Home Banden & velgen Velgen poedercoaten

Velgen poedercoaten: voor ijzersterke, mooie velgen!

Het poedercoaten van velgen wint aan populariteit in Nederland. Dat is niet zo gek. Niet alleen gaan de velgen er in looks fantastisch op vooruit, ook biedt de coating een uitstekende bescherming tegen corrosie en extreme weersomstandigheden. Wintervelgen zijn na poedercoaten optimaal bestand tegen winterse kou en neerslag. Hoe gaat poedercoaten precies in zijn werk? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoeveel gaat het je ongeveer kosten? Je leest het in dit artikel.Velgen poedercoaten

Laten we beginnen met de definitie. Poedercoaten is een industrieel elektrostatisch proces. Met behulp van perslucht worden negatief geladen poederdeeltjes op een positief geladen werkstuk verstoven, in dit geval dus op een velg. Het poeder gaat hierdoor aan de velg plakken en wordt vervolgens in een overn op 180 graden gesmolten of uitgemoffeld. Het poeder smelt door de hoge temperaturen tot een coating film die na het afkoelen zeer hard wordt en bovendien kras- en stootvast en bijzonder duurzaam.
velgen poedercoaten resultaat
Prima kandidaat voor velg poedercoating...De stappen

Ja, dat is natuurlijk technisch gezien een schitterende omschrijving, maar veel concreter wordt het er niet op. Want wat doet de velgenman nou precies wanneer je je velgen laat poedercoaten. 

Welnu, je velgen ondergaan een vijfvoudige behandeling. Deze vijf stappen zullen we hieronder kort bespreken. Ook zullen we je gaan adviseren wanneer en f het iets voor jou is!1. De velgen worden chemisch ontlakt. Alle oude laklagen en de grondverf laten los. 

2. De nu kale velg wordt bestraald met een glasparelkorrel of met edelcorund, zodat de poedercoating bij de volgende stap beter zal hechten.

3. Bij de derde stap volgt dus de poedercoating. Dit gebeurt met een zogenaamde epoxylaag die ervoor zal zorgen dat de velgen de komende jaren niet aangetast zullen worden door oxidatie van aluminium. 

4. Het oppervlak van de velg is dankzij de epoxylaag lekker strak en glad geworden. Hoog tijd om de base coat kleur aan te brengen!

5. Tot slot wordt de blanke lak gepoederd. De velg krijgt hierdoor naar wens een glossy of matte uitstraling. Bovendien verstrekt deze laag bescherming tegen krassen, hevige weersomstandigheden en meer. Overigens, tussen twee haakjes: poedercoaten kan niet alleen voor je velgen, maar bijvoorbeeld ook voor je kleppendeksels. Het resultaat is grandioos, dat kunnen we je verzekeren!


De voor- en nadelen

De voordelen van het laten poedercoaten van je velgen hebben we in de inleiding al genoemd: looks en bescherming. Helaas heeft poedercoaten - of poederlakken of poederverfen, zoals deze behandeling ook wel genoemd wordt - ook een aantal nadelen. Allereerst kun je kiezen uit maar een paar kleuren: zilver, metallic, zwart of antraciet (maar in een heel enkel geval bijvoorbeeld ook uit blauw of rood). Niet iedereen kan zijn velgen dus passend tunen op deze manier! Het tweede en tevens laatste nadeel is vooral van toepassing op de 'oude' manier van poedercoaten. Het resultaat van de oude behandeling was doorgaans niet een mooie, gladde velg, maar een velg met een sinaasappelhuidje. En dat wil je natuurlijk niet hebben.

velgen poedercoaten behandeling
Bij poedercoaten worden de velgen voorzien van drie lagen die zorgen voor een extreem goede bescherming tegen krassen, corrosie en weersomstandigheden


Wanneer poedercoaten?

Wanneer is het raadzaam om je velgen aan een poedercoatbehandeling te onderwerpen? Natuurlijk kan het gewoon wanneer jij er zin in hebt en je je velgen extra bescherming wilt bieden en/of van een mooie nieuwe look wilt voorzien. Maar helemaal als je last hebt van stoeprandschaden of als je velgen zwaar te lijden hebben onder roest is poedercoaten bijzonder aan te raden! Extraatje: wanneer je toch bezig bent met het herstellen van beschadigde velgen - je kunt ze direct van een leuk nieuw kleurtje voorzien!


De lakstift

Nou ja, we moeten niet overdrijven natuurlijk: wanneer je alleen maar last hebt van stoeprandschade kun je dit ook verhelpen met behulp van een handige lakstift. Kleinere krasjes kun je daarmee heel gemakkelijk zelf verwijderen. Cosmetisch dan, het is geen permanente oplossing, na vijftien wasbeurten is de lak weer verdwenen. Wil je definitief van de schade af? Dan is poederlakken wellicht de oplossing!
"Dankzij poedercoaten kunnen je velgen alles aan. Regen, sneeuw, hagel, extreme hitte - laat maar komen!"


En waarom niet spuiten?

Wat is het verschil tussen spuiten en coaten? Is het een beter dan het ander? Over het algemeen zijn autoliefhebbers in esthetisch opzicht meer te spreken over het resultaat van spuiten, maar waar het bescherming betreft heeft poedercoaten een betere naam. Gespoten velgen kunnen niet goed tegen pekel en velgenreinigers, terwijl coating hier uitstekend tegen bestand is. Geen centje pijn. Kostenindicatie

In principe kan iedere velg worden gecoat. Auto, motor, scooter, tractor - het maakt niets uit. Maar wat kost nou zo'n behandeling? Dat hangt af van je wensen. Wil je maar n kleur of wil je meerdere kleuren? Welke afwerking wil je hebben? Wil je een primer of toplaag? 

En was is de huidige staat van je velgen? Al die factoren worden meegenomen in de prijsbepaling. Denk voor een standaardbehandeling van vier stalen velgen aan minimaal zo'n 200 euro. Dit is een indicatie, voor exacte prijzen kun je het beste een belronde doen langs wat poedercoat bedrijven.
velgen poedercoaten kleur
Na het poedercoaten zien velgen er zo uit: als nieuw!


Eventuele extra kosten

Let op: er kunnen eventuele extra kosten bijkomen. Zo moeten velgen bijvoorbeeld helemaal recht zijn voor ze in de draaibank gaan (alwaar zij worden gecoat) - een niet rechte velg zal gaan zwabberen. Daarnaast kan er een extra bedrag in rekening worden gebracht voor chemisch ontlakken. Dit gebeurt wanneer de lak er niet door stralen kan worden afgehaald - sommige lakken zijn daar namelijk te sterk voor. 

Timing is everything

Het poedercoaten van je velgen is een klus die binnen een dag gedaan kan worden. Zo kun je je auto voor je naar je werk gaat naar de garage brengen en wanneer je naar huis gaat weer ophalen. Hoef je hem maar een dag te missen! Sommige garages hebben wel een heel slimme en voordelige aanbieding: breng je auto voor je op vakantie gaat naar de garage en haal hem bij thuiskomt weer op. Grote voordeel: de stalling is gratis. Geen onnodig hoge parkeerkosten dus. Bovendien heb niet alleen jij nu een mooi kleurtje, maar de velgen ook!

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Velgenlak
Velgenlak - herstel of spuit zelf beschadigde velgen
Lakstift
Lakstift - verwijder steenslag en krasjes uit je autolak
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
Velgen lood
Velgen lood - velgen balanceren via velgen lood
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle Banden & velgen artikelen lees je hier
Ook leuk
Brede banden Brede banden: de voor- en nadelen van brede banden
Banden opsnijden Banden opsnijden: meer grip uit banden halen!
Bandenzwart Bandenzwart: maak je autobanden weer als nieuw!
Stikstof in banden Stikstof in je banden is goedkoper n veiliger!
Sporing Sporing aanpassen: onderstel afstellen voor het circuit

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl