Home Multi-reinigers Insectenverwijderaars

Insecten verwijderen van je auto? 7 gouden tips

In de zomer kun je de meeste last hebben van insecten op de auto. Laat je ze te lang zitten, dan zorgt de zon ervoor dat het vrijgekomen sap van vliegen en dergelijke met zijn schadelijke zuurgehalte in de lak brandt. Insecten verwijderen van je auto is daarom cruciaal. Met onze insectenverwijderaars en tips heb je het zo voor elkaar!


Arrgg...1001 vliegen op auto


Waar komen insecten vooral terecht? En belangrijker: hoe haal je ze weg? Waar kunnen vliegen op je auto zoal tegenaan knallen? Er zijn enkele gevoelige plekken waar de meeste insecten terechtkomen. Uiteraard ken je de voorkant op en rondom de kentekenplaat, de motorkap en het voorraam. Maar er zijn meer punten. We zullen de belangrijkste punten eens bekijken en geven je tips voor de beste manieren om ze schoon te maken. Voor het beste resultaat is voor elke plek namelijk een eigen plan van aanpak vereist.

insecten op auto
'pats' en weer een dode vlieg op de auto...


Hogedrukspuit? Nee!

Gebruik geen druk op je auto en zeker geen hogedrukspuit bij een doe-het-zelf-wasstraat. Hoewel het verleidelijk is om met een hogedrukspuit al het vuil en die vervelende insecten van je auto te verwijderen, kun je de autolak juist beschadigen door te hoge druk te gebruiken. Via onze simpele schoonmaak plan haal je zelfs de meest hardnekkige dode vliegen en vliegenpoep van de auto. Vermijd daarnaast schoonmaakmiddelen die je in huis gebruikt, omdat deze ook funest zijn voor je autolak.




Hoe verwijder ik insecten van auto?

1. Insectenverwijderaar auto kiezen
Insecten verwijderen van auto's is vooral in de zomermaanden erg belangrijk. Er zijn verschillende soorten insectenverwijderaars waarmee vliegen verwijderen van je auto een makkie is. Welk type insectenverwijderaar je ook gebruikt, het is in elk geval belangrijk dát je er een gebruikt. Alleen water is vaak niet genoeg. Dus: insectenverwijderaar auto gebruiken? Jazeker, want deze verwijdert zelfs de opgedroogde (resten) van vliegen.


2. Spoel delen met insecten éérst schoon met water
Om lakschade te voorkomen is het van groot belang dat je de te behandelen delen van de auto eerst goed vrij maakt van stof, zand en overig vuil. Gebruik schoon water om het losse vuil van deze delen voor te spoelen. Volgende stap: insecten verwijderen van auto. Idealiter moet je je auto schoonmaken zodra de eerste insecten verschijnen. Op die manier krijgen ze niet de kans om (helemaal) op te drogen. Je auto zo snel mogelijk schoonmaken verkleint de kans op potentiële schade aan je autolak.


3. Laat insectenverwijderaar intrekken op dode vliegen
Vliegen verwijderen van auto met insectenverwijderaar gaat zo: maak een microvezeldoek vochtig met het schoonmaakproduct en leg deze een paar minuten op het vieze oppervlak van de auto. Zo kun je de insectenverwijderaar even goed laten intrekken. Het voordeel van microvezeldoeken gebruiken, is dat ze superzacht zijn en geen draadjes en/of pluisjes op de auto achterlaten. Heb je geen microvezeldoek voor handen? Dan werkt een oud T-shirt ook prima.


4.Verwijder de insectenresten
Geschikt schoonmaakmateriaal gebruiken is een goed begin. Daarom is het een must om na bovenstaande stappen ook nog met een insectenspons aan de slag te gaan. Deze spons is voorzien van een laagje nylongaas, wat een schurende werking heeft. Hierdoor zullen de insectendeeltjes makkelijker loslaten. Heb je last van hardnekkige vliegenresten? Oefen dan vooral geen overmatige druk uit. Door te hard drukken zou je namelijk krassen in de lak kunnen maken. Gebruik voldoende water en insectenverwijderaar en blijf de bevuilde plek geduldig en zachtjes schoonmaken.

vliegen verwijderen auto
Laat dit niet te lang zo zitten, het maakt 't verwijderen van de vliegen niet makkelijker!


Microvezelspons versus insectenspons

Door zijn speciale structuur kan een microvezelspons insectenresten opnemen. Bij dat type spons mis je echter de licht 'schurende' werking van het nylongaas dat je bij een insectenspons wel hebt.

Oké, samengevat: met een microvezeldoek of insectenspons in combinatie met insectenverwijderaar kun je vliegen en muggen verwijderen van je auto. Houden sommige beestjes zich hardnekkig vast? Laat dan nog wat extra schoonmaakmiddel een tijdje intrekken om het schoonmaken eenvoudiger te maken. Zorg er daarna voor dat je alle insectenresten en insectenverwijderaar met voldoende water naspoelt en de plek goed afdroogt. (Zie ook hieronder.) Tip: Ga je de voorruit insectvrij maken? Let er dan op dat je geen schoonmaakmiddel op oliebasis gebruikt. Dit kan namelijk een dun laagje op het glas achterlaten, waardoor je ruitenwissers minder goed werken en je zicht verslechtert.

microvezelspons
microvezelspons is een hele goede stap in de richting!

Vliegen verwijderen auto klaar? Wassen maar!

Na het verwijderen van de vliegen, muggen en andere insecten is het een goed idee om de voorkant van je auto (of het hele voertuig) een grondige wasbeurt te geven. Op die manier zorg je ervoor dat er geen resten van de insecten en insectenverwijderaar op de auto achterblijven. Ga je zelf de auto met de hand wassen (in plaats van hem door de wasstraat te halen), zorg er dan voor dat je genoeg schone en droge (microvezel)doeken, een emmer met schoon sop en een emmer met schoon water ter beschikking hebt.

Vanzelfsprekend kun je beter niet de doekjes of sponzen opnieuw gebruiken, die je zojuist voor het verwijderen van de insecten hebt gebruikt. Door regelmatig je auto te wassen, zorg je ervoor dat dode vliegen er minder makkelijk aan vast kunnen hechten. Hierdoor is het makkelijker om de insectenresten te verwijderen. Bovendien zorg je er dan voor dat het sap (met het ongunstige zuurgehalte) niet kan doordringen in de lak. Op die manier voorkom je lakschade.

Let op: Trap niet in het 'ze gaan niet weg, dus ik ga harder op de spons drukken'-verhaal. Dit werkt namelijk niet. Wat wél werkt is een combinatie van het juiste schoonmaakmiddel gebruiken, dit goed laten weken en voorzichtig (en geduldig) poetsen met een vliegenspons.


Breng beschermlaag aan: waxen

Door na het wassen een beschermlaag van wax aan te brengen op de auto, kun je ervoor zorgen dat vliegen en andere insecten zich in de toekomst minder makkelijk aan het oppervlak vast kunnen hechten. Je kunt de waslaag namelijk eenvoudig schoonmaken. Bovendien kunnen insecten door de beschermlaag niet direct op het auto-oppervlak opdrogen. Met een laag van wax maak je het insecten veel moeilijker om te blijven plakken. Lukt het ze toch? Dan kun je ze veel eenvoudiger verwijderen, omdat ze vastzitten in de was en niet op de lak zelf. Hetzelfde geldt voor voorruitbeschermingsmiddelen: deze zorgen voor hetzelfde gladde effect op glas. Plus, een geschikte vliegenreiniger houdt je zicht optimaal, omdat je ruiten hiermee schoner blijven.


Voor de professionals onder ons: detail klei

Wil je gaan voor de extra professionele schoonmaakmethode? Kies dan voor auto detailing klei. Wanneer gebruik je autoklei? Auto detailing klei gebruik je nadat je de auto zo veel mogelijk insectvrij hebt gemaakt én hem hebt gewassen. De toch nog achtergebleven insectenresten kun je vervolgens met de autoklei verwijderen. Zo ziet dat er dus uit:

Stap 1: Insecten verwijderen van auto
Stap 2: Auto grondig wassen
Stap 3: Auto detailing klei gebruiken

Wat zijn de voordelen van autoklei? Een voordeel van autoklei gebruiken is dat je de dieper liggende vuildeeltjes ook nog kunt verwijderen. Je hebt het grofste vuil verwijderd, maar nu ga je nog een stap verder. Met autoklei kun je de lak ook op een dieper niveau schoonmaken. Je zou het een dieptereiniging kunnen noemen. Autolak heeft een redelijk open structuur. Hierdoor kan vuil, zoals (sap van) insecten, dieper doordringen. Door autoklei te gebruiken, kun je het vuil uit de 'poriën' van de lak weg kleien. Je kleiende beweging over het bevuilde oppervlak zorgt ervoor dat het vuil uit de lak gaat en in de klei terechtkomt. Lees meer over auto detailing klei
vliegen verwijderen van auto
Klets! En daar ligt er weer eentje, deze gelukkig met minimale 'schade'

Insecten verwijderen auto: de slimste methode

De handigste manier om vliegen te verwijderen van de auto is door kleine stukjes tegelijk schoon te maken. Werk daarbij het liefst in de schaduw, omdat de zon dan geen vlekken kan maken doordat schoonmaakproducten of water (en de nog niet verwijderde insecten) verkeerd opdrogen. Zorg er bovendien altijd voor dat je de auto goed naspoelt en afdroogt. Zoals hierboven aangegeven is het na het schoonmaken ook slim om een beschermlaag van was aan te brengen.


Vliegen op motorkap?

Heb je last van vliegen op de motorkap? Verwijder deze insectenresten dan zo snel mogelijk én op de juiste manier, met het juiste materiaal en doe dit regelmatig.

Tip 1: Je kunt 's morgens vroeg je auto wassen, als er nog ochtenddauw op zit. De vliegjes zijn dan al enigszins 'voorgeweekt'.
Tip 2: Wacht niet te lang met vliegen of muggen verwijderen van de auto. Insecten mogen namelijk niet te lang op de auto blijven zitten, omdat de zon ze dan in de lak brandt. Insecten hebben een bepaald zuurgehalte dat schade kan veroorzaken.


Vliegen op voorraam en spiegels?

Nog een vervelende plek waar insecten ook wel eens terecht willen komen is de voorruit. Deze plek is nog lastiger schoon te krijgen, omdat je geen schoonmaakmiddelen op oliebasis kunt gebruiken. Sommige mensen zweren bij de alleskunner WD40 als insectenverwijderaar. Dit is echter een product op oliebasis, dat je nooit op ramen moet gebruiken. Je hebt genoeg aan een goede insectenverwijderaar, water en een insectenspons. Heb je een lastige plek gevonden? Laat het insectenverwijderingsmiddel dan een tijdje op de vieze plek intrekken, bijvoorbeeld door een in insectenverwijderaar ondergedompelde doek op de plek te leggen. Microvezeldoeken zijn overigens de beste keus voor dit klusje. Deze laten namelijk weinig pluizen (of strepen) achter op de ruiten. Bovendien zijn dat ook de kosten niet.



dode vliegen op autospiegel
Een zwerm vliegen en dit is het resultaat op de autospiegel


Ruitenwissers aan? Werkt niet ...

Gebruik niet je ruitenwissers om de insectenresten te verwijderen. Als je onderweg bent, is de neiging om de insecten met je ruitenwissers te lijf te gaan behoorlijk sterk. Toch is dat op twee manieren juist totaal niet handig. Ten eerste worden dan nog levende insecten door de wissers gepakt (en op de ruiten geplet). Ten tweede worden de toch al dode vliegen en dergelijke nog eens extra geplet én uitgesmeerd. Zo zorg je er dus voor dat er nog meer zuur insectenbloed over de ruiten verspreid wordt. Het mengsel van platte insecten en ruitenwisservloeistof zorgt er bovendien voor dat je zicht wordt vertroebeld, wat bij een laagstaande zon nog eens wordt verergerd.


Vliegen op kentekenplaat en koplampen?

Bij vliegen op de koplampen en/of kentekenplaat kun je dezelfde werkwijze hanteren als bij de 'motorkap-methode'. Laat een met reinigingsmiddel doordrenkte doek enkele minuten inwerken op de plek des onheils, voordat je deze schoonpoetst. Let op: sommige cijfers en letters op kentekenplaten kunnen van plastic zijn. Deze steken iets uit. Hierdoor kan het gebeuren dat het nylongaasje van de insectenspons gaat scheuren. Uiteraard werkt de spons dan niet meer optimaal.

vliegen verwijderen van kenteken
Voor het schoonmaken van de kentekenplaat is een aparte 'strategie' nodig.


DIY: zelf vliegenspons maken

Voor zowel de kentekenplaat als koplampen kun je het volgende overwegen: wikkel een reguliere spons in een sinaasappelnetje. Dit netje is van plastic en daardoor harder dan het nylonmateriaal van een gewone insectenspons. Voor kentekens en koplampen is dat oké. Je kunt het eventueel op de voorruit proberen. Wrijf de vliegen er met beleid af. Wees hierbij wel voorzichtig en gebruik het sinaasappelnetje onder geen beding op je dierbare lak.


insecten spons auto
Zelfgemaakte insectenspons via met behulp van een sinasappelnetje.

Vliegen op radiateur?

Check in de zomermaanden ook af en toe of er geen vliegen of andere insecten op de radiateur aangekoekt zitten. Natuurlijk is het niet erg als er een paar op zitten. Het kan echter wel problematisch worden als er te veel zitten. Je zou dan motorkoeling problemen kunnen krijgen. En daar zit je toch echt niet op te wachten tijdens de vakantierit naar Zuid-Frankrijk.


Radiateur vliegvrij maken

Als je erbij kunt met de hand, kun je de opgedroogde en/of aangekoekte vliegen er op die manier af halen. Dit doe je door zachtjes te wrijven. Ben je recent door een zwerm vliegen gereden? Ga dan iets anders te werk. De vliegen zitten dan namelijk nog aan de radiateur vastgeplakt. Het beste kun je dan met een (met water) doorweekte spons de vliegen er zachtjes van afspoelen. De lastig bereikbare plekjes ga je als volgt te lijf: knip een spons in kleine stukjes. Grote kans dat je er dan wel bij kunt.

racegaas vangt vliegen
Via racegaas kun je de grote rakkers opvangen. En uiteraard ook steentjes e.d. Ziet er nog eens sportief uit ook!

Kun je vliegen op je auto voorkomen?

Je kunt insecten op de auto voorkomen door niet te gaan rijden. Maar ja, dat is natuurlijk geen optie. Tip: gebruik een steenslaghoes of steenslagbra. Hiermee kun je de vliegenaanslag gelukkig een flink stuk verminderen. Wij verkopen steenslaghoezen in onze webshop. Handig: je kunt de levensduur van je trouwe bolide verlengen door hem zo veel mogelijk vrij van insecten te houden.

steenslaghoes autovliegen
Een steenslaghoes vangt niet alleenmaar steentjes op!

Schoonmaakmiddelen

In onze webshop verkopen we diverse professionele insectenverwijderaars en toebehoren. denk aan een insectenspons en 
microvezel doeken. Enkele vliegenschoonmaak middelen:

- Valma
- Turtle Wax
- Autoglym


Insectenspons
Met een speciale insectenspons verwijder je effectief de insectenresten van je bumper, voorruit en motorkap. De ene zijde gebruik je voor het reinigen van het oppervlak en de andere voor het lichtjes schuren en schrobben.


Valma insectenverwijderaar
Het merk Valma heeft schoonmaakartikelen van insectensponzen tot spray en was. Hiermee kun je insecten verwijderen van auto-onderdelen zoals de voorruit en de motorkap of bumper. Je kunt het gebruiken op glas, chroom en lakwerk.


Turtle Wax insectenverwijderaar
Met deze insect remover verwijder je vliegen en muggen in een handomdraai van autolak, ruiten, kunststof en chroom. Het product laat geen strepen na.


Autoglym insectenverwijderaar
Met dit speciaal ontwikkelde schuimproduct kun je vliegen en muggen verwijderen van auto-onderdelen, zoals motorkap, bumper en koplampen. Deze onderdelen worden brandschoon door het geconcentreerde product.e. Deze laten namelijk weinig pluizen (of strepen) achter op de ruiten. Bovendien zijn dat ook de kosten niet.


Temperaturen van invloed


In de jaren dat er weinig wespen zijn, is de kans groter dat er een muggen- of vliegenplaag komt. Indien er in het voorjaar (te) lage temperaturen zijn dan overleven de wespen dit niet. Je zou denken dat je daar als automobilist niet zo veel van merkt. Toch? Of toch niet...Zoals gezegd kan er door een wespentekort juist een overvloed aan muggen en vliegen komen. Wespen voeden zich namelijk met vliegen en muggen. De muggen- en vliegenlarven die normaal gesproken als voedsel voor wespen dienen, kunnen nu opgroeien en zich vermenigvuldigen.

dode vlieg op auto
Deze rakker is gelukkig makkelijk te verwijderen.

Invasie van vliegen en muggen

Het vervelende gevolg hiervan is dat we in de zomer een ware invasie van (dode) insecten op onze bumper, voorruit en motorkap kunnen verwachten. Behalve dat het er vies uitziet en (indien onbehandeld) slecht is voor je lak, zijn die vliegenlijken op de voorruit ook potentieel gevaarlijk. De ruitenwissers kunnen al die insecten niet aan en zullen de ruiten juist viezer maken wanneer je ze gebruikt. Dat kan er voor zorgen dat je onderweg slecht zicht hebt. Kortom, let er in de zomermaanden extra goed op dat je je voorruit (evenals de rest van je wagen) schoonhoudt.


Vorm van auto invloed vervuiling door insecten

Hoe erg je voorruit door insecten vervuild kan worden, heeft onder andere te maken met de vorm van je voertuig. Afhankelijk van de (aerodynamische) vorm van je auto en voorruit en van de snelheid waarmee je rijdt, komen er al dan niet veel insecten op je auto terecht. Rijd je bijvoorbeeld 30 kilometer per uur, dan komen er vrijwel zeker veel minder insecten op je auto terecht, dan wanneer je bijvoorbeeld 90 kilometer per uur rijdt.
insectenverwijderaar auto
Mooi wit is niet lelijk, dus schrobben maar!


Paringsseizoen? Ja, ook dat heeft gevolgen

Daarnaast heeft de mate van vervuiling ook te maken met het gedrag van de insecten zelf. Is het paringsseizoen of vliegen ze in hele zwermen bij elkaar, dan is de kans groter dat ze op je ruit of ergens anders op de auto vast komen te zitten. Veel mensen realiseren zich wel dat insecten slecht kunnen zijn voor de autolak. Toch staan maar weinigen erbij stil dat de rottende vliegenlijkjes ook funest kunnen zijn voor de voorruit.

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Autolak spray
Kleurlak ? herstel zelf doffe autolak of autokrassen in 15 minuten.
Auto in wax zetten
autowax - praktische auto waxen tips: lees en leer!
Deurbeschermers en stootstrips
Deurbeschermers - bescherm autodeur met deurbeschermer
Auto shampoo
Auto shampoo pagina, de beste auto shampoo soorten voor alle autolakken
Auto cleaners
Auto cleaners pagina, laat de autolak weer glimmen, voorkom doffe autolak
Meer
Alle Multi-reinigers artikelen lees je hier

Ook leuk
Auto cleaners Cleaners die echt alles weghalen (behalve je lak!)
Auto luchtverfrisser Muffe lucht in auto? Auto luchtverfrisser biedt uitkomst!
Auto shampoo Auto shampoo voor een glimmende bolide
Auto wassen Goed je auto wassen? check ons 2023 stappenplan [9 tips!]
Autoruiten schoonmaken Autoruiten schoonmaken: tips voor glanzend resultaat

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl