Home Verkeerstips Kenteken verloren

Kenteken verloren of kentekenplaat gestolen?

Je loopt naar je auto en komt tot de ontdekking dat er een kentekenplaat ontbreekt. Dan ben je het kenteken verloren of het kenteken is gestolen. Als het kenteken door beschadigingen onleesbaar is geworden zul je deze moeten vervangen. Lees het stappenplan om nieuwe kentekenplaten te bemachtigen, het is eenvoudig!

Kenteken verloren

Als je één of alle twee de kentekenplaten bent verloren zul je naar een RDW erkende kentekenplaatfabrikant moeten. Hetzelfde geldt als je kenteken is gestolen. Hier worden dan nieuwe platen voor je gemaakt. Vaak kun je hier op wachten.


Kentekenbewijs

Het is niet nodig een vervangend kentekenbewijs of een nieuwe kentekencard aan te vragen.

kenteken verloren
Kentekenplaat verloren of gestolen? Hoe lang zal deze er nog op zitten?

Niet goed leesbaar

Als een of meerdere kentekenplaten niet goed leesbaar is zul je deze ook moeten vervangen.


Benodigde documentatie

Zorg dat je het originele papieren voertuigbewijs of je kentekencard bij je hebt. Ook is een geldig legitimatiebewijs noodzakelijk. Het is mogelijk iemand anders dit te laten doen, mits deze in het bezit is van de zojuist genoemde documenten.


Verlies nummerplaten

Bij verlies of diefstal zullen er altijd twee nieuwe nummerplaten geperst worden. Enkel één nieuwe plaat laten persen is niet mogelijk. Op de nieuwe kentekenplaten wordt namelijk een verhoogde duplicaatcode gezet. Op die manier wordt eventuele fraude met verloren platen (met andere code dus) gemakkelijker ontdekt. Kosten per set zullen rond de € 25 liggen.


Wat heb je nodig?

Natuurlijk mogen de kentekenplaten niet zomaar aan iedereen worden meegegeven. Heb je nog een papieren kentekenbewijs, dan moet je hiervan het voertuigbewijs (deel 1A) meenemen. Heb je een kentekencard, dan moet je deze tonen. Zo kun je bewijzen dat je gemachtigd bent om de nieuwe platen in ontvangst te nemen. Het kan ook zo zijn dat het kenteken nog niet op naam gezet is. In dat geval heb je nog geen kentekenbewijs of kentekencard en moet de aanvrager de bedrijfsvoorraadpas overleggen. Ook moet je je natuurlijk kunnen legitimeren middels een geldig legitimatiebewijs.Kentekenplaatfabrikant


De kentekenplaatfabrikant registreert dat er nieuwe kentekenplaten zijn afgegeven. Het is raadzaam om van diefstal of verlies van een kentekenplaat altijd melding te maken bij de politie.

Je oude nummerbord zal meteen worden vernietigd door de kentekenplaatfabrikant. Via een kentekencheck kun je overigens interessante info over een auto verkrijgen.

Duplicaatcode

De kentekenplaatfabrikant zal nieuwe platen voor je drukken. Dit betreft hetzelfde kentekennummer, echter met een verhoogde duplicaatcode. Dit zal standaard '01' zijn. De duplicaatcode toont aan aan hoe vaak een kentekenbewijs voor een auto is afgegeven.


Samengevat

1. Laat nieuwe platen maken bij een kentekenplaatfabrikant
2. Neem legitimatiebewijs en voertuigbewijs/kentekencard mee 
3. Je ontvangt nieuwe kentekenplaten


Zichtbaar & juiste montage

Dit kenteken heeft al ergens iets 'gekust'. De omgevouwde randjes verklappen dat. Exta aandacht gewenst dus. Plaats kentekenplaten altijd zodat deze goed te lezen zijn. Het is niet toegestaan dat een trekhaak het zicht belemmert. Zorg ervoor dat de nummerborden goed vast zitten. Jaarlijks verdwijnen er vele duizenden kentekenplaten, deze kunnen door de borstel van de wasstraat er af getrokken worden. Maar ook door trillingen kan een nummerplaat op den duur van de auto afvallen.
auto zonder kenteken
Verloren? Zorg voor vervanging en voorkom een boete.

Halve oplossingen

Ga niet met tape een nummerbord proberen op zijn plek te houden. Zelf de oersterke 'ducktape' gaat verweren. Ga voor een langetermijnoplossing en koop een kentekenplaathouder. Hier klik je het nummerbord in vast.

Doordat de nummerbordhouder flexibel is gaat dit eenvoudig. Aan de achterkant van de nummerbordhouder zitten standaard diverse montagepunten. Dit maakt het bevestigen van de houder eenvoudig.


Gestolen nummerbord

Waarom worden nummerborden gestolen? Een onrechtmatige persoon kan dan namelijk jouw platen op zijn auto monteren. Op deze manier zijn de boetes en motorrijtuigenbelasting voor jouw rekening...
" Zorg ervoor dat je kentekenplaat goed vast zit. Een nummerbordhouder is hiervoor de perfecte oplossing!"

Veruit het grootste deel van de nummerborden 'verdwijnt' omdat het plaatje van 52 bij 11 cm niet goed genoeg aan een auto gemonteerd zit. Zorg dus dat deze muurvast zit, dan voorkom je een hoop gedoe!

 


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Rijden in de bergen
Rijden in de bergen is een kunst. Tips: bedwing die bergpas!
Puntenrijbewijs
Puntenrijbewijs - en beginnersrijbewijs, lees hier de regels
Schadeformulier
Schadeformulier - bij autoschade aanrijdingformulier invullen
Rijbewijs verlengen
Rijbewijs verlengen - Rijbewijzen verleng je op het gemeentehuis
Rijbewijs 17 jaar
Rijbewijs 17 jaar - het rijexamen doen als je 17 jaar bent
Meer
Alle Verkeerstips artikelen lees je hier
Ook leuk
Vluchtstrook Vluchtstrook regels? Rijden op de vluchtstrook: boete!
Statische auto, schok van je auto? Schok van je auto? Statische auto voorkom je zo!
Parkeerschijf kopen Blauwe parkeerschijf kopen is boete voorkomen!
LPG installatie inbouwen Minimaal 20.000 km per jaar? dan is LPG goedkoper!
Schadeformulier Altijd schade formulier inullen bij autoschade!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl