Home Verlichting Mistlampen

Mistlampen: meer zicht en een strakkere look


Mistlampen zorgen voor een beter zicht bij slechte weersomstandigheden. Zien en gezien worden, daar gaat het om! Bovendien kan strakke of gekleurde mistverlichting een interessant onderdeel van je autostyling vormen. Maar let op: mistlampen kunnen ook leiden tot een ongeluk en/of een boete, wanneer je ze 'zomaar' aanzet of vergeet uit te zetten. Wat zijn de regeltjes? Tuning-gids.nl zet ze voor je op een rij.

Mistlampen

Mistlampen zijn een uitkomst bij dichte mist en/of een flinke sneeuwbui, wanneer het zicht vaak heel slecht is. Slecht zicht kan levensgevaarlijk zijn, zeker wanneer het wegdek glad is door ijzel of regen, waardoor je bijvoorbeeld te maken kunt krijgen met aquaplaning. Mistlampen voor kunnen dan helpen om een breed zicht te krijgen, waardoor je niet alleen het wegdek goed kunt overzien, maar ook de berm. Het mistachterlicht zorgt ervoor dat je achterligger jou goed kan zien.

mistverlichting mistlampen
Mistverlichting: beter zicht is soms onmisbaar! (links,- en rechts onderin)

Mistlampen voor

De mistlampen voor bevinden zich in de voorbumper, helemaal onderaan. Zo kunnen de lichten als het ware onder de mist door schijnen. Mistlampen voor geven de bestuurder een breed zicht en zorgen ervoor dat je de weg voor je beter kunt zien, zelfs bij dichte mist of een hevige regen- of sneeuwbui.

Mistlampen aan de vóórzijde van je wagen zijn niet verplicht. Je kunt deze (laten) monteren als je beter zicht wilt bij dichte mist. Veel tuners gaan echter voor een extra mooie set mistlampen, om de uitstraling van de auto te verbeteren. 


Mistachterlicht

Het mistachterlicht zorgt ervoor dat het verkeer achter je jouw voertuig goed kan zien bij zeer dichte mist of een flinke sneeuwbui. Veel voertuigen hebben slechts één mistachterlicht, zodat je deze niet verward met de remlichten. Het mistachterlicht bevindt zich in dat geval links achterop het voertuig. Handig: er bestaan ook draadloze mistachterlampen. Een mistachterlicht is verplichte kost voor voertuigen die gebouwd zijn na 31 december 1997 en voor caravans en aanhangwagens.


Mistlampen: de wet

Zomaar je mistlampen aanzetten is wettelijk verboden. Mistverlichting kan erg hinderlijk zijn voor tegenliggers. Zeker wanneer het asfalt nat is, omdat het licht dan op het natte wegdek weerspiegelt. Slecht afgestelde mistlampen kunnen je tegenliggers verblinden.

Wanneer mag je je mistlampen aanzetten volgens de wet? Mistverlichting aan de voorzijde mag gevoerd worden bij zogenaamde 'dichte mist'. Ook mogen de mistlampen voor aangezet worden bij hevige regen- of sneeuwval. Het mistachterlicht mag alleen branden bij 'zeer dichte mist' en hevige sneeuwval, nooit bij regen. Ook als het water met bakken uit de hemel komt mag het mistachterlicht dus niet aan! 


Mist = minder zicht

Wat is precies het verschil tussen mist, dichte mist en zeer dichte mist? Welke mistverlichting je mag voeren, hangt af van het aantal meter zicht dat je hebt. Deze afstand moet jij als bestuurder zelf inschatten. Het kan hierbij handig zijn om op de hectometerpaaltjes te letten die om de 100 meter langs de weg staan.

Mist: het zicht is 200-1000 meter.
Dichte mist: het zicht is 50-200 meter.
Zeer dichte mist: het zicht is minder dan 50 meter.



Mistlampen: gevaarlijk!

Helaas komt het vaak voor dat, wanneer het 's ochtends behoorlijk mistig is maar het weer later op de dag is opgeklaard, veel bestuurders 'vergeten' hun mistlampen of mistachterlicht uit te zetten. Het aan laten staan van je mistlampen voor kan het zicht van je tegenliggers ernstig beperken. Met alle gevolgen van dien, dus denk om de medeweggebruikers. Eenvoudige manier om dit te voorkomen is om even te kijken of het mistverlichtinglampje nog brandt op het dashboard.
mistverlichting lampje dashboard
Mistverlichtinglampje op dashboard geeft aan dat mistverlichting aan staat



Mistlamp of remlicht?

Het voeren van mistachterlicht bij weersomstandigheden die dat niet vereisen, kan de bestuurder van het voertuig achter je flink irriteren. Maar erger is: het kan er ook voor zorgen dat hij of zij jouw remlichten te laat opmerkt en niet meer op tijd kan remmen. En dan kunnen er rare dingen gebeuren! Het is dus zaak om heel goed in de peiling te houden welke mistverlichting je voert.

Mistlampen als autostyling

Mistlampen: ook al gebruik je ze niet, ze zijn een aanwinst voor de looks van je bolide. Als je toch de grille aan het tunen bent, zorg dan meteen voor een paar strakke mistlampjes! Wist je dat er ook mistlampen zijn met blauwe of oranje LED-lampjes? Ook deze verbeteren het zicht bij ongunstige weersomstandigheden. Bovendien krijgt je auto zo een unieke en persoonlijke uitstraling en dat is voor de tuner natuurlijk waar het om draait.


Mistlampen: alleen bij mist!

Maar pas op: helaas zijn er ook uilskuikens die bij prima weersomstandigheden en goed zicht hun strakke mistlampjes lekker toch aanzetten. Omdat het zo verschrikkelijk gaaf staat. De boete die hierop staat is helaas een stuk minder gaaf!

Duur grapje

Tegenwoordig betaal je zomaar eventjes 65 euro aan oom agent als je je verlichting niet volgens de regels voert. Bovendien is het niet prettig voor het tegemoetkomend verkeer en het laatste dat jij wilt is schade aan jezelf of je mooie wagen. Dan wordt het een nog duurder grapje! Niet doen dus...


" Geen mist en toch de mistlampen aan? Een dure grap! "

Overstekend wild

Als je rijdt in een gebied waar je te maken kunt krijgen met overstekend wild, dan kan het soms (ook al is er geen mist of sneeuw) verstandig zijn om toch even je mistlampen aan te zetten. In combinatie met groot licht krijg je dan heel goed zicht op het wegdek en de berm. Met name handig en/of van toepassing in de wat meer afgelegen locaties in Scandinavië, let maar eens op als je er bent: vrijwel elke automobilist heeft een extra set mist koplampen op de auto gemonteerd.
mistlampen voor mistverlichting


Je kunt de berm dan beter controleren op aanwezigheid van dieren. Dit doe je natuurlijk alleen wanneer je geen andere weggebruikers ziet, zodat je niemand hindert. Enneh... deze ontoelaatbare maar handige tip heb je natuurlijk niet van ons.


Gedesoriënteerd

Groot licht verblindt de dieren, waardoor ze gedesoriënteerd kunnen raken en hun vluchtweg niet meer kunnen zien. De kans op een aanrijding wordt dan groter. Mocht je een dier zien, schakel dan dus meteen je groot licht uit. Rijd vanaf de avondschemering tot acht uur 's ochtends niet harder dan zestig kilometer per uur op een weg waar wild kan oversteken. Maak, als het donker is, zoveel mogelijk gebruik van snelwegen. Wanneer mag 'ie aan? Alles over het mistachterlicht.





Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Kofferbak verlichting
Kofferbak verlichting - beter zicht in de achterbak via LED strips
Koplampen polijsten
Koplampen polijsten: doffe koplampen zelf helder maken via koplamp polijstset !
Kofferbak verlichting
Kofferbak verlichting - beter zicht in de achterbak via LED strips
Omvormer auto 12v
12V Omvormer - Sluit je elektronica aan in de auto!
Achterlichten
Achterlichten informatie, overzicht van achterlichtsets en led achterlichten
Meer
Alle Verlichting artikelen lees je hier

Ook leuk
Mistlampen Mistlampen: meer zicht en een strakkere look
Vocht in koplamp Vocht in koplamp? Haal condens uit koplampen [2023 update]
Brake alert Remwegverkorting van 4 meter bij 80km per uur!
Koplampen polijsten Koplampen polijsten: doffe koplampen weer als nieuw!
xenon, halogeen en led verlichting 8 verschillen tussen xenon, led en halogeen autolampen

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl