Home Bagage Boxen Trekhaak accessoires

Trekhaak accessoires: trekhaken uitbreiden

Wie een trekhaak onder zijn wagen wil (laten) monteren, kan meerdere wegen uit. Doe je het zelf of ga je langs bij een garagehouder of eerder bij een verkoper van auto-accessoires?

Montage tips

Moet de kofferruimte leeg zijn bij het plaatsen van een trekhaak?

Inderdaad, voor het monteren van de bouten en het aansluiten van de elektriciteit moeten bijna in alle gevallen de vloer- en zijbekleding uit de bagageruimte gedemonteerd worden.

Mijn auto is uitgerust met een gasinstallatie, heeft dit gevolgen voor het plaatsen van trekhaak?

In de meeste gevallen is er geen probleem. In sommige gevallen is er echter toch extra werk, zoals bij voorbeeld het verplaatsen of demonteren/monteren van leidingen en/of de tank.

aanhangwagen stekkerdoos

Dit extra werk is niet in de oorspronkelijke prijsramingen inbegrepen en wordt aangerekend aan het geldende uurtarief. Indien u de keus heeft is het beter eerst de trekhaak en pas later de gasinstallatie te laten monteren.

moet ik naar de autokeuring na het plaatsen van een trekhaak?

Personenvoertuigen, voertuigen voor dubbel gebruik en minibussen moeten inderdaad gekeurd worden na het plaatsen van een trekhaak voor de indienstneming.

Fietsendrager koppeling op trekhaak

Het gaat hier echter om een beperkte keuring die geldig is tot het voertuig 4 jaar oud is of tot de volgende jaarlijkse keuring.

Bovendien moet op voertuigen gebouwd na 1 augustus 1998 een EU gekeurde trekhaak geplaatst worden die voldoet aan de richtlijn 94/20/EC.

kan ik een gebruikte trekhaak laten overbouwen?

Een gebruikte trekhaak overbouwen kan alleen wanneer het type voertuig volledig overeenstemt

Afneembare trekhaak

Zelfs wanneer dit zo is, zijn er nieuwe bouten, nieuwe bedrading enz ... nodig en lopen de kosten voor het demonteren/monteren in die mate op dat het meestal niet meer interessant is om een gebruikte trekhaak te hermonteren.       

bestaan er auto's waarop geen trekhaak mag gemonteerd worden?

Inderdaad. Wanneer de fabrikant bij de typekeuring het voertuig ongeschikt verklaard heeft voor het bevestigen van een trekhaak mag deze niet gemonteerd worden. Voorbeelden zijn de Opel Tigra, de Ford Ka en de Audi TT

Er kan een keuze worden gemaakt uit vaste of afneembare trekhaken. In sommige gevallen is het wettelijk verplicht een afneembare trekhaak te monteren i.v.m. de zichtbaarheid van de kentekenplaat.

Deze moet namelijk volledig zichtbaar zijn. In het geval een auto is uitgevoerd met parkeersensoren is het raadzaam een afneembare trekhaak te monteren. Op het moment dat de achteruitrijd versnelling van de auto wordt ingeschakeld, detecteren de sensoren de trekhaak als obstakel en zullen daardoor een alarm signaal afgeven.

Elektrische aansluiting

Afhankelijk van de toepassing bestaat er de mogelijkheid de elektrische installatie uit te voeren in een 7 polig of een 13 polige aansluiting. Een 7 polige aansluiting (ook wel de standaard aansluiting genoemd)

Deze aansluiting wordt voornamelijk gebruikt voor aanhangwagens, fietsendragers en trailers en wordt standaard voorzien van een mistlampaansluiting, die vanaf 1 januari 2006 volgens de nieuwe wetgeving verplicht gaat worden voor aanhangers. Wanneer u een constante stroom wilt gebruiken is ons advies om over te schakelen naar een 13-polige aansluiting, om de eenvoudige reden dat er geen aansluitmogelijkheid meer aanwezig is op de 7-polige aansluiting om er een constante stroomaansluiting op te monteren.


Een 13 polige aansluiting

Een 13 polige aansluiting kan worden onderverdeeld in een Jager aansluiting of een West (multicon) aansluiting. Toepassing aan de auto hangt af van de stekkeruitvoering van de caravan. Een 13 polige aansluiting wordt voornamelijk gebruikt voor toepassing met een caravan, de extra aansluitingen zijn nodig voor constante stroom aansluiting voor de koelkast tijdens het rijden, voor de binnenverlichting en de achteruitrijdverlichting. Indien de constante stroom, bedoeld voor aansluiting van de koelkast, geschakeld dient te worden via het contactslot worden er extra kosten doorberekend.

Montagetijden

Een gemiddelde montagetijd van een trekhaak met een 7 polige aansluiting is 2 uur. In het geval er een 13 polige aansluiting gemonteerd dient te worden is de gemiddelde montagetijd 3 uur. Bovenstaande is vanzelfsprekend afhankelijk van het type voertuig welke voorzien moet worden van een trekhaak.

Algemene prijsindicatie

Om een juiste prijs te krijgen van een trekhaak voor een bepaald type voertuig met de daarbij behorende elektrische bekabeling is het raadzaam contact op te nemen met de verkoop afdeling.

 


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Fietsdragers
Fietsendrager informatie: tips + weetjes over alle bekende fietsdragers.
Dakdragers en dakkoffers
Dakdragers - dakkoffers en bagageboxen op de auto
Trekhaakdop
Trekhaakdoppen - bescherm trekhaak via trekhaakdop
Kofferbakmat
Kofferbakmat - Dé ultieme kofferbak bescherming
Dakkoffers
Dakkoffer informatie, pagina over dakkoffers en fietsdragers.
Meer
Alle Bagage Boxen artikelen lees je hier
Ook leuk
Aanhangernet Losse lading? Gebruik een aanhangernet!
Disselslot Wat is het beste disselslot? Wij vergeleken 3 soorten
Vervoer accessoires Iets vervoeren? Gebruik deze autovervoer accessoires!
Fietsdragers Fietsdragers voor op de auto
Dakdragers en dakkoffers Dakdragers & dakkoffers voor op de auto

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl