Home Verlichting xenon, halogeen en led verlichting

8 verschillen tussen xenon, led en halogeen autolampen

Er bestaan nogal wat verschillende soorten autoverlichting. Waarschijnlijk ken je deze drie wel: xenon, led en halogeen. We leggen je  haarfijn uit wat de verschillen zijn en wanneer je bepaalde autoverlichting wel of niet mag gebruiken. Bovendien beantwoorden we de vragen: Hoe moet je xenon inbouwen? en hoe moet je led inbouwen?Autokoplampen informatie


Goed zicht onderweg is van levensbelang. Voor jezelf, maar uiteraard ook voor je medeweggebruikers. Daarom is het slim om een
kapotte autolamp zo snel mogelijk te vervangen. Maar hoe weet je nu wat de juiste koplamp voor jouw auto is? En of de lamp daadwerkelijk kapot is? In de afgelopen jaren hebben de ontwikkelingen op het gebied van autoverlichting niet stilgestaan. Waar je eerst alleen duplolampen had, die je nu hooguit nog bij oudere auto's zult tegenkomen, kwamen halogeenlampen op de markt. 
xenon auto koplamp
De ontwikkelingen in autoverlichting gaan snel.


Langere levensduur


Deze hadden al een langere levensduur en meer lichtopbrengst. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd xenon verlichting geïntroduceerd. Maar dan alleen als aanvulling op de standaard halogeen verlichting en dus niet perse als vervanging daarvan. Vervolgens werden led lampen voor de auto in de markt gezet. In het begin werden led lampen alleen gebruikt voor kleinere lampjes in de auto, maar tegenwoordig ook voor koplampen (met name als dagrijverlichting). 


Méér lichtopbrengst


Met elke stap in de ontwikkeling van koplampen hebben we te maken met meer lichtopbrengst, langere levensduur, minder energieverbruik en meer toepassingsmogelijkheden. Helaas betekent dit vooralsnog dat het prijskaartje dat eraan zit wat groter is geworden. Bovendien vindt niet iedere weggebruiker xenon of led verlichting voor de auto zo geweldig: het wordt dikwijls als verblindend ervaren. Het 'nieuwe licht' is witter (en feller) dan de 'oude vertrouwde gele verlichting'.


In dit artikel komen deze soorten autolampen aan bod:

Xenon verlichting
Halogeen autolamp
Led verlichting auto
En de 3 soorten fittingen: H1, H4 en H7

Verderop kun je meer lezen over H1, H4 en H7. We geven dan ook antwoord op vragen als: Wat houdt het in?, Hoe herken je ze?, Wat gebruik je waarvoor?, enzovoort.De drie soorten verlichting uitgelegd: de halogeen autolamp, xenon lampen en led lampen auto


1.Halogeen autolampen

De halogeen autolamp is nog steeds de meest verkochte. Dit heeft alles te maken met de kosten: halogeen lampen zijn simpelweg de goedkoopste. Als je voor xenon of led kiest, betaal je meer – echter, ze hebben beide een langere levensduur en meer lichtopbrengst. Een voorbeeld: led lampen hebben minstens 50.000 branduur. 

Steeds meer automobilisten kiezen daarom voor xenon of led. Wat halogeen betreft zijn er diverse merken en fittingen verkrijgbaar. Check van tevoren goed welke maat en welk wattage jij nodig hebt en houdt daarbij rekening met de voorschriften en wetgeving op het gebied van autoverlichting. Plus, bedenk wat je belangrijk vindt: een lage prijs of lange levensduur en grote lichtopbrengst. Aan de hand daarvan kun je de juiste autolamp kiezen.

H4 autolamp
De H4 autolamp nog nóg de meest verkochte lamp...Maar voor hoe lang nog?


2.Xenon verlichting

Zoals we hierboven schreven kiezen steeds meer bestuurders voor xenon of led lampen voor de auto. Een van de grote voordelen van xenon verlichting is dat de lichtopbrengst groter is. Nog een reden om voor (led of) xenon lampen te kiezen, is omdat je dan zelf een kleur kunt kiezen. 

Ter illustratie: de H1 autolamp bijvoorbeeld, wordt vaak gebruikt als mistlicht. Dan wil het nog wel eens gebeuren dat het dimlicht een andere kleur heeft dan het mistlicht. Kies je echter voor xenon lampen, dan kun je zelf de kleur bepalen.


Voordelen van xenon verlichting vergeleken met halogeen

We hebben enkele voordelen van xenon lampen voor je op een rijtje gezet:

Lichtopbrengst 3 x zo veel
Stroomverbruik veel lager
Langere levensduur
Hogere verkeersveiligheid


Lichtopbrengst 3x zo veel

Een normale halogeen autolamp heeft een lichtopbrengst van 1200 lumen, terwijl dit bij standaard xenon verlichting 3200 lumen is. Dat is dus bijna drie keer zo veel.


Stroomverbruik veel lager

Een lager stroomverbruik betekent dat je accu langer meegaat en dat je minder brandstof verbruikt. Normale xenon lampen zijn 35 watt, terwijl de standaard halogeen autolamp 55 watt is. Er wordt dus 20 watt minder stroom gebruikt. Voor fietsers met een elektrische fiets is dit verschil nog interessanter dan voor automobilisten: die willen immers zo lang mogelijk met de accu kunnen doen.


Langere levensduur

Zijn de autolampen in jouw type auto lastig te vervangen? Dan zijn xenon lampen dus een ware uitkomst. Je hoeft ze namelijk veel minder vaak te vervangen dan halogeen lampen. Een halogeen autolamp gaat gemiddeld circa 1000 uur mee. In het geval van goedkopere halogeen lampen is dit nog minder. Afhankelijk van het type xenon verlichting is er sprake van een gemiddelde levensduur van tussen de 2000 en 3000 uur.


Hogere verkeersveiligheid

Omdat xenon lampen een hogere lichtopbrengst hebben dan halogeen autoverlichting, is de verkeersveiligheid automatisch hoger. Zo heb je bijvoorbeeld beter zicht op reflecterende auto-/fietsonderdelen en dergelijke. Verkeersborden, fietsers met of zonder licht en voetgangers met reflecterende kleding zie je dus veel beter in het donker.


xenon verlichting
Xenon verlichting is de norm tegenwoordig
3.Led verlichting auto

Zoals je eerder in de tekst kon lezen, is led verlichting de nieuwste trend in autoverlichting. Het verschil in aanschafkosten van led is een stuk hoger dan van halogeen en een tikje hoger dan van xenon. Echter heeft led verlichting enkele nuttige voordelen. Zo is de levensduur van led lampen stukken langer (50.000 branduren, ten opzichte van 1000 voor halogeen en 2000-3000 voor xenon). Grote kans dat de led lampen in je auto langer branden dan dat jij de auto hebt.

Led inbouwen is gemakkelijker dan het monteren van xenon lampen. Je hoeft namelijk geen ballasten te monteren. Bovendien zijn led lampjes wat steviger, of robuuster, zo je wilt. Dat betekent dat je de lamp niet meteen kapot of vettig maakt als je per ongeluk het glas aanraakt. Toch moet je nog steeds voorzichtig omgaan met de lampjes!

Bij led verlichting voor de auto heb je te maken met een grotere lichtopbrengst dan bij halogeen en xenon. Dit betekent dat je zelfs op donkere landweggetjes uitstekend zicht hebt. Een mogelijk nadeel is dat medeweggebruikers last zouden kunnen hebben van het felle schijnsel van jouw koplampen.

Voordelen led verlichting auto in het kort:

Langere levensduur
Eenvoudigere montage
Hogere lichtopbrengst


H1, H4, H7. Wat betekent het?

De verschillende soorten lampen hebben elk hun eigen code. Dit heeft te maken met de fitting, oftewel de maat of stekkeraansluiting van het lampje. H1, H4 en H7 zijn de standaardmaten waarin autoverlichting verkrijgbaar is. Je kunt de types H7 en H1 gebruiken als mistverlichting, dimlicht en grootlicht, en H4 gebruik je als dimlicht en grootlicht. In tegenstelling tot een H1 of H7 lamp is de H4 lamp een dubbele lamp. Naast de standaard fittingen autolampen zijn er nog een paar andere soorten, maar we beperken ons hier tot bovenstaande drie, die we hieronder nader toelichten.

Welke maat je nodig hebt voor jouw auto, kun je vinden in het instructieboekje van je auto. Het internet is daarnaast natuurlijk ook een bron van informatie waar je van alles vindt over welke lamp bij welk type auto hoort.

H4 autolampjes
De H4 lampjes zijn 't makkelijkste om te vervangen.

H7 autolamp

Na de H4 (zie hieronder) werd de H7 autolamp geïntroduceerd, een sterk verbeterde versie met één gloeidraad en tot wel 30% meer licht. Je kunt de lamp daarom uitstekend gebruiken als grootlicht en dimlicht, maar ook als mistlicht. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je ’s avonds goed zicht wilt hebben. Maar ook overdag zijn werkende koplampen van groot belang. Denk aan momenten van slecht weer of wanneer je onder bruggen en door tunnels rijdt.

Ook bij een laaghangende zon is autoverlichting cruciaal.
Wat betreft autolampen vervangen, hebben wij de volgende tip voor je. Gaat een van beide koplampen kapot? Vervang dan ook direct de tweede. Als de levensduur van de ene lamp namelijk voorbij is, volgt de tweede ongetwijfeld snel. Je kunt de niet-kapotte lamp als reserve in de auto bewaren. Een autolamp vervangen is in de meeste gevallen een eitje. Verderop geven we wat tips.

Heb je voor jouw auto een H7 autolamp nodig, dan heb je verschillende opties:

H7 led
Xenon H7
Halogeen H7

Een H7 led lamp is een van de favoriete opties. Vooral vanwege de levensduur en lichtopbrengst. Let er echter op dat je je aan de wet- en regelgeving omtrent verlichting houdt. Lees meer onder het kopje ‘Wetgeving xenon en led dagrijverlichting’.Menutuning-gids.nl
Ook leuk
Nachtbril Met een nachtbril veel beter zicht in het donker
Mistlampen Mistlampen: meer zicht en een strakkere look
Koplamp vervangen Koplamp vervangen? Kan best lastig zijn, 7 handige tips!
Koplampen polijsten Koplampen polijsten: doffe koplampen weer als nieuw!
xenon, halogeen en led verlichting 8 verschillen tussen xenon, led en halogeen autolampen

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2019 Tuning-gids.nl