Home Verlichting Mistachterlicht

Mistachterlicht: hoe zit het ook alweer met de regels?

Iedereen die rijexamen heeft gedaan, heeft het geleerd: je mistachterlicht mag je pas aandoen op het moment dat je minder dan vijftig meter zicht hebt door dichte mist. En zeker niet bij zware regenval! Toch lijkt het onder bestuurders nog veel onduidelijkheid te geven.

Mistachterlicht: wanneer?

Zo zie je regelmatig brandende mistachterlichten terwijl er nauwelijks mist te bespeuren is. Sommige mensen vergeten hun mist achterlicht weer uit te schakelen zodra de mist is opgelost. Anderen denken dat het altijd veiliger is om bij mist - hoe mild ook - het mistachterlicht van hun auto aan te doen. Of ze denken dat ze beter gezien worden tijdens een pittige regenbui. Of ze halen de regels voor het mistachterlamp en de mistlampen aan de voorkant van de auto door elkaar.
mistachterlicht auto
Mistachterlicht voeren is niet verplicht!


Remlicht of mistachterlicht?

Dat kan best gevaarlijke situaties opleveren. Want een mistachterlicht is rood van kleur, net zoals het remlicht. Deze twee kunnen dan ook gemakkelijk met elkaar verward worden. Rijd je achter iemand  die het mistachterlicht ten onrechte aan heeft, dan is het moeilijker te zien of diegene op de rem trapt of zijn mistachterlamp voert. Dit kan jouw reactie beďnvloeden en vervolgens ook weer de reactie van de mensen die achter jou rijden. Het zal niet de eerste keer zijn dat er op die manier een ongeluk ontstaat.

Een of twee?

Maar natuurlijk heeft een mistachterlicht wel nut. Op de juiste manier gebruikt zal hij de kans op  een aanrijding van achteren bij dichte mist verkleinen. Je bent immers beter zichtbaar. Het mistachterlicht zit meestal aan de linkerkant van de auto en is dus zoals gezegd rood van kleur. Het is een behoorlijk felle lamp en dat is ook wel nodig om goed zichtbaar te zijn in dichte mist. Sommige auto’s hebben twee mistachterlampen. Dit is niet zo handig, want dan is de gelijkenis met remlichten alleen nog maar  groter. Het is in zo’n geval aan te raden het rechterlampje uit een van de mistachterlichten te verwijderen. Je medeweggebruikers zullen je dankbaar zijn.

Mistachterlicht verplicht?

Er zijn duidelijke regels wanneer je het mistachterlicht van je auto mag inschakelen. In Nederland geldt dat je het mist achterlicht alleen mag gebruiken als door dichte mist of zware sneeuwval het zicht minder  dan 50 meter is. Let op: het mág. Het is dus niet verplicht! Om het lekker verwarrend te maken: het is wél verplicht om een mistachterlicht op je auto te hebben. Althans, als je een auto hebt die na 31 december 1997 gebouwd is.
dubbele mistlampen
Dubbele mistlampen: niet altijd even duidelijk...

Ook je eventuele aanhangwagen of caravan moet over een mistachterlicht beschikken. Gebruik van de mistlamp achter is niet toegestaan bij regen. Dit vanwege de reflectie waardoor de bestuurder achter je verblind kan worden. Gebruik je het mistachterlicht terwijl dit niet nodig is, dan kun je een boete krijgen van € 65,-.


Mist achterlicht in buitenland

Niet in alle landen gelden dezelfde regels. In buurland België is het verplicht om je mistachterlicht aan te doen als door mist of sneeuwval het zicht minder dan 100 meter is. Dit geldt ook bij hevige regenbuien,  ondanks de kans op verblinding van achteropkomend verkeerd. Ga je naar het buitenland, zorg dan dat je de regels voor het gebruik van het mistachterlicht kent voor de landen waar je doorheen reist.

Mistlampen voor

De meeste moderne auto's beschikken ook over mistlampen aan de voorkant van de auto. Hiervoor gelden andere regels dan voor mistachterlichten en mensen hebben nog wel eens de neiging deze regels door elkaar te halen.  

Je mistlampen voor mag je wel voeren bij regen als het zicht ernstig belemmerd is. Maar wanneer is het zicht  belemmerd? Dat kan voor iedereen anders zijn. 


Daarom heeft de Hoge Raad vastgesteld dat het zicht ernstig wordt belemmerd als het zicht minder dan tweehonderd meter is. Mistlampen voor verhogen niet alleen je zichtbaarheid voor tegemoetkomend verkeer (zoals mistachterlichten dat doen), maar zorgen er ook voor dat je zelf alles beter ziet.
"Mistachterlicht: niet altijd even helder! "


Led mistachterlicht

Beschikt je auto niet over een mistachterlicht omdat deze een bouwjaar heeft van voor 1998? In principe ben je dan niet verplicht een mistachterlicht op je auto te monteren. Maar veilig is het natuurlijk wel.

Je kunt vele soorten en maten mistachterlichten kopen, universele maar ook speciaal geschikte voor jouw type en merk auto. 
led mistachterlicht
Losse LED mistachterlicht

Tegenwoordig zie je steeds meer led mistachterlichten. Een led mistachterlicht ziet er mooi uit en zie je bovendien niet snel over het hoofd. Heb je een aanhanger of caravan zonder mistachterlicht, dan dien je dit  wel aan te schaffen. Ook hiervoor is led verlichting beschikbaar. Er bestaan ook draadloze mistachterlampen, zodat je niet in de weer hoeft met kabels.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle banden & velgen artikelen lees je hier

Ook leuk
Brake alert Remwegverkorting van 4 meter bij 80km per uur!
xenon, halogeen en led verlichting 8 verschillen tussen xenon, led en halogeen autolampen
Koplamp vervangen Koplamp vervangen? Kan best lastig zijn, 7 handige tips!
Koplampen polijsten Koplampen polijsten: doffe koplampen weer als nieuw!
Mistachterlicht Mistachterlicht: hoe zit het ook alweer met de regels?

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl