Home Banden & velgen Bobbel of bult in band

Bobbel of bult in band? Rij geen meter verder

Als autobezitter is de kans groot dat je vroeg of laat te maken krijgt met onverwachte bandenproblemen. Denk aan een spijker in de band, een scheur in het loopvlak of -een van de meest zorgwekkende problemen- het ontdekken van een 'bobbel in de band'. We leggen uit waarom het zo belangrijk is om direct actie te ondernemen zodra je een bult of uitstulping in jouw autoband signaleert. 


Oorzaak van een bobbel in de band

Een bobbel in de band wordt meestal veroorzaakt door schade aan de interne structuur van de band, zoals de stalen koorden en het rubbermengsel. Oorzaken kunnen variŽren van impactschade, bijvoorbeeld door het raken van een kuil, tot fabrieksfouten of ouderdom van de band. Je ziet het, vele mogelijke oorzaken dus. Soms is het ook gewoon een kwestie van pech hebben. Wat te doen als je een bult ziet zitten? In ieder geval niet negeren! Sterker nog je moet eigenlijk direct actie ondernemen.

Voorbeeld van een bobbel of bult in een autoband

Blijf goed naar je banden kijken

Kortom, het optisch inspecteren van autobanden is een eenvoudige actie: als je naar je auto loopt schenk dat wat aandacht aan het zwarte rubber. Het kan potentiŽle ongelukken voorkomen en bijdragen aan een zuiniger brandstofverbruik. Het signaleren van van een bult in je band is een duidelijk signaal dat er iets niet in orde is. Ondanks de verleiding om dit probleem te negeren of uit te stellen, is het cruciaal om direct actie te ondernemen. Het vervangen van de beschadigde band moet je hoogste prio zijn. Als je verdere vragen hebt, neem dan contact op met een van de vele bandenspecialisten.

Hoe gevaarlijk is een bult in een band?

Een bobbel in de band is een serieus probleem dat je direct moet (laten) oplossen. Een bobbel wijst op een zwakke plek in de band, waardoor de kans op een klapband aanzienlijk toeneemt. De mogelijke gevolgen van een klapband op hoge snelheid kun je zelf wel invullen. Je wil dan echt niet de controle over de auto verliezen...

Is het mogelijk om een band met een bobbel te repareren?

Nee! Omdat de interne structuur van de band is aangetast, is repareren meestal niet mogelijk. Laat direct de band vervnagen en neem geen onnodige risico's. De structuur van een band bestaat uit verschillende lagen, inclusief een laag met stalen koorden die bedekt zijn met rubber. Wanneer deze lagen beschadigd raken, kan het rubber uitstulpen, wat leidt tot een bobbel. De kans op een klapband neemt exponentieel toe met de grootte van de bobbel.

Is een bobbel in een autoband een apk afkeur?

Ja, een bobbel in een autoband kan een reden zijn voor afkeuring bij de Algemene Periodieke Keuring (APK). Een bobbel of uitstulping duidt meestal op een structuurschade van de band, wat een verhoogd risico op een klapband of ander ernstig defect inhoudt. Da zit er er maar 1 ding op: band vervangen. Een auto die niet voldoet aan de APK-eisen mag niet op de openbare weg rijden totdat de gebreken zijn verholpen en de auto opnieuw is goedgekeurd. Er kunnen bovendien boetes worden opgelegd voor het rijden met een auto die niet APK-goedgekeurd is.
Bobbel in de band herkennen

Check onze foto's! Zo ziet een klassieke bobbel in de band eruit. Een bobbel in de band is meestal zichtbaar aan de buitenkant van de band, maar soms kan het ook voelbaar zijn tijdens het rijden, als een vorm van trilling of onregelmatig rijgedrag. Daarom is het belangrijk om regelmatig je banden visueel te inspecteren en alert te zijn op ongewone geluidjes en of trillingen tijdens het rijden. Hier vertellen we je later meer over in dit artikel.Check regelmatig staat van je banden

Het regelmatig optisch inspecteren van autobanden is cruciaal voor zowel de veiligheid als de efficiŽntie van een voertuig. Banden zijn het enige contactpunt tussen de auto en het wegdek. versleten of beschadigde banden kunnen leiden tot verminderde grip, wat de kans op slippen en ongelukken aanzienlijk vergroot. Loop zo nu en dan een rondje om je auto en check dan of je scheurtjes, bulten, een schroef of spijker ziet zitten. Zien een band er 'plat' uit? Rij even naar de benzinepomp en breng de band op de juiste spanning. 


Banden vormen een mega belangrijk onderdeel van je auto. Het spreekt voor zich om ten alle tijden in goede conditie verkerende banden te hebben. Wees alert op de staat van je autobanden: tref je een uitstulping, bobbel of bult aan? Dan ga je gelijk in de actie-modus!
Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenprofielmeter
Banden profielmeter - zelf bandprofiel meet tips: mininmaal 1,6mm
Bandenzwart
Bandenzwart - in 5 stappen banden zwart maken
Banden schoonmaken
Autobanden - autoband onderhouds tips voor langere levensduur van je wielen
Bandenverf
Bandenverf: verf letters op je banden met een bandenmarker
Bandenlabel
Bandenlabel vergemakkelijkt bandenkeuze, of niet?
Meer
Alle artikelen lees je hier
Ook leuk
Velgschade Velgschade herstellen, stoeprandschade verdwijnt!
Leeftijd autobanden Check de leeftijd van je autobanden eens!
Sportvelgen Informatie over lichtmetalen sportvelgen
Bandenspanningsmeter Nut ťn noodzaak van een eigen bandenspanningsmeter
All season banden Autobanden informatie, winterbanden, zomerbanden

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl