Home Onderhoudsbeurt Distributieriem

Distributieriem vervangen stel je niet uit!

Een gebroken distributieriem geeft vrijwel altijd motorschade. Als de riem breekt is de kans groot dat de riem een zuiger of een klep raakt. En daar kunnen zuigers en kleppen niet tegen. Van de ontstane motorschade zijn al veel auto's totall loss verklaard!

Distrubutieriem vervangen

De vervanging van deze riem is niet alleen duur in het onderhoud, maar wanneer deze breekt, draait (met een beetje pech) de hele motor in elkaar. Als dit gebeurt dan ben je handen vol geld kwijt om de auto weer op te laten knappen. Vraag dus altijd bij auto's met een kilometerstand tussen de 80.000 - 100.000 km of de distributieriem vervangen is of dat deze vervangen wordt tijdens de afleveringsbeurt.
distributieriem

Koop je een auto met een hoge kilometerstand dan is het goed mogelijk dat deze riem al voor de tweede of derde keer vernieuwd moet worden. Maar ook auto's met een lagere kilometerstand zouden al toe kunnen zijn aan een nieuwe riem. Dit in verband met de leeftijd van de auto of het merk auto.

Fiat is een voorbeeld van een merk die bij een aantal modellen al met 60.000 km een nieuwe distributieriem nodig heeft.

Voor de exacte kilometerstand waarop de distributieriem vernieuwd moet worden kun je daarom het beste contact opnemen met de merkdealer. Deze kan je vertellen bij welke kilometerstand of na hoeveel jaar een distributieriem vervangen moet worden.

Het is in veel auto werkplaatsen nog steeds schering en inslag: het instellen van de spanning van distributieriemen met de vingermethode.

Distributieriem

Zeker bij dealers/merkspecialisten of auto's waar een dertien-in-een-dozijnmotor in ligt is het vervangen van de distributieriem immers zo'n routineklus dat de monteur uit ervaring wel weet hoever hij de riem op een bepaald punt met zijn vinger in moet kunnen drukken.

spanning

Aan de hand van slijtagesporen op de riem (of wat daar nog van over is) kan een vakman eigenlijk altijd de oorzaak van problemen met een distributieriem bepalen.

Zo zal bij een riem die met een te hoge spanning is gemonteerd slijtage zichtbaar zijn aan de ruimtes tussen de tanden. Uitgeholde vertanding wijst dan weer op een zeer lage spanning, of spanningsverlies tijdens het draaien van de motor (bijvoorbeeld door wijkende spanrollen).

Distrubutieriem geknapt

De tweede belangrijke oorzaak voor een gebroken distributieriem is helaas niet altijd voor de volle honderd procent uit te sluiten: inwerking van een vreemd object.

Levensduur distrubutieriem

Koop je een auto met 100.000 km op de teller dan zal er een nieuwe distributieriem op zitten of binnen korte tijd op moeten.

Een andere mogelijke bron van problemen heeft wl weer alles te maken met nauwkeurigheid bij de behandeling en montage van de riem. De trekkoorden in een distributieriem zijn tegenwoordig van glasvezel, dat in de lengterichting uitermate sterk en stabiel is.

Er is n ding waar deze glasvezelkoorden niet zo goed tegen kunnen en dat is knikken. Als je een riem bij het monteren zo'n beetje gaat dubbelvouwen om hem ergens langs te krijgen, dan bestaat de kans dat er later iets misgaat. Ook hier geldt trouwens dat de oorzaak achteraf te achterhalen is door visuele controle van de riem. Beter is natuurlijk regelmatige controle van de distributieriem, riemschijven en spanrollen. Daarmee kan je een hoop ellende voorkomen.

 


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Motorolie
Olie verversen - motorolie en de juiste olie soorten voor de auto
Uitlaat reparatie
Auto uitlaatreparatie tips: z repareer je zelf je uitlaat.
Interieurfilter
Interieurfilter vervangen: hoe en wanneer?
Olie peilen
Olie peilen? In 9 stappen het oliepeil controleren
Tectyl
Tectyl - via tectyleren bodemplaat tegen roest beschermen
Meer
Alle Onderhoudsbeurt artikelen lees je hier

Ook leuk
Autokrik Welke autokrik is het beste? Je leest 't hier!
Olie peilen olie peilen in 9 stappen: voorkom motorschade!
Auto pakking Auto pakkingen: belangrijk afdichtings materiaal!
Radiateur vervangen Lekke raditeur vervangen? Niet altijd noodzakelijk...
Haynes werkplaatshandboek Via haynes werkplaatshandboeken doe je alles zelf !

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl