Home Veiligheidstips Steenmarter auto

Steenmarter in auto? Oplossing: de 12V marterverjager!

De schade die steenmarters in auto’s aanrichten kan je kapitalen kosten. De steenmarter, zo groot als een kleine kat, kruipt in de motorruimte en knaagt aan je autokabels. Dit veroorzaakt niet alleen flinke schade, maar er kunnen ook levensgevaarlijke situaties ontstaan. Door het geknaag aan de kabels kan er kortsluiting ontstaan, waardoor je auto spontaan in brand vliegt. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: de 12V marterverjarger!




Steenmarter in auto

Het is niet zo'n fijne gedachte om een steenmarter in de auto te hebben. In de motorruimte. Waar hij aan je kostbare kabels gaat knagen en de boel vernielt. Elk jaar richten steenmarters in auto's voor vele duizenden euro's schade aan. 

Het is vastgesteld dat deze harige viervoeters met hun scherpe tanden de meeste schade veroorzaken aan de plastic en rubberen onderdelen van je auto. Denk dus aan kabels, isolatiemateriaal en dergelijke. Deze onderdelen zijn zacht genoeg om in te bijten.
Steenmarter in auto
Steenmarter in auto = gelijk actie ondernemen!



Kabels en isolatiemateriaal 


Het gaat in het bijzonder om de (koel)waterslangen en de bougiekabels (bij benzineauto's). Ook de isolatie van de motorkap blijkt te verleidelijk om vanaf te blijven. Zodra de steenmarter onder de motorkap zit, knaagt hij aan het isolatiemateriaal en doet hij zich tegoed aan die lekkere kabels. Voor de marter is het alleen maar uit speelsheid, maar dat maakt het resultaat er uiteraard niet minder vervelend om. Plots heb je last van een niet of niet goed startende motor, elektra die hapert en allerlei andere autoproblemen.



Waarom houden steenmarters van autokabels?

Even voor de goede orde: steenmarters houden niet van de kabels zelf, maar zijn gek op het isolatiemateriaal dat om de bedrading heen zit. In het isolatiemateriaal is namelijk visolie of vismeel verwerkt, om het geheel soepel te houden. Je kunt begrijpen dat de marter dit maar al te lekker vindt ruiken. De geur van de kabels komt met name vrij bij een warme motor.

Als de viervoeters vervolgens aan het isolatiemateriaal gaan knabbelen, ontstaat er bij het echte doorbijten vanzelfsprekend schade aan de onderliggende bekabeling. De beestjes komen niet alleen af op de geur van de visolie. Nee, ze vinden daarnaast de motorruimte een fijne schuilplaats, omdat het er zo donker is. Plus, het is er na een autorit natuurlijk lekker warm en daar houdt de marter ook van. Zeker als het buiten koud is. Het motorcompartiment is na een ritje behaaglijk warm en uitnodigend voor het knaagdier. Resultaat: marter in auto.

aangevreten kabel marter
Van dergelijke kabels smult de marter, gevolg is een aangevreten kabel...


Steenmarter autoschade herkennen

Gelukkig richten marters niet altijd schade aan, zeker niet als je er op tijd bij bent. Maar heeft het knaagdiertje wél schade aangericht, dan herken je die meestal als eerste aan startproblemen. In dat geval is het handig om de motorkap even open te doen om te kijken of er geen kabels zijn doorgevreten. Er zijn meerdere gradaties van autoschade. Met de startproblemen als 'minst erge'. Als je dan namelijk meteen actie onderneemt, kun je ergere schade nog voorkomen.

Grotere problemen ontstaan als je met je auto onderweg bent en blijkt dat er een paar cruciale slangen zijn doorgebeten. Dit resulteert vaak in oververhitting, waarna de auto zou kunnen vastlopen. In het ergste geval kan er in die situaties zelfs brand ontstaan. Tot nu toe zijn er -gelukkig- geen meldingen van kapot gebeten remleidingen bekend.


Periodieke visuele inspectie

Zoals je begrijpt is het zeer wenselijk om je motorruimte te onderwerpen aan periodieke visuele inspectie. Kijk zelf gewoon regelmatig onder de motorkap. Of laat er een monteur naar kijken als je je eigen ogen niet vertrouwt. Zo kun je vervelende (en zelfs gevaarlijke!) situaties voorkomen.

Veelvoorkomende schade door de steenmarter:

Aangevreten bougiekabels
Aangevreten ontstekingskabels
Aangevreten slangen van de ruitenwisservloeistof
Aangevreten slangen van de koelvloeistof (kans op oververhitte motor!)
Aangevreten rubberen stofhoezen
Aangevreten isolatie van de stroomleidingen (kans op kortsluiting/autobrand!)
Aangevreten isolatie van de motorkap en andere isolatiematerialen


Kun je schade ruiken?!

Vaak verraden steenmarters hun aanwezigheid in je auto op een andere manier. Het kan namelijk heel goed zo zijn dat ze hun behoefte doen in de motorruimte. Steenmarters zijn ook in dat opzicht net als katten en vele andere dieren en bakenen hun territorium af, door middel van geursporen. Dat kan dus ook het geval zijn na een bezoekje aan jouw auto. Zodra je de kachel aanzet kan je een walm van ontlasting- en urinegeur tegemoet drijven. Heel vies, maar wel handig omdat je eventuele schade dan direct op kunt sporen!


Methodes voor het verjagen van de marter

In de Flora- en faunawet is de steenmarter opgenomen als beschermde diersoort. Dat houdt in dat we het dier niet mogen vangen, verjagen of doden. Vroeger werden steenmarters gedood vanwege hun mooie vacht. Hierdoor werd de marterpopulatie drastisch uitgedund. Sindsdien is het knaagdier door de wet beschermd. Daarnaast schijnt het geen blijvende oplossing om het dier alleen maar te verjagen. Zodra je de ene steenmarter weggejaagd hebt, komt er een andere voor in de plaats om diens territorium te claimen. Er zijn echter wel diverse maatregelen die je kunt treffen om te voorkomen dat dit 'plaagdier' de motorkap van je auto zal opeisen als zijn volgende territorium.

steenmarter kauwt op kabels auto
Een walhalla voor de marter: een warme motorruimte.

7 maatregelen om steenmarters uit je auto te houden

Er zijn een aantal zeer goede, maar ook een aantal minder goede anti-marter maatregelen. Wij zetten ze, op volgorde van belangrijkheid, op een rijtje.

1. De 12V marterverjager
2. Steenmarter autogaas
3. Marterspray
4. Auto marterproof laten maken
5. Motorcompartiment reinigen
6. Wc-blokje
7. Zorg voor verlichting



1. De 12V marterverjager

De 12V marterverjager, of kortweg marterverjager of materverschrikker is onze favoriete oplossing! En tevens de meest permanente redmiddel. Dit apparaatje produceert periodiek een ultrahoog geluid. Wij mensen horen dit niet, maar de steenmarter wordt er door verjaagd. Het apparaatje is compact en kan daarom gemakkelijk in de motorruimte worden geplaatst. Bovendien kun je het eenvoudig op de accu aansluiten.

De meest logische plek voor de 12V marterverjager is aan de zijkant of ergens in de buurt van de accu. De marterverschrikker moet immers worden voorzien van stroom. Aan de marterverjager zit een handig montagepunt. Door dit oogje kun je een tiewrap halen, waarmee je het apparaatje ergens aan vast kunt klemmen. Het stroomverbruik van deze oplossing is te verwaarlozen. Het verbruikt ongeveer net zo veel stroom als het digitale klokje in je auto. Een groot voordeel van de 12V marterverjager is dat dit een permanente oplossing is. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de anti steenmarter auto spray. Plus, deze oplossing is vele malen praktischer en aanzienlijk minder bewerkelijk dan het plaatsen van anti steenmarter autogaas. De 12V marterverjager kun je veilig en snel bestellen in onze webshop.


marterverjager auto 12v
De meest permanente oplossing: de marterverjager je accu aansluiten.


Opmerkelijke oplossing

Audi en Mercedes hebben een apparaatje ontwikkeld dat de 12 volt van de accu als het ware omzet, zodat het net zo krachtig is als een elektrisch hek. Dit is ongevaarlijk voor mensen en dieren, maar het zorgt er wel voor dat het motorblok in je auto licht onder stroom komt te staan. Het voltage is zwak genoeg om het knaagdier af te schrikken, zonder hem te verwonden. Zo is dit apparaatje dus een effectief afweersysteem tegen de marter, zonder dat je de Flora- en faunawet hoeft te overtreden.

2. Steenmarter autogaas

Een methode om marters te verjagen is het plaatsen van een draadrooster onder de auto. Hierdoor kan de steenmarter niet onder de motorkap kruipen.Bovendien kun je ook een soort rooster van kippengaas maken. Dit schuif je vervolgens onder je auto, of je legt eerst je zelf gemaakte rooster neer en parkeert daarna je auto er bovenop. Steenmarters houden er niet van om over gaas te moeten lopen. Idealiter parkeer je de auto dus OP het gaas. Op die manier maak je een marterwerend tapijt, zo je wilt.

Let op: het simpelweg plaatsen van een stuk gaas midden onder je auto is niet afdoende. De steenmarter kan heel goed springen en klimmen. Hij zal dus gewoon via de buitenkant binnen komen, door langs de banden omhoog te klimmen. Zorg er dus altijd voor dat je ook voldoende gaas rondom je auto plaatst en niet alleen eronder. Volière- of kippengaas is het best geschikt als steenmarter autogaas. Het is overigens ook een idee om een ‘frame’ te maken. Hiermee zorg je ervoor dat de steenmarter onmogelijk de auto binnen kan komen. Zo kunnen de beestjes alleen maar bij je auto komen door over het gaas te lopen -en dat is iets waar ze helemaal niet van houden. Gaas loopt vervelend en maakt geluid. 


Voor het frame kun je het best met een aantal latten werken. Laten we zeggen van ongeveer 5 cm breed en 2 cm dik. Maak van de latten een vierkant dat aan alle kanten circa 40 cm buiten de auto uitsteekt. Bevestig daar vervolgens geschikt steenmarter autogaas op, zoals we hierboven al hebben genoemd.


Niet te strak

Span het gaas tussen de latten niet te strak. Het gaas moet namelijk op en neer kunnen bewegen als de marter eroverheen loopt. Marters hebben een hekel aan een ondergrond die beweegt. Met bewegend gaas houd je ze dus effectiever bij je auto weg. Span je het gaas te strak? Dan zal de marter er gewoon met het grootste gemak overheen lopen. Let op: Zorg ervoor dat de mat van gaas niet gaat opkrullen. De eerder genoemde latten helpen hier bijvoorbeeld bij.

Ook kun je stenen of pinnen gebruiken om de mat goed op zijn plaats te houden. Maak het steenmarter gaas in elk geval vast. Je wilt immers niet dat de wind ermee aan de haal gaat. Een nadeel van deze methode met marter gaas is dat het een behoorlijk gedoe kan zijn. Het is sowieso al een klusje om een frame te maken, maar daarnaast kan het ook steeds weer een gedoe zijn om te komen en gaan met je auto. Plus, optisch gezien is het wellicht ook niet de meest fraaie oplossing. Maar het is natuurlijk maar net hoe ver je wilt gaan...


Te veel werk?

Is een frame bouwen te veel werk? Dan hebben we nog een andere optie voor je. Je zou het kippengaas ook kunnen gebruiken om de toegangswegen tot de motorruimte te blokkeren. Echter, het zelf aanbrengen van gaas in de motorruimte van je auto, kan gevaren met zich meebrengen. Mocht je hier dus mee aan de slag gaan, pas dan goed op!


3. Marterspray

Een oplossing om steenmarters uit je auto te weren is door middel van het gebruik van anti marterspray of steenmarterspray. Deze steenmarter auto spray moet je ten minste één keer per maand op de kabels in je auto spuiten. In de spray zit een bepaalde geur die de marter onprettig vindt en sommige sprays geven de kabels daarnaast ook een vieze smaak. De aangename geur van de visolie wordt op die manier dus gemaskeerd, zodat de kabels veel minder aanlokkelijk worden voor de lastige knaagdieren.

Als je gebruikmaakt van de steenmarter auto spray, moet je ervoor zorgen dat je het zo min mogelijk aanraakt of inademt. Uiteraard moet ook het inslikken worden vermeden. Vooral vanwege de onaangename geur. De concentratie van de werkzame stof in de spray is erg klein, dus het middel is voor het milieu, de mens en zijn huisdier ongevaarlijk.

Verschillende plekken

Spray de steenmarter auto spray op zijn minst op 10 verschillende plekken onder de motorkap. Ga daarbij op zoek naar de plekken waar de spray het langst blijft hangen, voor het beste resultaat. Vermijd overigens onderdelen die heet worden, want daar zal de autospray snel verdampen. Wel een goede plek is op de motorkapbekleding en achter de koplampen. Herhaal dit ritueel in elk geval maandelijks of na 10.000 kilometer. Na verloop van tijd zal de geur namelijk vervagen en dan is het weer tijd om te sprayen. Houd je dit goed vol, dan zal de steenmarter het gevoel hebben dat er 'vijanden' in je auto zijn en dan zal hij uit de buurt blijven.


4. Auto marterproof laten maken

Een professionele oplossing is om je auto marterproof te laten maken door een garage. Je kunt bij je garage informeren naar de mogelijkheden om je auto te voorzien van steenmarterwerende oplossingen. De garage kan bijvoorbeeld marterwerende hulzen en goten op de kabels aanbrengen. Zoals je ziet kun je ook zelf wat in elkaar flansen, maar of dat nou de schoonheidsprijs wint...



5. Motorcompartiment reinigen

Heb je ontdekt dat er een steenmarter onder de motorkap heeft gezeten, doordat je haren, uitwerpselen, voedselsporen of pootafdrukken bent tegengekomen? Zorg er dan voor dat je het motorcompartiment van je auto meteen grondig reinigt. Hiermee spoel je alle aanwezige martergeuren weg. Zo voorkom je dat eventuele andere marters hun voorganger ruiken en de behoefte zouden voelen hun eigen territorium af te bakenen onder jouw motorkap. Tip bekijk onze tips over hoe je de motorruimte het beste kunt schoonmaken.

steenmarter in auto
Deze rakker wil je niet als logé in je auto hebben!

6. Wc-blokje tegen marters

Een huis-, tuin- en keukenoplossing die rondcirculeert is het plaatsen van een wc-blokje onder de motorkap. Een Glorix-blokje bijvoorbeeld. Wc-blokjes zijn sterk geurend en zouden steenmarters bij je auto weghouden. Deze methode werkt bij de een wel en bij de ander niet. Je moet je echter wel realiseren dat je bij deze oplossing werkt met producten die bomvol chemische middelen zitten. Als je de kachel aanzet, adem je die heerlijke middelen vervolgens in. Mogelijk toch niet zo fijn!


7. Zorg voor verlichting

Het is bekend dat steenmarters niet zo van licht houden. Een goed idee kan dus zijn om een lamp op je oprit of bij de parkeerplaats waar je auto staat te plaatsen. Zo staat je auto op een goed verlichte plek en dat zal eventuele kwaadwillende knaagdieren afschrikken. Parkeer op straat bij voorkeur altijd onder een lantaarnpaal.

Steenmarter verantwoordelijk voor autobranden?

In artikelen in De Stentor en het AD wordt de steenmarter als veroorzaker van autobranden genoemd. Doordat marters met hun scherpe tanden de kabels doorknagen, kan er kortsluiting ontstaan. Een brand zou dan een logisch gevolg zijn. Volgens een auto-expert van de ANWB zijn er genoeg autobranden geweest waarbij zowel de politie als de brandweer niet genoeg harde bewijzen konden vinden. De expert zou naar aanleiding van vragen en verhalen de knagende diertjes wel als belangrijke verdachte durven bestempelen.

Volgens De Stentor zou de ANWB graag meer onderzoek doen naar het verband tussen knagende marters en autobranden. Vooralsnog zijn de 'beschuldigingen' alleen nog maar speculaties. Een handige invalshoek voor een onderzoek zou zijn om de omgevingen waar veel marters leven en de plekken waar veel autobranden zijn met elkaar te vergelijken.


Wie betaalt de schade?

Mocht een steenmarter zich onverhoopt hebben uitgeleefd in jouw auto, wie betaalt dan de schade? Een website gespecialiseerd in de steenmarter heeft in 2011 onderzoek gedaan naar verzekeraars die schade vergoeden bij steenmarterschade. Hieruit komt naar voren dat er grote verschillen bestaan tussen wat de verschillende maatschappijen wel of juist niet verzekeren. Woon je in een omgeving waar vaak steenmarters worden gesignaleerd? Dan is het dus altijd verstandig om eerst de kleine lettertjes van jouw autoverzekering door te lezen. 



Bijtschade

De bijtschade die door marters wordt veroorzaakt kan voor de eigenaar van een auto aardig in de papieren lopen. Bij veel autoverzekeringen kun je wel terecht voor schade die rechtstreeks door steenmarters is veroorzaakt. Je moet dan wel een WA plus Volledig Casco of Allrisk verzekering hebben. In sommige gevallen zal overigens de gevolgschade niet worden vergoed. Zoals gezegd moet je vóór het afsluiten van een autoverzekering dus goed nagaan wat er wel en niet wordt gedekt door de verschillende verzekeringen.

steenmarter uit de auto halen
Het mini speakertje produceert een ultra laag geluid dat mensen niet kunnen horen


Kleine lettertjes

Met een WA of een WA plus Beperkt Casco verzekering wordt in de meeste gevallen de schade veroorzaakt door marters niet vergoed. Alleen in het geval van een Allrisk of WA plus Volledig Casco verzekering kun je een schadevergoeding claimen. Maar ook niet bij alle verzekeringsmaatschappijen. Nogmaals: lees de kleine lettertjes. Houd er overigens rekening mee dat een schadeclaim in geval van schade door marters wel invloed heeft op je schadevrije jaren.


Kortom, ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen! Lees dus goed de bovenstaande oplossingen door en ga aan de slag om je auto te beschermen tegen dit (af en toe best) schattig uitziende, maar oh zo vervelende knaagdiertje!

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Motorblok reinigen
Motorblok reinigen? in 11 stappen naar een schone motorruimte
Carterpan
Carterpan - verzorgt afsluiting van onderblok en koelt olie
Carter filter
Carter filter - minder warme lucht door carterfilters, meer pk's!
Auto wassen
Was jij je auto op de juiste manier? Lees hier onze tips!
Accu booster
Simple start - accu laden via sigaretten aansteker, tevens starthulp
Meer
Alle Veiligheid artikelen lees je hier
Ook leuk
Alarmen Auto alarmen, Informatie over auto alarmen
Airco/climate control Informatie over auto airco & climate control
Helmtassen Helmtas houdt je helm gaaf: helmtassen nader bekeken
Brake alert Remwegverkorting van 4 meter bij 80km per uur!
Kuipstoelen Kuipstoelen vs. sportstoelen: een gevoelskwestie!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl