Home Auto styling Dakantenne auto

Dakantenne - goede ontvangst en goede sier

De echte autofanaat heeft niet alleen een dakantenne op zijn auto voor de goede ontvangst, maar ook voor de goede sier. Ja, sommigen hebben zelfs een antenne op het dak die helemaal niet functioneert. Deze zogenaamde dummy is er alleen voor het oog, niet voor het oor. Maar in het beste geval combineer je toch vorm en functie. In dit artikel lees je alles over de dakantenne, inclusief tips voor de montage. 


Soorten dakantenne

Zoals geldt voor vrijwel ieder auto-onderdeel heb je dakantennes in alle vormen en maten. Je hebt dus echte en neppers. En zowel de echte als de neppers heb je dan weer in verschillende uitvoeringen. Populaire materialen zijn chroom, aluminium, rubber en carbon. De meest voorkomende zijn kleuren zwart, zilver, metallic en antraciet. In het vervolg zullen we je iets uitleggen over de drie belangrijkste varianten: de sharkfin/haaienvin, de 16v antenne en de al eerder genoemde dummy.
16v dakantenne
De klassieke 16v dakantenne.


De skarkfin/haaienvin

De sharkfin antenne ziet er uit als een... nou ja, als een haaienvin. Dat lijkt me logisch. Oogt wat subtieler uit dan de klassieke antennespriet. Dat heeft overigens geen effect op de ontvangst. Zolang je geen dummy koopt is die onverminderd goed. En je auto krijgt meteen een snellere, meer aerodynamische uitstraling. Zeker wanneer je ook nog eens een spoiler bovenop de haaienvin plaatst. Die laatste heb je wel alleen in dummy variant. Niet bevorderlijk voor het geluid uit je radio, die spoiler. 


De 16v antenne

De absolute klassieker op dakantennegebied is de 16v antenne. Stel je een dakantenne voor - of om het even welke andere antenne, wat dat betreft - en je denkt hoogstwaarschijnlijk aan een 16v antenne. Aftermarket zijn er heel wat varianten verkrijgbaar in de hierboven reeds genoemde kleuren en materialen. De maat van de antenne is verstelbaar; vaak kun je hem uitschuiven tot een lengte van wel 165 centimeter. Als je dan geen geluid meer uit je radio krijgt, weet ik het ook niet meer! Maar is zo'n lange spriet niet hartstikke unstylish? Hoeft niet, als het toch niet helemaal jouw smaak, zo'n enorme joekel op je dak? Geen paniek: je hebt ook zogenaamde shortstick varianten met een bescheiden lengte. 


De dummy

Vooral van de haaienvin antenne heb je veel dummy varianten. Dit is dus een antenne, maar eigenlijk geen antenne. Ze doen niet wat antennes behoren te doen, namelijk voor ontvangst zorgen, maar pronken slechts met hun uiterlijk. Niets mis mee natuurlijk. Je hebt zelfs dummy's met een lichtje in de top van de vin. Dat lichtje verspringt in zeven verschillende kleuren en heeft zogenaamd een navigatiefunctie. Maar of zo'n navigatielichtje ook wettelijk is toegestaan? We vragen het ons af. 


Vaak op BMW's

De haaienvin antenne of sharkfin antenne tref je vooral vaak aan op BMW's. Zo'n vinnetje staat volgens velen toch net iets strakker dan een spriet. Het gaat hier uiteraard niet om dummy's. De haaienvinnen van BMW staan bekend om hun goede ontvangst. De radio en de GPS doen het perfect met zo'n stijlvolle vin op je dak!

"Een haaienvin antenne op je auto? Dat is nog geen reden om je medeweggebruikers te besluipen à la Jaws!"Montage haaienvinantenne

Niet voor het eerst hebben we hier een klus in handen die je super gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Voor de installatie van een haaienvin antenne heb je niets anders nodig dan een schroevendraaier, een schaar en duct tape. O ja, en de antenne zelf natuurlijk.

1. Schroef de originele antenne los van zijn standaard (deze laat je dus gewoon op de auto zitten).

2. Schroef nu de eindpool van de haaienvin vast op deze standaard en zorg dat hij goed stevig vast zit.

3. Ga na of de radio goed werkt.


4. Zorg dat het dak rond de antenne goed schoon is.

5. Plaats nu de vin op de standaard en check goed of deze er recht op zit. Schuif hem een beetje heen en weer, zowel van voor naar achter als van de zijkanten. Plaats vervolgens de meegeleverde papieren pasvorm over het geheel en bevestig deze eventueel met tape, zodat je kan nagaan of je de antenne recht op het dak hebt gezet. 
sharkfin antenne spoiler
Een haaienvin antenne met spoiler


6. Ga opnieuw na of de radio het goed doet. Stem af op meerdere radiostations, om te kijken of je overal ontvangst hebt.

7. Verwijder de pasvorm en maak het gebied rond de standaard weer even goed schoon met een vochtig doekje. Dit om krassen te voorkomen. 

8. Druk nu de antenne stevig vast op het dak voor ongeveer een minuut. Let er op dat hij niet gaat verschuiven! Een minuut gedrukt? Dan ben je klaar en de trotse nieuwe bezitter van een sharkfin antenne op je auto!


Montage 16v antenne

De montage van een 16v antenne gaat op ongeveer dezelfde manier. Je moet bij aanschaf wel goed letten op de maatvoering. Sommige antennes zijn universeel, andere passen bijvoorbeeld alleen op automodellen met een schroefmaat M5 of M6. 


Geen ontvangst?

Heb je net een nieuwe antenne geïnstalleerd en blijkt de ontvangst toch niet helemaal je-van-het te zijn? Kijk dan eerst nog eens goed na of je de eindpool van de antenne wel goed hebt aangesloten. Vaak zit hier toch het probleem. Anderszins hoeft bij een slechte ontvangst niet altijd bij de antenne te liggen. Niet zelden is de matige kwaliteit van de autoradio de grote boosdoener. En anders kan het natuurlijk zo zijn dat je per ongeluk een dummy hebt aangeschaft...

zilveren dakantenne
Een echte eyecatcher deze zilveren dakantenne
Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Carbonfolie/looks
Carbon look auto interieur - dashboard, autospiegels een carbon-desgin geven
Ramen tinten
Ramen tinten - overzicht van raamfolie en tintfolie mogelijkheden
Claxon en luchthoorn
Claxon upgrade? Een luchthoorn iets voor je?
Auto spiegels
Auto spiegels - overzicht van auto spiegels en sportspiegels
Stickers/emblemen
Autostickers - overzicht van raamstickers en autostickers
Meer
Alle Auto styling artikelen lees je hier
Ook leuk
Deurbeschermers en stootstrips Auto deurbeschermers: zò voorkom je auto deurschade
Auto dippen Autodippen: auto verfraaien en beschermen in één keer!
Motorkapverlenger Motorkapverlenger: geef auto voorkant 'bad boy' look
Spatlappen Spatlappen voorkomen vuiligheid op je auto!
Motorkap roosters Motorkap roosters geven de motor extra koeling

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl