Home Bagage Boxen Dakkoffers

Praktische oplossing: dakkoffer

Als je niet in het bezit bent van een ruime stationwagen of een busje, ben je vast wel eens tegen het probleem aangelopen dat je niet al je spullen in de auto kwijt kon. Bijvoorbeeld toen je op vakantie ging met de auto en je auto al snel vol zat met de tent, campingspullen, vishengels en strandartikelen. Of tijdens die verhuizing, waarbij je maar liefst veertig keer op en neer moest rijden om alle spullen van het oude naar het nieuwe huis te krijgen. Een dakkoffer is dan een uitkomst. 


Past bij ťn op je auto


Een dakkoffer, ook wel bagagebox genoemd, is een van kunststof gemaakte box die je door middel van speciale dakdragers op je auto bevestigt. Meestal kun je zo'n dakkoffer bij de fabrikant van je auto bestellen; de dakkoffer is dan qua maat en vorm perfect afgestemd op je auto.

dakkoffers

Geen brandstofvreter meer


Vroeger hadden dakkoffers een groot nadeel: door de wat logge vorm was de luchtweerstand groot, waardoor het brandstofverbruik en het geluidsniveau aanzienlijk stegen. Tegenwoordig zijn dakkoffers veel aerodynamischer gevormd, waardoor de luchtweerstand minimaal is. Ook zijn ze tegenwoordig sneller te bevestigen en gemakkelijker te vullen en te legen.

Waarom geen aanhanger?

Een andere optie om meer ruimte te creŽren, is een aanhanger achter je auto. Een dakkoffer is echter een veel goedkopere oplossing. Niet alleen zijn aanhangwagens een stuk duurder in aanschaf, je auto moet daarnaast ook nog beschikken over een trekhaak. Bovendien is een dakkoffer ook praktischer: je hebt er geen apart rijbewijs voor nodig (voor de meeste aanhangers wel!) en je hoeft onder het rijden geen rekening te houden met de kar die achter je auto zit. Bovendien is een trekhaak voor hybriderijders helemaal geen optie, omdat hybride auto's niets mogen voorttrekken.

Waar op te letten?

Natuurlijk moet je er allereerst op letten dat de dakkoffer die je wilt kopen, geschikt is voor jouw auto. Let daarnaast op het gewicht van de bagagebox. Dit gewicht kan het beste zo laag mogelijk zijn, zodat je er nog zo veel mogelijk gewicht aan kunt toevoegen in de vorm van spullen. Dakkoffers hebben namelijk een maximale laadcapaciteit, meestal ligt deze rond de vijftig kilo. Als de dakkoffer zelf al 25 kilo weegt, kun je er dus nog maar 25 kilo aan spullen in kwijt. Bovendien moet je letten op het gewicht dat je dakdragers op hun beurt weer kunnen dragen. Kunnen deze maar veertig kilo dragen, dan mag het gewicht van je dakkoffer inclusief de inhoud niet meer dan deze veertig kilo bedragen.

Let er dus op dat je de bagagekoffer niet te zwaar belaadt. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen, zoals het loslaten van de dakkoffer onder het rijden. Niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook levensgevaarlijk voor de mensen die achter je rijden.

 

" Tegenwoordig zijn dakkoffers geen grote brandstofvreters meer. "

Afmetingen

Zoals gezegd zijn dakkoffers verkrijgbaar in alle soorten en maten. De lengte varieert tussen de 1,3 en 2,3 meter. Meestal is een dakkoffer tussen de 51 en 93 centimeter breed. Dakkoffers mogen niet hoger zijn dan 40 centimeter. Er zijn grotere en kleinere bagageboxen.

Dakkoffer op auto

Sommige hebben een volume van 300 liter, wat al gelijkstaat aan complete kofferbakken van sommige auto's! Maar er zijn zelfs dakkoffers verkrijgbaar met een inhoud van 600 liter.

Lekker skiŽn?

Sommige dakkoffers zijn net zo breed als het dak van je auto, maar je kunt er ook voor kiezen om een smallere dakkoffer te kopen. Dan kun je op het overgebleven gedeelte van de dakdragers eventueel nog een fietsendrager plaatsen. Voor wintersportliefhebbers zijn dakkoffers ook een uitkomst. Probeer die onhandige ski's of snowboards maar eens praktisch in je auto op te bergen. Er zijn verschillende speciale skiboxen verkrijgbaar.

Ook geen ruimte in je schuur?

Dakkoffers gebruik je meestal maar een paar keer per jaar. De overige tijd moet je wel voldoende plek hebben om de dakkoffer te stallen. Met een dakkoffer los je het ruimtegebrek in je auto wel op, maar creŽer je misschien ruimtegebrek in de schuur of op zolder. Dat schiet natuurlijk niet op. Wellicht ken je iemand met een grote schuur die zo aardig is jouw dakkoffer een onderkomen te geven gedurende de maanden dat je hem niet gebruikt. Koop je de dakkoffer bij je garage, informeer dan eens of je daar naast je winterbanden ook je bagagebox tijdelijk mag opslaan. Een andere optie is om een bagagekoffer te huren als je er eentje nodig hebt.


Afblijven!

Uiteraard zijn alle verkrijgbare dakkoffers en bagagekoffers goed afsluitbaar, zodat je spullen droog en schoon blijven, zelfs tijdens de hevigste stortbuien. Je kunt de koffer ook op slot doen, zodat je de koffer niet van de auto hoeft te halen of leeg hoeft te maken als je een nachtelijke tussenstop maakt. Sommige dakkoffers hebben zelfs een antidiefstalslot, waardoor ze niet zomaar van de auto kunnen worden gehaald door onbevoegden.

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Trekhaak accessoires
Trekhaak informatie: alles over trekhaken en trekhaak accessoires.
Dakdragers en dakkoffers
Dakdragers - dakkoffers en bagageboxen op de auto
Trekhaakdop
Trekhaakdoppen - bescherm trekhaak via trekhaakdop
Kofferbakmat
Kofferbakmat - Dť ultieme kofferbak bescherming
Fietsdragers
Fietsendrager informatie: tips + weetjes over alle bekende fietsdragers.
Meer
Alle Bagage Boxen artikelen lees je hier
Ook leuk
Dakkoffers Praktische oplossing: dakkoffer
Disselslot Wat is het beste disselslot? Wij vergeleken 3 soorten
Vervoer accessoires Iets vervoeren? Gebruik deze autovervoer accessoires!
Fietsdragers Fietsdragers voor op de auto
Hondenrek auto Beste auto hondenrek? Wij vergeleken 5 hondenrekken!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl