Home Onderhoudsbeurt Uitlaat reparatie

Uitlaatreparatie voor auto's: 7 producten nader bekeken

Soms is het nodig om een uitlaat reparatie te verrichten, bijvoorbeeld wanneer er een lek is ontstaan en je toch door de keuring wilt komen. Voor de APK moet de uitlaat namelijk gasdicht zijn. Het gaatje dichten met bijvoorbeeld een pasta of een metaalplaatje is echter altijd een tijdelijke oplossing, uiteindelijk zul je voor een deugdelijke uitlaat toch naar de garage moeten. Maar voor wie snel zelf de uitlaat moet repareren geven we hieronder een zevental mogelijke lapmiddelen. 

Een lekke uitlaat

Je merkt het direct wanneer je uitlaat lekt. Je hoort een knetterend geluid, alsof je op een opgevoerde brommer rijdt. Rijden met een lekke uitlaat is zowel gevaarlijk als illegaal. Gevaarlijk omdat gassen je interieur kunnen binnendringen. Illegaal omdat je geluidsoverlast veroorzaakt - hier kun je een bekeuring voor krijgen. Het is bovendien erg slechts voor het milieu. In de meeste gevallen ontstaat het lek in de uitlaatpakkingen, deze zorgen ervoor dat de verschillende onderdelen van de uitlaat goed op elkaar aansluiten. Een lekkende uitlaatpakking vervangen is een klus dat secuur gedaan moet worden; beter dus om dit door een expert te laten doen. 

kapotte uitlaat ophangrubbers
De ophangrubbers zo herstellen is geen top idee.

Uitlaatrubbers

Schade aan de uitlaat kan ook ontstaan door het afbreken of afscheuren van de ophangrubbers. Hierdoor kan het uitlaatsysteem, of in ieder geval een gedeelte hiervan, afbreken. De ophangrubbers kunnen afscheuren als gevolg van extreme hitte; de meeste rubbers zijn niet bestand tegen temperaturen boven de 90 C. Door toedoen van deze extreme temperaturen worden ze steeds slapper en zachter, tot ze uiteindelijk scheuren. Met alle gevolgen van dien. 
Slecht voor de motor

Met een kapotte uitlaat moet je zeker niet blijven rondrijden. Niet alleen om de eerder genoemde redenen, maar ook omdat dat slechte gevolgen kan hebben voor je motor. De uitlaat geeft namelijk tegendruk (compressie) aan de motor. Valt deze compressie weg, dan zal de motor niet lekker lopen. Daarnaast is de uitlaat voorzien van de zogenaamde lambdasonde. Deze stuurt belangrijke gegevens naar de motorcomputer over de hoeveelheid verbrande lucht. Op basis van deze gegevens wordt bepaald hoeveel lucht en benzinemengsel in de motor wordt gespoten. Wanneer de uitlaat kapt is kloppen deze gegevens niet meer en wordt niet de juiste hoeveelheid benzine en lucht naar de motor vervoerd. Niet goed voor de prestaties!


Een gaatje dichten

Je auto maakt meer kabaal dan gebruikelijk; je hebt dus naar alle waarschijnlijk een lek. Hoe maak je die dicht?

1. De eerste stap is uiteraard het lokaliseren van het gat. Soms is deze met het blote oog waarneembaar, zeker wanneer het gat een aantal centimeter in doorsnee groot is. Soms echter zul je de motor even moet laten draaien en voorzichtig kijken of er rook uit de uitlaat lekt. Je kunt ook iemand anders de motor laten draaien, terwijl je zelf - opnieuw voorzichtig! - de bron van het lawaai probeert te achterhalen. LET OP: een gaatje dat op er op het oog klein uitziet kan van binnen groter zijn dan je denkt. De roest komt namelijk van binnenuit, de schade kan aan de binnenkant dus veel groter zijn. Houd hier rekening mee!

2. Rijd de auto naar een harde en platte ondergrond en schakel de motor uit. Laat de motor minstens tien minuten afkoelen. Krik nu de auto dusdanig omhoog zodat je de uitlaatpijp goed kunt zien en goed kunt bereiken. 


3. In het geval van een klein gaatje is het nu nog slechts een kwestie van speciale tape (zie hieronder) plakken op de juiste plek. Wanneer het gat aanzienlijk groter is dien je de pijp rond het gat eerst goed schoon te maken, te schuren en te ontvetten. Na het ontvetten dien je een kwartiertje te wachten. Hierna kun je de tape rond het gat wikkelen. Zorg ervoor dat je het gat goed afdekt en verwijder eventuele luchtbellen met een plastic ruitenwisser. 
"Uitlaat kapot? Geen professionele hulpmiddelen bij de hand? Waarom gebruik je geen colablikje?"


7 verschillende uitlaat reparatie producten

Tape is slechts een van de middelen om een kapotte uitlaat te repareren. Zoals beloofd in de inleiding zouden we er in dit artikel zeven bespreken. Hier komen ze. Alle producten die we hier behandelen zijn van het merk Holts. 1. Holts Firegum

Deze uitlaatpasta is ideaal voor het gasdicht maken van lekkende uitlaatpakkingen. Super makkelijk in het gebruik; het lek is in een mum van tijd gefixt. Je hoeft er niet bepaald voor doorgeleerd te hebben. Grote voordeel van dit smeermiddel is dat heel goed tegen hitte kan, ja, het gebruikt de hitte zelfs om op te stijven, het wordt keihard en kan een jaar meegaan. De pasta is alleen minder goed bestand tegen trillingen, dat is dan weer het nadeel, een barst is zo gemaakt helaas... Niet op bewegende onderdelen gebruiken dus!

holts fire gum
2. Holts Gun Gum Bandage

De Gun Gum Bandage van Holts leent zich uitstekend voor het dichttapen van grotere gaten. Ook deze tape is super makkelijk in het gebruik. Volg de stappen zoals hierboven al is aangegeven en klaar is kees - je uitlaat kan weer een tijdje mee en je bent voorlopig van dat vervelende kabaal af! 

De tape is uiteraard ook asbest vrij, dus je hoeft je geen zorgen te maken over je gezondheid.

holts gun gum bandage

3. Holts Gun Gum Paste

Een andere variant op de onder punt besproken uitlaatpasta. Net zo gemakkelijk aan te brengen en net zo effectief. Maakt kleine gaatjes volmaakt gasdicht. Maar let ook hier weer op de bewegende onderdelen; de pasta kan trillingen toch wat minder goed verdragen helaas.

Holts gun gum paste

gun gum paste gebruikt
Kleine gaatjes in je uitlaat maak je in een handomdraai dicht met de Gun Gum Paste van Holts.4. Holts Flexiwrap Silencer Repair

Een stalen bandage voor duurzame reparatie van dempers. Na het aanbrengen van deze bandage hoef je dus niet per se later nog naar de garage - het is een permanente oplossing. En ook voor het repareren met dit lapmiddel hoef je geen raketgeleerde te zijn.

In een handomdraai is je uitlaat weer klaar voor de volgende APK-keuring! 

holts flexiwrap silencer repair


5. Holts Flexiwrap Straight Pipe Repair

Werkt hetzelfde als die andere Flexiwrap, maar is primair voor de uitlaatpijp zelf bedoeld en niet voor de demper. Voor snelle permanente herstelwerkzaamheden aan rechte uitlaatdelen, zonder de hele uitlaat eronder te hoeven verwijderen.

Trouwens, is dus goed om te weten voor je een uitlaatreparatieproduct aanschaft: check eerst even waar het euvel precies zit en van welke schade er precies sprake is en stem je aankoop daar op af!

holts flexiwrap straight pipe repair

flexiwrap gebruikt
De flexiwrap producten van Holts bieden een duurzame oplossing voor vrijwel al je uitlaatproblemen.
6. Holts Flexiwrap Ends and Bends

Deze flexiwrap is speciaal voor uitlaatbochten en uitlaatuiteinden, en is dus flexibel en goed buigzaam, zodat je deze lastige plekjes goed kunt bereiken. Hier zit dus waarschijnlijk iets meer knutselwerk in dan in de eerder geschreven gevallen, maar ook hier geldt dat het om een relatief eenvoudig klusje gaat. 

Veel meer gereedschap dan de inhoud van deze verpakking heb je niet nodig!

holts flexiwrap ends and bends
7. Holts Exhaust System Repair

Tot slot is er deze uitlaattape, speciaal voor supersnelle reparaties. De tape vermindert uitlaatgeluid en maakt de uitlaat gasdicht. Dit product is geschikt voor iedere auto. Heel lang hoef je dus niet met een klepperende en/of lekkende uitlaat rond te rijden dankzij deze super effectieve en gebruiksvriendelijke producten!
holts flexiwrap exhaust system repairMenutuning-gids.nl
Gerelateerd
Motorolie
Olie verversen - motorolie en de juiste olie soorten voor de auto
Tectyl
Tectyl - via tectyleren bodemplaat tegen roest beschermen
Interieurfilter
Interieurfilter vervangen: hoe en wanneer?
Olie peilen
Olie peilen? In 9 stappen het oliepeil controleren
Distributieriem
Distributieriem informatie, diverse soorten en merken auto distributie riemen
Meer
Alle Onderhoudsbeurt artikelen lees je hier

Ook leuk
Autokrik Welke autokrik is het beste? Je leest 't hier!
Cabriodak schade Herstel zelf schade aan cabrio dak via Tear Aid
Haynes werkplaatshandboek Via haynes werkplaatshandboeken doe je alles zelf !
Accu Auto accu's nader bekeken: hoe voorkom je startproblemen?
Uitlaat reparatie Uitlaatreparatie voor auto's: 7 producten nader bekeken

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl