Home Bagage Boxen Hondenrek auto

Beste auto hondenrek? Wij vergeleken 5 hondenrekken!

Wil je een hondenrek kopen? Dan is hoogstwaarschijnlijk een universeel hondenrek de beste oplossing. Wij hebben een paar soorten vergeleken en vertellen wat je moet weten over zowel gebruik als montage van een hondenrek, wat ook kan dienen als bagagerek.


Hond vervoeren in auto? 

Wil jij je hond veilig vervoeren in de auto, dan is een hondenrek kopen eigenlijk een must. Een hondenrek fungeert als scheiding tussen de bagageruimte en de achterbank. Hierdoor creëer je een veilige plek waar je hond kan zitten of liggen, zodat hij tijdens het rijden niet voor afleiding kan zorgen, of tijdens een noodstop of ongeluk door de auto geslingerd kan worden. Hond in auto: veiligheid gaat voor alles Vervoer jij je hond los in de auto, dan kan dit tijdens het rijden voor gevaarlijke situaties zorgen.
hondenrek auto
Hondenrek auto: veiligheid voor alles © tg/asd
Noodstop of botsing

Moet je plotseling hard op de rem staan, dan zou je hond met een vliegende vaart door de ruit kunnen knallen of tegen jou of een andere inzittende aan knallen. Een hond overleeft de impact van zo'n klap vaak niet en jij kunt ernstig verwond raken. Een hond los in de auto kan voor afleiding zorgen, waardoor jij niet langer geconcentreerd kunt rijden. Bijvoorbeeld: de hond gaat klimmen in de auto of komt naar voren.
Diverse typen hondenrekken

Er zijn verschillende soorten hondenrekken, waarvan wij de meest verkochte onder de loep nemen. Wat zijn de voor- en nadelen van deze rekken en kun je ook een hondenrek kopen voor in een stationwagen of een busje? Deze en andere vragen beantwoorden we gaandeweg.


Wat is een hondenrek?

Een hondenrek voor in de auto is een scheidingsrek tussen de bagageruimte en achterbank. Wil jij je hond vervoeren in de auto, dan voorkom je hiermee gevaarlijke situaties in het verkeer. Er zijn verschillende opties om je hond veilig te vervoeren.


Waarom een hondenrek?

Waarom je een hondenrek gebruikt, is om de veiligheid van je hond, jezelf en eventuele andere inzittenden te vergroten. Een hond kan anders tijdens het rijden voor afleiding zorgen, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. In bepaalde landen is het zelfs verplicht.


Wat voor soorten hondenrekken zijn er?

Er zijn verschillende soorten hondenrekken voor in de auto. Vele zijn geschikt voor meerdere type auto's. Daarnaast kun je voor nog meer veiligheid ook gebruikmaken van een hondentuigje, hondenmand of autokennel.


Hoe monteer je een hondenrek?

Nagenoeg alle rekken worden via een gespsluiting aan de hoofdsteunen van de achterbank of voorstoelen gemonteerd. 


Is een hondenrek verplicht?

In bepaalde Europese landen is een hondenrek verplicht. Specifiek in Duitsland. Voor Nederland, België, Frankrijk en veel andere Europese landen geldt dat je niet gehinderd mag worden door inzittenden of lading, zoals je hond. Een veiligheidsrek raden we daarom altijd aan.


Wetgeving hondenrekken en hond in auto

Een honden- of veiligheidsrek vergroot dus de veiligheid van chauffeur, passagier(s) en huisdier(en). Maar hoe zit het met de wet? Kun je worden aangehouden en beboet als je onvoldoende veiligheidsmaatregelen hebt getroffen? In sommige landen is het gebruik van een hondenrek verplicht. In Duitsland bijvoorbeeld, kun je aangehouden worden als je hond niet veilig vast zit. Dit kan een fikse boete opleveren. Natuurlijk wil je dat voorkomen. Het is dus belangrijk om je hond in elk geval met een gordel vast te zetten, maar een veiligheidsrek is nog beter. Ook in bijvoorbeeld Nederland, Frankrijk en België kun je worden aangehouden
of beboet.


Niet expliciet, toch leidend

Hoewel in veel Europese landen niet expliciet wordt vermeld dat je een veiligheidsmethode moet gebruiken om je hond te mogen vervoeren, zegt de wet wél het volgende: Als jij je taak als bestuurder van het voertuig niet goed kunt uitvoeren, doordat er onveilige situaties ontstaan veroorzaakt door inzittenden of lading (een huisdier bijvoorbeeld), kun je worden beboet. Natuurlijk wil je ook voor jezelf en je hond kiezen voor de meest veilige manier van reizen. Daarom is een hondenrek kopen een slimme keuze.

hondenrek
Het meest gekozen: de universele hondenrek © tg/asd


Universeel hondenrek of maatwerk?

Dus, jij hebt besloten een veiligheidsrek voor de hond aan te schaffen. En dan … ga je voor een universeel hondenrek of voor maatwerk? Voor beide varianten valt wel iets te zeggen. Onze voorkeur gaat uit naar de universele modellen, omdat die in vrijwel alle voertuigen kunnen worden geplaatst. Wij verkopen in onze webshop daarom alleen universele hondenrekken.


Hondenrek universeel

Een groot voordeel van een universeel hondenrek is dat hij in meerdere auto's met ongeveer dezelfde afmetingen past. Zolang de maatrange van het rek overeenkomt met de binnenmaat van de auto, kun je het rek dus voor meerdere auto's gebruiken. Een universeel hondenrek gebruiken is gelukkig eenvoudig, omdat het demonteren een fluitje van een cent is, evenals het monteren. Bovendien zijn universele hondenrekken betaalbaar.


Hondenrek op maat

Aan een specifiek op maat gemaakt hondenrek hangt een aanzienlijk hoger prijskaartje. Realiseer daarbij dat er waarschijnlijk ook nog inbouwkosten bovenop komen. Wat is de toegevoegde waarde van een maatwerk hondenrek? Wellicht kan een dergelijk rek iets steviger gemonteerd worden. De montage van een rek op maat gebeurt vaak door het gebruik van schroeven en/of bouten die aan de buiten- of binnenkant van de auto worden bevestigd. Dan is de vraag of je dat wilt. In dat geval laat het rek sporen achter en wordt eventuele verkoop van de auto bemoeilijkt. 


Hondenrek in auto monteren

Alle auto hondenrekken in onze webshop kun je zonder gereedschap in de auto monteren. Het is dus niet nodig om te boren of schroeven. De montage van alle modellen gebeurt met gebruik van hoofdsteunpennen en/of uitschuifbare buizen. Deze worden in de auto vastgeklemd, door ze vast te zetten tussen het dak en de bodem van de bagageruimte. Een hondenrek kun je overigens ook als bagagerek gebruiken.


Stappenplan montage 

Met gebruik van onderstaande stappen heb je het hondenrek in een mum van tijd – en zonder gereedschap – in de auto gemonteerd. Er wordt een montageset bijgeleverd en de meegeleverde handleiding spreekt voor zich. We gaan er voor deze hondenrekken overigens vanuit dat de achterbank is uitgerust met hoofdsteunen.

1. Meet afstand dakhemel en achterbank

Meet om te beginnen de afstand tussen de bovenkant van de achterbank tot aan de dakhemel van de auto. Op onderstaand plaatje zie je precies hoe en wat je moet meten.

hondenrek maat bepalen
Belangrijke, maar simpele stap: de maat opnemen © tg/asd


Zodra je de juiste afmetingen te pakken hebt, kun je een rek uitzoeken dat binnen de opgemeten lengte en breedte past. Een voorbeeld: is de afstand tussen de dakhemel en de bovenkant van de achterbank 22 cm? Dan passen alle hondenrekken met een formaat dat binnen deze afmetingen valt, zoals bijvoorbeeld: Saunders Universeel Hondenrek W-Tube minimaal 17 cm tot maximaal 25 cm.

Je kunt tevens de breedte van de binnenkant van de auto opmeten, maar de hondenrekken zijn in de breedte verstelbaar. Wel moet je daarbij natuurlijk rekening houden met de maximale en minimale (verstelbare) breedte.


W-frame

Vrijwel alle bagage-/hondenrekken zijn voorzien van een frame in 'W'-vorm. Dit frame wordt onder een hoek tegen de achterzijde van de achterbank geplaatst. Vanwege het W-design wordt het verlies aan bagageruimte beperkt tot een minimum.
De afmetingen van het W-frame hebben altijd een specifieke minimale en maximale hoogte. Wat deze afmetingen precies zijn, staat vermeld in de omschrijving van desbetreffende universele hondenrekken. Je kunt de hoogte van een hondenrek aanpassen door middel van de traploos instelbare poten. Daarnaast zijn de rekken eveneens in de breedte volledig verstelbaar.


2. In elkaar zetten

Het in elkaar zetten van het rek doe je buiten de auto! Schuif hierbij het bovenste gedeelte van het rek in het W-frame. Gebruik de meegeleverde handschroeven om beide delen met de hand aan elkaar vast te zetten.


3. Plaatsen

Plaats vervolgens het rek tegen de achterzijde van de achterbank. Nu kun je de hoogte en/of breedte van het rek gaan instellen. Zorg ervoor dat het rek goed aansluit op het dak en/of de zijkanten van je auto. Dit is kinderspel vanwege de traploze hoogte- en breedteverstelling.


4. Bevestigen

Nu kun je het hondenrek bevestigen met de snel-spangespen om de hoofdsteunpinnen van de achterbank. Dat zijn de enige benodigde montagepunten. Kortom, je hebt geen montagepunten voor het dak of de zijkanten van de auto nodig.

Demontage is net zo eenvoudig als montage: je hoeft alleen de gespen los te maken en voilà, je kunt het hondenrek universeel inzetten en dus gebruiken in een andere auto.


Hondenrek voorstoel

Een hondenrek op de voorstoel bevestigen gaat op dezelfde manier. Oftewel door middel van het bevestigingssysteem dat gebruikmaakt van de gespen en de hoofdsteunen van de voorstoelen. O ja, handig om te weten: er zitten geen scherpe randen aan de hekken. Je auto wordt er dus niet door beschadigd.


5. LET OP: BELANGRIJKE MEDEDELING INZAKE SIDE AIRBAGS

Is jouw auto voorzien van side-airbags achter in de auto? Raadpleeg vóór het monteren van een hondenrek dan eerst je dealer. Dit in verband met het op de juiste manier positioneren van het rek, zodat een eventuele side-airbag optimaal blijft functioneren.


Leaserijder, wist je dat...

...er bepaalde voorwaarden in je leasecontract staan over het eventueel inleveren van accessoires? Als een accessoire niet kan worden verwijderd zonder beschadigingen in de auto achter te laten, moet je hem bij het inleveren van de auto laten zitten. Vraag bij je leasebedrijf dus altijd wat wel en niet geaccepteerd wordt bij het inleveren van je leaseauto. Vaak hebben leasebedrijven uitgebreide inleverhandleidingen waarin precies staat vermeld in wat voor staat de auto moet worden ingeleverd. Handig om rekening mee te houden, wil je een hondenrek voor in de auto.


Bagagerek of veiligheidsrek

Een hondenrek wordt veelvuldig gebruikt in voertuigen waarin nooit een hond zal worden vervoerd. In veel taxi's en bestelauto's zijn hondenrekken gemonteerd, die dan het stempel bagagerek of veiligheidsrek krijgen. Het rek dient in dat geval als bescherming tegen rondvliegende bagage of werkmateriaal bij een noodstop of ongeval.


Populairste variant: hondenrek in achterbak

De populairste variant hondenrekken is het type dat op tegen achterbank geplaatst moet worden. Van deze versie zijn verschillende uitvoeringen. Wil jij bijvoorbeeld een buizenframe of lijkt een rastervormige variant je fijner?


Gaas of  buizen?

Het voordeel van een hondenrek met gaas is dat kleinere objecten minder kans hebben door de auto te schieten bij een noodstop of ongeluk. Daarentegen is de variant met buizen juist weer wat steviger dan de uitvoering met gaas. De horizontale buizen zitten op een afstand van 5 cm van elkaar af. Hierdoor ontstaat een goede balans tussen veiligheid en goed zicht (wat uiteraard op een andere manier bijdraagt aan de veiligheid). Uiteraard bepaal jij zelf wat jij het fijnst vindt.

hondenrek universeel
Montage van een universeel hondenrek is een fluitje van een cent © tg/asd

Voor- en nadelen hondenrek in achterbak

We hebben enkele voor- en nadelen van een honden-/bagagerek in de achterbak op een rijtje gezet.
Voordelen

1.De bekleding van de achterbank blijft mooi. Want ook al zijn er hondendekens, je achterbankbekleding zal toch (sneller) vuil worden.

2. Je hond kan niet door de auto gaan klauteren. Installeer je een rek tussen de voorstoelen, dan kan de hond alsnog van de achterbank naar de kofferbak klauteren. Dit geldt met name voor stationwagens.

3. Door het auto hondenrek te combineren met een kofferbakschaal blijft ook de bekleding van de achterbak mooi schoon.

4. In de achterbak heeft je trouwe viervoeter doorgaans meer ruimte, zodat hij zich tijdens een lange reis ook eens lekker kan uitstrekken.

5. Ga je bagage vervoeren? Dan zorgt het rek ervoor dat losse spullen in de kofferbak ook daadwerkelijk in de kofferbak blijven. Zo vliegen ze bij een noodstop of botsing niet ineens naar voren, met alle nare gevolgen van dien. Kortom, een hondenrek fungeert eveneens als bagagerek!


Nadelen

1. Wanneer je met de hond in de kofferbak op stap gaat, is de opslagcapaciteit van de achterbak uiteraard kleiner. Een dakkoffer zou hier uitkomst kunnen bieden.

2. De hond heeft in de achterbak meer bewegingsvrijheid, wat een nadeel (en voordeel) kan zijn. Jij kent je hond en kunt dus het beste inschatten of dat handig is of juist niet.
hondenrek voorstoelen auto
Hondenrek aan de voorstoelen gemonteerd © tg/asd


Voor- en nadelen hondenrek voorstoelen

Er bestaat ook een veiligheidsrek om de ruimte tussen de voorstoelen te blokkeren. De voor- en nadelen van deze variant hebben we voor je uitgezocht.

Voordelen

1. Je hond kan op de achterbank blijven. Hierdoor is contact tussen baasje en hond beter mogelijk en kun je het beestje kalmeren of tot de orde roepen, indien nodig.

2. Wel is het dan handig om de hond met een tuigje vast te maken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een hondentuigje dat je aan de gordelaansluiting monteert.

3. Achterin instappen (op de achterbank) is over het algemeen gemakkelijker. Via de achterklep de auto inspringen vergt wat meer souplesse van je hond.


Nadelen

1. Deze optie is niet ideaal als je passagiers wilt meenemen.

2. Tref je geen maatregelen om de bekleding te beschermen, dan zal de achterbank er op termijn niet zo netjes meer uitzien.

3. De hond kan toch nog steeds behoorlijk dichtbij je komen. Dit zou voor afleiding tijdens het rijden kunnen zorgen, met als gevolg dat je minder aandacht voor de weg hebt.


Enkele hondenrekken uit onze webshop

In onze webshop verkopen we diverse hondenrekken voor in de auto, die geschikt zijn voor verschillende type auto's.


Universeel, variant 1

MAC Universeel Hondenrek ‘Pratico’ is 61 cm tot 112 cm hoog en 86 cm tot 142 cm breed. Deze combinatie tussen een honden- en bagagerek is eenvoudig en snel te plaatsen. Het rek dient als bescherming voor zowel de hond als de chauffeur bij aanrijdingen. Tevens zorgt het rek ervoor dat de hond zijn baasje minimaal kan afleiden.

hond vervoeren in auto
Type 'Pratico' maakt het vervoeren van de hond in de auto praktisch © tg/asd


Universeel, variant 2

Dit universele Bagage- en hondenrek is makkelijk en snel te bevestigen zonder dat je gereedschap nodig hebt. De hond kan de bestuurder niet afleiden en zowel hond als bestuurder en andere inzittenden worden door het rek beschermd. Hoogte: 61-112 cm; breedte: 86-142 cm.
hondenrek en auto bagagerek
Een hondenrek en auto bagagerek: doel is hetzelfde! © tg/asd


Universeel, variant 3

Mont Blanc Universeel Hondenrek ‘Front Seat’ is, zoals de naam aangeeft, bedoeld om vlak achter de voorstoelen te plaatsen. Het stalen veiligheidsrek bestaat uit een buizenframe dat in vrijwel alle gangbare auto’s kan worden ingezet. Denk aan onder andere deze modellen: sedan, hatchback en stationwagen.

Je hebt geen gereedschap nodig om het rek te monteren en het buizenframe is geschikt voor zowel auto’s met tunneldak als auto’s zonder tunneldak. Het rek wordt bevestigd aan de hoofdsteunen van de voorstoelen.

hondenrek aan voorstoelen
Hondenrek gemonteerd aan voorstoelen © tg/asd


Universeel met gaas, variant 4

Mont Blanc Universeel Hondenrek ‘Mesh Headrest’ is bedoeld om aan de hoofdsteunen te bevestigen. Het rek is dan ook geschikt voor montage op vrijwel alle gangbare hoofdsteuntypes. Je kunt het rek gebruiken vlak achter de voorstoelen en vlak achter de achterbank. Gereedschap bij montage is niet nodig. Het rek is voorzien van gaas en is verstelbaar. Groot voordeel: je kofferbak wordt er niet kleiner van!

hondenrek voor auto
Een rek met 'fijn' gaas van staal © tg/asd


Universeel met gaas, variant 5

Mont Blanc Universeel Hondenrek ‘Mesh’: dit verstelbare hondenrek is voorzien van gaas en past in stationwagens en hatchbacks. Je hebt geen gereedschap nodig om het rek in de auto te monteren.

universele hondenrekken
En weer een variant met 'fijn' gaas van staal © tg/asd


Hondenrek stationwagen

We hebben ook een hondenrek speciaal voor stationwagens. Deze variant is prima geschikt voor 2- tot 4-deurs stationwagens. Hij is 65-115 cm hoog en 75- 145 cm breed. Hondenrek voor MPV of busje. Je kunt Universeel Hondenrek ‘MPV Semi-Fit’ eenvoudig monteren op de hoofdsteunen van zowel voorstoelen als de achterbank van een:

Bestelwagen
MPV
SUV

Voor de montage maak je gebruik van snel-spangespen. Je kunt het rek wat betreft hoogte en breedte volledig verstellen. Bovendien kun je hem eenvoudig verwijderen als je de gespen losmaakt.

hondenrek mpv
De keuze is reuze: een hondenrek MPV, bestelwagen of SUV © tg/asd
Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Aanhangernet
Aanhangernet - zet losse lading altijd vast via aanhangwagennet
Kofferbakmat
Kofferbakmat - Dé ultieme kofferbak bescherming
Dakdragers en dakkoffers
Dakdragers - dakkoffers en bagageboxen op de auto
Disselslot
Disselslot kopen? 3 typen aanhangersloten nader bekeken
Fietsdragers
Fietsendrager informatie: tips + weetjes over alle bekende fietsdragers.
Meer
Alle baggage artikelen lees je hier
Ook leuk
Hondenrek auto Beste auto hondenrek? Wij vergeleken 5 hondenrekken!
Disselslot Wat is het beste disselslot? Wij vergeleken 3 soorten
Fietsdragers Fietsdragers voor op de auto
Trekhaak accessoires Trekhaak accessoires: trekhaken uitbreiden
Dakkoffers Praktische oplossing: dakkoffer

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl