Home Motor Tuning Motorolie

Met welke olie ververs ik mijn auto? We leggen het uit.

Olie verversen is een belangrijk aspect van het onderhoud aan uw auto. Alleen wanneer uw auto regelmatig goed wordt onderhouden, blijft uw auto in staat om de prestaties te leveren waarvoor hij is ontworpen.

Daarom is er een onderhoudsschema voor uw auto opgesteld waarin het verversen van de olie, de juiste oliesoorten en het vervangen van het oliefilter verreweg de belangrijkste plaats innemen.

Het rijgedrag is van cruciaal belang: regelmatig korte afstanden rijden (<10 km), met name in koud weer is
niet bevorderlijk voor de olie. Ook teveel file rijden en langdurig op de snelweg rijden versnellen het ouderdoms
proces van olie en het oliefilter.

olie verversen
Goede olie beschermt & werkt prestatie verhogend

De smering

De belangrijkste factor voor de levensduur en de prestaties van de motor. De juiste olie en een optimale smering zorgen ervoor dat de motor goed kan functioneren, continu topprestaties kan leveren, langer meegaat en in een perfecte conditie blijft. Daarom is het belangrijk om een goede motorolie te gebruiken.

De garage zal na elke onderhoudsbeurt aan de binnenkant van de portierzijde een oliekaartje plakken.Dan wordt er altijd het juiste type olie ververst!


Olie heeft 7 functies:

ē vermindering van wrijving
ē beperking van slijtage van de bewegende onderdelen
ē koeling van de motor
ē het schoonhouden van het oliecircuit
ē het garanderen van een goede afdichting tussen de cilinderwand en de zuiger
ē bescherming tegen corrosie het bewerkstelligen van een goede werking van alle bewegende delen bij elke bedrijfstemperatuur.


Tips om het oliepeil te lezen

De wagen moet in horizontale positie staan. U kunt het oliepeil best meten als de motor koud is, want alle olie zit dan in het motorcarter. Als u het oliepeil wilt meten terwijl de motor nog warm is, moet u wachten tot de motor ten minste vijf minuten uitgeschakeld is.  

Trek de meetstok uit de opening en veeg de olie van de meetstok met een schone en droge doek of papier. Stop de meetstok opnieuw in de opening in het carter en haal hem er opnieuw uit. Het oliepeil moet tussen de maximum- en de minimuminkeping liggen. Vul nooit meer dan ťťn liter olie bij per keer. Indien u het maximumpeil overschrijdt, kan dat schade veroorzaken.


Verbruikt je motor olie?

Het oliefilter Dat doet elke auto motor. Maximaal een halve liter olie op 1.000 km is normaal. Een bovenmatig verbruik wijst erop dat de motor niet op de juiste manier functioneert. En dat kan uiteraard diverse oorzaken hebben: door verkeerde olie, de olie is te vloeibaar of verouderd door de mechanische staat van de motor, door de weersomstandigheden, door een mengsel van verschillende oliesoorten of oliemerken of door het rijgedrag van de bestuurder.


Het oliefilter 

Het oliefilter vangt al het zweefvuil op dat in de olie komt, toch moet de olie van tijd tot tijd worden vervangen. Olie heeft een aantal eigenschappen die door het gebruik worden aangetast. 

Vooral de vloeibaarheid en de slijtagebeperkende eigenschappen zijn gevoelig voor invloeden als sterk wisselende temperaturen, verbrandingsgassen, verdunning door brandstof en roet of vocht.

oliefilter
K&N oliefilters voor meer performance

Vooral bij het veelvuldig rijden van korte ritten zal de olie sneller in kwaliteit achteruit gaan.


De vloeibaarheid van olie

Naarmate olie warmer wordt, neemt de vloeibaarheid toe. De olie wordt juist dikker naarmate de temperatuur daalt. De vloeibaarheid van de olie wordt ook wel viscositeit genoemd.

Letter 'W'

 De mate van de viscositeit staat vermeld op elke olieverpakking en bestaat uit 2 getallen gescheiden door de letter W. Hou zelf het olie peil af en toe in de gaten.

10W-40

Bijvoorbeeld 10W-40. Hoe lager het eerste getal, hoe dunner de olie blijft bij lage temperaturen (en dat maakt het starten van de motor bij kou gemakkelijker): 5W, 10W, 15W (W staat voor Winter).

Motortemperatuur

Hoe hoger het tweede getal: 20, 30, 40 of 50, hoe dikker de olie blijft bij hoge motortemperaturen (zomer).

olie peilen thuis
Hou zelf het olie peil af en toe in de gaten.

Deze olie noemen we multigrade, dit houdt in dat deze zowel voor de zomer als voor de winter geschikt is (10W-40, 20W-50 etc.). Deze aanduiding heeft overigens niets te maken met de kwaliteit van de olie.

Power Syntec 505.01 SAE 5W40

Power Syntec 505.01 SAE 5W40 is een moderne vol-synthetische, brandstofbesparende, universele motorolie die specifiek ontwikkeld is voor dieselpersonenwagens uitgerust met pompinjectoren. De meest recente additieftechnologie wordt gecombineerd met een synthetische basisolie om een hoogwaardige motorolie te bekomen die beantwoordt aan de eisen van VW 505.01. Deze olie biedt de hoogst mogelijke bescherming bij alle rijomstandigheden, ze verminderd de motorslijtage en ze laat een snelle koude start toe.

Power Full Synthetic Oil SAE 5W40

Power Full Synthetic Oil SAE 5W40 is een moderne vol-synthetische, brandstofbesparende en universele motorolie gebaseerd op synthetische oliŽn en ze reduceert hierdoor de schadelijke uitstoot van uitlaatgassen. Ze werd speciaal ontwikkeld volgens de hoogste eisen van de automobielconstructeurs. Ze is geschikt voor alle benzine-, LPG-, of dieselmotoren met of zonder turbo en/ of katalysator. Ze is eveneens aangewezen voor wagens met hoog vermogen of rendement. Ze biedt de hoogst mogelijke bescherming bij alle rijomstandigheden, ze vermindert de motorslijtage en ze laat een snelle koude start toe.

Power Supreme Synthoil SAE 10W40

Power Supreme Synthoil 10W40 is een uiterst modern smeermiddel op synthetische basis, dat speciaal wordt aanbevolen voor viertakt benzinemotoren en tevens geschikt is voor dieselmotoren, welke al dan niet zijn opgeladen d.m.v. een turbo-installatie, die in personen- en bestelwagens worden toegepast.Power Supreme Synthoil 10W40 voldoet aan of overtreft de eisen van alle belangrijke automobielfabrikanten en de internationale standaardisatie eisen. Deze olie is samengesteld uit HC-synthese basisoliŽn en een speciaal daarvoor geselecteerd additievenpakket. Hierdoor kan deze motorolie voldoen aan de hoogste eisen. Bovendien biedt zij een goede weerstand tegen oxidatie en corrosie, ze heeft een hoge deserterende eigenschappen en ze heeft uitstekende vloei-eigenschappen tot - 25 įC. Door de verminderde wrijving werkt zij brandstofbesparend, ze is milieuvriendelijk en ze heeft een hoge weerstand tegen neerslag.

Power Ultralub SAE 15W40

Power Ultralub 15W40 is een moderne multigrade motorolie, die speciaal ontwikkeld werd volgens de hoogste eisen van de automobielconstructeurs. Zij is geschikt voor alle benzine-, LPG- en dieselmotoren, met of zonder turbo en/of katalysator. Power Ultralub 15W40 geeft de motor in alle jaargetijden, onder alle rijomstandigheden, uitstekende bescherming tegen slijtage, vervuiling, roest en corrosie en ze houdt de motor in topconditie. Deze olie is inzetbaar bij alle moderne Europese wagens, waarbij de hoogste eisen gesteld worden aan de kwaliteit van het product. Deze kwaliteit voldoet steeds aan de nieuwste normen.

Power Super Thermostatic SAE 20W

Power Super Thermostatic 20W50 is een minerale multigrade motorolie gebaseerd op hoogwaardige solvent geraffineerde basisoliŽn, waaraan additieven zijn toegevoegd teneinde een olie te bekomen die een sterk detergerend en dispergerend vermogen heeft, die een sterke weerstand tegen oxidatie biedt, die een sterke antislijtage-, anticorrosie- en antischuimvermogen heeft en die bovendien een hoge en stabiele viscositeitsindex heeft. Deze olie is geschikt vor oudere motoren en voor wagens die problemen hebben met olieverbruik.

Power Turbo Diesel SAE 15W40 SHPD

Power turbo diesel S.H.P.D. 15w40 is een z.g. Super High Performance Diesel (SHPD) multigrade motorolie, bestemd voor het gebruik in moderne, thermisch hoog belaste turbo-opgeladen dieselmotoren die onder de zwaarste bedrijfsomstandigheden draaien. Power Turbo Diesel S.H.P.D. 15W40 zorgt, doordat hoge kwaliteit minerale basisoliŽn gecombineerd worden met hoogwaardige additieven, voor een sublieme motorreinheid en een excellente bescherming tegen motorslijtage. Power Turbo Diesel S.H.P.D. 15W40 is ontworpen voor verlengde motorolie verversingsperioden in overeenstemming met de aanbevelingen van de betreffende Europese motorfabrikanten en is tevens geschikt voor gebruik in niet-opgeladen dieselmotoren van bedrijfswagens. Deze olie wordt vanwege het additief niveau niet aangeraden voor benzinemotoren.

 

Power HD 30 Green Power

Power HD30 Green Power is een minerale monograde motorolie gebaseerd op hoogwaardige solventgeraffineerde basisoliŽn, waaraan additieven zijn toegevoegd teneinde een olie te bekomen die een sterk dipergeren.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Luchtfilters
Sportluchtfilters - overzicht van open luchtfilters en powerfilters
Turbo's
Turbo informatie - overzicht van turbo's en turbochargers en de werking er van.
Motor tuning
Auto motor tuning - uitgebreide informatie over alle motortuning aspecten
Bougies
Bougies - soorten sport bougies voor de beste motorprestaties
Uitlaten
Uitlaten informatie, overzicht van open uitlaatsystemen en sportuitlaten
Meer
Alle Motor Tuning artikelen lees je hier

Ook leuk
Hitteschild Hitteschilden zorgt voor koelere motorruimte
Motor tuning Motor tuning en mechanische tuning: pak pk's!
Sport katalysator Sport katalysator haal meer vermogen uit je uitlaat!
Dubbele uitlaat Sportieve uitlaatpijp; dubbele uitlaten!
Engine damper Engine damper Engine damper vermindert kantelen motorblok

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl