Home Interieur styling Kofferbakmat

9 redenen waarom een kofferbakmat onmisbaar is

Wil je beschadigingen en vervuiling van de kofferbakbekleding voorkomen? Dat kan dankzij de handige kofferbakmat of kofferbakschaal. De pasvorm kofferbakschalen zijn op maat gemaakt en passen daarom ook in jouw auto. Houd zo de originele kofferbakbekleding in showroomconditie.Kofferbakmat: waarom niet?

Hoewel de term kofferbakmat wellicht bekender is en je die in de volksmond vaker zult horen, is het de kofferbakschaal die het populairst is. Waarom? Vanwege zijn veelzijdigheid. Het woord 'schaal' verklapt een heel groot voordeel: de opstaande rand. In totaal zijn er maar liefst 9 voordelen, waarover wij je alles vertellen in dit artikel. Als dat je niet kan overtuigen…Vervoer je wel eens modderige laarzen achter in de auto?
kofferbakmat
De kofferbakmat: ondergewaardeerd: super praktisch!Bescherm kofferbak bekleding


Of een hond? Neem je wel eens natte, zanderige handdoeken mee, nadat je een dagje naar het strand bent geweest? Of sleep je wel eens grote voorwerpen mee van een doe-het-zelf-zaak of tuincentrum? Heb je een voertuig dat je voor meerdere doeleinden gebruikt en wil je de matten en bekleding beschermen? Als het antwoord op een van deze of soortgelijke vragen 'Ja' is, dan is een kofferbakschaal een perfecte aankoop voor jou!

Waarom kofferbak bescherming?

In het onderstaande lijstje noemen we enkele redenen om te investeren in kofferbak bescherming. Deze drie redenen vinden wij de belangrijkste:

1. Het beschermen van de matten en bekleding (en de dure zijpanelen) van je auto zal een groot verschil maken voor de waarde van je auto, mocht je hem ooit willen verkopen.

2. Je bespaart een hele hoop tijd en moeite, waar het gaat om opruimen en schoonmaken. Denk bijvoorbeeld aan (tuin)aarde van je tripje naar het tuincentrum, of aan zand van het dagje strand, modder van de honden of enige andere (chemische) substantie die wellicht uit een verpakking komt sijpelen nadat je bij een doe-het-zelf-zaak of supermarkt bent geweest. De kofferbakschalen hebben een opstaande rand, dus als er rotzooi op terechtkomt, blijft dat in de kofferbakschaal zitten. Bovendien zijn ze op maat gemaakt voor verschillende type auto's, dus zullen er geen gaten of kieren zijn tussen de schaal en de kofferbak.

3. Je weet zeker dat je jouw auto optimaal benut en beschermt. En dat op een manier die vergelijkbaar is met het dragen van de juiste werkkleding, zoals bijvoorbeeld een helm. Als je een kofferbakschaal in je auto hebt geplaatst, is het veel minder erg als er modder of zand in de auto wordt gemorst. Plus, je hoeft je niet meer druk te maken over natte kleding, modderige honden of laarzen, golftassen of fietswielen. Vooral gezinsauto's hebben het zwaar te verduren. Denk aan al die pakjes drinken en de koekverpakkingen waar nog koekresten in zaten, die vervolgens in de bekleding terechtkomen.

In alle hierboven genoemde gevallen is bescherming voor de kofferbak geen overbodige luxe!

kofferbakschaal
Grote voordeel: de schaal past perfect


Voordelen van auto specifieke kofferbakschalen

Laten we maar gelijk beginnen met de winnaar uit het rijtje met verschillende soorten kofferbakschalen: de auto specifieke kofferbakschaal. In de onderstaande 9 punten zetten we uiteen waarom juist deze variant zo goed (en zo geliefd!) is.


1. Stevig flexibel kunststof

De kofferbakschaal kun je heel gemakkelijk plaatsen. Je vouwt hem vanwege zijn flexibele materiaal gemakkelijk dubbel en laat hem vervolgens 'vanzelf uitvouwen' in de kofferbak. Daarna heb je meteen de perfecte pasvorm. De schaal is stevig genoeg om spullen op hun plaats te houden en soepel genoeg om gemakkelijk in de kofferbak te worden gelegd. De zwarte flexibele kunststof schaal is onbreekbaar en… geurloos!


2. Geurloos en beter dan semi-pasvorm matten

Er zijn ook zogeheten semi-pasvorm kofferbakmatten (hierover later meer). In zekere zin vervullen deze dezelfde functie als de kofferbakschalen die specifiek voor een bepaald type auto gemaakt zijn. Het grootste verschil tussen de twee is echter dat de semi-pasvorm matten van rubber gemaakt zijn. Als de zon daar een poosje op staat te branden, ga je dat materiaal in de auto geheid ruiken.

Ook moet je de semi-pasvorm kofferbakmat zelf met een stanleymesje op maat snijden. Dit kost je natuurlijk extra tijd en daarnaast zou het kunnen uitmonden in een gevaarlijke klus, als je niet op de juiste manier te werk gaat. Het derde nadeel van de semi-pasvorm mat, ten opzichte van de passende kofferbakschalen, is dat de opstaande rand relatief laag is. Namelijk circa 2 cm.


3. Perfecte pasvorm, want auto specifiek

Je hebt geen gedoe met opmeten en uitsnijden. Als je kiest voor een kofferbakmat die je zelf nog op maat moet maken, zou je jezelf letterlijk en figuurlijk wel eens lelijk in de vingers kunnen snijden. Ons advies is dan ook om een kofferbakschaal aan te schaffen die specifiek voor jouw type auto is gemaakt. Bovendien hoe je niets te bevestigen door middel van haakjes of clipjes, omdat de schaal perfect in je kofferbak past. Dit is dus een echte win-win situatie.


4. Rondom opstaande rand van circa 3-4 cm

Zoals we eerder aangaven is de opstaande rand van de auto specifieke variant een flink stuk hoger dan die van de semi-pasvorm of de universele pasvorm. Het gevolg van de hogere rand is dat je net die extra zekerheid hebt. Mocht er een keer onverhoopt ergens vloeistof gaan lekken, dan is de kans klein dat deze over de rand van de kofferbakschaal heen zal lopen. Daarnaast biedt de hogere opstaande rand extra steun en stabiliteit aan de voorwerpen die in de bak liggen.


5. Antislip oppervlakte van geschuimd PVC

De kofferbakschaal heeft een antislip laag waardoor de spullen die er op liggen veel minder zullen gaan glijden. De kofferbakschaal blijft op zijn plaats, zelfs tijdens de heftigste rijmanoeuvres. Het materiaal van de schaal biedt voldoende stabiliteit en weerstand, zodat alle voorwerpen in de bak op hun plaats blijven. Zelfs als je onverwacht hard moet remmen of scherpe bochten maakt. Zo wordt voorkomen dat er krassen en beschadigingen in de kofferbak ontstaan.


6. Waterdicht/vloeistofkerend

Het is wellicht fijn om te weten dat de bak inderdaad 100% waterdicht is. Oftewel, hij kan en mag kleddernat worden, zonder dat je dure kofferbakbekleding daar het slachtoffer van wordt. Met een kofferbakschaal kun je dus met een gerust hart natte en vieze spullen (of een hond) vervoeren.


7. Temperatuurbestendigheid van -40°C tot +80 °C

Het maakt niet uit of je in Lapland of in de Sahara bent, want de kofferbakschaal kan tegen temperaturen van min 40 graden Celsius tot plus 80 graden Celsius. Ongeacht de uiteenlopende temperaturen geeft de schaal geen krimp en zal hij zijn taak uitstekend blijven voldoen.


8. Makkelijk schoon te maken

Het spreekt voor zich dat de kofferbakschaal vuil en vies wordt. Daar is hij immers voor bedoeld. Maar dan is het uiteraard slim om hem eens in de zoveel tijd even schoon te maken. Dit kan op verschillende manieren. Heb je een hogedrukspuit of tuinslang? Dan kun je de schaal daarmee schoon spuiten. Heb je die niet, rijd dan even naar een doe-het-zelf wasbox. Als alternatief kun je de schaal natuurlijk ook prima thuis schoonmaken met een sopje en een spons of doekje. Hoe je de bak ook schoonmaakt, zorg dat hij helemaal droog is voordat je hem terug in de auto plaatst. Zo voorkom je eventuele onaangename geurtjes en beslagen autoruiten vanwege een te hoog vochtgehalte in de auto.


9. Behoudt de waarde van je auto

We noemden dit pluspunt al eerder: een verzorgde, schone kofferbak zal de restwaarde van de auto zeker ten goede komen. Sterker nog, je kunt de kofferbakschaal ook in de verkoop meenemen. Zo kun je de potentiële koper te kennen geven dat hij/zij te maken heeft met iemand die zuinig op zijn spullen is.

kofferbak bescherming
Een stuk kofferbak bescherming had hier op zijn plaats geweest.


Soorten kofferbakbescherming

We hebben het al eerder aangegeven: er zijn verschillende varianten kofferbakbescherming verkrijgbaar. Dit zijn:

1. De auto specifieke kofferbakschaal
2. De universele kofferbakschaal
3. De semi-pasvorm kofferbakschaal
4. De (rubberen of stoffen) kofferbakmat

Van bovenstaande vier soorten kofferbakbescherming hebben we de bovenste al uitvoerig beschreven. Dit is ons inziens meteen ook veruit de beste keuze. Toch zijn er nog een 3-tal alternatieven die we voor de volledigheid hieronder zullen beschrijven.

1. De auto specifieke kofferbakschaal

Deze variant kofferbakbescherming is hierboven uitvoerig beschreven. Zoals gezegd gaat onze voorkeur uit naar deze.

kofferbakschalen
Wat ons betreft veruit nr 1!2. De universele kofferbakschaal

De universele kofferbakschaal heeft diverse voor- en nadelen. Voordelen zijn dat deze variant kofferbakbescherming een goede basisbescherming biedt tegen vuil en vocht. Bovendien is hij toepasbaar in diverse type auto's, mits daarvoor voldoende ruimte is. De universele kofferbakschaal is gemakkelijk schoon te maken met een sopje en een spons. Deze variant is waterdicht en heeft een antislip laag.

Nadelen zijn dat de universele kofferbakschaal gemaakt is van kunststof dat niet flexibel is. Dat betekent dat je hem dus niet kunt snijden om hem op die manier op maat te maken. Plus, de opstaande rand is relatief laag. Dat zou kunnen betekenen dat erop geplaatste voorwerpen kunnen gaan schuiven en ze er zodoende uit kunnen vallen en dat vloeistoffen toch makkelijker op de originele autobekleding terecht kunnen komen.

kofferbakbescherming
Een goede tweede, maar een stuk minder praktisch.


3. De semi-pasvorm kofferbakschaal

Ook de semi-pasvorm kofferbakschaal heeft diverse voor- en nadelen. Voordelen van de semi-pasvorm variant zijn dat deze een redelijke basisbescherming biedt tegen vuil en vocht. Daarnaast is het materiaal eenvoudig schoon te maken en heeft het rubber een goede antislip werking. Voorwerpen zullen dus niet gaan schuiven. De bak is vrij gemakkelijk op maat te maken vanwege de
snijgroeven die in de bak zijn aangebracht.

Nadelen van deze variant zijn wederom de relatief lage opstaande rand. Ook het feit dat de kofferbakschaal van rubber gemaakt is, kan in de zomer nadelig zijn. Dit materiaal kan namelijk behoorlijk gaan stinken als de zon er een poosje op heeft gestaan. Dat je de bak zelf op maat moet snijden is ook een nadeel. Dit kan leiden tot verwondingen aan jezelf of beschadigingen aan de kofferbakmat, als je per ongeluk uitschiet tijdens het snijden.

semi pasvorm kofferbakschaal
Stuk minder praktisch dan de eerder genoemde varianten. Daarom op de 3e plek.


4. De stoffen kofferbakmat

Deze optie van kofferbakbescherming vinden wij veruit de slechtste keus. Vooral als je de kofferbakbescherming wilt gebruiken omdat je vaak natte of vieze voorwerpen vervoert. Hieronder lees je enkele voor- en nadelen. Voordelen zijn dat de mat tot op zekere hoogte viezigheid en vocht opneemt. De mat is doorgaans niet van rubber of plastic, maar van een speciaal soort stof.

Deze biedt enigszins bescherming tegen vocht en kan geluiddempend werken. Je kunt de kofferbakmat vrij eenvoudig op maat knippen, omdat deze gemaakt is van een zachter materiaal dan bepaalde kofferbakschalen. Deze optie is prijstechnisch gezien interessant.

Nadelen zijn echter dat de bescherming tegen vocht niet optimaal is en dat het stoffen oppervlak van de kofferbakmat niet goed schoon te maken is. Daarnaast kun je de mat niet goed bevestigen, dus moet je er op rekenen dat de mat tijdens het rijden aan de wandel gaat. Ook heeft deze optie geen antislip werking. Dat betekent dat voorwerpen niet altijd op hun plaats blijven en dus door de kofferbak kunnen gaan rollen. 
stoffen kofferbakmat
Op de 4e plek de ouderwetse stoffen kofferbakmat, geen optimale investering als je het ons vraagt.


Mocht een traditionele grijze kofferbakmat wel hoog op je lijstje staan, dan zou je de antislip variant kunnen overwegen. Het grote voordeel van deze mat is dat de antislip werking ervoor zorgt dat spullen die je op de mat plaatst beter op hun plek blijven staan. Nadeel van de antislip variant is dat deze evt. vuil en vocht makkerlijker doorlaat dan de stoffen variant, efin. Beide geen winstpakkers wat ons betreft.

antislipmat kofferbak
Flink nadeel van deze variant: vuil en vochtigheid worden doorgelaten.Kofferbakschaal aanschaffen

Ben je er al uit wat voor kofferbakbescherming je wilt gebruiken? Wil je een kofferbakschaal aanschaffen, bedenk dan waarvoor je hem precies wilt gebruiken. De stoffen kofferbakmat kan een goede optie zijn als je geen natte dingen wilt vervoeren. Wil je echter natte of vieze voorwerpen vervoeren die je kofferbak kunnen vervuilen? Dan heb je meer baat bij een kunststof kofferbakschaal.
kofferbakhoes
Tja, zo kan het ook...Duidelijke winnaar

En dan met name de auto specifieke kofferbakschaal, want deze hoef je niet meer op maat te maken. Kunststof kofferbakschalen zijn perfect geschikt om je hond achterin mee te nemen na een modderige boswandeling. En zo zijn er tal van andere situaties te bedenken waarin de kofferbakschaal een ware uitkomst is. Als je slim bent ga je direct voor het beste, je zult er geen spijt van krijgen!


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Automatten kopen
Automatten kopen: pasklaar of toch universeel?
Hoedenplankstof
Hoedenplankstof - maak zèlf hoedenplank weer als nieuw
Meterhouders
Meterhouders - Turbodrukmeter, oliedrukmeter, olietemperatuurmeter in meterhouder
Auto stofzuigen
Auto stofzuigen: handige stofzuigers & tips voor de auto
Autostoel kussen
Auto kussen? Verhoog zitcomfort via autostoelkussens
Meer
Alle Auto interieur artikelen lees je hier
Ook leuk
Sportsturen Sportsturen en racesturen liggen beter in je hand
Claxon en luchthoorn Claxon en luchthoorn, wat mag er nu wel en niet?
Kofferbakmat 9 redenen waarom een kofferbakmat onmisbaar is
Autostoelhoezen Autostoelhoezen: geef je autostoel een make-over
Raamslinger Met stijl je ramen openen via schromen raamslingers

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl