Home Onderhoudsbeurt Interieurfilter

Interieurfilter vervangen: hoe en wanneer?

In elke auto zit er een: een interieurfilter, ook wel pollenfilter genoemd. Het filtert viezigheid en pollen voordat de buitenlucht je auto binnen stroomt. Je kunt je voorstellen dat zo’n ding er in de loop der tijd niet schoner op wordt. Vervang ‘m dus regelmatig!


Wat doet een interieurfilter?

Hoewel je mensen er niet snel over hoort opscheppen als ze over hun getunede auto praten, heeft zo'n interieurfilter geen onbelangrijke taak. Zeker als je gevoelig bent voor fijne stofjes, of een (stof) allergie hebt is het intereurfilter extra belangrijk voor jou.

De microvezels waar het filter uit bestaat, filteren vuil, stof, vet, pollen en roetdeeltjes. Daardoor stroomt er schone lucht je auto binnen en dat is wel zo prettig.

vuil interieurfilter slecht voor hooikoorts
Hooikoorts patiënten opgelet: vuil filter is extra niezen!

 

Houdbaarheid pollenfilters

Wist je dat er elk uur zo'n 300 kubieke meter buitenlucht door de pollenfilter stroomt? Dat betekent dat er heel veel viezigheid aan zo'n filter blijft kleven.

Je kunt je dan wel voorstellen dat een interieurfilter op den duur zijn werk niet meer zo goed kan doen. In het gunstigste geval krijg je dan alleen last van een onaangename geur in de auto.



Waarom vervangen?


Maar een vervuild of verstopt interieurfilter kan ook ergere gevolgen hebben. Zo raken de ramen eerder beslagen of worden ze vettig, waardoor je minder goed zicht hebt. Doordat ook de pollen minder goed gefilterd kunnen worden, kunnen inzittenden een allergische reactie krijgen als ze bij jou in de auto zitten. Vooral mensen met hooikoorts worden hier niet blij van. In het ergste geval verbrandt de motor van de interieurventilator door oververhitting, omdat die zwaarder belast wordt.

 

Zelf doen?


Daarom is het aan te raden om je interieurfilter regelmatig te vervangen. Minimaal één keer per jaar of na elke 15.000 gereden kilometers. In de meeste gevallen kun je de pollenfilter, die achter de interieurventilator gemonteerd is, zelf  vervangen. In sommige auto's zit het filter op een plek waar je zelf niet gemakkelijk bij kunt. Dan is een bezoekje aan de garage geen slecht idee als je het gevoel hebt dat je interieurfilter aan vervanging toe is. Vaak wordt het filter ook vervangen tijdens een grote beurt. Maar het kan best zo zijn dat dit moment te laat komt.

 

Interieurfilters met koolstof


Als je je interieurfilter gaat vervangen, heb je twee opties: een normaal interieurfilter of een interieurfilter met koolstof. De actieve koolstof in dit filter houdt naast alle andere viezigheid en pollen ook schadelijke uitlaatgassen tegen. Een filter met koolstof is wel wat duurder in aanschaf, maar zeker geen overbodige luxe. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de concentratie uitlaatgassen in een auto een stuk hoger is dan in de 'gewone' buitenlucht, omdat het ventilatiesysteem zelf juist stof, pollen en roet concentreert.


Waar zit het interieurfilter?

Voor het vervangen van de pollenfilter moet je eerst weten waar in jouw auto het filter te vinden is. Dit is afhankelijk van merk, model en type auto. In sommige auto's, zoals de Volkswagen Golf MK4 en de Passat 3B, zit het interieurfilter onder de parafaanplaat aan de kant van de bijrijder. Hier kun je meestal gemakkelijk bij. Je kunt er ook voor kiezen een schoonmaakset voor interieurfilters te gebruiken. Een dergelijke set werkt enkel bij zgn. uitwasbare filers, bijv. van KNN. Fabrieks af filters kunnen hiermee niet schoongemaakt worden.


Motorkap openen

Je opent de motorkap en haalt de rubberstrip aan de bovenkant van het schutbord voor een deel los. De afdekkap die je ziet moet je openen, waarna je het filter eruit kunt halen en het nieuwe filter kunt plaatsen.

Onder het dashboard

Zit het interieurfilter in jouw auto onder het dashboard, dan is het klusje zo geklaard. 

We leggen je hieronder graag uit hoe je dan zelf het interieurfilter kunt vervangen. Voorbeelden van auto's waar deze uitleg geschikt voor is, zijn  de Golf 5, Skoda Octavia, Audi A3, Seat Leon 2 en de Volkswagen Jetta. Dit geldt in ieder geval voor de modeljaren 2005  tot 2010.

Pollenfilter vervang je zo


Als je onder het dashboard aan de kant van de bijrijder kijkt, zie je twee schroeven. Deze moet je verwijderen, maar let wel op, want ze zijn van plastic. Gebruik de juiste maat schroevendraaier en draai niet te ruig om ze niet te beschadigen. Schuif het afdekplaatje van het filter naar rechts om de filter vrij te maken. Trek hierna het vieze interieurfilter eruit en gebruik een stofzuiger om eventueel achtergebleven vuil op te zuigen. Plaats dan het nieuwe filter, schuif het afdekplaatje weer terug en zet ten slotte de afdekklep van het dashboard weer voorzichtig vast met de schroeven.


Interieurfilters of pollenfilters, met of zonder koolstof, kun je bij je garage kopen, maar ook op het internet. Kijk goed of het nieuwe interieurfilter geschikt is voor jouw auto. Interieurfilters hoeven niet veel te kosten, de prijzen variëren tussen de € 10,- en € 40,-, afhankelijk van type en merk.
"Ook je interieurfilter verdient aandacht! "

Soms demonteren nodig


In de BMW 3-serie E36 vind je het interieurfilter achter het dashboardkastje, dat eerst gedemonteerd moet worden. En in verschillende modellen van Peugeot zit de pollenfilter achter de middenconsole. Om hier bij te kunnen, moet je eerst het
elektronische gaspedaal demonteren. Weet je niet goed waar het filter zich bevindt in jouw auto, dan biedt het internet vaak uitkomst. Of rijd even langs je garage. Succes!



Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle banden & velgen artikelen lees je hier

Ook leuk
Autokrik Welke autokrik is het beste? Je leest 't hier!
Accu Auto accu's nader bekeken: hoe voorkom je startproblemen?
Roetfilters Roetfilter op diesel auto, goed voor de natuur
Oliefilter vervangen Oliefilter tijdig vervangen voorkomt motorschade
Autoschade herstel Autoschade en autoherstel; waar moet je op letten?

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl