Home Interieur styling Flocken

Flocken: je interieur flocken? Zo werkt het!

Flocken is een leuke en betaalbare manier om je cockpit een unieke, fluweelachtige look te geven. Hoe werkt de flocken techniek, wat gebeurt er precies als je je interieur wilt laten flocken en is zelf flocken een optie? Je leest het op deze pagina.


Flocken

Flocken is dé manier om allerlei materialen van een kleur en een zachte, stofachtige laag te voorzien. Middels een hechtlaag worden elektrostatisch geladen kunststof vezels aangebracht, waardoor je auto-onderdelen een fluweelachtige afwerking krijgen. 

Je kent het wel: het is die zachte, suède-achtige bekleding die je ook aan de binnenzijde van bijvoorbeeld brillen- of juwelendoosjes vindt. Ook wordt de flocken techniek tegenwoordig vaak toegepast om kleding te bedrukken. 
flocken dashboard


Waarom flocken?

Het flocken van auto-interieur zie je met name in de racesport. De hoofdreden om de flocken techniek toe te passen en het interieur te laten flocken is de reflectie van de zon: via het dashboard reflecteren de zonnestralen rechtstreeks in de ogen van de bestuurder. Naast ontzettend irritant is dit bovendien gevaarlijk: goed zicht is natuurlijk uitermate belangrijk voor de veiligheid! Je dashboard (laten) flocken is een perfecte manier om te voorkomen dat het zon- en daglicht niet reflecteert op je dashboard. Anti-reflectie

Als die zonnestralen je ogen in schijnen is dat zo vervelend, dat je de neiging krijgt om een lelijke sjaal op je dashboard vast te tapen. Maar dat is natuurlijk een tijdelijke oplossing en ziet er bovendien echt niet uit. Je dashboard flocken geeft je een veel beter zicht door de voorruit. Bovendien beschermt de laag vezels je dashboard tegen krassen en voorkomt flocken condensvorming. 


Interieur flocken

Je auto-interieur flocken zorgt daarnaast voor een zeer opvallende look van je cockpit, zeker als je durft te kiezen voor felle kleuren. Om die reden zie je dat flocken vaak wordt toegepast in de tuning scene. De kunststof vezels zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar en flocken is daarom dé manier om helemaal los te gaan op je interieur!

Kies je kleur en bepaal welke onderdelen je wilt gaan behandelen met de flocken techniek. Je dashboard? De binnenzijde van je portieren? De A-stijlen? Het handschoenenkastje? Je sportstuur? Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt! Wil je geen felle kleuren maar toch een mooie afwerking? Onderdelen van je interieur flocken in zwart of antraciet geeft je wagen een luxe uitstraling.

flocken interieur
Zo bont als deze Nissan 200 SX hoef jij het natuurlijk niet te maken. Maar het kan wél!

Flocken techniek

Ten eerste moeten de te flocken onderdelen gedemonteerd en goed gereinigd worden voor een strak resultaat. Het te behandelen oppervlak moet dan voorzien worden van een lijm coating; professionals gebruiken hiervoor meestal 2-componentenlijm. Vervolgens worden met een speciaal apparaat de flockvezels (in de gewenste kleur) elektrostatisch geladen, waardoor elke vezel aan het uiteinde in de lijm getrokken wordt. 
" Wil je een perfect strak resultaat? Laat dan je interieur flocken door een professional. "

Een professioneel flockapparaat kan een elektrostatisch veld van wel 80kV creëren, waardoor de vezels mooi diep en ‘rechtop’ in de hechtlaag worden getrokken. Je interieur laten flocken door een professional geeft dus absoluut het mooiste resultaat.


Zelf flocken

Zelf flocken is niet aan te raden. Je krijgt namelijk veruit het beste resultaat als je werkt met professionele apparatuur en die is peperduur. Op het internet zijn blogs te vinden van mensen die zelf gaan flocken en daarvoor een flockapparaat in elkaar proberen te knutselen. Vervolgens moeten ze met allerlei verschillende voltages testen hoe je middels zelf flocken die vezels er nu mooi recht op krijgt en een zo hoog mogelijke dichtheid van de vezels kunt bereiken. Zelf flocken is alleen te doen voor echte wizkids. 


Extra gewicht?

Gaat die laag kunststof vezels niet ten koste van een mooi laag gewicht? Als je (een deel van) je dashboard gaat of laat flocken moet je rekenen op een gewichtstoename van niet meer dan enkele tientallen grammen. Juist de betere race- en sportwagens zijn vaak voorzien van een geflockt dashboard, om de bestuurder optimaal zicht door de voorruit te geven. Je krijgt veel beter zicht voor slechts een minimale hoeveelheid extra gewicht! Kosten flocken

Je interieur flocken is een betaalbare manier om de binnenzijde van je wagen een unieke uitstraling te geven. Daarbij is het flocken van grotere oppervlakken relatief goedkoper dan kleinere onderdelen, omdat bij kleinere onderdelen meer materiaal verspild wordt. Als je het flocken door een professional laat uitvoeren ben je voor een dashboard minstens 100 euro kwijt, beide deurpanelen laten flocken kost circa 125 euro en een fluweelzachte middenconsole heb je al voor zo'n 40 euro. 


Dit zijn de laagste prijzen die wij konden traceren en dus bedragen die je minimaal kwijt zult zijn. De prijzen kunnen nogal verschillen en zoals altijd geldt: even goed rondshoppen loont!


Slijtvast?

Flocken brengt een saai auto-interieur meteen tot leven. Toch is een waarschuwing op z'n plaats: het spul is krasgevoelig en slijt redelijk snel bij dagelijks gebruik. Ben je de gelukkige eigenaar van een tweede bak die je voornamelijk hebt staan voor de show, om lekker aan te sleutelen of om eens in de zoveel tijd het circuit mee onveilig te maken, dan is flocken een leuke en betaalbare manier om je interieur te pimpen. Onderhoud flockvezels

Gebruik je de wagen veel maar wil je toch flocken, kies dan voor onderdelen die je minder vaak aanraakt. Als je bijvoorbeeld je stuurwiel in een trendy kleur gaat flocken, dan kun je erop rekenen dat je na een paar maanden wat kale of smoezelige plekken gaat zien. Het materiaal is vatbaar voor vlekken en is op dit punt te vergelijken met suède. Reinig je geflockte onderdelen regelmatig met een stofzuiger waar je een opzetstuk met haren op zet.
flocken stuur
Een geflockt stuur: fraai, maar snel versleten!


Glimmen

Last van een glimmend dashboard, maar geen zin om je interieur te flocken? Veel autobezitters maken hun interieur regelmatig schoon met een cockpitspray. Prima natuurlijk, maar misschien is het handig om te kiezen voor een matte cockpitspray. Een gewone cockpitspray laat je dashboard namelijk glimmen als een spiegeltje. Dat kan prachtig zijn, maar ook storend in verband met de reflectie van de zon. 

Onze ervaring is dat Meguiars Natural Shine je dashboard mooi donker maakt, maar geen extra glans geeft en bovendien de kleur van je dashboard beschermt tegen UV-stralen. Fijn spul waar je slechts weinig van nodig hebt voor een prachtig resultaat!
Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Auto cleaners
Auto cleaners pagina, laat de autolak weer glimmen, voorkom doffe autolak
Auto in wax zetten
autowax - praktische auto waxen tips: lees en leer!
Bumper zwart maken
Bumper zwart maken? De 8 stappen én poetsproducten
Auto shampoo
Auto shampoo pagina, de beste auto shampoo soorten voor alle autolakken
Autospons
Autospons kopen? - 6 typen autowas sponzen bekeken
Meer
Alle multi reinigers artikelen lees je hier
Ook leuk
Airco/climate control Informatie over auto airco & climate control
Stuurhoezen Stuurhoes: betere looks, meer comfort meer grip!
Versnellingspook knop Versnellingspook upgrade? Pimp je pookknop!
Kledinghanger auto Waarom jij ook een auto kledinghanger nodig hebt!
Autostoelhoezen Autostoelhoezen: geef je autostoel een make-over

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl