Home Interieur styling Handremgreep

Handremgreep upgrade? Meer stijl Ún betere grip

Aan elk klein onderdeel van je auto kan iets verbeterd worden. Ja, ook aan de handremgreep, een onderdeel dat je misschien snel over het hoofd ziet als het op tuning aankomt. De wat saaie originele kunststof uitvoering kun je vervangen door een van bijvoorbeeld leer, RVS, aluminium of titanium. Dat is niet alleen stijlvoller, maar geeft je ook een betere grip. Alles wat je wilt weten over handremgrepen lees je in dit artikel. 


Maatvoering handremgreep

Bij aanschaf van een handremgreep moet je goed kijken naar de maatvoering. Niet elke handremgreep is zomaar geschikt voor iedere auto; de handrem zit namelijk bij ieder type net iets anders in elkaar en heeft een afwijkende aansluiting voor de greep. In veel gevallen is het daarom noodzakelijk om een zogenaamde adapter aan te schaffen. Voor vrijwel ieder merk en type auto is er een adapter op de markt waarmee je de handremgreep naar jouw keuze kunt installeren in jouw auto. 
handremgreep
Geen handremgreep aanwezig in deze track car


Universele handremgrepen

Desalniettemin zijn er universele handremgrepen verkrijgbaar die passen in vrijwel elk model auto. Ook dit type handremgreep vind je in verschillende uitvoeringen. Er is een keuze uit diverse materialen, waaronder aluminium, leer en geplateerd titanium, en meerdere kleuren. Het is ook mogelijk om verschillende materialen met elkaar te combineren. Een combinatie van leer en aluminium is bijvoorbeeld bijzonder stijlvol. Met een dergelijke greep kun je je auto altijd met stijl op de rem zetten!


Merkspecifieke variant

Toch, ook bij de universele handremgreep blijft er twijfel bestaan. Zal hij echt passen? Als je echt zeker wilt zijn van je zaak kun je het beste gaan voor een greep die speciaal is gemaakt voor jouw merk en type auto. Voor het geld hoef je het niet te laten; universele handremgrepen zijn soms zelfs ietsje duurder. Bovendien ziet zo'n merkspecifieke greep er vaak nog een stuk beter uit ook. Soms is zelfs het merklogo in de greep verwerkt. 


De ontgrendelingsknop

Bij veel aftermarket handremgreepmodellen wordt de originele plastieken ontgrendelingsknop ongemoeid gelaten. Dat geeft toch een minder mooi plaatje. Voor een echt strakke look kies je daarom voor een handremgreep waarbij de knop is meegenomen in het design. Bijkomend voordeel van deze gestileerde knoppen is dat ze ergonomischer in het gebruik zijn dan de standaard ontgrendelingsknop. Een aftermarket handremgreep ligt dus niet alleen beter in de hand dan het origineel, maar ontgrendelt ook gemakkelijker. 


Hoesjes

Je kunt de handrem ook eenvoudig oppimpen door er een speciaal voor dit doel ontworpen hoesje overheen te schuiven. In de meeste gevallen zijn deze hoesjes gemaakt van nylon. De binnenkant is doorgaans van fleece, zodat de handrem geen krasjes oploopt. Vraag is echter hoe functioneel deze hoesjes zijn. Hoe goed blijven ze vastzitten? Voor hetzelfde geld trek je aan de rem en zit je met niets anders dan een los hoesje in je handen. Da's toch onhandig... En qua looks blijft een hoes ook ver achter bij een echte handremgreep. 


Handremhoes

Voor de goede orde: deze handremgreephoesjes zijn iets anders dan een handremhoes. Deze laatste gaat niet over de greep heen, maar bevindt zich onder de greep (soms zit hier een behuizing in plaats van een hoes). De handremhoes kun je qua styling mooi combineren met je handremgreep. Ga bijvoorbeeld voor matchende kleuren!


Tape

Maar misschien vind je het wel helemaal niet zo interessant hoe je handrem eruitziet en is het je toch vooral om de grip te doen. In dat geval is handremtape misschien iets voor jou. Deze kun je gemakkelijk om je handrem heen wikkelen en bevestigen met de speciale verzegeltape. Verkrijgbaar in verschillende kleuren - van neutraal zwart tot oogverblindend oranje. Makkelijk, functioneel en goedkoop. Maar of het er nu zo fraai uitziet... 


Montage

Je oude handremgreep vervangen door een nieuwe is meestal geen ingewikkelde klus. De ene greep zal iets meer moeite kosten om te installeren dan de andere; volg daarom altijd goed de instructies op de verpakking. Let er ook op dat je niet al te veel druk uitoefent op de handrem; hierdoor kunnen lelijke beschadigingen ontstaan die er in het slechtste geval voor kunnen zorgen dat je rem niet langer goed functioneert. Voorzichtig zijn dus!
handremgreep montage
Met een kleine schroevendraaier haal je de hoes los.


Stappenplan

Volg de volgende 6 stappen:

1. Verwijder (indien van toepassing) de 'kraag' rond de ontgrendelingsknop door deze stevig beet te pakken en met beleid los te trekken. 

2. De handremgreep zit bij de ontgrendelingsknop vast met een lipje. Duw deze voorzichtig omhoog met een kleine schroevendraaier totdat deze loskomt uit zijn gleuf. Nu kun je de greep richting de knop trekken. De greep zit nu aan deze kant los van de handrem zelf. 


3. De volgende stap is om de greep los te maken bij de handremhoes; ook deze zit waarschijnlijk vast met lipjes. Ook hiervoor kun je de kleine schroevendraaier gebruiken. Steek deze tussen de hoes en het handrempaneel en haal deze voorzichtig langs de rand zodat je alle lipjes kunt lokaliseren en los kunt maken. En elke kant zitten als het goed is drie van deze lipjes. Wanneer je ze alle zes hebt losgemaakt kun je hoes over de handremgreep heen trekken. Ook hier geldt weer: doe dit voorzichtig. 

4. Keer de hoes binnenstebuiten. Je zult zien dat de handremgreep met een plastic kabelbinder aan de hoes vastzit. Snij of knip deze los, zodat je de hoes van de greep kunt halen. 

5. Maak de nieuwe greep vast met een zelfde soort kabelbinder. 

6. Installeer hoes en greep door dit stappenplan in omgekeerde volgorde te volgen. 
"Vaak over het hoofd gezien: de handremgreep. Maar ook deze kun je van een vette nieuwe look voorzien!"
Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Carbonfolie/looks
Carbon look auto interieur - dashboard, autospiegels een carbon-desgin geven
Automatten kopen
Automatten kopen: pasklaar of toch universeel?
Handremhoezen
Handremhoezen - Geef je handremhoes een facelift
Middenarmsteun
Middenarmsteun - middenarmsteun en armsteun voor in de auto
Sportsturen
Sportsturen - overzicht van racesturen en sportsturen
Meer
Alle Interieur styling artikelen lees je hier
Ook leuk
Claxon en luchthoorn Claxon en luchthoorn, wat mag er nu wel en niet?
Meterhouders Meterhouders: in een oogopslag je motorwaarden!
Parkeersensor Alles over parkeersensor inbouwen in auto: altijd veilig parkeren
Autostoelhoezen Autostoelhoezen: geef je autostoel een make-over
Handremhoezen Handremhoezen en handremhandvat 'customizen'

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl