Home Kuipstoelen Autostoel kussen

10 soorten auto kussens die het zitcomfort verhogen

Er is niets zo vervelend als een lange (of korte) rit te moeten maken, terwijl je autostoel totaal niet comfortabel zit. Gelukkig kun je dit pijnlijke autorijden voorkomen, door het gebruik van de juiste autostoelkussens. Je hebt de keus uit een breed scala aan verschillende stoelkussens. In dit artikel lees je alles over hoe en wanneer je welk autokussen gebruikt.Waarom autostoel kussens?

Het is van groot belang dat je autostoel lekker zit. De meeste autostoelen kun je tot op zekere hoogte aan je eigen  houding en zitstijl aanpassen, maar soms is dat niet genoeg. In die gevallen zul je een hulpmiddel moeten gebruiken om wel de gewenste zithouding te verkrijgen. Er zijn allerlei soorten en maten kussens voor in de auto verkrijgbaar, die allemaal hetzelfde doel dienen. Juist, het autorijden comfortabeler maken. Daarnaast zijn er kussens die ervoor bedoeld zijn eventuele rug- of nekklachten als gevolg van een verkeerde zithouding in de auto te verminderen of zelfs compleet te laten verdwijnen.
auto zitkussen
auto zitkussens kunnen echte 'life savers' zijn.Werking

Maar wat doen autokussens nou precies? Ze dwingen je als het ware in een actieve en ergonomische zithouding, waardoor eventuele klachten aan je nek of rug kunnen worden verminderd of zelfs helemaal worden voorkomen of verholpen. Dit is overigens een bijkomend voordeel van het gebruik van stoelkussens: de originele bekleding van de stoelen wordt tegen slijtage beschermd en wordt veel minder snel vuil. Elk kussen kan heel gemakkelijk en snel over de bestaande bekleding worden geplaatst.

Spanningen op wervelschijven

Het belang van de juiste stoelkussens reikt verder dan alleen maar een prettig gevoel of een mooi gezicht. Uit onderzoek is gebleken dat de spanning op een tussenwervelschijf bij een 'bolle houding' in een stoel kan oplopen tot wel 175 kilo. Dit hangt overigens af van het lichaamsgewicht van de betreffende persoon. Als je in dezelfde stoel zit met een 'holle houding' is dezelfde spanning op een tussenwervelschijf maar 45 kilo. 

Een normale, gezonde tussenwervelschijf met een kern kan dit goed aan. Als er echter kleine scheurtjes in de tussenwervelschijven ontstaan, kan dit leiden tot een hernia. Dit willen we natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk om bij het zitten op je houding te letten. Het is beter om je rug wat holler te houden, zodat de tussenwervelschijven minder zwaar belast worden. Tijdens het autorijden is dat opletten echter wat lastig, omdat er genoeg andere dingen om je aandacht vragen. Daar komen de autostoelkussens van pas: die zorgen automatisch voor een betere houding in de auto.


8 soorten stoelkussens

Er zijn zo'n 8 soorten stoelkussens te benoemen, die jouw rijervaring en je leven in de autostoel een stuk aangenamer kunnen maken. Al deze soorten zijn uiteraard verkrijgbaar in de webshop. Dit zijn ze:

1) Autostoel kussen
2) Lendesteun auto
3) Rugkussen auto
4) Nekkussen auto
5) Draaikussen auto
6) Kralenkussen of bolletjeskussen
7) Hoofdsteun kussen
8) Thermo stoelkussen
9) Nekkussen auto 


1) Autostoel kussens

De bekendste van de negen verschillende autostoelkussens is waarschijnlijk het standaard autokussen. Dit kussen is makkelijk op de stoel te plaatsen en wordt in veel gevallen gebruikt ter verfraaiing van de bestaande autostoel.Zo kan het versleten of bevlekte zitgedeelte en/of de rugleuning aan het oog worden onttrokken en wordt tevens verdere slijtage of aftakeling van de stoel voorkomen. Er bestaan ook varianten die vanwege hun ergonomische ontwerp tijdens het autorijden écht een betere ondersteuning van de rug en dus meer comfort bieden.
auto zitkussen
Basis uitvoering van een auto zitkussen.


Wigvorm autokussen

Van dit soort autokussens zijn twee varianten: de zadelzit vorm en de standaard wig vorm. Een voordeel van de zogeheten zadelzit is dat je beter gepositioneerd blijft (oftewel, je houding blijft langer beter). Toch is het effect van beide kussens hetzelfde. Ze corrigeren je houding in de autostoel, door het bekken en de rug in de juiste positie te brengen. Zo voorkomen ze het eventuele wegglijden in de stoel. Zoals eerder genoemd heeft de voorgevormde zadelzit als extra pluspunt dat deze voor een nog stabielere zitpositie zorgt. De voordelen op een rijtje:

Je hebt direct een ergonomische en anatomisch correcte zithouding
Nekspanningen worden weggenomen, ook spanningen in de rug en schouders
De zitpositie wordt verhoogd, wat je zicht bevordert
Versleten en ingezakte stoelen worden gestabiliseerd
Wegglijden uit de stoel wordt voorkomen

Een bijkomend voordeel is dat het in- en uitstappen makkelijker wordt. Bij het uitstappen hoef je jezelf niet helemaal uit de stoel te hijsen en bij het instappen heb je niet te maken met een 'vrije val', doordat je jezelf in die te lage stoel moet laten ploffen. Let op: houd er rekening mee dat je de autostoel wellicht anders moet instellen. Het kussen is immers best hoog en het kan daardoor gebeuren dat je met je hoofd tegen het dak komt.

Het ‘wigkussen’ zorgt ervoor dat je automatisch een correcte zithouding aanneemt. Je rug wordt gestabiliseerd en hierdoor ga je goed rechtop zitten. Wanneer is het gebruik van een dergelijk zitkussen nou eigenlijk wenselijk? Er zijn twee groepen mensen die gebaat zijn bij een wigkussen. De ene groep gebruikt het kussen vanuit medische overwegingen. Bijvoorbeeld in het geval van rugklachten, zoals artrose, bekkenklachten en heupklachten. De wigvorm van het autokussen corrigeert de houding van zowel het bekken als de rug. De druk en de spanning op de rug worden hierdoor veel minder. 

Ook mensen die last hebben (gehad) van een hernia en mensen die last hebben van pijn die uitstraalt naar de benen kunnen baat hebben bij een wigkussen. De tweede groep gebruikers heeft geen medische reden om dit auto kussen te gebruiken, maar doet dit om beter zicht op de weg te hebben. Het zicht vanaf de stoel is beperkt, maar het kussen geeft net dat kleine beetje verhoging, waardoor het optimale zicht wordt verkregen. 


Scheve stoelen?

Dit kopje slaat in het bijzonder op oudere auto's waarin de stoelen enigszins 'scheef' zijn komen te staan. De reden voor deze verzakking is dat de voering en de ondersteunende werking van de stoelen is uitgeput. Het jarenlange in en uit de auto stappen en de lange autoritten hebben als het ware hun tol geëist. Als vanzelfsprekend heeft dit direct invloed op allerlei mogelijke zitklachten. Het juiste auto kussen kan een versleten stoel compenseren. 


Een stoelkussen bevordert namelijk een anatomisch correcte houding. Hierdoor kunnen met name de langere reizen, zoals vakanties, een stuk aangenamer worden. Bovendien voorkomt een juiste en ontspannen houding vermoeidheid en een slecht humeur! Denk nu trouwens niet dat auto kussens alleen interessant zijn als je een oudere auto bezit. Ook bij de nieuwere auto's waarbij stoelen over het algemeen vele malen beter zijn, kan een kussen waarde toevoegen en je zitleven in de auto prettiger maken.

wigzitkussen auto
Een wigzitkussen zorgt dat je goed gepositioneerd blijft.


Autostoel kussen verhoger

Zoals gezegd verliezen autostoelen na verloop van tijd hun oorspronkelijke kwaliteit. Een bekend gevolg daarvan is dat de stoel begint door te zakken, waardoor je zicht kan verminderen. Als je de stoelen in hun originele staat wilt behouden of geen grote investeringen wilt doen in een paar nieuwe stoelen, kun je een autostoelkussen verhoger op de stoel plaatsen. 

Oldtimer bezitters doen dit regelmatig. Het kussen helpt je op een aangename manier het hoogteverschil te verkleinen, zodat je weer op het gewenste ‘niveau’ zit. Het is trouwens niet zo dat enkel oldtimers of wat oudere auto’s last hebben van inzakkende stoelen. Er zijn namelijk ook nieuwere auto’s met een diepe zit waarbij het fijn kan zijn om een auto zitkussen te gebruiken. Je kunt je afvragen: Kan ik de autostoel dan niet gewoon in de hoogste stand zetten? Natuurlijk kan dat, maar zelfs dat is in sommige gevallen nog niet voldoende. Vooral als je wat kleiner bent, kan het ook dan nog steeds zo zijn dat je zicht nog niet optimaal is.


2) Lendesteun auto

Geen enkele rug is hetzelfde en dat geldt ook voor de verschillende zithoudingen. Als je last hebt van het onderste deel van je rug wanneer je in je autostoel zit, dan is een lendesteun een echte aanrader. Niemand zit immers te wachten op een zeurderige pijn in de onderrug tijdens of na het rijden. De lende, het onderste deel van de rug, kun je op diverse manieren ontzien. Het is daarom handig om te weten dat er verstelbare en niet verstelbare lendekussens zijn.
lendekussen auto
Een lendesteun kussen voorkomt pijn in het onderste deel van de rug.


Verstelbare lendesteun

Een voordeel van de verstelbare variant is dat je deze precies zo kunt instellen als je zelf wilt. Worden de klachten na verloop van tijd minder, dan kun je het verstelbare lendekussen daarop aanpassen. Met andere woorden: jij bepaalt zelf jouw ideale zithouding. Met de niet verstelbare variant kan dat niet. Deze heeft maar één stand. In de betere autostoelen is een dergelijke steun er in de fabriek al ingebouwd. 
auto lendesteun verstelbaar
Een verstelbare lendesteun is praktischer!

Een lendesteun zou een essentieel onderdeel van iedere autostoel moeten zijn. Eigenlijk is het merkwaardig dat niet iedere autostoel er standaard één heeft. Het is namelijk een vrij simpel onderdeel. Een kantelbare en verschuifbare steun in het kussen zorgt ervoor dat de holte tussen de rug en de rugleuning van de stoel wordt opgevuld. Een automatisch gevolg daarvan is dat de holling van de rug in de juiste anatomische houding wordt geduwd.

Hoe werkt een lendesteun?

We schreven het al eerder: de lendesteun is een relatief eenvoudig onderdeel dat in elke autostoel standaard ingebouwd zou moeten zijn. Door een kantelbaar en verschuifbaar kussen ontvangt de wenselijke holling van de rug de juiste steun, waardoor er niet te veel druk komt te staan op je wervels. En of je nu kiest voor een verstelbare of niet verstelbare, de lendesteun is kinderlijk eenvoudig te plaatsen. Beide steunen worden tegen de rugleuning van de stoel geplaatst en door middel van een spanband om de stoel heen gemonteerd. Dit voorkomt dat de steun gaat glijden. Zo simpel is het. Een huishoudelijke mededeling voor bezitters van sportstoelen of kuipstoelen: de steun is niet geschikt voor dit type stoelen.


Achteraf inbouwen?

Er bestaan ook inbouwsystemen. Deze worden in de bestaande stoel ingebouwd en kunnen vervolgens elektronisch worden bediend. Het inbouwen wordt zo secuur gedaan dat je na de inbouw niets meer van de steun ziet (behalve natuurlijk de bolling in de rugleuning). In feite is de inbouw lendesteun hetzelfde systeem dat standaard is ingebouwd in de stoelen van de betere automerken. Er zijn ook systemen met een oppompbare lendenwervelondersteuning.


Waarom een lendenwervelondersteuning?

In het kort gezegd zijn dit de voordelen die een goede (niet) verstelbare lendenwervelsteun biedt:

Prima ondersteuning van de onderrug
Veel betere zijdelingse steun
Per persoon instelbaar (mits het de instelbare variant is)
Geschikt voor elke autostoel (met uitzondering van kuip- en sportstoelen)
Voorkomt zeurderige pijn en vermoeidheid in de onderrug


3) Auto rugkussen

Het hierboven beschreven lendensteun kussen is de belangrijkste uit de serie rugkussens voor auto's. Daarnaast is er echter ook nog een 'basis' rugkussen verkrijgbaar. Dit kussen geeft extra ondersteuning voor de gehele rug en zal tevens de juiste zithouding bevorderen. Het gevolg hiervan is dat de ruggenwervels hierdoor minder worden belast en dat (toekomstige) rugklachten worden verminderd of zelfs voorkomen.
auto rugkussen
Een auto rugkussen geeft de gehele rug extra ondersteuning4) Nekkussen auto

Een nekkussen voor de auto vult de ruimte achter het hoofd. Dat wil zeggen, de ruimte tussen de nek of het hoofd en de hoofdsteun van de auto. Dit type autokussen biedt een aangenaam stevige steun voor de nek, wanneer je tijdens het autorijden met je nek wat naar achteren wilt leunen. Het nekkussen wordt over de standaard bestaande hoofdsteun heengetrokken en blijft middels een elastiek in positie. Dit type kussen is daarom eenvoudig aan te brengen en te verwijderen.

Lange autoritten kunnen behoorlijk vermoeiend en daardoor ongemakkelijk zijn. Als volwassene kun je daar beter mee omgaan dan kinderen. Een auto nekkussen maken langere autoritten veel comfortabeler voor jou en de kids. In de volksmond ookwel "reiskussen" genoemd. Een reiskussen voor in de auto is een kussentje dat de nek en schouders in ondersteunt in een zithouding. Op deze manier kun je comfortabel in slaap vallen en dus slapen in de auto zonder met pijn in de nek wakker te worden. Er zijn een aantal varianten, wij bespreken de 3 meest populaire typen.
nekkussen auto
Een nekkussen vult de ruimte tussen de nek de hoofdsteun.

Verschillende vormen van auto nekkussens

Nekkussens voor in de auto zijn er in diverse vormen. De meest bekende is de opblaasbare U-vorm. Deze geeft een optimale ondersteuning en deze rust op de schouders en bieden ondersteuning aan de nek. Je kunt je hoofd aan beide kanten van het kussen laten rusten. Het voorkomt dat het hoofd zijwaarts kan wegglijden of voorover kan vallen terwijl je in lekker in slaap aan het vallen bent tijdens een lange autorit. Voordeel: je kan 'm makkelijk leeg laten lopen en meenemen.


Draai 'm om
Niet iedereen vindt het fijn om een 'bobbel' in de nek te hebben. Door het kussen te draaien heb je hier minder last van. Hierdoor heb je wel ondersteuning voor je hoofd en blijft de nek vrij.

nekkussen auto opblaasbaar
Een opblaasbare nekkussen, beter bekend als 'reiskussen'


Instelbare reis hoofdsteun

Een populair alternatief is de universele instelbare reishoofdsteun. Deze is te gebruiken op de achterbank en/of de bijrijdersstoel. Het kussen is te plaatsen op vrijwel elk type hoofdsteun. Behalve op autostoelen met een vaste hoofdsteun. De steun wordt nl. gemonteerd aan de 2 zilveren pinnen die de verbinding maken tussen de autostoel en de bestaande hoofdsteun.

De kussentjes aan de zijkant kunnen volledig omhoog geklapt worden, dus als je even geen hoofdondersteuning wilt hoef
je het geheel niet te demonteren. Volledigheidshalve de reishoofdsteun past ook in jouw auto worden indien:

- Je autostoel en/of autobank voorzien is van n hoogte verstelbare hoofdsteunen
- Deze hoofdsteunen een pin-diameter van 10mm, 12mm, 12,7mm of 14mm heeft
- De pin-afstand 12cm tot 20cm is
- De breedte van de hoofdsteun maximaal 28cm

Dus, slaap jij regelmatig in de auto en wordt je weleens wakker met nekpijn? Dan is deze instelbare reis hoofdsteun zeker iets voor jou. De gebruikte stoffen zijn ademend en daardoor word je niet met een zweethoofd wakker. De kussentjes zijn te verwijderen en kunnen gewast worden. Gebruikte schuimrubber is zgn. 'high density' en daarom heerlijk comfortabel. Wellicht ten overvloede maar de hoofdsteun is geschikt voor grote(re) kinderen en volwassenen.
reishoofdsteun auto universeel
reishoofdsteun auto universeel

Nekondersteuningskussen 

Dit is wellicht een ietwat vreemde eend in de bijt, omdat je dit nekondersteuningskussen niet op de openbare weg zult aantreffen. In de autosport wordt deze echter vaak gebruikt. Dergelijke nekkussens bieden namelijk extra ondersteuning en beschermen de nek bij een (harde) botsing.

auto nekondersteuningskussen sparco
Maximale veiligheid in de autosport.


5) Draaikussen auto

Er zijn verschillende redenen waarom het in en uit de auto stappen enigszins moeite kan kosten. Geef de schuld aan de leeftijd of aan bepaalde ongemakken. Voor gemakkelijker in en uit de auto komen, raden wij daarom een auto draaikussen aan. Dit draaikussen plaats je gewoon op de zitting van je stoel, zodat je veel gemakkelijker kunt in- en uitstappen. Het kussen heeft een afneembare hoes die gewassen kan worden en is voorzien van een stevig draaimechanisme, waardoor het kussen 360° kan draaien. 

Omdat het draaikussen is ontworpen door ergo- en fysiotherapeuten is het ideaal om te gebruiken als je last hebt van je rug, benen of heupen waardoor het in en uit de auto komen normaal gesproken een drama zou zijn (of gewoon lastig). Je kunt eenvoudigweg op het kussen gaan zitten en in de juiste positie draaien. Je kunt hem niet alleen in de auto gebruiken, maar ook op de bank, op bed of op een normale stoel. Waarom is het auto draaikussen zo handig?

Draaien kost geen inspanning en ontlast de rug
Het kussen past vrijwel overal (zoals op de autostoel)
Het is comfortabel en gemakkelijk
Er zijn twee maten verkrijgbaar (Ø32cm en Ø40cm)

autodraaikussen-defa
Makkelijk in,- en uitstappen via een draaikussen


Seizoensgebonden autokussens

Wist je dat er twee autostoelkussens zijn die voor verschillende seizoenen kunnen worden gebruikt? Een kralenkussen zorgt voor een extra goede luchtdoorstroming, doordat er ruimte tussen de kralen zit. Dit is ideaal voor de zomermaanden. Voor de wintermaanden is juist een thermo stoelkussen een ware aanwinst. Je hebt namelijk nooit meer last van een koud achterwerk of koude benen.


6) Kralenkussen of bolletjeskussen

Met een auto kralenkussen vang je twee spreekwoordelijke vliegen in één klap. Het primaire doel van een kralenkussen, of anders genoemd bolletjeskussen, is de verkoelende werking. Dit autokussen zorgt voor een actievere luchtcirculatie. Zit je klef in je stoel of zweet je als een otter (in de zomer bijvoorbeeld)? Dan is dit een echte aanrader. 

Tussen de houten kralen door zal lucht stromen, wat een verkoelend effect heeft op je rug, achterwerk en bovenbenen. In een auto met airconditioning zal de verkoeling nog beter voelbaar zijn. Naast de verkoelende werking van de houten bolletjes, hebben deze ook een masserend effect. Dit heeft een positieve invloed op de doorbloeding. Ideaal dus voor lange(re) autoritten. De afmetingen van een kralenkussen zijn 94cm x 44cm en het geheel is fraai afgewerkt met een zwarte of grijze stoffen rand.


auto kralenkussen
Comfort en koeling via een auto kralenkussen .

7) Hoofdsteun kussen voor in de auto

Het hoofdsteunkussen lijkt veel op het eerder beschreven nekkussen. Ook dit kussen wordt namelijk bevestigd op de hoofdsteun van je autostoel en zorgt ervoor dat de ruimte tussen het hoofd en de steun wordt opgevuld. Met het hoofdsteun kussen heb je een veilige en verantwoorde steun voor je hoofd, die ook nog eens zeer comfortabel is. Een dergelijke hoofdsteun draagt bij aan het voorkomen van een whiplash. Enkele kenmerken van het hoofdsteunkussen:

Past op vrijwel iedere rugleuning of hoofdsteun
Biedt ontspanning aan de nekspieren en zorgt voor een comfortabele houding
Bevat een zachte, dempende vulling die luxe aanvoelt
Is aanbevolen door fysiotherapeuten en ergonomen
Biedt veiligheid en voorkomt een eventuele whiplash


Uit een recent onderzoek van de Consumentenbond, dat is uitgevoerd in samenwerking met T.N.O., is gebleken dat hoofdsteunen in veel auto’s niet voldoende bescherming bieden. Zoals je ongetwijfeld weet, moet de hoofdsteun op de juiste hoogte worden afgesteld. Wat echter ook belangrijk is, is de afstand tot de achterkant van het hoofd: de steun moet niet te ver naar achteren worden geplaatst. Een goede positionering van de hoofdsteun voorkomt of beperkt letsel bij een kop-staartbotsing. Een hoofdsteun kussen kan dus bijdragen aan een hogere veiligheid.

auto hoofdsteunkussen defa
Een hoofdsteunkussen draagt o.a. bij aan het voorkomen van een whiplash.


8) Verwarmd of thermo autostoelkussen

Veel moderne auto's hebben standaard stoelverwarming, maar gelukkig is het ook mogelijk om dit later zelf nog aan je auto toe te voegen. Met een verwarmd stoelkussen of anders genoemd thermo stoelkussen zijn onaangenaam koude autostoelen definitief verleden tijd. Vooral in de winter kan je autostoel behoorlijk koud aanvoelen. Wil je echter geen koud achterwerk of koude rug meer, dan is een thermo stoelkussen absoluut de oplossing. 

Dit autokussen verwarmt namelijk zowel de zitting als de rugleuning van je stoel. Ook al sneeuwt en vriest het buiten, jij zit heerlijk warm en comfortabel op je nieuwe thermostoelkussen. De hoes op zichzelf zit al zeer comfortabel en dat wordt alleen maar versterkt door de warmte die het afgeeft. Hierdoor kun je koude gerelateerde klachten aan je rug, nek en schouders tegengaan. De hoes is gemakkelijk af te nemen met een vochtige doek. Het is daarnaast ook nog eens geschikt voor elk type auto.

Door middel van een stekker die in de 12V aansluiting in de auto gaat, wordt het verwarmde stoelkussen van stroom voorzien. Het stoelkussen is daarnaast makkelijk op je stoel te plaatsen, vanwege de handige pasvorm. Door de elastische banden waaraan haakjes bevestigd zijn, kun je het thermokussen aan je stoel vastmaken. Let op: zorg er wel voor dat je de stekker na gebruik uit de sigarettenaansteker haalt, want anders kan je accu wel eens heel snel leeg raken. En aangezien je accu in de wintermaanden al genoeg te lijden heeft, wil je het thermo stoelkussen zeker wel loskoppelen. Stel je voor dat je in de winter met een lege accu komt te staan!

auto thermokussen 12v
Met een auto hermokussen zit je er altijd warmpjes bij!


Autostoel op maat laten maken?

Mocht je met deze negen autostoelkussens niet uit de voeten komen, dan is er altijd nog de mogelijkheid om een autostoel op maat te laten maken. Realiseer je echter dat hier de nodige kosten aan verbonden zijn. Uiteraard is je gezondheid dat dubbel en dwars waard. Want wat voor reden we ook hebben om autostoelkussens te gebruiken, de veiligheid en gezondheid (en dus ook comfortabel kunnen autorijden) gaan voor alles.

Beun de Haas in de bocht...

Goed voorbeeld van hoe het niet moet. Deze persoon neemt de term 'autokussen' wel erg letterlijk.Lekker makkelijk natuurlijk, maar biedt zeker niet het comfort en/of je juiste ondersteuning. Sterker nog deze constructie kan eventuele klachten verergeren. Waarschijnlijk als stoelverhoger bedoelt maar dit is niet het pad wat je wilt bewandelen. En dan laten we het veiligheidsaspect nog buiten beschouwing. Ga voor een goede, professionele kussen. Gooi je gezondheid niet te grabbel. Wij hebben een ruim assortiment in onze webshop!

vreemde stoelkussen
Of dit nou helemaal de bedoeling kan zijn...

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Autostoel instellen
Autostoel - Autostoelen instellen en zitpositie afstellen
Hoofdsteun instellen
Auto hoofdsteun - hoogte hoofdsteunen goed instellen
Gordelhoes
gordelhoes - voorkomt schuren van gordel in de nek
Middenarmsteun
Middenarmsteun - middenarmsteun en armsteun voor in de auto
Kuipstoelen
Kuipstoelen of sportstoelen? De voor en nadelen op een rij
Meer
Alle Autostoel accessoires artikelen lees je hier
Ook leuk
Middenarmsteun Middenarmsteun voor extra comfort
Autostoel instellen Zitpositie autostoel instellen: in 9 stappen zit je lekker
Hoofdsteun instellen Goed ingestelde hoofdsteunen voorkomt nekletsel
Kuipstoelen Kuipstoelen vs. sportstoelen: een gevoelskwestie!
Autostoel kussen 10 soorten auto kussens die het zitcomfort verhogen

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl