Home Pechsets Auto sleepkabels

Sleepkabel tips: veilig je auto slepen doe je zo!

Er bestaan diverse sleepkabels en sleeplinten voor de auto. Welke voor jouw auto de beste is hangt van een aantal factoren af, in dit artikel zoomen we daarop in. En, niet onbelangrijk, hoe sleep je een auto op een veilige manier?

Soorten sleepkabels

Er bestaan UV-, water- en modderbestendige sleepkabels. Het verschil zit voornamelijk in de trekkracht, uitgerekend op basis van het totaalgewicht van je auto. Voor een veilige sleepkabel moet je uitgaan van ongeveer vijf maal het totaalgewicht van je auto (niet het kentekengewicht!). Als je auto in de modder is weggezakt, is voor het lostrekken een kracht van ongeveer drie maal het totale autogewicht noodzakelijk. Het is dus belangrijk dat er voldoende rek is om de klap van het lostrekken op te vangen. 

sleepkabel auto
Sleepkabels: niet alleen praktisch in pechgevallen.

Uit de modder?

Daarnaast is voldoende rek ook belangrijk om de trekkracht door te geven, zonder die trekkracht kwijt te raken. Voor het slepen van auto's uit de modder is ander en veel beter materiaal verkrijgbaar. Een sleepkabel gebruik je alleen om een auto met pech over een kleine afstand te verplaatsen. Met de standaard aangebrachte haken is een sleepkabel eenvoudig te koppelen aan een sleepoog.

Tip: voorkom knopen in het touw, een vastgetrokken knoop krijg je nooit meer uit een sleepkabel.Sleepkabel of sleeplint

Lukt het niet om je auto rustig los te trekken, dan is het aan te raden een aanloop te nemen en je auto met een gepaste ruk los te trekken. Een sleeplint echter, is hier niet geschikt voor.  Sleeplinten zijn oorspronkelijk  sterke hijslinten met weinig rek. Hierdoor zal de klap voor de auto, het lint en inzittenden extra hard aankomen.  Je auto is niet hiervoor gebouwd. De ruk, waarbij je auto los komt, zorgt voor een piekbelasting die wel vijf keer het totale gewicht van je auto kan toenemen. Hierdoor kunnen ook de sleepogen breken of uit het chassis scheuren.

 

Sleeplint als sleepkabel? Ja!

Voor het echte trekwerk in het terrein is het gebruik van een sleeplint, zoals je dat in de 4WD-accessoireswinkel kunt kopen, zeker aan te raden! Het hoort eigenlijk tot de standaarduitrusting van een terreinauto. Een dergelijke sleepkabel is vervaardigd uit een elastische kunststofvezel, kan bijzonder grote piekspanningen hebben en gaat bovendien erg lang mee.


Sleeplint

Een goed te gebruiken sleeplint is 9 meter lang en kan –in goede conditie- piekbelastingen verdragen tot 10 ton. De lengte van een dergelijk sleeplint is alleen maar handig. Staat een auto vast in de prut, dan is er op 9 meter afstand meestal wel een droog of hard plekje te ontdekken, vanwaar getrokken kan worden. Kan het ook dichtbij, dan kun je het lint altijd dubbel doen en toch nog 4,5 meter van het vastzittende voertuig weg blijven.  
auto slepen
Autoslepen doe je met beleid.


Eigen auto

Gebruik je sleepkabel of sleeplint alleen om je eigen auto los te trekken. De sleepkabel is wat breeksterkte betreft berekend op het gewicht van je auto. Een zwaardere auto met jouw sleepkabel of sleeplint lostrekken, kan onherstelbare schade aan je sleepkabel of sleeplint toebrengen. En dat is dan dat je minste probleem, rekenmaar dat het chassis ook flink op zijn donder
krijgt als je te zware auto's gaat slepen. Gebruik je gezonde verstand.

 

Het veilig vastmaken van de sleepkabel

• Bevestig beide uiteinden van de sleepkabel aan het daarvoor bestemde punt van de wagen: niet aan de bumper. De juiste bevestigingspunten staan beschreven in het instructieboekje van je auto.
• Sleep geen auto wanneer deze defecte lichten, remmen en stuurinrichting heeft.
• In auto's met stuurbekrachtiging en servo-assistance unit (hydraulisch support), zul je meer kracht nodig hebben om te sturen en remmen wanneer de motor is uitgeschakeld.

 

Rijden met een sleepkabel

• Zet de waarschuwingslichten aan van de auto die je sleept.
• Draai de contactsleutel om van de auto die je sleept, zonder te starten. Zo ontgrendel je het stuurslot.
• Rijd langzaam en voorzichtig. Geef tijdig aan wanneer je de weg wilt verlaten.
• De bestuurder van de getrokken auto dient ervoor zorgen dat er altijd spanning op de sleepkabel staat. Rem zachtjes als dat nodig is om de sleepkabel op spanning te houden.


sleepkabel kopen
sleepkabel kopen? Idealiter koop je een pechtas dan: hierin zitten ook handige andere hulpmiddelen

Zelf auto slepen?

Besluit je zelf je auto te slepen, dan dien je rekening te houden met de volgende punten:

• Sluit de sleepkabel aan tussen de pech- en de hulpauto. Gebruik hiervoor het sleepoog;
• Als je het sleepoog niet kunt vinden, kijk dan in je instructieboekje. Bij sommige auto's ligt het oog los in de auto (vaak bij het reservewiel);
• Schroef dit oog in het daarvoor bestemde gat in de bumper. Soms zit er een dopje op dit gat. Probeer het eens uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan;
• Let er op als je auto gesleept wordt, dat je de sleepkabel strak houdt;
• Houd er rekening mee dat als de motor niet draait je meer kracht nodig hebt om te remmen en te sturen;
• Zet ook altijd het contact aan zodat het stuurslot er niet zomaar op kan springen.


Sleepkabel moet strak blijven

De sleepkabel dient altijd strak te blijven, anders gaat het slepen heel moeizaam. Hierdoor bestaat de kans dat de sleepkabel breekt. Zorg dus dat je de verkeerssituatie voor de sleepauto goed in de gaten houdt, dan kun je tijdig inschatten wanneer je al wat moet afremmen. Als de sleepkabel per ongeluk op de grond komt heb je kans dat je er overheen rijdt.

"Een sleepkabel is bedoelt om kleine afstanden te overbruggen. "

lengte sleepkabel auto
De lengte van een auto sleepkabel speelt een belangrijke rol.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Auto startkabels
Startkabel informatie, overzicht van startkabels voor de auto
Accu booster
Simple start - accu laden via sigaretten aansteker, tevens starthulp
Gevarendriehoek bij autopech
Gevarendriehoek - plaatsingtips en pechsets met gevarendriehoeken
Tectyl
Tectyl - via tectyleren bodemplaat tegen roest beschermen
Autokrik
Autokrik kopen? Ruime keuze mιt adviezen
Meer
Alle Pechsets artikelen lees je hier

Ook leuk
Gevarendriehoek bij autopech Gevarendriehoek: veiligheid voor alles in pechsituatie
Sleepoog Sleepoog gebruiken? De do's and dont's op een rijtje!
Jerrycan benzine Metalen jerrycan of plastic jerrycan? Onze kooptips!
Brandblussers Auto brandblusser: een echte life saver!
Auto startkabels Lege accu? Via startkabels ben je snel weer onderweg!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl