Home Bagage Boxen Fietsdragers

Fietsdragers voor op de auto

Of je nu graag een rondje om de kerk fietst, op je gemak de mooiste natuurgebieden verkent of met een snelheid van 40 kilometer per uur op je racefiets toert: met een goede fietsdrager op je auto heb je overal de mogelijkheid om de omgeving op je eigen fiets te verkennen. Bijvoorbeeld in de bossen van België, de heuvels van Limburg of de bergen van Frankrijk...

Er zijn in de handel verschillende soorten fietsdragers verkrijgbaar. Sommige kun je achter je auto bevestigen en andere komen op het dak van de auto te staan. De meeste fietsrekken voor op de auto zijn eenvoudig te bevestigen. En net zo handig weer te verwijderen als je een keertje geen fietsen meeneemt.

Vele varianten

Geen fietser is hetzelfde, dus er bestaan vele varianten van de fietsdrager. Ook omdat er verschillende modellen auto's zijn en elke fietsdrager natuurlijk stevig bevestigd moet kunnen worden.

fietsdragers

Je hebt ook fietsrekken die geschikt zijn om te bevestigen achter op een caravan of vouwwagen bijvoorbeeld. Ga je een fietsdrager aanschaffen, bedenk dan goed hoe je deze wilt gebruiken en kijk of hij geschikt is voor jouw auto.

Op de trekhaak

Heb je een auto met trekhaak, dan ligt het voor de hand dat je een fietsdrager aanschaft die je op de trekhaak kunt bevestigen. Zo'n fietsdrager biedt plaats aan maximaal drie fietsen, die makkelijk en snel op de fietsendrager gezet worden. Heb je een terreinwagen, dan heb je mogelijk extra accessoires nodig om het fietsenrek goed te bevestigen. Hetzelfde geldt voor auto's die een los te koppelen trekhaak hebben. Dit staat uiteraard wel op de verpakking aangegeven.

Kantelen!

Er zijn fietsdragers voor de trekhaak te koop die je kunt inklappen, waardoor je hem gemakkelijk mee kunt nemen in de kofferbak als hij niet gebruikt wordt. Er zijn ook standaard fietsendragers. Het kan soms lastig zijn om iets uit de kofferbak te halen als het fietsenrek ervoor zit. Daarom bestaan er ook speciale kantelbare fietsenrekken, die je naar beneden kunt kantelen voordat je de kofferbak opent. Je kunt dan heel gemakkelijk bij je spullen. Ben je bang dat je bumper beschadigt als je steeds fietsen op het rek zet en er weer af haalt? Schaf dan een bumperbeschermer aan.

fietsendragers


Verlichting en nummerbord


De meeste trekhaakfietsdragers zijn uitgerust met verlichting, dat is wel zo veilig en bovendien verplicht als de achterlichten van je auto helemaal of gedeeltelijk bedekt worden. De fietsdrager beschikt dan over een stekker die je in je auto kunt steken. Omdat de fietsendrager voor het nummerbord van je auto hangt, dien je een witte nummerplaat op het fietsenrek te bevestigen.

Jatgevaar

De meeste fietsdragers voor op de trekhaak mogen maximaal 50 kilo dragen, maar je moet ook rekening houden met de maximaal toegestane kogeldruk van je trekhaak. De fietsdrager en de bevestigde fiets(en) mogen samen niet meer wegen dan de toegestane kogeldruk. Fietsendragers voor op de trekhaak kennen verschillende voordelen. Zo zijn deze rekken erg stabiel, zijn ze eenvoudig te monteren en ook eenvoudig weer te verwijderen. Dat laatste is echter tegelijk ook een nadeel; ze worden nog wel eens gestolen.

Geen trekhaak, en dan?

Heeft je auto geen trekhaak, maar wil je toch graag fietsen meenemen? Dan zijn er twee opties. Je kunt een fietsenrek kopen die je achter op de auto kunt bevestigen zonder dat je daar een trekhaak voor nodig hebt. De andere optie is dat je een fietsendrager koopt die je op het dak van je auto bevestigt. Dat doe je met behulp van dakdragers.

Aan de kofferklep

Een zogenaamde kofferklepfietsdrager bevestig je aan de kofferklep van je auto.  Deze fietsdrager monteer je met speciale snelbevestigingen op de auto en door de rubbercoating wordt je auto beschermd tegen beschadiging. Een fietsdrager die je op de kofferklep bevestigt, is een vrij goedkope en makkelijke oplossing als je geen trekhaak hebt. Wat wel lastig is, is dat de kofferbak meestal niet te bereiken is als de fietsdrager bevestigd is. Ook het monteren van de drager gaat minder makkelijk dan een fietsdrager die je op de trekhaak bevestigt.

Op het dak

De dakfietsendrager is eigenlijk geschikt voor elke auto en ideaal als je je trekhaak al in gebruik hebt voor de caravan. Fietsenrekken voor op het dak zijn relatief goedkoop, ook omdat je geen trekhaak nodig hebt. Een ander voordeel is dat de kofferbak natuurlijk gewoon toegankelijk blijft. Maar fietsendragers op het dak hebben ook nadelen. Door de fietsen op het dak wordt je auto ineens een stuk hoger. Daardoor vang je een stuk meer wind, wat je brandstofverbruik aanzienlijk verhoogt en bovendien lawaai geeft. Je moet je bovendien onder het rijden goed bewust zijn van de extra hoogte, want anders kun je nog wel eens in de problemen komen als je zonder nadenken een parkeergarage of tunnel in rijdt! 

Caravan als fietsdrager

Dan zijn er nog de fietsdragers die je bevestigt op de caravan. Hier bestaan speciale modellen voor. De meeste bieden plaats aan twee tot drie fietsen. Je kunt de fietsen ook op een veilige manier in de caravan zelf vervoeren. Hiervoor zijn speciale indoor fietsdragers te koop.
 

"Fietsdrager op je auto? Pas dan op als je een parkeergarage inrijdt! "

Rustig tempo, racen of crossen?

De keuze voor een fietsdrager is niet alleen afhankelijk van het type auto dat je hebt, maar ook van de soort fiets. De meeste fietsdragers zijn geschikt voor het vervoeren van een of meerdere tour- en stadsfietsen. Wil je juist een mountainbike meenemen, dan moet je erop letten dat de fietsdrager brede wielgoten heeft. Racefietsen zijn vaak duur en je zit er als eigenaar niet op te wachten dat de racefiets beschadigt. Dit kan gebeuren als de fiets vastgezet wordt ter hoogte van zijn frame. Er zijn ook fietsdragers die de mogelijkheid bieden om de fiets te bevestigen via de zadelpen of de trapas.

Uiteraard: de regels

Zoals dat voor bijna alle autoaccessoires geldt, zijn ook aan fietsdragers wettelijke regels verbonden. Bevestig je de fietsen achter de auto, dan mogen ze niet meer dan 20 cm uitsteken. Natuurlijk mogen er ook geen scherpe delen uitsteken. Ga je naar het buitenland, en neem je de fiets(en) lekker mee? Let er dan op dat in andere landen andere regels kunnen gelden.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Trekhaak accessoires
Trekhaak informatie: alles over trekhaken en trekhaak accessoires.
Dakdragers en dakkoffers
Dakdragers - dakkoffers en bagageboxen op de auto
Trekhaakdop
Trekhaakdoppen - bescherm trekhaak via trekhaakdop
Kofferbakmat
Kofferbakmat - Dé ultieme kofferbak bescherming
Dakkoffers
Dakkoffer informatie, pagina over dakkoffers en fietsdragers.
Meer
Alle Bagage Boxen artikelen lees je hier
Ook leuk
Aanhangernet Losse lading? Gebruik een aanhangernet!
Disselslot Wat is het beste disselslot? Wij vergeleken 3 soorten
Vervoer accessoires Iets vervoeren? Gebruik deze autovervoer accessoires!
Dakdragers en dakkoffers Dakdragers & dakkoffers voor op de auto
Fietsdragers Fietsdragers voor op de auto

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl