Home Banden & velgen velgen spuiten

Andere manier van velgen spuiten: folie uit een busje

Je had precies in je hoofd hoe je het wilde hebben. Je velgen zouden een supergave kleur krijgen die perfect bij de rest van je auto zou passen. Je zou er jaren plezier van hebben. Dat mag ook wel, want zo'n spuitbeurt is niet goedkoop. Maar als je je auto weer ophaalt, blijkt het toch niet helemaal wat je verwacht had...En nu is er spuitbare velgenfolie!


Velgen laten spuiten

Velgen spuiten is een populaire manier om je auto een geheel andere uitstraling te geven. Je kunt dit het beste laten doen door een ervaren vakman. Hier hangt echter wel een flink prijskaartje aan. Enkele mensen kiezen ervoor om zelf met velgenlak uit een een uit spuitbus aan de slag te gaan. Realiseer je dat de foutmarge nul is.

Iets verkeerd gegaan? jammer. Spul zit permanent op je velgen. En kunt dus daarom ook niet snel terug naar de originele kleur. Iets wat spuitbare velgenfolie wél kan!

velgen spuiten via folie
Makkelijk velgen snel van kleur verwisselen kan super eenvoudig! Bovenstaande is alles wat je nodig hebt...

Zelf velgen spuiten

Soms ligt het aan de kwaliteit van de lak en soms aan de manier waarop de lak op de velgen gespoten wordt. En soms komt de uiteindelijke kleur niet overeen met de aangegeven kleur. Hoe dan ook, je hebt veel moeite moeten doen en tijd moeten investeren om je velgen te spuiten en bent niet tevreden met het resultaat. Wat doe je dan? Ga je de boel overspuiten, wat je nogmaals veel tijd kost en wat de boel misschien alleen nog maar erger maakt? Of leg je je er bij neer dat het resultaat tegenvalt en ga je sparen voor een spuitbeurt door een vakman?


Spuitbare velgenfolie


Beide zijn niet nodig, want er is nu een geniale nieuwe uitvinding op de markt voor liefhebbers van gespoten velgen. Het gaat om een velgenfolie die je - jawel - op je velgen spuit. Folie uit een flesje dus! Deze folie van Foliatec maakt  het je wel heel gemakkelijk om je velgen te spuiten. Het is stukken goedkoper dan een volledige spuitbeurt en je kunt er  rustig op los experimenteren. Bevalt de kleur je niet of wil je wel weer eens wat anders, dan trek je de folie er zo weer af met de speciale removal kit.

groen gespoten velgen
Op subtiele wijze groen netjes over de auto verwerkt. Allemaal met twee busjes Foliatec spuitfolie

Duurzame sprayfolie

Een ander voordeel van deze speciale velgenfolie uit een busje is dat de velgen een rubberachtig jasje krijgen dat de originele coating van de velgen beschermt. Ze zijn minder kwetsbaar voor krassen en schadelijke stoffen, zoals pekel. Twee vliegen in één klap dus: gave kleur en bescherming. Eventuele slijtage en kleine beschadigingen op je velgen worden door deze sprayfolie ook mooi weggewerkt. De velgenfolie is duurzaam en kan tegen een wasbeurt. Dankzij het lotuseffect  rollen water en vuil heel makkelijk weg.

 

Snel andere look

Met de velgenfolie geef je jouw velgen heel snel een compleet andere look en kun je afwisselen zoveel als je wilt. Spuit ze oranje tijdens een EK, geef ze een lichte kleur in de zomer en een stijlvolle donkere kleur in de winter. De velgenfolie is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder matzwart, zijdegroen, hoogglans wit, hoogglans grijs en antraciet metallic.

 

Vier velgen spuiten voor 50 euro

Het leuke is dat je met deze velgenfolie ook je spiegels en bumpers een andere kleur kunt geven, zodat ze perfect matchen met de kleur van je velgen. En natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden. Dit product leent zich, ook vanwege de redelijke prijs,
uitstekend voor experimenteren en uitproberen. Met twee busjes van 400 ml per stuk kun je alle vier velgen spuiten. Voor ongeveer vijftig euro ben je al klaar. Een professionele spuitbeurt kost heel wat meer.


Folie op velg aanbrengen

Nadat je de band van de auto hebt losgemaakt, reinig je de velg eerst goed, zodat deze vrij is van vuil, stof en vettigheid. Dek daarna het bandoppervlak goed af, zodat je banden mooi zwart blijven. Nu hoef je alleen nog maar de spuitbus erbij te pakken
en de folie op je velgen te spuiten. Al snel verandert de lak in een rubberachtige folie die mooi om je velgen sluit. Binnen een
uur zijn je velgen droog.

Hoe haal je spuitfolie er af?


Als je de originele kleur weer wilt zien, of het wordt tijd voor een andere kleur, dan verwijder je de spuitlaag er net zo makkelijk en snel weer af. Je duwt met -bij voorkeur plastic smal voorwerp- tussen de velg en de spuitlaag. Dit kun je het beste doen op een willekeurig punt waar de band en de velg contact maken. Waar je de spelkaartjes tussen hebt gedrukt. Zie stappenplan verderop in dit artikel. Als je een beginnetje hebt dan trek je de rubberachtige laag er zo af, zoals je het vel van een ei aftrekt. Je velg is meteen weer klaar voor een nieuwe laag! Ideaal voor de autoliefhebber die niet weet wat ie wil!

foliatec spuitfolie van velg verwijderen
En daar is de oude kleurstelling weer: magisch bijna!


Waarom meer betalen?

Deze spuitbare velgenfolie is dus uitermate geschikt voor iedereen die zijn auto steeds weer een andere uitstraling wil geven, zonder al te veel geld uit te geven.
"

De velgenfolie kun je trouwens ook op wieldoppen en andere delen aanbrengen.

"

velgen gespoten spuitfolie
Onze lichtmetalen velg is spierwit gespoten. Wieldoppen kun je ook prima een andere kleur geven! Rechts de originele kleur, links de nieuwe kleurstelling.

Algemene verwerkings instructies

Idealiter is de temperatuur tussen de 15 en 25 graden, als het lekker weer is, prima, maar breng de spuitfolie niet aan in de volle zon. Zoek dus een schaduwplek op.


Ventilatie & wind

Het beste is om in een schone omgeving te werken voorzien van voldoende ventilatie. Werk je buiten? Prima, denk erom dat een 
zuchtje wind vuiligheid op het te spuiten object kan blazen. Dat zo zonde zijn. Dat zul je nl. nog een laagje moeten aanbrengen. Het verwijderen van vuiligheid op een zojuist gespoten object is geen optie, dan maak je het van kwaad naar erger! 

Onderstaande stappenplan is voor het aanbrengen van spuitfolie voor op velgen, echter kan veelal ook gebruikt worden als leidraad voor het spuiten van andere objecten. Bijvoorbeeld spiegelkappen, wieldoppen, spoilers of andere delen van of op de auto. Zorg er in ieder geval voor dat het te spuiten oppervlakte zo vlak mogelijk ligt om straks makkelijk weer de spray film te kunnen verwijderen.


Hoe spuit ik met spuitfolie autovelgen?

1. Demonteer de wielen van je auto. Vervolgens maak je de velgen schoon met een autowasmiddel of velgenreiniger. Zorg dat de velgen goed droog zijn voordat je begint met spuiten. Waarom kan ik de wielen niet onder de auto laten? Zul je jezelf afvragen, scheelt weer werk, echter na demontage ga je het beste resultaat krijgen. Je hebt vrijwel geen last van zakkers. Als je een verticaal object spuiten is de kans nl. Veel groter op zakkers. Daarnaast kun je met gedemonteerde wielen gemakkelijk overal bij komen met de spuitbus.

banden demonteren auto
Ietjes meer werk, maar qua werkbaarheid veel beter!

Bijkomend voordeel: je hoeft niet andere delen van de auto af te plakken. Toch spuiten met de wielen onder de auto? Realiseer je dan dat tijdens het spuiten er spuitnevel terecht kan komen op andere delen van de auto dan de velg. Zeker als je buiten de klus gaat klaren. De wind is niet je vriend op dat moment. Spuitnevel zul je terug zien als spikkeltjes. Spray folie op de auto is uiteraard te verwijderen. Doe dit dan zo snel mogelijk, wij gebruikten WD40 met een zachte doek, werkte prima.

Afplakken kan ook

Als je wilt kun de ook de boel gaan afplakken. Doe dit dan wel secuur. Een klein vergeten deeltje kan ervoor zorgen dat er toch stiekem foliespray op de auto terecht komt. Voor het afplakken gebruikten wij schilders tape en schildersfolie. Nogmaals neem je tijd voor het goed afplakken.
afplakken auto foliespray
Wij hebben Foliatec ook getest op een spiegelkap. Goed afplakken is dan belangrijk. Het is beter om de spiegelkap te demonteren.

2. Maak de velgen schoon

De velg, of het te behandelen object, dient goed schoon gemaakt te worden. Dus liefst ontvetten en dan droog maken met een doek. Tip: gebruik geen agressieve oplosmiddelen of reinigers (aceton). Ook het gebruik van waxen of een polish is niet aan te raden. Het kan de kleefwerking van de spuitfolie beïnvloedden.

3.Plak de velgen af

Je wilt enkel de velg van de spuitfolie voorzien, er zijn ook delen die je juist niet wilt spuiten. Deze bedek je of plak je af. Dat zijn:

- De binnenkant van de velgen
- De ventielen
- De contactpunten van bouten/moeren
- De wielnaven

Leg onder het wiel wat oude kranten. Op deze manier voorkom je dat er folie op de ondergrond gespoten wordt.


4. Plaats spelkaarten tussen band en velg

Meest fijne om mee te werken zijn spelkaarten. Deze kun je perfect tussen de band en de velg plaatsen. Door telkens de ene kaart een klein stukje over de andere kaart te plaatsen maakt je de perfecte afsluiting. Op deze manier komt er geen spray op de band.
De kaarten klemmen goed, buigen lekker mee en zijn robuuster dan bijvoorbeeld papier. Tip: de spuitfolie laat zich lastig van van banden afhalen. Maar geen zorgen. Check onze foto's en je zult zien dat er echt geen enkele spikkel op de band is terechtgekomen!

5. Spuitfolie op velg aanbrengen

Schudt de spuitbus goed. Test een paar keer op bijvoorbeeld een oud stuk krant. Nu ga je de spuitfolie in meerdere keren aanbrengen. Doe dit in 4 dunne lagen, het 'waarom' leggen we je straks uit. 

Niet te gehaast!

Ga alsjeblieft niet te overhaastig te werk, of te dikke lagen aanbrengen. Na 2 lagen te hebben aangebracht is het helemaal niet erg om de fabrieks af kleur van de velg te zien. Je zult zien dat de laatste 2 spuitlagen de velg compleet zullen doen onderdompelen in de nieuwe kleur!


Een aantal zaken zijn het allerbelangrijkst:

- Dun aanbrengen om druipers te voorkomen!
- Schudt de spuitbus tussentijds regelmatig 
- Houdt circa 40cm afstand tussen de spuitbus en de velg.
- Breng 4 dunne spuitlagen per velg aan.
- Verwijder de kaarten na de laatste spuitlaag.

Let goed op dat je de zijkanten van de spaken van de velg goed meeneemt. Bekijk deze vanuit meerdere posities om er zeker van te zijn dat alle delen van de velg netjes van een laagje folie zijn voorzien.

Op een gegeven moment zul je de folie wellicht willen verwijderen. Om dit soepel te laten verlopen dien je dus minimaal 4 dunne spuitbeurten te worden aangebracht.

6. Uitharden spuitfolie

Na 30 minuten is de laatste spuitlaag voldoende uitgehard en kunnen de wielen weer onder de auto terug gemonteerd worden. En dat gaat er gaaf uitzien dan hoor! Als de spuitkop niet langer wordt gebruikt dien je de spuitkop schoongemaakt met een remmenreiniger.


7. Verwijderen spuitfolie van velg

Spuitfolie verwijderen? Geen probleem, om dit snel en gemakkelijk te laten verlopen wacht je 48 uur. Daarna pulk je een klein beginnetje en trek je folie er kinderlijk eenvoudig af.


Hoeveel spuitbussen heb ik nodig voor 4 velgen?

Velgen voor personenauto's zijn er in diverse maten, variërend van 14" tot soms wel 21". Uit ervaring weten wij dat je met 1 bus spuitfolie van 400ml twee velgen prima kunt behandelen. Voor een auto met vier velgen dus....juist 2 spuitbussen. Waarschijnlijk hou je wat over, maar dat is altijd hand voor als je later nog iets wil bijwerken.

De velgmaat speelt een ondergeschikte rol. Hoe goed jij zelf de velgen onder handen neemt des te meer. Hierover lees je verderop meer.


Nog wat onderhoud tips

In de wasstraat kan de folie loslaten, vermijd speciale behandelingen met harde borstels. Ook hogedrukreinigers laat je liever links liggen. Gewoon met het handje en een emmertje sop met zachte spons en een autowasmiddel is het beste. Mocht er een klein stukje folie loslaten is het aan te raden er direct een nieuwe spuitlaag over aan te brengen. Dit voorkomt nog verder loslaten.

Laten we eerlijk wezen, waarom zou je veel geld uitgeven aan een spuitbeurt bij een vakman, als je het liefst elke maand je velgen een ander kleurtje geeft? Of als je nog niet zeker weet welke kleur je het mooist vindt staan bij de rest van je auto? Met deze speciale velgenfolie die je op je velgen spuit, kan er weinig misgaan. Probeer het zelf eens! Oranje velgen spuitfolie
Nog een mooi voorbeeld van fraaie accenten aanleggen met oranje.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle banden & velgen artikelen lees je hier

Ook leuk
Winterbanden Een winterbandenset, waarom winterbanden?
Velgenboom Velgenboom maakt bandenopslag gemakkelijk!
Remklauwverf Geef remklauwen een kleur met remklauw verf: onze tips!
Sportvelgen Informatie over lichtmetalen sportvelgen
Centreerringen Centreerringen: onmisbaar voor je auto!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl