Home Interieur styling Hoedenplankstof

Aan de slag met hoedenplankstof? Dit zijn onze tips!

Waarom zou je nieuwe hoedenplank bekleding kopen? En moet je op bepaale zaken letten bij het bekleden van de hoedenplank? En zo ja, waarom? Hoe bevestig je een hoedenplank eigenlijk op zo'n manier dat er tijdens het rijden geen onveilige situaties ontstaan? Wij geven graag antwoord op bovenstaande en op andere vragen!Hoedenplankstof gebruiken

Het kan voorkomen dat de hoedenplank bekleding er door jarenlang gebruik niet meer uitziet of dat je zelf gewoon toe bent aan iets nieuws. In dat geval dien je nieuwe hoedenplank bekleding kopen. Daar komt wel het n en ander bij kijken.

Je kunt ervoor kiezen een volledig nieuwe te kopen die reeds 
is voorzien van hoedenplankstof. In dat geval hoef je hem alleen maar te monteren en ben je verder klaar.

hoedenplankstof
Zwart en grijs zijn veelkomende kleuren.Bescherm je speakers

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen je huidige hoedenplank opnieuw te bekleden. En van de redenen om hoedenplankstof te gebruiken, is om de hoedenplank een makeover te geven, omdat de oude stof beschadigd is of omdat de kleur je niet bevalt. Een andere reden is dat je wellicht de ingebouwde speakers wilt wegwerken. Na montage zijn de speakers namelijk volledig onzichtbaar geworden. Je kunt dit met 'normale' hoedenplankstof doen, maar het is ook mogelijk om hiervoor luidsprekerdoek te gebruiken.


Geluidsdoorlatend 

Dit is een geluidsdoorlatende stof die 
speciaal bedoeld is om over je speakers heen te spannen, deze laten het geluid (iets) beter door dan het standaard stof. Dit is slim om te doen als je dure speakers hebt. Je wilt immers geen slapende honden wakker maken!Stappenplan hoedenplank bekleden

Wil jij je hoedenplank bekleden, volg dan het onderstaande stappenplan. Je hebt hiervoor naast een bruikbare hoedenplank en natuurlijk de gewenste hoedenplankstof een schaar, lijm (eventueel een lijmpistool) en een nietapparaat of tacker nodig.

Stap 1: Verwijder de oude bekleding van de hoedenplank als deze heel erg beschadigd is. Je zou het eventueel kunnen laten zitten als het er nog redelijk uitziet, maar het geheel moet niet te dik worden, dus het beste is om de oude hoedenplankstof te verwijderen.

Stap 2: Bestel nieuwe hoedenplankstof en knip dit in het juiste formaat. Let op dat je aan alle kanten van de hoedenplank voldoende stof overhoudt om de volledige plank te kunnen bedekken. Je kunt beter iets te veel overhouden en dit er later af knippen, dan dat je te weinig hebt.

Stap 3: Leg de afgeknipte stof op een vlakke ondergrond en plaats daar de hoedenplank op.

Stap 4: Begin te lijmen aan een zijkant van de hoedenplank, laat de lijm even drogen en bevestig hierop de hoedenplankstof. Zet de stof vervolgens vast met enkele nietjes.

Stap 5: Smeer de plank verder in en trek hier de hoedenplankstof overheen. Zorg dat je hem strak trekt. Bevestig de stof ook steeds met nietjes. Alleen lijm is niet voldoende, dit laat op den duur namelijk los en je kunt de stof ook niet erg strak aantrekken met alleen lijm.

Stap 6: Zorg ervoor dat je de hele plank hebt bedekt en je de stof goed strak trekt. Vervolgens kun je de hoeken afwerken. Hiervoor zul je de stof waarschijnlijk bij de hoeken in moeten knippen, zodat je hem mooi over de hoeken heen kunt trekken. Ook dit zet je weer vast met lijm en nietjes.

Stap 7: Als je de hele hoedenplank hebt gehad, laat je hem drogen. Pas daarna kun je de overtollige stof verwijderen en de hoedenplank afwerken. Zorg er tijdens het bekleden van de hoedenplank voor dat je niet te hard aan de stof trekt. Hierdoor zou het namelijk kunnen scheuren en dan krijg je hem niet meer netjes.


Safety first, dus...

Als je de hoedenplank van je auto opnieuw gaat bevestigen of als je er speakers in gaat installeren, moet je er bij het terugplaatsen op letten dat je hem goed bevestigt. Een hoedenplank is normaal gesproken gemaakt van licht materiaal. Hier is een goede reden voor: in het geval van een ongeluk kan de hoedenplank namelijk losschieten en ergens anders in de auto terechtkomen. Je moet hem dus goed vastzetten en niet alleen laten leunen op de achterbank met alleen maar touwtjes om hem op zijn plaats te houden. Als je er zware speakers in hebt gebouwd, wil je niet dat die tijdens een aanrijding ineens in je nek belanden. Let dus goed op en zet de 'm stevig vast.

Je kunt dus zelf je hoedenplank bekleden en dit geldt ook voor het maken van de complete hoedenplank. Is je huidige variant helemaal aan vervanging toe, maar wil je geen geld uitgeven door het te laten doen? Maak dan zelf een, hieronder lees je hoe!
hoedenplank bekleden
De eeder genoemde stappen leveren dit resultaat.Speakerplank?

De naam hoedenplank vindt zijn oorsprong in een nog niet zo heel ver verleden. Vroeger droegen meer mensen een hoed en de hoedenplank was uiteraard bedoeld om hoeden op neer te leggen, zodat ze tijdens het autorijden netjes bleven. Tegenwoordig zie je eigenlijk vrijwel geen automobilisten meer die een hoed achterin de auto hebben liggen. De plank wordt vandaag de dag vooral gebruikt voor de inbouw van speakers. Liefhebbers van een stevige beat (of andere muziek) gebruiken hem nu om grote en dure speakers in te installeren. Daarom kunnen ze de plank eigenlijk beter een 'speakerplank' noemen.

Hou 'm schoon!

Hoe het eindresultaat van jouw zelfgemaakte en/of zelfbeklede plank ook is, je wilt hem uiteindelijk ook goed schoon kunnen houden. tip: Gebruik een sponsje, wat groene zeep en water om eventuele vlekken te verwijderen.
eindresultaat bekleding
Eindresultaat: superstrak de bekleding erop!


Stappenplan hoedenplank maken

Er zijn diverse mogelijkheden om zelf eentje te maken. Daarbij komen verschillende materialen kijken. Je kunt er n van mdf maken, maar dan moet je hem extra goed vastmaken, omdat mdf zwaar kan zijn. Daarnaast zou je ook van mdf een mal kunnen maken, waar je vervolgens een laag polyester overheen spuit. Deze laat je drogen en haal je eraf zodra hij droog is. Dan moet je hem nog afwerken. Dit kost over het algemeen meer werk, maar hij is wel lichter.

Volg onderstaande stappen voor een hoedenplank van mdf. Hiervoor heb je nodig: 

Een potlood voor het aftekenen
Een oude hoedenplank die je als mal gebruikt
Een mdf-plaat van ongeveer 20mm
Een zaag (bij voorkeur een decoupeerzaag)
Een boormachine
Lijmspray of een tacker (nietapparaat)
Een rol hoedenplankstof
Een schaar of mes om de stof mee te bewerken


Ga als volgt te werk:

Stap 1: Leg de mdf-plaat op een vlakke, schone ondergrond. Plaats de oude hoedenplank hierop en gebruik deze als mal. Gebruik het potlood om de omtrek van de hoedenplank op de mdf-plaat over te nemen.

Stap 2: Wil je er speakers in monteren? Bepaal hiervoor de positie en teken de montagegaten af.


Stap 3: Zaag alle delen uit. Maak met de boormachine een gat in de montagegaten voor de speakers, zodat je een beginnetje hebt voor de decoupeerzaag. Heb je de plank uitgezaagd? Controleer dan of deze in de auto past. Let op: houd rekening met de stof, want de plank wordt hierdoor nog enkele millimeters groter. Pas de plank eventueel aan.


Stap 4: Bepaal waar je de speakers wilt monteren: onder of op de hoedenplank. Installeer je ze eronder om ze met stof te overtrekken, zorg dan dat je over de speakers heen gaas plaatst. Dit zorgt er namelijk voor dat de hoedenplankstof of het luidsprekersdoek later niet gaat hangen en de speakers dan alsnog zichtbaar zijn.

Stap 5: Spray de plank in met de lijmspray en laat dit enkele minuten drogen. Dit zorgt ervoor dat de lijmkracht groter wordt. Leg de hoedenplankstof voorzichtig recht over de plank. Wrijf hem rustig en secuur uit, om kreukels te voorkomen. Trek de stof ook over de speakergaten heen, deze werk je later pas af. Is de bovenkant overtrokken, draai de plank dan om. Let op: zorg dat je de plank omdraait op een schone, vlakke ondergrond.

Stap 6: Spuit ook de zijkanten in met de lijmspray, laat weer enkele minuten drogen en overtrek de plank met de stof. Trek de stof over de achterkant heen. Voor extra bevestiging kun je nietjes in de plank schieten.

Stap 7: De speakers in de hoedenplank: Snijd de stof open in een X-vorm. Vouw de hoedenplankstof vervolgens naar binnen en plaats je speakers (over de rest van de stof heen) in de gaten. Schroef ze vast, met schroeven die niet te lang zijn en zorg dat de stof niet met de schroeven meedraait. Snijd of knip alle overtollige stof aan de onderkant weg.
De speakers onder de hoedenplank: Bevestig ze met schroeven onder de hoedenplank in gaten die je hebt voorgeboord. Zorg dat de schroeven er niet bovenuit komen. Let er op dat de schroeven niet te lang zijn.

Stap 8: Afwerken: De nieuwe hoedenplank is zwaarder dan de oude. Je kunt hem met touwtjes aan je achterklep bevestigen, maar de kans bestaat dat je dan ook nieuwe veren moet aanschaffen om het nieuwe gewicht te dragen. In plaats daarvan kun je er ook voor kiezen dat de plank niet wordt opgetild als je de klep opent. Sluit tot slot de speakers aan en werk alle draden onder de hoedenplank weg, door bijvoorbeeld nietjes te gebruiken. Je kunt ook voor stekkertjes kiezen (bijvoorbeeld met kroonsteentjes), zodat je de hoedenplank later nog gemakkelijk uit je auto kunt halen.
Hoedenplank hondje gezocht?

Wil jij je hoedenplank wat opleuken? Wellicht is zo een hoedenplank hondje dan iets voor je? Je kent ze vast wel, die hondjes met hun beweegbare kopjes. Kan helemaal je ding zijn, of juist helemaal niet. Feit is wel dat het voor een unieke sfeer in je auto zorgt n dat het iets is wat toch veel automobilisten niet kunnen weerstaan. Verkrijgbaar in onze webshop! Zoals je ziet zijn er talloze manieren om je auto naar eigen smaak in te richten. Let er bij wel op dat je de veiligheid van jezelf en anderen voorop stelt.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Carbonfolie/looks
Carbon look auto interieur - dashboard, autospiegels een carbon-desgin geven
Automatten kopen
Automatten kopen: pasklaar of toch universeel?
Dashboard styling
Dashboard informatie, overzicht van tuning van dashboards
Middenarmsteun
Middenarmsteun - middenarmsteun en armsteun voor in de auto
Sportsturen
Sportsturen - overzicht van racesturen en sportsturen
Meer
Alle Meer artikelen lees je hier
Ook leuk
Flocken Flocken: je interieur flocken? Zo werkt het!
Pookhoes Een nieuwe pookhoes in 12 stappen
Kofferbakmat 9 redenen waarom een kofferbakmat onmisbaar is
Kledinghanger auto Waarom jij ook een auto kledinghanger nodig hebt!
Claxon en luchthoorn Claxon en luchthoorn, wat mag er nu wel en niet?

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl