Home Onderhoudsbeurt Carterpan

Functies carterpan: afsluiting onderblok & koeling olie

Lekt je auto olie op de straat? Grote kans dat een pakking van je carterpan aan vervanging toe is. Als de olievlek aanzienlijk is heb je misschien te maken met een gaatje of scheur in je carterpan. Carterpan vervangen kun je zelf doen, een autobrug is dan handig. Niet noodzakelijk.


Carterpan

De carterpan bevindt zich aan de onderkant van het motorblok. Als je onder de voorbumper kijkt kun je de oliepan zien zitten. Het kan ook zijn dat er een kunststof de onderkant van het blok extra beschermt.

Dit is een extra stukje bescherming voor je carterpan. Wist je dat de oliepeilstok uitkomt in de oliepan?

Omdat de pan ook voor koeling van de olie zorgt is deze vaak van dun plaatstaal of aluminium gemaakt.

carterpan-aluminium.
Carterpan van aluminium: lekker licht.

Aluminium carter

De aluminium variant is vaak uitgerust met ribben. Dit zorgt voor een optimale koeling en is steviger dan een effen stuk aluminium.

Verlaagde auto

Verlaagde auto's hebben een grotere kans op een lekkende carterpan. Verkeersdrempels en hobbels in de weg kunnen er voor zorgen dat je schade aan de carterpan oploopt. Bij verlaagde auto's vormen zijn de voorbumper of splitter ook geen vriendjes van van verkeersdrempels.


Maar vlak de carterpan ook niet uit. Dit is nl. vaak een van de dichts bij de grond hangende motoronderdelen. Geheid dat je een dikke spoor olie trekt als je carter flink tegen een drempel knalt. Zet dan direct je auto aan de kant. Als je motor geen olie meer heeft kan dit zeer ernstige schade opleveren. Er vindt geen smering meer plaats en je loopt het risico op een 'vastloper'. En dan ben je echt verder van huis.

Carterpan lekt

Op den duur kan een oliepan wat gaan 'zweten' of 'nat' zijn. Veelal komt dit door dat een pakking minuscuul lekt. Geen man over boord, je kunt pakkingen simpel vervangen.

Er zijn standaardpakkingen voor elke automerk. Er zijn ook vloeibare pakkingen. De naam zegt het al, deze zijn vloeibaar en zit in een tube. Deze breng je aan op de randen van de carterpan en onderblok. Vervolgens hard deze uit en heb je een goede afdichting.

carterpan lekt
Carterpan leeg laten lopen tijdens verversen van olie.


Carterpan vervangen

Een roestige oliepan kun je zelf opknappen. Als je 'm opschuurt en goed in de verf zet kan deze nog jaren mee. Als er een gat of scheur in zit kun je 'm (laten) lassen. Let op, sommige carterpannen zijn van aluminium. 

Daar dien je een aparte lasmachine voor te hebben. Ook bestaat er een open, de voordelen check je op onze carterfilter pagina.

Aluminium carterpan

Als de carterpan van aluminium is kan het schroefdraad gaan 'doldraaien'. De stalen bout maakt de zachtere aluminium schroefdraad stuk als de bout er niet 100% recht op wordt gedraaid. Voor het olie verversen zorg je dat de motor op temperatuur is.

Hierdoor loopt de olie makkelijker uit de carter. Als de carterplug echt vastzit gebruik je eerst wat WD-40. Met een momentsleutel kun je gepast kracht zetten. Top voor bij het aandraaien: vast = vast. Het hoeft niets te houden.

Het is niet vreemd als er wat kleine stukjes metaal rondom de carterplug zit. Dit is als gevolg van het rijden. Onderdelen slijten nu eenmaal. Er zijn speciale carterpluggen die deze vuile deeltjes speciaal verzamelen (iTek Magnetic Drain Plugs). Hierdoor voorkom je dat vuil zich ophoopt. Zo ontzie je ook het oliefilter.


Rally caterbescherming

Op rally auto's is standaard een carterbeschermer en/of /carterbescherming aanwezig. De oneffenheden in de weg en jumps zouden de oliepan binnen de korte keren lek maken.

Carterplug

Een carterplug zorgt voor de afdichting van de carterpan. Als olie ververst dient te worden, wordt de carterplug losgedraaid en loopt de oude olie uit de carterpan. Het is aan te raden bij elke olie verversing een nieuwe caterplug te gebruiken.
carterpan bescherming plaat
Op rally auto's is extra bescherming noodzakelijk.

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Motorolie
Olie verversen - motorolie en de juiste olie soorten voor de auto
Uitlaat reparatie
Auto uitlaatreparatie tips: zó repareer je zelf je uitlaat.
Interieurfilter
Interieurfilter vervangen: hoe en wanneer?
Olie peilen
Olie peilen? In 9 stappen het oliepeil controleren
Distributieriem
Distributieriem informatie, diverse soorten en merken auto distributie riemen
Meer
Alle Onderhoudsbeurt artikelen lees je hier

Ook leuk
Carterpan Functies carterpan: afsluiting onderblok & koeling olie
Roetfilters Roetfilter op diesel auto, goed voor de natuur
Ruitenwissers Ruitenwissers: onze tips en tricks voor optimaal zicht
Distributieriem Distributieriem vervangen stel je niet uit!
Monteurshoes Monteurshoes voorkomt vieze vlekken in autostoelen!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl