Home Motor Tuning Hitteschild einddemper

Hitteschild uitlaat - alleen voor de looks? Of toch ook...

Een hitteschild voor de uitlaat: uit de naam zou je kunnen afleiden dat dit product een beschermende functie heeft; het schild voorkomt dat de hete uitlaatdelen schade aanbrengen aan je auto. Tenminste, dat zou je denken, logischerwijs. Maar is dit ook echt zo of is zo'n hitteschild voor de uitlaat slechts een esthetische toevoeging?  Antwoord op deze vraag - en andere vragen - vind je wanneer je verder leest. 


Twee soorten hitteschild

Voor de goede orde: er zijn twee soorten hitteschild met betrekking tot de uitlaat. De ene is voor de uitlaat zelf, de ander voor de uitlaatlijn die zich onder je auto bevindt. Om met die laatste te beginnen: deze zorgt ervoor dat het uitlaatsysteem de bodemplaten en andere aangrenzende auto-onderdelen niet verhit. Ook voorkomt dit schild dat bijvoorbeeld hoog gras en andere licht ontvlambare objecten in de brand vliegen wanneer ze in contact komen met de onderkant van het voertuig. 

uitlaat-hitteschild
Uitlaat hitteschild: subtiele en smaakvolle aanpassing.

Hitteschild voor de uitlaat

Het hitteschild voor de uitlaat (lees einddemper) heeft uiteraard dezelfde functie. Daarnaast beschermt hij de bumper tegen schade door roetdeeltjes, omdat deze door het hitteschild worden opgevangen en niet direct op de bumper komen. Dit is vooral handig wanneer je een grotere aftermarket einddemper, met grotere diameter, hebt geïnstalleerd. Met zo'n grotere einddemper kan het bovendien zo zijn dat de afstand tussen bumper en uitlaat dusdanig klein wordt dat er schade ontstaat door hitte; de kans hierop is echter miniem. Maar werkt dat nou, zo'n hitteschild? 

Het antwoord op die vraag is alleen een volmondig ja als je over een flamekit of afterburner beschikt. In dat geval is een schild meer dan aan te raden. Anderszins zijn de meningen bijzonder verdeeld. Het is bijvoorbeeld opvallend te noemen dat een hitteschild niet tot de standaard uitrusting van een auto behoort en vrijwel alleen aftermarket verkrijgbaar is. Daarnaast merken de critici fijntjes op dat hitteschilden nogal eens de neiging hebben om te gaan roesten, te barsten en soms zelfs los te laten. 


Waarom zou je een hitteschild nemen?

Over de vraag of een hitteschild voor de uitlaat en de uitlaatlijn echt nodig is, bestaat dus de nodige discussie onder autoliefhebbers en een definitief antwoord zal er wel niet zo één, twee, drie komen. In de tussentijd geldt: baat het niet dan schaadt het niet. De vermoedde beschermende werking is mooi meegenomen. En, bovendien, het oog wil ook wat: de achterkant van je bolide ziet er strak uit met zo'n hitteschild rond de einddemper!
" Doet ie het of doet ie het niet? Wat het antwoord ook is: het ziet er goed uit, zo'n hitteschild! "

hitteschild uitlaatlijn
Vast nog nooit van naderbij bekeken: het hitteschild voor de uitlaatlijn (de meegevouwen aluminium delen aan de linkerzijde van de foto).


Verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen

Hitteschilden voor de uitlaat komen in verschillende vormen en maten. Allereerst heb je ze van carbon, deze zijn licht en sterk. Daarnaast komen ze ook in metaal en RVS. Tot slot bestaat er ook een stickervariant. Deze is er echt alleen voor de looks. Maar of die looks nou zo fraai zijn... Het ziet er nogal goedkoop uit. Voordeel is wel dat deze stickers super makkelijk zelf te monteren zijn. Bij de andere twee varianten moet je wel even in de weer met boutjes of met popnagels, maar alle eerlijkheid dient te zeggen dat ook dit niet een heel erg ingewikkelde klus is. En het resultaat mag er zijn: de achterbumper ziet er direct een stuk verzorgder uit. 

Kant en klare varianten

Tot slot? Zei ik tot slot? Ten onrechte! Er bestaan namelijk ook kant en klare hitteschilden. Deze combineren het beste van twee werelden, want ze beschermen je bumper niet alleen tegen eventuele schade door de uitlaathitte, je kunt ze ook nog eens heel simpel zelf monteren. Ze passen precies over de originele bumper. En ook de looks mogen er zijn. De carbon fiber afwerking ziet er bijzonder strak uit. Nou mogen je medeweggebruikers zeker het kontje van je auto wel zien!

hitteschild flamekit
Kijk, met zulke vlammen heb je wel een hitteschild nodig!

Vlammenwerpers

Zoals gezegd: een hitteschild komt wel degelijk van pas wanneer je vlammen uit je uitlaat wilt laten schieten. Ja, als je wilt dan kan dat, er zijn zogenaamde flamekits en afterburners voor op de markt. Maar pas wel op: deze dingen zijn alleen legaal te gebruiken op het circuit en tijdens een autoshow. Op de openbare weg is het natuurlijk ten strengste verboden. Hitteschild of geen hitteschild, de gevolgen van die plotseling oplaaiende vlammen kunnen desastreus zijn. 


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Luchtfilters
Sportluchtfilters - overzicht van open luchtfilters en powerfilters
Turbo's
Turbo informatie - overzicht van turbo's en turbochargers en de werking er van.
Motor tuning
Auto motor tuning - uitgebreide informatie over alle motortuning aspecten
Bougies
Bougies - soorten sport bougies voor de beste motorprestaties
Uitlaten
Uitlaten informatie, overzicht van open uitlaatsystemen en sportuitlaten
Meer
Alle Motor Tuning artikelen lees je hier
Ook leuk
Engine damper Engine damper Engine damper vermindert kantelen motorblok
Bougiekabels Slechte bougiekabels zorgt voor mindere prestaties
Turbo revisie Turbo revisie? Reviseren van turbo is geen kinderspel!
Uitlaatsierstuk Uitlaatsierstuk: een sieraad voor je auto!
Wastegate Wastegate voorkomt dat turbodruk te hoog wordt

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl