon look auto interieur - dashboard, autospiegels een carbon-desgin geven
Stickers/emblemen
Autostickers - overzicht van raamstickers en autostickers
Claxon en luchthoorn
Claxon upgrade? Een luchthoorn iets voor je?
Auto spiegels
Auto spiegels - overzicht van auto spiegels en sportspiegels
Meer
Alle Auto styling artikelen lees je hier

Ook leuk
Rolkooien Gelaste rolkooi of een schroefkooi? De voors en tegens
Motorblok spuiten Motorblok spuiten, kleppendeksel, cilinderkop enz...
Dakantenne auto Dakantenne - goede ontvangst en goede sier
Tankdoppen Geef je tankdop een upgrade
Racegaas Racegaas: voor een strakke en sportieve look

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl