Home Onderhoudsbeurt de auto alleskunner: WD 40

WD 40: het super smeermiddel voor alle auto klussen

Je hebt het vast wel ergens bij jou thuis in de kast of in de schuur staan: een busje WD40 smeermiddel. Super handig spul. Wist je dat je WD40 ook op vele verschillende manieren in en om de auto kunt toepassen? Nee? Nou, dan zal dit artikel je ogen openen!


Ontstaan WD40

Maar voordat we overgaan op het geven van handige tips, vertellen we je eerst hoe dit beroemde smeermiddel eigenlijk is ontstaan. We schrijven het jaar 1953, Norm Larsen, oprichter van de Chemical Rocket Company te San Diego, Californië, ontwikkelt de spray om corrosie tegen te gaan. Pas later werd het voor vele andere toepassingen gebruikt. Veertig pogingen had Larsen echter nodig voor hij de perfecte waterverdrijvende formule gevonden had. Vandaar de naam WD40: Water Displacement - 40th Attempt.
WD-40-olie
Aanrader: een klein spuitbusje WD40 in de kast

Vijfvoudige werking

Oké, voordat we dan echt bij de tips belanden, eerst nog iets over de werking van WD40. Deze is namelijk vijfvoudig. Allereerst reinigt het en beschermt het. Smerige olie-, lijm- en vetresten worden opgelost en makkelijk verwijderd. Daarnaast stopt het piepen en kraken. Ten derde maakt het verroeste onderdelen en vastzittende mechanismen los. Ten vierde beschermt het tegen corrosie, zoals in eerste instantie de bedoeling was. En ten slotte houdt het elektrische mechanismen vrij van vocht. Wat kan WD40 eigenlijk niet?Slim rietje op WD40 spuitbus

Eindelijk: de eerste tip! Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt, gaat een spuitbus WD40 spray altijd vergezeld van een dun rood rietje. Met behulp van dit rietje kun je zelfs bij de lastigst bereikbare plekken komen. Toch is het altijd een beetje een gepiel om dat rietje zelf in het gaatje te wurmen. Daarom is er tegenwoordig ook een spuitbus op de markt waarbij het rietje al op het spuitstuk is geďntegreerd. Heel handig! Geen roestig plekje is nu nog veilig voor WD 40!


Pas op met vet

WD 40 heeft dus een vetverwijderende werking. Pas hier wel mee op! Want het drukt dus ook vet weg uit plekken waar wel vet hoort te zitten, denk aan lagers en dergelijke. Denk dus eerst goed na voor je de spray gaat gebruiken. Voor sommige onderdelen is het toch niet zo handig. Voor andere onderdelen werkt het echter uitstekend. Voor plastic bijvoorbeeld. In tegenstelling tot bijvoorbeeld remmenreiniger tast het het plastic niet aan. Ook voor vastzittende bouten en moeren is het een prima oplossing. Je moet dan wel even een dag de tijd nemen om het middel te laten werken, maar daarna haal je zelfs de meest halsstarrige bout zo weer weg! 


Verf op auto

Hopelijk overkomt het je nooit, maar voor hetzelfde geld loopt er een of andere onverlaat door je buurt die auto's bekladt met verf. Krijg je dat er ooit nog af zonder je enorm in de kosten te steken? Ja, ook hier is WD40 contactspray de redder in nood! Het verwijdert de verf zonder een centje pijn - er blijven geen schadelijk stoffen achter. De mooie lak op je glimmende bolide blijft dus ook mooi intact!
"Verf, dode vliegjes, teer, roest, pythons - alles krijg je gemakkelijk weg met WD40!"

wd40 productlijn
WD40 komt niet alleen in de welbekende spuitbus. Er zijn nog veel meer varianten op de markt.


Schoonmaakmiddel voor je auto?

WD40 is vooral bekend als smeermiddel. Krijg je je fietsslot niet open na een nacht stevig vriezen? Spuit er wat WD40 en het schiet zo weer open! Maar weinig mensen weten dat je het ook uitstekend als schoonmaakmiddel kunt gebruiken. Zie het verfverhaal hierboven, maar denk ook aan ander vuil en teer dat op je auto achterblijft, of denk aan aangekoekt kettingvet van de motor. Ook kun je je velgen er weer blinkend schoon mee krijgen, volledig vetvrij. En die vervelende dode vliegjes op de lak en de voorruit die doorgaans zo moeilijk weg te schrapen zijn? WD40 contactspray! Wat helemaal mooi is: heb je bijvoorbeeld je velgen eenmaal schoongemaakt met WD40 dan zullen toekomstige schoonmaakbeurten een stuk soepeler verlopen. De 'magische saus' zorgt er namelijk voor dat vuil zich minder snel zal hechten aan het oppervlak. Dat geldt ook voor dode vliegjes en andere insecten. Waarom zou je het dus eigenlijk niet doen?


Bumperstickers verwijderen

Bumperstickers zijn natuurlijk reuze geinig, maar het kan zomaar zijn dat je er op een gegeven moment genoeg van krijgt, van die melige opmerking 'baby on board'. Gelukkig kun je de sticker met WD 40 gemakkelijk verwijderen. 

Begin te sprayen aan de bovenkant van de sticker en trek deze langzaam los. Haal na afloop een doekje met WD40 over de lak om het overgebleven plakspul te verwijderen.

WD40 smart straw
Met slimme rietje kom je overal bij

WD-40 voor de auto

Die bekende kleine spuitbus is dus een stuk veelzijdiger dan je misschien zou denken. En je had vast ook niet gedacht dat dit middel zoveel autogerelateerde toepassingen had. Een geheimtip voor het goed schoonhouden van je auto! Hoe doet dit spul dat allemaal? Het komt er op neer dat WD-40 een erg scherpe contacthoek met het oppervlak heeft, dit in tegenstelling tot water. Hierdoor kan het letterlijk 'onder' het water 'doorglijden'. De fijne moleculaire film die zich nu vormt, verzekert een uitstekende bescherming tegen water en al diens nare gevolgen, waaronder roest. Pythons en inbrekers

Ter illustratie van de multifunctionele toepasbaarheid van WD40 hier ter afsluiting twee waargebeurde verhalen over toepassingen waar je zeker helemaal nooit aan gedacht zou hebben. Zo trof een buschauffeur ergens in Azië ooit een python aan die zich rond de chassis van zijn bus had verstrengeld. Hoe kreeg hij die weer los? Juist. Ergens anders op onze schitterende planeet trof een stel politieagenten een naakte inbreker aan in een ventilatieschacht. De arme stakker zat vast. En hoe krijg je een naakte inbreker uit een ventilatieschacht? Precies. 

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Motorolie
Olie verversen - motorolie en de juiste olie soorten voor de auto
Uitlaat reparatie
Auto uitlaatreparatie tips: zó repareer je zelf je uitlaat.
Interieurfilter
Interieurfilter vervangen: hoe en wanneer?
Olie peilen
Olie peilen? In 9 stappen het oliepeil controleren
Distributieriem
Distributieriem informatie, diverse soorten en merken auto distributie riemen
Meer
Alle Onderhoudsbeurt artikelen lees je hier

Ook leuk
Accu Auto accu's nader bekeken: hoe voorkom je startproblemen?
Uitlaat vervangen De uitlaat vervangen? Dat kun je zelf! (in 7 stappen)
Radiateur vervangen Lekke raditeur vervangen? Niet altijd noodzakelijk...
OBD storingen uitlezen Met een obd2 display zélf storing uitlezen
Carterpan Functies carterpan: afsluiting onderblok & koeling olie

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl