Home Bagage Boxen Aanhangernet

Losse lading? Gebruik een aanhangernet!

Heb je losse lading op je aanhangwagen liggen, denk er dan aan dat je een aanhangernet moet gebruiken. Hoewel dat al bijna vijf jaar verplicht is, zijn veel mensen daar nog niet van op de hoogte. Wij maken je er daarom graag op attent. Niet alleen omdat het wel zo veilig is, maar ook omdat je anders een boete riskeert van minimaal 230,-. Dan is de aanschaf van een net voor je aanhanger een stuk goedkoper!

Wanneer is een aanhangernet verplicht?

Sinds 1 januari 2007 is het verplicht om een aanhangernet te gebruiken als je losse lading op je aanhanger vervoert. Enkele voorbeelden van losse lading zijn tuinafval, puin, stenen en brandhout, maar er zijn natuurlijk nog legio andere voorbeelden te bedenken. Waar het om gaat is dat je een aanhangernet gebruikt als je lading vervoert die tijdens het rijden van de aanhanger kan vallen of waaien, zelfs als je de lading hebt vastgezet met touw of spanbanden.
aanhanger net op aanhanger
De politie controleert regelmatig ladingen op aanhangers!

Grote objecten zoals kasten hoeven niet afgedekt te worden met een aanhanger net. Het is immers niet erg waarschijnlijk dat zulke grote goederen van de aanhanger waaien. Natuurlijk moeten ze wel goed worden vastgezet. Twijfel je of de lading die je vervoert onder losse lading valt? Dan doe je er altijd verstandig aan om voor de zekerheid een net te gebruiken. Better safe than sorry!


Waar staat dit?

Deze verplichting is opgenomen in het voertuigreglement van de overheid, om precies te zijn in artikel
5.18.6. Hierin staat dat:

1. het voertuig zodanig beladen moet zijn dat de lading of delen daarvan niet van het voertuig kunnen vallen;
2. losse lading ten aanzien waarvan het gevaar bestaat dat deze of delen daarvan tijdens het rijden van het voertuig vallen, deugdelijk moet zijn afgedekt.


Als je wordt aangehouden terwijl je losse lading vervoert en geen aanhangernet gebruikt, kun je een boete verwachten van minimaal 230,-.

Waarom is een aanhangernet verplicht?

Het gebruik van een bagagenet bij vervoer van losse lading is verplicht, omdat anders delen van de lading van de aanhangwagen kunnen waaien of vallen. We hoeven je niet te vertellen dat dit tot zeer onveilige verkeerssituaties kan leiden. Er zijn helaas genoeg voorbeelden van ongelukken met dodelijke afloop of met ernstig letsel tot gevolg door niet afgedekte lading. Dit kan simpel voorkomen worden als men aanhangernetten gebruikt.

aanhangwagennet
Aanhangwagenet in een handzame tas: praktisch

Waar koop ik een aanhangernet?

Aanhangernetten zijn te koop in de meeste winkels waar autoaccessoires worden verkocht, maar natuurlijk ook online. Er zijn vele verschillende soorten en maten netten voor aanhangers verkrijgbaar.
Een net voor een aanhanger is meestal gemaakt van geweven polypropylene, bevat een elastisch koord en hoeklussen waarmee je het net goed kunt bevestigen.

De maaswijdte en de koorddikte  verschillen per soort aanhangernet. Een deugdelijk aanhangernet is erg sterk en heeft een hoge trekvastheid. Aanhangernetten zijn gemakkelijk op te vouwen tot een klein pakketje als ze niet gebruikt hoeven te worden. Zorg er gewoon voor dat je er altijd eentje in de auto hebt liggen, dan ben je altijd voorbereid als je eens onverwachts iets moet vervoeren.

Hoe bevestig ik het aanhangernet?

De meeste aanhangernetten hebben een elastisch koord dat je gemakkelijk om, op en onder onderdelen kunt vastzetten. Soms heeft het net ook nog extra lussen. Het maakt in principe niet zo veel uit hoe je het net precies bevestigt, als het maar strak om de lading zit en stevig is vastgemaakt aan de aanhangwagen.

aanhangernet
Lading wel vast, maar geen net, dus boete!

Het bevestigen van een aanhanger net kost wel even tijd, en daarom is het soms verleidelijk om het bagagenet niet te gebruiken. Omdat je maar een klein stukje hoeft te rijden bijvoorbeeld, of omdat je er gewoon geen zin in hebt. Denk dan maar even aan die boete die je boven het hoofd hangt en aan de veiligheid van je medeweggebruikers. Dan kost het bevestigen van de aanhangernet je vast een stuk minder moeite!

Wat heb ik nog meer nodig?

Als je iets wilt vervoeren op of in je aanhanger, heb je niet alleen een net voor de aanhanger nodig. Je moet de lading sowieso eerst goed vastzetten. Zo voorkom je dat je onderweg lading verliest, ook als je een keer een noodstop moet maken, plotseling moet uitwijken of op Het bevestigen van een aanhanger net kost wel even tijd, en daarom is het soms verleidelijk om het bagagenet niet te gebruiken. Omdat je maar een klein stukje hoeft te rijden bijvoorbeeld, of omdat je er gewoon geen zin in hebt. 

net over aanhangwagen
Alles onder een net: zo hoort het!

een slechte weg vol hobbels en bobbels rijdt. Spanbanden zijn hiervoor uitermate geschikt, omdat je hiermee vrij makkelijk de boel stevig kunt aantrekken. Maar een touw voldoet in de meeste gevallen ook prima. Het nadeel daarvan is alleen dat het bevestigen en losmaken vaak wat meer tijd kost.

Nog enkele tips

Denk eraan dat je de lading gelijkmatig over de aanhangwagen verdeelt, waarbij je de zwaarste onderdelen in het midden legt. Overschrijd het maximale laadvermogen nooit en zorg dat de kogeldruk tussen 45 en 75 kilo ligt. Controleer daarnaast regelmatig de bandenspanning van zowel je aanhanger als je auto. Deze tips zijn minstens zo belangrijk als de verplichting om een net voor je aanhanger te gebruiken. Veilige reis!


 


Menutuning-gids.nl
Ook leuk
Aanhangernet Losse lading? Gebruik een aanhangernet!
Dakdragers en dakkoffers Dakdragers & dakkoffers voor op de auto
Vervoer accessoires Iets vervoeren? Gebruik deze autovervoer accessoires!
Trekhaak accessoires Trekhaak accessoires: trekhaken uitbreiden
Dakkoffers Praktische oplossing: dakkoffer

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl