Home Gereedschap Slangenklemmen

Gebruik de juiste slangklemmen onder de motorkap!

Hoe worden o.a. de aluminium luchtbuis delen van een intercooler systeem met elkaar verbonden? Hoe zet je een open luchtfilter op de luchtbuis vast ? Juist via een slangenklem. Een slangklem is een simpel maar zeer effectief stukje materiaal. Lees onderstaande tips, dan voorkom je teleurstellingen. 


Slangklem

Van een relatief simpel openlucht filter tot complete intercooler systemen. Slangenklemmen zorgen ervoor dat je de delen van buizen goed aan elkaar kunt monteren. Overal waar een slang strak om een buis of ronding heen moet kun je een slangenklem gebruiken. Maar let op, je kunt niet elke klem klakkeloos gebruiken. 

slangklemmen om luchtfilter
Slangklemmen zijn prima bestand tegen hitte.


RVS slangenklem

Een goede klem is volledig uit RVS staal gemaakt. Bij goedkope varianten bestaat de schroef waarmee je de klem aanspant niet uit RVS. Let hier op.

Niet geperforeerd

Als deze het begeeft heb je als nog een probleem. Als je een magneetje er overhaalt weet je het direct. Het beste is een klem te kopen waar de klem niet geperforeerd is.
Geperforeerde klemmen


Bij de geperforeerde klemmen kan er toch roestvorming gaan plaatsvinden. Daarnaast werken de kleine gaatjes in de het metaal als een kaasschaaf op je slangen. Idealiter ga je dus voor gladde slangen klemmen. 

Slangklemtangen

Via een slangklemtang breng je gemakkelijk kleinere klemmetjes aan. Deze kleine klemmetjes tref je vaak aan op koelsystemen, brandstofleidingen en de radiateur. Kenmerkend van dit type klem is dat ze kunnen veren en uitrekken. Net zoals de slang waarom de klem zit.

kleine slangenklem
Geperforeerd (links) vergroot de kans op scheurvorming...

scheurende slangen?

Hierdoor wordt voorkomen dat de slangklem schade aan de slang toebrengt. En dat wil je natuurlijk niet op een brandstofleiding...

Roestvorming

Roestgevoelige plek is de onderkant van de klem. Hier verzameld het water zich op. Lastige plek om dit te bekijken. Een spiegeltje en een zaklamp maken je het dan gemakkelijk(er).


Slangklemschroevendraaier

Vaak voldoet een simpele schroevendraaier om de klem te spannen. Als je situatie het toelaat, er is niet altijd evenveel werkruimte onder de motorkap, kun je ook een steeksleuteltje gebruiken.

Flexibel

Handig om te hebben is een flexibele slangklemschroeven draaier. Deze zet je over het schroefje van de slangklem aan en daarna draai je deze aan. Ook te gebruiken voor de lastig te bereiken plaatsen!

slagklemschroevendraaier
slagklemschroevendraaier: handig voor de lastig te bereiken plekken.


Slangklemband


Voor de grootverbruikers zijn er is er slangklemband op een rol. Het aandraai schroefje schuif je over de klemband. Vervolgens kun je zelf bepalen wat de diameter wordt. handig voor als je exceptionele maten nodig hebt.


slangklemband
Slangklemband: ideaal voor de grootverbruikers!

Vast = vast

Draai de klemmen altijd goed aan, maar ga niet als een bezetene kracht zetten, plet de de slang niet. Check periodiek of de slangklemmen nog goed op hun positie zitten. Vervang klemmen als er roestplekken, verbuigingen of andere schade is.

slangklem op dumvalve
Mooi matchende kleur blauw met de slang.

Werking & tips

Slangenklemmen in de buurt van het motorblok zullen niet zo snel verroesten. De tralingswarmte verdampt het water vaak snel.

 

" Gebruik nooit tyraps in de buurt van warme motordelen!  "

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Auto hefbrug
Auto hefbrug - makkelijk sleutelen via autohefbruggen
Veerspanner
Veerspanner - schokbrekers vervangen met veerspanners
Autokrik
Autokrik kopen? Ruime keuze mét adviezen
Acculaders
Acculader - informatie over diverse soorten auto acculaders
Assteunen
Assteunen - Via een assteun veilig onder je auto werken.
Meer
Alle Gereedschap artikelen lees je hier

Ook leuk
Slangenklemmen Gebruik de juiste slangklemmen onder de motorkap!
Automover Automover: verplaats auto in krappe ruimtes
Auto duct tape Via duct tape ookwel snel weer onderweg!
Assteunen Assteun voor maximale veiligheid onder de auto
Auto hefbrug Auto hefbrug: ideaal voor al je auto klussen

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl