Home Auto remmen Remslijpsel verwijderen

Velgen reinigen in 8 stappen: onze tips & tricks!

Een goede velgenreiniger is noodzakelijk om je velgen mooi schoon te krijgen. Hardnekkig remstof is op geen enkele andere manier te verwijderen en het is juist remstof die het grootste gevaar vormt voor je velgen. Dit verbrande remslijpsel, dat van de remschijf en de remblokken wordt geslepen bij iedere rembeurt, is loeiheet en brandt zich vast in het oppervlak van je velgen. Verwijderen is een lastige klus, maar bittere noodzaak: anders ben je veel geld kwijt aan dure reparaties. Wij geven je het stappenplan om je velgen weer zo goed als nieuw te krijgen!


Velgen reinigen in wasstraat?

Onze advies: niet doen! Je velgen reinigen bij de wasstraat is verre van ideaal. Een goede velgenreiniger is namelijk een uiterst krachtig middel; de inwerkingstijd mag onder geen beding overschreden worden. In de wasstraat kan het zo zijn dat je zo lang moet wachten dat de inwerkingstijd van de eerste band die je onder handen hebt genomen veel langer is dan die van de laatste. 

In het ergste geval kan het middel zelfs gaan indrogen, met alle gevolgen van dien. Beter dus om deze klus thuis op je te nemen of op een andere geschikte waslocatie. Zo heb je alle tijd en ruimte om de klus tot een goed einde te brengen. Je velgen zullen geen schade oplopen!

velgenreinigers
Zo maak je velgen niet goed schoon! Enkel met de juiste velgenreiniger maakt je velgen weer zo goed als nieuw!

Stap 1: De juiste locatie

De eerste stap is om een goede locatie te vinden voor het reinigen van je velgen. Dat wil zeggen ergens buiten het zonlicht, want de velgen moeten koud zijn. Op warme velgen zal de velgenreiniger namelijk snel indrogen. Zorg er ook voor dat je remmen zijn afgekoeld voor je begint. Je kunt de banden aan je auto laten zitten, maar voor het beste resultaat is het beter om ze te demonteren. Op die manier kun je ook de achterkant schoonmaken, deze is immers bij sommige modellen ook van buiten zichtbaar. 





Stap 2: De voorbehandeling

Op de verpakking van de meeste velgenreinigers wordt hier in alle talen over gezwegen, maar het is wel degelijk slim om de banden met een hogedrukspuit schoon te spuiten, voordat je met het schoonmaakmiddel aan de slag gaat. Met de hogedrukspuit verwijder je direct los straatvuil en remstof en heeft de reiniger minder werk. Alleen spaakwielen kun je beter niet onder handen nemen met een hogedrukspuit. Je loopt dan het gevaar dat het water door de spaaknippels doordringt tot de velgbasis. Mogelijke gevolgen: roest en onbalans. Ook sommige banden zijn niet bestand tegen de hogedrukreiniger; het water kan de UV-bescherming van de banden afspoelen. Voorkom dit door een afstand van ten minste 30 centimeter aan te houden. 


Stap 3: De velgenreiniger

Voordat je met de velgenreiniger aan de slag kunt, moet je de banden en velgen weer laten opdrogen. De reiniger moet op een droge ondergrond worden gebruikt. Volg nu goed de instructies op de verpakking, controleer daarbij ook even of het middel geschikt is voor chroom of gepolijst aluminium als jouw velgen daar van gemaakt zijn. Het is dus heel belangrijk dat je het middel niet te lang laat inwerken. Gedemonteerde wielen kun je het beste liggend onder handen nemen; wanneer de wielen nog aan de auto zitten behandel je deze van boven naar onder. Voorkom dat het middel naar beneden loopt, dit kan zichtbare strepen veroorzaken en dat willen we natuurlijk niet. De meeste middelen zijn zuurvrij en zullen dus in dit opzicht zeker geen schade veroorzaken. 

velgenreiniger borstels
Het begint alweer wat te worden: bijna geen remslijpsel meer aanwezig!

Stap 4: Borstelen

Het meest hardnekkige remstof kun je verwijderen met behulp van een velgenborstel. Het best kun je een borstel met harde, stugge haren gebruiken; deze is effectiever in het loskrabben van dit hardnekkige vuil. Met een flexibele velgenborstel ben je ook in staat om lastig toegankelijke plekjes te bereiken. Een handige tip: je kunt roterende borstels op een accuschroefboormachine plaatsen. Hiermee kom je nog makkelijker bij de moeilijkste hoekjes en randjes!


Stap 5: Nogmaals borstelen

Gebruik nu een borstel met zachte haren en doop deze in een emmer met schoon water met zeep. Ga de velgen nog een keertje goed langs met deze borstel. 


Stap 6: Schoon sproeien met de tuinslang

De volgende stap is om de velgen en banden schoon te sproeien met een tuinslang of waterslang, zodat mogelijke achtergebleven resten van het reinigingsmiddel verwijderd worden. Wanneer het water dat op de grond loopt schoon en helder is, kun je door naar de volgende stap. 


Stap 7: De wielen drogen

Maak de wielen goed droog met behulp van een zachte katoenen doek.



Stap 8: Velgenwax

Met velgenwax kun je ervoor zorgen dat remstof in de toekomst een minder schadelijke invloed heeft op het oppervlak van je velgen (de remstof zal zich niet 'inbijten'). Wrijf de velgen daarom na de schoonmaakbeurt goed in met een velgenwax van goede kwaliteit. Dat scheelt je bovendien in het vervolg een hoop werk. Het schoonmaken zal voortaan sneller en makkelijker gaan. 

velgenreiniger remstof
Remstof kan zware schade toebrengen aan je mooie velgen


Remstof voorkomen: 3 tips

Remstof voorkomen is onmogelijk. Immers, iedere keer dat je remt zal er remstof op je velgen belanden. Wel kun je ervoor zorgen dat remstof minder schadelijk is voor je velgen, zodat je velgen in de toekomst makkelijker schoon te maken zullen zijn. Een van de manieren om hiervoor te zorgen is dus het gebruiken van velgenwax. In de rest van dit artikel zullen we nog drie methodes bespreken die de schadelijke invloed van remstof inperken: speciale remblokken, keramische remmen en dust shields.
velgenwax
Dankzij velgenwax wordt een volgende schoonmaakbeurt een stuk makkelijker!


Via speciale remblokken

Speciaal voor de sportieve rijder zijn er remblokken op de markt die het ontstaan van remstof reduceren en zodoende je aluminium of lichtmetalen velgen schoner houden. Bij sommige remblokken is er zelfs sprake van een stofvermindering van maar liefst 50 procent. Bijkomend voordeel is dat de remstof die ontstaat minder agressief is dan bij originele remblokken. Hierdoor wordt schoonmaken nog gemakkelijker en is het gebruik van een agressieve velgenreiniger misschien zelfs overbodig.  


Via keramische remmen

Keramische remmen presteren aanzienlijk beter dan normale remmensets. En van de voordelen van keramische remmen is dat ze minder remstof produceren. Let wel: keramische remmen zijn behoorlijk aan de prijs, dus als je ze alleen wilt aanschaffen om de vervelende gevolgen van remstof te verminderen is een andere oplossing wellicht beter.


Via 'dust shields'

Wat je ook kunt doen is het plaatsen van zogenaamde dust shields tussen de remschijf en de velg. Of deze covers echt goed werken blijft de vraag, de meningen zijn er over verdeeld. Bovendien hebben dust shields een aantal nadelen die je in overweging dient te nemen voordat je tot aanschaf overgaat. Om te beginnen onttrekken ze je fraaie remmenset aan het zicht, terwijl die best door iedereen gezien mag worden. Heb je daarnaast een grote(re) remmenset dan gebruikelijk is dan is het nog de vraag of de shields passen. 

Tot slot maken ze het schoonmaken enerzijds makkelijker - je hebt immers minder last van remstof - anderzijds ook moeilijker; je kan nergens meer bij om zelf schoon te maken, tenzij je de wielen demonteert. Aan de positieve kant: een groot voordeel is de lage prijs. Een set dust shields kost je ongeveer 25 30 euro. Baat het niet dan schaadt het niet. Je kunt ze ook zo weer verwijderen.  


Dust shields monteren

Een ander voordeel van dust shields is de relatief eenvoudige montage. De eerste stap is het demonteren van het wiel. Deze leg je vervolgens ondersteboven op een handdoek (voorkomt krassen) zodat je makkelijk bij de achterkant kunt. Nu plaats je de dust shield op het wiel. De rode pijl op het shield moet wijzen in de voorwaartse rijrichting en zichtbaar blijven wanneer je het shield plaatst (dus voor jou naar boven). Zorg dat de gaten in het shield de boutgaten van het wiel overlappen. 


Duw het shield met de nodige druk tegen de naaf van het wiel; ze moeten plat tegen elkaar zitten, er mogen geen gaten tussen zitten. Monteer het wiel weer op de auto en draai het een aantal keer rond met de hand. Geen schurende geluiden te horen? Dan zit je waarschijnlijk goed en kun je weer op weg!
"Remstof is de pest voor je velg. Goed schoonmaken een absolute must!"

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Autolak spray
Kleurlak ? herstel zelf doffe autolak of autokrassen in 15 minuten.
Remmen ontluchten
Remmen ontluchten - zelf remleidingen ontluchten doe je zo
Deurbeschermers en stootstrips
Deurbeschermers - bescherm autodeur met deurbeschermer
Auto shampoo
Auto shampoo pagina, de beste auto shampoo soorten voor alle autolakken
Remvloeistof
Remvloeistof - juiste remolie essentieel voor de remmen
Meer
Alle Multi-reinigers artikelen lees je hier

Ook leuk
Remmenreiniger Remmenreiniger: de multifunctionele musthave!
Remvloeistof Juiste remvloeistof laat je sneller en beter remmen
Remleidingen Remleiding vervangen? Stalen remleidingen zijn beter!
Rembekrachtiger Rembekrachtiger: versterkt 3 a 4 keer de remdruk
Remschijven afdraaien Remschijven afdraaien: meer veiligheid en comfort

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl