Home Motor Tuning Vliegwiel

Vliegwiel: lichter vliegwiel verbetert acceleratie

Een lichtgewicht vliegwiel creŽert een beter en levendiger gevoel in de auto. de auto komt nl. makkelijker op toeren. Er zijn twee mogelijkheden: de bestaande vliegwiel afdraaien of een speciaal geprepareerde vliegwiel. de voors en tegens bespreken we hieronder

Vliegwiel functie

Functie van een vliegwiel is er voor zorgen dat de motor gelijkmatig loopt. Een motor levert vermogen zodra er ontbranding in de cilinder plaatsvindt. Bij elke ontbranding wordt de krukas naar voren 'gestoot'.

Energie absorberen

Een vliegwiel weegt normaliter circa 10-13 kg, deze absorbeert een gedeelte van de 'stoot' op. Een motor zal hierdoor minder vibreren en rustig en gelijkmatig draaien.

vliegwiel
Licht vliegwiel verbetert prestaties, drivability wordt minder.


Eerder meer vermogen 


Het vliegwiel bevindt zich aan het einde van de krukas. Tegen de koppeling en de versnellingsbak aan.

Een lichtgewicht vliegwiel zal niet voor meer koppel of vermogen zorgen. Het zorgt ervoor dat de motor makkelijker door de toeren gaat. Aangenaam gevolg is dat eerder het toerengebied met het hoogste koppel en pk bereikt wordt. Het verbetert de acceleratie.

Racekart gedrag

Een relatief zwaar vliegwiel is het comfortabeler rijden op hogere snelheden, er draait dan nl. fors wat massa in de rondten en dus is er meer vermogen beschikbaar. Een lichtere variant zal een 'racekart achtig' gedrag gaan vertonen als je gas geeft, terwijl een zware variant geleidelijk (en dus langzamer) het vermogen zal opbouwen. Is je auto een 'daily driver' realiseer je dan dat file rijden een stuk minder relaxd wordt. Het koppelings werk wordt een stuk intensiever vanwege het nerveuzere karakter.
Gasreactie
De gasreactie zal gevoelligger worden. Bij het gas loslaten zal het toerental sneller dalen. Dit zul je zeker merken tijdens het schakelen. Het 'op de motor' remmen zal gemakkelijker gaan.
"Bij montage van een licht vliegwiel is een koppeling upgrade aan te raden."

Afdraaien of sportversie? 

We weten nu dat een lichtgewicht vliegwiel een auto sneller door de toeren zal jagen. Gevolg is dat er eerder over het vermogen van de auto beschikt kan worden. Nice, waar welk soort moet je nemen?

Er zijn twee opties: de originele vliegwiel wordt afgedraaid, waardoor deze minder staal bevat en lichter wordt. Ongeschreven wet is dat je maximaal 25% van het originele gewicht kan afhalen met behoud van 'soepel' rijgedrag. 

vliegwiel
Speciale geprepareerde sport vliegwielen zijn het beste.
Het is van groot belang dat het vliegwiel gebalanceerd wordt op een krukas op een balanceerbank.

Sportversie & sportkoppeling

Het beste is direct een sportvliegwiel te monteren. Deze zijn speciaal ontworpen op de klappen op te vangen.

Sportkoppeling

Een veel gedane gezamelijke update is het monteren van een sportkoppeling. Er dient wel een soepel gedeelte in de aandrijflijn aanwezig te zijn op de klappen te kunnen absorberen.

De standaard poeli is fabrieks af ook iets te zwaar. De voordelen van een licht poeli lees je hier.

Stationair

Na montage van een lichter vliegwiel kan het zo zijn dat het stationair toerental van de motor onregelmatiger wordt. Dit is trouwens eerder uitzondering dat regel. Met name bij het optrekken voor bijv. een stoplicht en file rijden is even wennen. Je zult iets meer op de koppeling moeten rijden. Dit heeft als gevolg dat de koppeling iets sneller slijt. Een goede afstemming tussen vliegwiel koppeling is dan ook van belang. Een sportkoppeling is dan de enige oplossing.

Let op!

Het gewicht van een vliegwiel staat in directe relatie met het trillingsgedrag van de krukas. De krukas zal meer gaan trillen en dat kan evt. tot een krukasbreuk. Een juiste set up is dus 'key'.

Daarnaast is er een kans dat na het afdraaien het vliegwiel te erg verzwakt is. In de hogere toerengebieden is het dan oppassen! In het ergste geval breekt het vliegwiel en kunnen rondvliegende delen levensgevaarlijk worden.

licht-vliegwiel
Sportvliegwiel: vele malen beter dan bestaande afdraaien.

Nog sneller schakelen?

Na het monteren van een lichtere vliegwiel zul je merken dat je sneller kan schakelen. De drivability zal zal wel minder worden, het is echt een ingreep voor sportdoeleinden. Het schakelen kan nog 'sneller' door het plaatsen van een short shifter. Een fabrieks af vliegwiel weegt circa 10-13 kg. De lichte variant tussen de 5-8 kg.

 


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Luchtfilters
Sportluchtfilters - overzicht van open luchtfilters en powerfilters
Turbo's
Turbo informatie - overzicht van turbo's en turbochargers en de werking er van.
Motor tuning
Auto motor tuning - uitgebreide informatie over alle motortuning aspecten
Bougies
Bougies - soorten sport bougies voor de beste motorprestaties
Uitlaten
Uitlaten informatie, overzicht van open uitlaatsystemen en sportuitlaten
Meer
Alle Motor Tuning artikelen lees je hier
Ook leuk
Lachgas tuning Lachgas / NOS injectie kits, 200 pk extra via een knop
Motorkap isolatie Motorkap isolatie: als het geluid wat minder mag!
Uitlaat geluid boete Boete voor uitlaat geluid? Dit zijn de regels!
Vlammen uit uitlaat Vlammen uit de uitlaat? De 2 methoden nader bekeken
Hitteschild einddemper Hitteschild uitlaat - alleen voor de looks? Of toch ook...

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl