Home Verlichting Koplampen polijsten

Koplampen polijsten: doffe koplampen weer als nieuw!

Zijn jouw koplampen dof en niet meer helder? Zitten ze vol met krasjes en zijn ze vergeeld? Slecht voor de uitstraling van je wagen én allesbehalve veilig! Doffe koplampen kun je vrij eenvoudig een opknapbeurt geven. Laat je koplampen polijsten of doe het lekker zelf! Professioneel koplampen poetsen? Op Tuning-gids.nl lees je hoe je dat aanpakt.


Koplampen polijsten

Je bent een doorgewinterde tuner, of gewoon iemand die echt gek is op zijn wagen. De lak ziet eruit om door een ringetje te halen. Alles glimt en blinkt je tegemoet. Tot we de doffe koplampen in het vizier krijgen. Die zien er mat, verweerd en vergeeld uit. Doffe koplampen zijn eeuwig zonde en totaal onnodig! Koplampen polijsten is namelijk vrij eenvoudig én voordelig. Voor een paar tientjes en een halve zaterdagmiddag heb jij weer glimmende, transparante koplampen!
koplampen zelf helder maken
Doffe koplampen: aan de bovenkant begint 't. Minder licht en 't ziet er niet uit...


Doffe koplampen

Waarom worden heldere koplampen na een poos zo dof? Hadden we vroeger nog koplampen van glas, tegenwoordig is dat anders. Koplampen worden nu vervaardigd van transparante kunststof, met daarop een coating. Dit is een dunne film die het kunststof beschermt. Of je nu rondrijdt in een gloednieuwe exoot of in een wat oudere, opgelapte Fiat; bij normaal gebruik van welke auto dan ook verweert, beschadigt en verkleurt de coating van de lampen. 
Verwering en oxidatie

De aftakeling van de coating op de koplampen wordt veroorzaakt door de ultraviolette straling van de zon en de verontreinigende invloeden van buitenaf, zoals vuil op de weg en zure regen. Na verloop van tijd ontstaan er krasjes in het plastic en vindt er oxidatie plaats. Met als gevolg: doffe koplampen die lelijk zijn en verre van optimaal functioneren. Het gebruik van halogeen lampen, die hogere temperaturen met zich meebrengen, versnelt dit proces.


Koplampen polijsten: waarom?

Doffe koplampen die verkleurd en niet kraakhelder zijn doen ten eerste afbreuk aan de looks van je wagen. Een laklaag die zo mooi glimt dat het pijn doet aan je ogen, maar matte en vergeelde koplampen? Dat is wat je noemt een typisch geval van 'oeiii, wat jammer'. Doffe koplampen zijn niet alleen waardeloos voor de uitstraling van je bolide, maar ook voor de veiligheid van je wagen. Koplampen die niet mooi helder zijn geven veel minder lichtopbrengst en dus ook minder zicht in het donker. Zien en gezien worden, maar dan even niet zo scherp meer. Niet veilig dus!


Vervangen of polijsten?

Verweerde, verkleurde of doffe koplampen kunnen in een dermate slechte staat verkeren dat je auto erop wordt afgekeurd. Je kunt de lampen laten vervangen, maar dan praat je al gauw over een bedrag van een paar honderd euro per koplamp. Wie echt leuke koplampjes kiest betaalt daar zelfs met gemak duizend euro voor! Het is dus slim om de alternatieven voor het vervangen van de lampen eens op een rijtje te zetten: zelf je koplampen poetsen of je koplampen laten polijsten door een professional. De kosten hiervan zijn lager dan je denkt!


Overlaten aan de professional?

Er zijn diverse aanbieders op het gebied van koplampen polijsten, die beweren veel betere resultaten te behalen dan de consument met zijn doe-het-zelf polijstsetje ooit kan bereiken. Gemiddeld zijn de kosten voor het laten polijsten van je koplampen zo'n 35 euro per lamp. Dat is te doen, zeker vergeleken met de prijs van een nieuwe koplamp. 

Sommige aanbieders komen bij je langs, of bieden de mogelijkheid de koplampen per post in te sturen (met alle risico's van dien). Je koplampen zullen er na de behandeling 'weer als nieuw' uitzien, zo wordt beloofd. Maar natuurlijk zal niemand jouw koplampjes zo zorgvuldig en liefdevol polijsten als jijzelf!


Doe-het-zelf!

De goedkoopste optie? Zelf lekker je koplampen poetsen! Voor 15 tot 30 euro heb je een compleet setje waarmee je oxidatie kunt verwijderen en je lampen weer mooi helder maakt.

Als je toch zo'n setje in huis hebt, dan pak je de achterverlichting natuurlijk meteen even mee.
koplampen polijsten aftapen
Koplampen polijsten? Altijd even aftapen!


Eerst even kleien!

Tip: sta je op het punt om je koplampen te polijsten en heb je een spray detailer in huis? Pak er dan even een kleiblokje bij. Het van tevoren kleien van de lampen zorgt ervoor dat je met het polijsten een maximaal resultaat behaalt!

Hoe ga je precies te werk? Volg onderstaand stappenplan en met een uurtje of twee glimmen jouw lampjes weer als een spiegeltje.


 
 
 
Stappenplan


1. Maak je lampen brandschoon. Optimaal: wassen én kleien.
2. Plak de gedeelten rond de koplamp af met schilderstape.
3. Neem een excentrische of rotary poetsmachine en plaats er schuurpapier met een grove korrel op. Heb je een compleet polijstsetje, zoals bijvoorbeeld de 3M set? Zet dan het bijgeleverde steuntje op je boormachine (1200-1600 toeren) en begin met p500 (grof).
4. Maak schoon en vervolg met een minder grof schuurpapier (p800), tot alle krasjes van het grofste schuren verdwenen zijn.
5. Maak schoon en vervolg met het fijnste schuurpapier (p3000). Ga weer door tot alle krasjes verdwenen zijn. 
6. Polijst je koplamp met een polijstmiddel (bijvoorbeeld 3M Rubbing Compound).
7. Bewonder het eindresultaat!

Houd ze helder!

Als je je lampjes niet teveel wilt laten aftakelen, dan is het raadzaam om ze standaard een- of tweemaal per jaar te (laten) polijsten. Ben je iemand die graag zoveel mogelijk voorkomt dat de onderdelen van je wagen achteruit gaan, behandel je koplampen dan regelmatig met een product dat vuil- en waterafstotend is, zoals bijvoorbeeld de Ultimate Quik Detailer van Meguiar’s. 
"Tip: wil je een optimaal resultaat behalen? Behandel de lampen eerst met een kleiblokje, voordat je gaat polijsten!"
koplampen vervaagd
Vervaagde koplampen: zonder gereedschap wordt via fijne schuurpads de oxidatie verwijderd.

Binnenkort volgt hier een stappenplan voor het zelf helder maken van koplampen.

koplamp polijstset

doffe koplampen herstellen

koplampen dof

koplampen polijsten tips

koplampen poetsen

zelf koplampen polijsten

polijsten koplampen
En zo zag de koplamp er dus eerst uit!

koplampen helder maken
Het resultaat is duidelijk zichtbaar!


Koop nu in de webshop!

  • Grootste van de Benelux: 50.000 artikelen
  • Voor 19:00 besteld, vandaag verzonden
  • Klanten geven ons een 9.1/10

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle banden & velgen artikelen lees je hier
Daarom Tuning Gids

Ook leuk
Autolampen met kleur Autolampen met kleur: legale gekleurde koplampen!
Vocht in koplamp Vocht in de koplamp? Tips om hier vanaf te komen!
Xenon kits & Neon sets Xenon en Neon auto verlichting, ook voor in de auto!
Xenon lampen Er zijn 7 soorten kleuren voor xenon lampen
Wetgeving autoverlichting Autoverlichting wetgeving: wat mag nou wel en niet?

Veilig betalen met
Wij verzenden via
Keurmerk
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2018 Tuning-gids.nl