Home Veiligheidstips Statische auto, schok van je auto?

Schok van je auto? Statische auto voorkom je zo!

Ken je dat, die flinke elektrische schok die je soms kunt krijgen bij het uitstappen van de auto? Je schrikt je een ongeluk van zo'n optater! Dit verschijnsel lijkt onschuldig, maar kan in sommige gevallen erg gevaarlijk zijn. Hoe ontstaat deze statische elektriciteit en belangrijker nog: wat kun je doen om de kans op een schok zo klein mogelijk te maken? Een eenvoudige anti statische strip kan al uitkomst bieden.

Statische auto gevaarlijk?

Wist je dat een schok van de auto levensgevaarlijk kan zijn als deze ontstaat op het verkeerde moment? Een ogenschijnlijk
onschuldig schokje kan een vonkje teweegbrengen. Foute boel als je dan net bij een pompstation staat! Als je aan het tanken bent, kan zo'n vonkje de brandstofdampen laten ontvlammen. Met alle gevolgen van dien.

Hoezo statische auto?

Statische elektriciteit is een natuurverschijnsel dat ontstaat door wrijving. Er is een spanning aanwezig en deze blijft
gehandhaafd, doordat er geen stroom loopt.

anti statische strip auto schok
anti statische strip voorkomt auto schok

Ontladen


De spanning bouwt zich op tot het moment van ontladen. Tijdens het autorijden bouwt statische elektriciteit zich op aan het chassis, door de wrijving aan de lucht. Ook je billen die over de autostoel schuiven bij het in- en uitstappen veroorzaken wrijving. Daarnaast zijn er nog meer factoren die het probleem kunnen verergeren. De mens wekt zelf ook een statische lading op, maar die is meestal zo laag dat je er geen schok van krijgt.


Anti statische sleutelhanger

Verder zijn er anti statische ontladers en statische eliminators op de markt, waarmee je jezelf kunt ontladen voordat je uitstapt. Houd het apparaatje even tegen het portier aan en deze zal de statische lading voor je opvangen.

Anti statische ontladers en statische eliminators zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar als sleutelhanger. Het type kleding dat je draagt is ook van belang, fervent fleece vestjes drager? Slecht nieuws...


Kledingtips

Vaak last van schokjes? Laat je fleece vestje dan maar aan de kapstok hangen en vermijd ook stoffen als nylon en acryl. Draag bij voorkeur linnen of katoenen kleding en schoenen met een leren zool. Schoeisel met plastic of rubberen zolen kun je beter even laten staan. Sommige beroepen vereisen zelfs speciale anti statische werkschoenen. Het gebruik van een wasverzachter kan je kleding minder vatbaar maken voor statische elektriciteit. Daarnaast bestaan er haarproducten met een anti statische werking.


Slim uitstappen

Ondanks al je voorzorgsmaatregelen voel je soms aan dat je op het punt staat om weer een optater te krijgen bij het uitstappen van je auto. Doe het portier dan open en pak met je hand het koude metaal van de zij- of bovenkant van de deurstijl even vast. Zet ondertussen een voet op de grond. Jij en de auto ontladen nu tegelijkertijd. Je zult geen schok meer voelen bij het uitstappen, of hooguit een kleintje.

Ook kun je eens proberen om jezelf te ontladen via een vingernagel, waar je een metaal mee aanraakt. Een nagel heeft geen gevoel en ook al hoor je het misschien knetteren, je zult de pijn van de schok niet ervaren. Dit werkt natuurlijkalleen als je vrij lange nagels hebt, omdat je huid anders het metaal toch raakt.

Ongezond

Naast het feit dat een schok van de auto heel vervelend is en gevaarlijk kan zijn, is het tijdens het rijden opbouwen van sstatische elektriciteit ook nog eens ongezond. Het kan bij bestuurder en passagiers verschillende symptomen veroorzaken.
Zo kun je geprikkeld raken of last krijgen van vermoeidheid, slaperigheid en wagenziekte.

Anti statisch kiezen

Heb je snel last van statische elektriciteit? Je zou er al rekening mee kunnen houden bij het selecteren van je volgende voertuig.

"

Je voorkomt schoktherapie tijdens het uitstappen met onze tips.

"


Wrijf eens over de bekleding van de wagen en kijk wat er gebeurt. Lederen bekleding is altijd een veilige keuze. Heb je last van schokjes bij je huidige auto, dan zou je een metalen plaatje in het portier kunnen aanbrengen en deze verbinden met de massa van de auto. Je kunt eventueel je garage vragen dit voor je te regelen.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle banden & velgen artikelen lees je hier
Ook leuk
Gordels Autogordels: meerpuntsgordel of standaard autoriem?
Airco/climate control Informatie over auto airco & climate control
Steenmarter auto Steenmarter in auto? Oplossing: de 12V marterverjager!
Brandblussers Auto brandblusser: een echte life saver!
Statische auto, schok van je auto? Schok van je auto? Statische auto voorkom je zo!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl