Home Interieur styling Stuurhoezen

Stuurhoes: betere looks, meer comfort meer grip!

Waarom zou je een stuurhoes kopen voor je auto? Kort gezegd zorgen ze voor bescherming van het stuur én verbetert een stuurhoes het rijcomfort, Het kan natuurlijk ook enkel een cosmetische reden hebben. Wij geven hier montage tips. Wist je dat je stuurhoezen ook zelf kunt maken?

Stuurhoes een must?

Er zijn bepaalde situaties waarin een stuurhoes eigenlijk een 'must' is geworden. Niet alleen vanwege bovengenoemde redenen, omdat stuurhoezen meer grip bieden of omdat het uiterlijk van je stuur erdoor verbetert, maar ook zodat je in de winter niet een ijsklomp tussen je handen hebt of in de zomer je handen brandt aan je stuur. Kortom, een stuurhoes kopen is een goed idee als je: Meer en betere grip wilt. Een versleten en oud stuur aan het zicht wilt onttrekken. In de winter geen ijskoud stuur wilt vasthouden, in de zomer geen gloeiend heet stuur in je handen wilt hebben. Of je het stuur een andere look wilt geven.

stuurhoes in auto
Leren stuurhoezen geven een strakke uitstraling.

Twee soorten stuurhoezen

Stuurhoezen zijn er natuurlijk in diverse maten en in verschillende materialen, maar grofweg gezegd kun je ze onderverdelen in twee groepen: de universele stuurhoes (beschikbaar in een aantal  maten) en de stuurhoes met vetersluiting. Ga je voor een wollige hoes of wil je liever een lederen stuurhoes? Er zijn ook varianten van vinyl, die makkelijk schoon te maken zijn. Dan heb je de hoezen die van stretchstof gemaakt zijn, waarop rubberen stukken zijn bevestigd. Sommigen zien er modern en sportief uit, andere stijlvol en klassiek. 


Van schapenvacht tot microfiber

Er zijn hoezen van nubuck, een type leer dat op een bepaalde manier wordt bewerkt waardoor het qua uiterlijk op suède lijkt, maar nubuck is steviger. Dan zijn er de varianten van schapenvacht (goed voor de winter), luxe uitgevoerde lederen stuurhoezen en hoezen van microfiber. Een 'racey' stuurhoes geeft je stuur en auto een zeer sportief uiterlijk. Je zou kunnen zeggen dat er zelfs een derde variant is, de stuurhoes met 12v aansluiting zodat je hem kunt verwarmen, maar deze is voor zover wij weten op de Nederlandse markt niet verkrijgbaar.
stuurhoes met tijgerprint
Tijgerprint stuurhoezen: als het oog ook wat wilt.


Een stuurhoes kopen: éérst maat bepalen!

Zoals gezegd is de stuurhoes verkrijgbaar in verschillende maten. Welke maat jij nodig hebt, bepaal je natuurlijk aan de hand van je eigen stuur. De standaardmaat van autosturen wordt over het algemeen bepaald op 37-39 cm in diameter. Daarnaast zijn er ook diameters van 36-38 cm, 38-40 cm 40-42 cm en 42-44 cm. 

De maat van je eigen stuur kun je met een meetlint of rolmaat opmeten. Meet altijd voordat je een auto stuurhoes besteld, want dat voorkomt teleurstellingen. Meet zowel de diameter van je stuur als de omvang van waar je het stuur vast hebt. De diameter meet je door van boven naar beneden of van links naar rechts te meten en de omvang meet je door je meetlint op het dikste punt om het stuur heen te wikkelen.
stuurhoes maat bepalen
Bepaal de maat van een stuurhoes bijv. met een rolmaat.


Montage stuurhoes

Vrijwel alle hoezen zijn zeer eenvoudig te monteren, hieronder vertellen we je hoe. Het zal je slechts enkele minuten kosten!

1) Maak je stuur eerst goed schoon en droog. Als je dit niet doen kan er na verloop van tijd schimmel ontstaan.

2) Haal de stuurhoes uit de verpakking en ga op de bestuurdersstoel zitten.

3) Plaats de hoes om je stuur en begin daarbij bovenaan aan de binnenkant.

4) Houd de hoes met één hand vast, terwijl je hem met de andere hand steeds een stukje verder om het stuur heen vouwt.

5) Als de bovenste helft klaar is, ga je verder met de onderste helft. Houd het bovenste deel stevig vast, want het onderste deel zal moeilijker gaan.

6) Voor het laatste stuk zul je wat kracht moeten zetten, let er hierbij op dat de rest niet weer los komt, maar houd dit met één hand goed vast.

7) 'Kneed' de stuurhoes, zodat hij egaal en symmetrisch om het stuur heen komt.


Let op: Het laatste stuk zal stroever gaan, maar dat is alleen maar goed. Je wilt namelijk dat de hoes strak genoeg zit zodat hij tijdens het rijden niet gaat schuiven en er gevaarlijke situaties ontstaan.


Montage stuurhoes met vetersluiting

Hier komt iets meer tijd bij kijken en ook de nodige precisie. Je krijgt over het algemeen een gebruiksaanwijzing met het product meegeleverd, maar hier wat tips voor het monteren van een stuurhoes met vetersluiting:

1) Werk met de meegeleverde draad en knip dit niet van tevoren

2) Begin naast een spaak van je stuur en maak kruissteken voor een mooi effect

3) De naad komt aan de binnenkant van je stuur

4) Maak een knoop in de draad en zorg dat die binnenin de stuurhoes komt

5) Ga over de naad heen naar het tegenoverliggende gaatje

6) Dan ga je binnendoor schuin naar het volgende gaatje en weer naar buiten

7) Voor een mooi 'kruis' effect kun je bij je volgende steek met de draad onder de volgende steek doorgaan, voordat je naar het volgende gaatje gaat

8) Bij de volgende spaak maak je een knoop en knip je de draad af

9) Daarna herhaal je bovenstaande stappen


versleten autostuur
Tja, dit ziet er niet uit en voelt bovendien ruw aan.


Wel eens aan gedacht...

Dat een versleten stuur je onderhandelingspositie geen goed doet bij een eventuele verkoop? Het eerste wat een nieuwe eigenaar ziet en zeker ook voelt is dat deze versleten is. Je ziet het, een hoes kan je dan ook nog eens een €'s opleveren!
" Met vieze handen achter het stuur? Draag je een ring? het stuur zal het dan zwaar te verduren hebben. "


Zelf maken?

Je kunt ook voor de creatieve variant gaan en zelf een stuurhoes maken. Meet hiervoor eerst je stuur op, zowel de diameter als de omvang van het stuurwiel waar je hem vasthoudt. Gebruik een materiaal naar keuze, met voldoende grip, en knip hiervan genoeg stof uit. Werk de randen hiervan met een naaimachine netjes af en zorg dat er ruimte is om er aan het eind aan beide randen elastiek doorheen te rijgen. Naai er een dubbele laag in, zodat de stuurhoes zachter aanvoelt.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Carbonfolie/looks
Carbon look auto interieur - dashboard, autospiegels een carbon-desgin geven
Automatten kopen
Automatten kopen: pasklaar of toch universeel?
Dashboard styling
Dashboard informatie, overzicht van tuning van dashboards
Middenarmsteun
Middenarmsteun - middenarmsteun en armsteun voor in de auto
Sportsturen
Sportsturen - overzicht van racesturen en sportsturen
Meer
Alle Interieur styling artikelen lees je hier
Ook leuk
Middenarmsteun Middenarmsteun voor extra comfort
Pedalen auto Monteer goede pedalen in je auto. Of sport pedalen!
Handremgreep Handremgreep upgrade? Meer stijl én betere grip
Dashboard styling Dashboard verlichting: de mogelijkheden op een rijtje
Instaplijsten Instaplijsten: verfraai en bescherm je dorpels!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl